De Genkse miljoenen van De Condé: de meester der transfers

De Genkse miljoenen van De Condé: de meester der transfers

Dimitri de Condé heeft het opnieuw geflikt. De technisch directeur sluisde Mbwana Samatta door naar Aston Villa voor de fikse transfersom van 10 miljoen euro. Wederom een sterk staaltje van goedkope talentdetectie met een serieuze miljoenenwinst als resultaat. De verkoop van de Tanzaniaan is slechts één van de vele lucratieve transfers die werden gerealiseerd door de sportief directeur van KRC Genk. 

In maart 2015 werd de Condé verantwoordelijk voor de trafiek der transfers bij KRC Genk, toen nog een modale subtopper. De voormalige technisch bedreven middenvelder van onder andere Standard, Charleroi en Sint-Truiden volgde toen Gunter Jacob op. In Genk hebben ze daar allerminst spijt van. Uiteraard waren niet alle transfers geslaagd. Verre van. Maar het meerendeel van zijn deals waren wel érg winstgevend. In bijna vijf jaar tijd zorgde de Condé voor een gerealiseerde winst van om en bij de 55 miljoen euro. Indrukwekkend. En daar zal het niet bij blijven ...

DE VERLIESPOSTEN

We gaven het hierboven al aan: niet alle transfers door de Condé waren voltreffers. Enkele keren ging de sportief verantwoordelijke flink de mist in, al liepen de verliezen niet enorm hoog op. De transactie van Marcus Ingvartsen was met voorsprong de erbarmelijkste deal die afgesloten werd door de Condé. Hij legde 4,95 miljoen euro op tafel voor de Deen, maar werd vorige zomer met een onvoldoende doorverkocht aan Union Berlin voor … anderhalf miljoen euro. Een verlies van 3,45 miljoen euro dus. 



Ook de transfer van Tino-Sven Susic, destijds omschreven als een groot opkomend talent, was een mislukt succes. Ondanks zijn aankoopprijs van 2 miljoen euro verdween hij via een achterpoortje – en gratis – naar Antwerp FC. De Spanjaard José Naranjo kostte iets minder – 1,8 miljoen euro – maar hij vertrok ook al snel terug naar zijn thuisland. CD Tenerife was nog bereid om 400.000 euro neer te tellen.  Het verlies op flopaankoop Ibrahima Seck, in het zog van Philippe Clement meegekomen van Waasland-Beveren, was iets gelijkaardig. 1 miljoen kostte de Senegalees, en hij werd verkocht voor de helft aan Zulte Waregem. 

Daarnaast waren er de voorbije jaren ook veel nuloperaties bij Genk. Bij de aan- en verkoop van onder andere Yoni Buyens, Igor De Camargo en Bojan Nastic werd er geen winst gemaakt maar ook geen verlies. Bovendien lopen er in Genk vandaag nog tal van overbodige spelers, die de club wellicht met een groot verlies zullen verlaten. Denk maar aan Pierre Desiré Zebli (Perugia, 4 miljoen euro), die momenteel wegkwijnt in de Genkse B-kern. Ook op Nikos Karelis (Panathinaikos, 2,5 miljoen euro) zal geen winst meer worden gemaakt. 

NEESKENS KEBANO – MANUEL BENSON: 2,2 miljoen euro winst 

Al bij al zijn de verliestransfers onder de Condé nog beperkt gebleven. Het gros van zijn deals waren eerder winstgevend. Bij Neeskens Kebano was die winst eerder nog gering met een gerealiseerde meerverkoop van 450.000 aan Fulham FC (aankoopprijs 4 miljoen euro aan Sporting Charleroi). Het dossier Manuel Benson was dan wat meer interessant op financieel vlak. De winger werd aangekocht bij SK Lierse (1,25 miljoen euro) en verkocht aan Antwerp (3 miljoen euro) voor meer dan het dubbele. Maar deze transfers zijn nog verre van de meest winstgevende onder transferspecialist de Condé. 



OMAR COLLEY – JOSEPH AIDOO: 11,1 miljoen euro winst 

De neus voor talent van de Condé bracht tientallen miljoenen euro in de Genkse clubkas. Hij haalde onbekende en jonge talenten vanuit alle uithoeken van de wereld, betaalde een bescheiden aankoopprijs én kon ze verkopen aan winsten waar daytraders alleen maar van kunnen dromen. Wie kende bijvoorbeeld Omar Colley en Joseph Aidoo? De Condé pikte hen op bij respectievelijk Djurgarden en Hammarby. Hun gecombineerde aankoopprijs: 2,95 miljoen euro. Geen al te kleine bedragen voor KRC Genk, maar ook geen serieuze investeringen. De Condé slaagde erin het duo te verkopen voor een gezamenlijke som van maar liefst 14,05 miljoen euro. Meerwaarde: 11,1 miljoen euro. 



ALEJANDRO POZUELO – MBWANA 'ALY' SAMATTA: 18,2 miljoen euro winst 

Vorig seizoen verloor KRC Genk in volle titelstrijd wellicht hun meest belangrijke speler. Alejandro Pozuelo werd het hoofd op hol gebracht door een lucratief contract bij het Canadese Toronto FC. Wie had ooit gedacht dat de lichtvoetige Spanjaard verkocht zou worden voor 9 miljoen euro? Wellicht de Condé zelf niet, toen hij hem gratis ophaalde bij Rayo Vallecano.

Ook de meest recente topaankoop Mbwana 'Aly' Samatta kostte een peulschil. De Condé kon de Tanzaniaan losweken bij de Congolese topclub TP Mazembe voor amper 800.000 euro. Samatta is de kersverse aanwinst van Aston Villa, en mag eindelijk aan de slag in zijn droomcompetitie. Sportief is zijn verlies een serieuze aderlating, net zoals die van Pozuelo vorig jaar, maar financieel is het een enorm succes. 9,2 miljoen euro winst maakte Genk op de transfer van Samatta. 



LEON BAILEY – RUSLAN MALINOVSYI: 23,1 miljoen euro winst 

Leon Bailey reisde bijna gans Europa door met zijn stiefvader (en makelaar) Craig Butler, op zoek naar een profcontract. Een gemakkelijke opdracht was dat niet als Jamaicaanse minderjarige, maar de Condé kon Bailey en zijn entourage uiteindelijk overtuigen om te kiezen voor het Genkse project. Beide partijen werden er beter van. Bailey is vandaag een rijzende sterk bij Bayer Leverkusen in de Bundesliga. En Genk maakte 12,1 miljoen euro pure winst op hem. 

Ook het verhaal van Ruslan Malinovskyi was een schot in de roos. Vooreerst was de Oekraïner een belangrijke pion in de Genkse titelwinst vorig seizoen, en bovendien bracht hij 13,7 miljoen euro binnen in de clubkas. Genk huurde Malinovskyi oorspronkelijk van Shakhtar Donetsk, om hem daarna definitief over te nemen voor slechts 2 miljoen euro. Reken maar de winst uit …



MEER MILJOENEN IN HET VERSCHIET

De voorbije zomer bleef de Condé vasthouden aan zijn politiek om jonge, talentvolle spelers aan boord te halen. Alleen gaf de technisch directeur flink daarvoor flink wat meer miljoenen uit. Denk maar aan recordtransfer Theo Bongonda (7 miljoen euro), Paul Onuachu (6 miljoen euro), Ianis Hagi (4 miljoen euro), Benjamin Nygren (3,7 miljoen euro) en Stephen Odey (3,5 miljoen euro). Geen van voorgenoemde spelers blijkt vandaag helaas ook die transfersom waard te zijn. Alleen tijd zal uitwijzen of de Condé een succesvolle nieuwe richting heeft ingeslagen in zijn transfervisie. Daarnaast zullen Ivan Fiolic (aankooprijs 2,5 miljoen euro), Jakub Piotrowski (aankoopprijs 2 miljoen euro) en Vladimir Screciu (2 miljoen euro) wellicht verkocht worden – ver – beneden hun aankoopwaarde … 

Langs de andere kant zullen er wel nog tal van lucratieve transfers volgen. Carlos Cuesta is nu al een half miljoen euro meer waard. De vraagprijs voor de gegeerde Sander Berge bedraagt 25 miljoen euro, terwijl hij amper 2 miljoen euro kostte. Verschillende clubs uit de Premier League trekken aan de mouw van Joakim Maehle (aankoopprijs 1,3 miljoen euro), die momenteel 9 miljoen euro waard is. Tenslotte kostte Jhon Lucumi 2,5 miljoen euro en is de Colombiaan er nu al 8 waard. Al bij al is de balans van de Condé enorm rooskleurig, en is het zeker geen toeval dat zijn naam al viel bij RSC Anderlecht. Goedkope talenten binnenhalen, sportieve resultaten halen én doorverkopen met een fikse meerwinst. Het klinkt als muziek in de oren te Neerpede. Alleen zijn de belangen daar net iéts groter ...

POLL: Is de Condé absolute top als sportief directeur?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Paris Saint-Germain ontsnapt? "Er is een klein duwtje"
Paris Saint-Germain ontsnapt? "Er is een klein duwtje"

Ook de tweede halve finale van de Champions League blijft na de heenwedstrijd bijzonder spannend. ...

9
9
Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee
Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee

Het is Zulte Waregem dan toch niet gelukt om mee terug te promoveren naar de Jupiler Pro League. ...

85
85
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken

Club Brugge maakt zich op voor een historisch tweeluik. In de halve finales van de Conference League ...

125
125
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale

In de Champions League zal Paris Saint-Germain vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale wil ...

52
52
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"

Club Brugge is bezig aan een indrukwekkend einde van het seizoen. Blauw-Zwart heeft zich weer ...

89
89
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet

Nog vier speeldagen te gaan en de titelstrijd in de Jupiler Pro League zit erop. Momenteel is het ...

375
375
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter

Essevee heeft een dramatisch seizoen afgesloten met een nieuwe valse noot. Op het veld van Lommel ...

255
255
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

85
85
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld

Club Brugge vertoeft momenteel op Italiaanse bodem. In Firenze wordt donderdag namelijk de heenmatch ...

513
513
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"

Met nog vier speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht op koers voor zijn eerste landstitel sinds ...

414
414
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'

Met de eindmeet in zicht, lijkt Liverpool FC definitief af te haken in de Engelse titelstrijd. Dat ...

150
150
<strong>Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht</strong>
Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht

Bjorn Meijer staat in de belangstelling van Bologna, terwijl Club Brugge anticipeert en zich richt ...

501
501
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'

De kans lijkt stilaan vrijwel nihil dat Zeno Debast volgend seizoen nog voor Anderlecht zal spelen. ...

166
166
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"

Club Brugge wervelde de voorbije weken in de Champions' Play-Off, maar donderdag kan het ook nog een ...

117
117
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'

Cercle Brugge wist vorig weekend nog Anderlecht in bedwang te houden en blijft zo netjes meedraaien ...

126
126