EXCLUSIEF: Club polst naar 'Chileense Messi': “Al contact gehad”

EXCLUSIEF: Club polst naar 'Chileense Messi': “Al contact gehad”

Op zoek naar fris en uniek talent boorde Club Brugge in de voorbije twee decennia meerdere Zuid-Amerikaanse markten aan. Die speurtocht leverde enkele succesvolle transfers op, maar finaal sloeg de balans toch eerder negatief uit. Voor de laatste voltreffer die de Atlantische Oceaan rechtstreeks richting Brugge overstak, moeten we zelfs al terug naar de zomer van 2014 toen Club ene José Izquierdo oppikte in Colombia. Bijna zes jaar na dato wil Blauw-Zwart dat kunststukje herhalen, maar dan in de Chileense Primera Division. Daar wordt naar verluidt naar Matias Cavalleri gelonkt. Wij namen contact op met zijn entourage.


CHILEENSE MESSI

Op 28 januari 2020, vlak voor de coronacrisis volledig losbrak, werd de nieuwe Chileense jaargang afgetrapt in Curico. De plaatselijke thuisploeg Curico Unido nam het toen op tegen Deportes La Serena, zij het zonder hun 22-jarige winger. Cavalleri, dé grote revelatie van het vorige seizoen, vertoefde op dat moment immers in Colombia. Daar mocht hij als beloning voor zijn gesmaakte prestaties in 2019 de Chileense U23 vertegenwoordigen in de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen.

(c) Instagram maticavalleri24

Cavalleri kwam er drie keer in actie, onder meer tegen het Argentinië van Adolfo Gaich – de peperdure spits die afgelopen winter zo lang transferprioriteit nummer één bleef in Jan Breydel. Samen met zijn selectie op zich was het een zoveelste bewijs van de jonge Chileen zijn alsmaar groeiende status in zijn thuisland. Nochtans verliep de carrière van de kleine en vinnige flankaanvaller – Cavalleri meet slechts één meter 68 – aanvankelijk niet bepaald op wieltjes.

Geboren in de Chileense hoofdstad Santiago genoot hij het leeuwendeel van zijn jeugdopleiding in Argentinië. Cavalleri droomde er dan ook van om door te breken bij Newell's Old Boys, de club waar ene Lionel Messi als tiener nog aan de slag was, maar in Rosario was men niet overtuigd. Op 16-jarige leeftijd volgde al een uitleenbeurt aan Catolica, terug in zijn thuisland. Pas drie jaar later, in 2018, trok hij de deur bij Newell’s definitief achter zich dicht voor een verhuis naar Curico Unido.

“AL CONTACT MET CLUB”

Terug in Chili, het geboorteland van zijn moeder, ontwikkelde Cavalleri zich plots razendsnel. Eerst nog als invaller, tot de winger zich vorig jaar in mum van tijd tot een van de smaakmakers van Curico – én de Primera Division in zijn geheel – ontpopte. Dankzij zijn energieke spelstijl en technische capaciteiten dook zijn naam al snel op als een speler om in de gaten te houden. Het Chileense Encancha tipt hem zelfs als één van de tien youngsters die zullen schitteren eens de nationale competitie hervat, al schat Transfermarkt zijn marktwaarde nog steeds op minder dan een half miljoen.

(c) Instagram maticavalleri24 

Ook de Brugse scouts kunnen dat ongetwijfeld beamen, want volgens vader Fabio zijn de gesprekken met Blauw-Zwart reeds aan de gang. "Er is al contact geweest tussen Curico en Club over Matias", vertrouwt pa Cavalleri, die tevens als zaakwaarnemer voor zijn zoon optreedt, ons toe. De interesse van Blauw-Zwart kan hem dan ook bekoren. "Matias krijgt verschillende aanbiedingen, maar het liefst wil hij in Europa voetballen. Hij is erg gecharmeerd door de interesse van Club en hoopt zelfs dat de piste echt concreet wordt vooraleer hij over andere aanbiedingen moet beslissen."

KWALITEITEN VAN CAVALLERI

De clan-Cavalleri ziet het dus alvast zitten, maar is de winger wel een potentiële meerwaarde in Jan Breydel? Gezien zijn positie als rechtsbuiten zou hij wel eens zomaar de vervanger of zelfs concurrent van Krépin Diatta kunnen worden. Revelatie in Primera Division, U23-international voor Chili, dromen van Europa... Het leest allemaal wel leuk, maar dat is toch nog heel andere koek voor iemand die nog maar pas komt piepen. Desalniettemin zit het met zijn basiskwaliteiten alvast snor.

Vorig seizoen leverde Cavalleri bijvoorbeeld een hoog gemiddelde van 0,3 assists per 90 minuten af, waarmee hij zich in de Chileense top 10 nestelde. In de Jupiler Pro League doen slechts drie flankspelers beter, Diatta zit zelfs amper aan de helft. Uiteraard kunnen we het niveau van de Belgische competitie niet vergelijken met dat in Chili, maar het geeft een goede indicatie van Cavalleri zijn speelstijl. Het creëren van kansen komt daarbij duidelijk naar voren als zijn grootste kwaliteit.

(c) Instagram maticavalleri24 

Tenslotte liet hij ginds tevens 6,94 geslaagde offensieve acties per duel optekenen, opnieuw goed voor een plekje in de top 10. Diatta legt met 7,83 stuks nog net iets straffere cijfers voor, maar is daarmee op dat gebied meteen ook de meest bepalende speler in Philippe Clement zijn hele selectie. Cavalleri zou met zijn ondernemingszin wel alle andere spelers in de Brugse kern aftroeven, toch niet verkeerd. Al is hij vandaag wel nog altijd verre van een volledig afgewerkt product.

Behalve zijn vanzelfsprekende beperkingen op fysiek vlak, mag de efficiëntie immers gerust omhoog. Niet alleen op statistisch vlak, al is drie treffers en vijf assists in 31 optredens nu ook geen schande, maar vooral wat zijn dribbels betreft. Cavalleri zette vorig seizoen wekelijks 9,19 individuele acties in, het vijfde hoogste aantal in Chili, waarvan slechts 49 procent succesvol was. Dan passeert Diatta, die wel maar 7,38 pogingen onderneemt, met een accuraatheid van 60% heel wat vlotter zijn man.

OP HET GOEDE SPOOR

Izquierdo, Carlos Bacca, Ronald Vargas, Andres Mendoza,... Ondanks de recente missers, heeft Club ook heel wat goede ervaringen met zaakjes doen in Zuid-Amerika. Cavalleri bezit misschien wel het potentieel om uit te groeien tot een nieuw succesverhaal, al moet hij zich net als zijn voorgangers dan wel aanpassen aan West-Europa én zijn werkpunten hard aanpakken. Als hij daartoe bereid is, dan zit Blauw-Zwart op het goede spoor in de zoektocht naar vers Zuid-Amerikaans goud.

Het Mexicaanse Necaxa zou zich wel in de strijd willen mengen, maar vader Fabio laat er weinig twijfel over bestaan wat de voorkeursbestemming is. “Matias kijkt ernaar uit om in Europa te spelen. Naast zijn grote voetbalkwaliteiten is hij nog jong, maar wel heel professioneel. Bovendien heeft hij ook een Spaans paspoort”, klinkt het duidelijk. Dat laatste kan alvast een eventuele troefkaart zijn bij een latere doorverkoop naar een van de grotere competities.

Het laatste woord is voor Matias zelf, maar die concentreert zich – zoals het hoort – vooral op zijn sportieve ontwikkeling. “Van wat ik begrijp, zijn mijn vertegenwoordigers met Curico en Club Brugge praten. Maar de waarheid is dat ik mij daar liever buiten houd. Ik ga gewoon wachten op het verdere nieuws!”

POLL: Moet Club Brugge hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

3
3
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

36
36
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

12
12
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

345
345
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

203
203
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

201
201
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

84
84
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss

KRC Genk verspeelde afgelopen weekend weliswaar twee punten tegen Cercle Brugge, met 7 op 9 mag de ...

186
186
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct

Club Brugge heeft donderdagavond een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Blauw-Zwart kan ...

928
928
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'

De Jupiler Pro League wist in de voorbije seizoenen heel wat spelers te lanceren richting de grote ...

338
338
<strong>Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat</strong>
Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat

In de Hel van Thessaloniki hoopt Club Brugge donderdagavond een ticket voor de halve finale van de ...

928
928
Play-Offs op de wip: Pro League overweegt nieuw format
Play-Offs op de wip: Pro League overweegt nieuw format

Ook dit seizoen staan de play-offs weer garant voor spanning en spektakel. Toch ligt het format meer ...

846
846
Mannaert onthult toekomstplannen na exit bij Club Brugge
Mannaert onthult toekomstplannen na exit bij Club Brugge

Met het vertrek van Vincent Mannaert komt er straks ook officieel een einde aan een tijdperk bij ...

165
165
'AA Gent dumpt onfortuinlijke doelman bij grof huisvuil'
'AA Gent dumpt onfortuinlijke doelman bij grof huisvuil'

Met de komst van Sam Baro waait er een nieuwe wind bij AA Gent, waar CEO Michel Louwagie straks ...

360
360
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé

Na een fraaie zeven op negen krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Het ideale moment ...

333
333