Conclusies na de topper: de 3 grote verschillen tussen Club en RSCA

Foto: Conclusies na de topper: de 3 grote verschillen tussen Club en RSCA

In de einduitslag werd het uiteindelijk niet echt weerspiegeld, maar op het veld kon het niveauverschil tussen Club Brugge en Anderlecht zondag haast niet groter zijn. Daarmee werd bevestigd wat iedereen voor de wedstrijd eigenlijk al wist, want het kwakkelende Paars-Wit reikt momenteel nog niet tot aan de enkels van de Blauw-Zwarte machine. Hoe komt dat eigenlijk?

Dat Anderlecht de schade kon beperken tot een 2-1 nederlaag had het vooral te danken aan Hendrik Van Crombrugge, die met enkele prima parades een historische pandoering af kon wenden. Hoewel Club met Simon Mignolet zo mogelijk over een nog beter sluitstuk beschikt zien we daar dus geen groot verschil. Ook centraal achterin gunnen we Philippe Sandler en Derrick Luckassen – ondanks de vele keren dat ze in Jan Breydel in de rug gepakt werden – enig krediet ten opzichte van Simon Deli en Matej Mitrovic, deels ook omwille van de nakende terugkeer van Vincent Kompany. Hoewel hij het in zijn eerste optreden sinds maanden bij momenten moeilijk had durven we tot slot ook Adrien Trebel (en Sambi Lokonga) vooralsnog in balans leggen met Éder Balanta (en Mats Rits).

AANVAL: LUXE VS SCHAARSTE

Op vier posities moet Anderlecht met enige goede wil dus niet veel onderdoen voor de grote rivaal, maar hier houdt ons respijt voor Paars-Wit op. Het meest schrijnende verschil: het offensieve compartiment. Daar baadt Philippe Clement in weelde, zondag nog het best geïllustreerd door de afwezigheid van Mbaye Diagne in de Brugse kern. De Senegalees moest de nieuwe spits in het Lotto Park worden, werd plots weggekaapt door Blauw-Zwart en bekeek de topper samen met Jelle Vossen vervolgens ten voordele van Loïs Openda, David Okereke en Siebe Schrijvers gewoon vanop de tribune. Dat trio begon zelf ook nog maar op de bank, want de aanval werd bevolkt door Emmanuel Dennis, Krépin Diatta en Percy Tau.Het verschil met Anderlecht kon niet groter zijn, waar van de drietand die in Brugge op het veld stond alleen Nacer Chadli aanspraak zou maken op een basisplaats aan de overzijde. De Rode Duivel moest voor de tweede keer op rij – vorige week tegen Antwerp speelde hij ook al als diepe spits – dan ook nog eens opdraven op een voor hem ongewone positie, waardoor zijn kwaliteiten niet ten volste benut worden. Of Francis Amuzu en Alexis Saelemaekers bij de concurrent wekelijks zelfs nog maar deel zouden uitmaken van de selectie, waar zondag ook nog onder andere Thibault Vlietinck ontbrak, durven we al sterk te betwijfelen. Invallers Jérémy Doku en Isaac Kiese Thelin kunnen al helemaal niet tippen aan wat Clement van de bank haalde.

BACKS: ZEKERHEID VS TWIJFEL

De derde speler die Kompany en Simon Davies tussen de lijnen brachten was Sieben Dewaele, die Killian Sardella uit zijn lijden kwam verlossen. Dat zeggen we niet alleen omwille van de blessure die de rechtsback opliep, maar vooral door de vele sterretjes die hij daarvoor al had gezien. Hoewel we de jonkie zeker niet willen afschrijven werd zo in de eerste echte test wel meteen al bewezen wat we de voorbije weken reeds vermoedden, en dat is dat Sardella toch nog niet helemaal klaar is voor het echte werk. Dewaele stond defensief iets steviger op zijn benen, maar kon eigenlijk evenmin overtuigen. De twijfels rond Elias Cobbaut aan de overzijde zijn dan weer welbekend en zullen er na zondag ook zeker niet minder op zijn geworden.Hoewel Club in de aanval eveneens de kaart van de (buitenlandse) jeugd trekt wordt er daar in de achterhoede wél gekozen voor zekerheid. Aan Clinton Mata moeten we zelfs geen woorden meer vuilmaken, want de Angolees behoort intussen al jaren tot de beste rechtsachters in onze competitie. Op links was Federico Ricca geblesseerd en kreeg zo Eduard Sobol nog eens zijn kans. De Oekraïner deed Anderlecht vooral in de eerste helft pijn met zijn offensieve impulsen en keek ook in defensief opzicht niet op een inspanning meer of minder. Een enorm contrast met de backs van Anderlecht, die weer amper over de middellijn kwamen. Het blijft vreemd dat Michael Verschueren en co in de zomer niet op zoek gingen naar versterking op deze posities.

MIDDENVELD: ROUTINIERS VS GROENTJES

Wat wél in huis werd gehaald zijn twee extra aanvallende middenvelders, maar geen van beiden verscheen in Jan Breydel op het terrein. Topaankoop Michel Vlap bleef 90 minuten op de bank, wat er met Sami Nasri – voor de derde opeenvolgende keer zelfs niet in de selectie – aan de hand is blijft vooralsnog een mysterie. Zo waren de centrale postjes achter de diepe spits opnieuw gereserveerd voor Pieter Gerkens en Yari Verschaeren, die allebei echter nauwelijks in het stuk voorkwamen. De beperkingen van Gerkens vormden vooral onder de Paars-Witte supporters al vaak genoeg voer voor discussie, Verschaeren bleef zondag dan weer zwaar onder zijn niveau en leverde een uiterst teleurstellende prestatie af.Aan de overkant hebben we Hans Vanaken ook al betere wedstrijden zien spelen, maar de draaischijf van Blauw-Zwart was wel weer alomtegenwoordig en drukte toch opnieuw zijn stempel. Met ook Ruud Vormer die weer zijn beste spelpeil benadert dartelt de Brugse tandem van routiniers, opgeteld 16 jaar ouder dan de groentjes van Anderlecht, zo op een manier waar ze in het Lotto Park momenteel alleen maar van kunnen dromen. Dat zien we ook weerspiegeld in de statistieken: Verschaeren en Gerkens zorgden dit seizoen nog voor geen enkele (!) goal of assist, tegenover al drie treffers voor Vanaken en zes beslissende passes voor Vormer. Het een wereld van verschil noemen zou bijna nog een understatement zijn.

TITELSTRIJD VS PO II ?

Zonder het zelfs te hebben over de bonuspunten voor Club buiten de lijnen – Bart Verhaeghe tegenover Marc Coucke, Vincent Mannaert versus Michael Verschueren en Clement tegen Kompany/Davies – zien we in Brugge dus heel wat meer ervaring, métier en simpelweg kwaliteit dan in Anderlecht. In de rechtstreekse confrontatie werd Paars-Wit daar op pijnlijke wijze nog maar eens mee geconfronteerd en hard met de neus op de feiten gedrukt. De kloof met de rivaal is op dit moment gigantisch en zal niet gemakkelijk te overbruggen zijn tegen de herkansing in de play-offs. Als die er zelfs wel nog komt, tenminste.

POLL: Het grootste verschil tussen Club & RSCA is ...

Kompany: "Zij kunnen op termijn Rode Duivel worden"

Sterkhouder Standard zet deur open voor transfer

Twee ervaren pionnen wellicht afwezig bij Anderlecht

Vandaag 02 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Desastreuze timing kan Clement zuur opbreken

Nu of nooit. Indien het Club Brugge menens is om de ambities van voorzitter Bart Verhaeghe waar te ...

452
{insert image alt}

Verontrustend breekpunt in malaise bij Club Brugge

Coach Philippe Clement zoekt zich momenteel suf naar de oorzaak van het zorgwekkende aanvalsspel van ...

291
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

240
{insert image alt}

'UEFA plant zeer ingrijpende wijziging in groepsfase CL'

Er staan de komende jaren grote veranderingen op til in het Europese voetbal. In 2024 loopt het ...

27
{insert image alt}

'Barça op koopjesjacht: diverse bankzitters van andere topclubs in beeld'

Het FC Barcelona van Ronald Koeman is naarstig op zoek naar een extra centrumverdediger. De ...

25
{insert image alt}

Twee ervaren pionnen wellicht afwezig bij Anderlecht

RSC Anderlecht neemt het vrijdag op tegen Zulte Waregem. Vincent Kompany moet het mogelijk zonder ...

119
{insert image alt}

Sterkhouder Standard zet deur open voor transfer

Standard kan het geld zeer goed gebruiken en het is zeker niet uitgesloten dat de Rouches in januari ...

78
{insert image alt}

Kompany: "Zij kunnen op termijn Rode Duivel worden"

Vincent Kompany is een coach die de jeugd kansen geeft. Dit seizoen start Anderlecht gemiddeld met ...

166
{insert image alt}

Arnesen denkt aan oude bekende van Anderlecht als nieuwe coach

Frank Arnesen gaat op zoek moeten gaan naar een nieuwe coach. Dick Advocaat vertrekt na het seizoen ...

44
{insert image alt}

Rednic gaat weer nieuwe uitdaging aan

Mircea Rednic heeft weer een nieuwe club gevonden. De coach heeft voor 2,5 jaar getekend bij het ...

40
{insert image alt}

Charleroi liep vele miljoenen euro's mis

Sporting Charleroi doet het op en naast het veld zeer goed. Financieel wordt de club goed geleid, ...

79
{insert image alt}

Zenit kende weinig succes op Belgische bodem

Club Brugge krijgt een uitgelezen kans om na vijftien jaar eindelijk nog eens een thuiswedstrijd te ...

78
{insert image alt}

STVV geeft meer uitleg bij ontslag Muscat

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

129
{insert image alt}

Gattuso haalt stevig uit naar Mertens

Dries Mertens droeg afgelopen weekend met een doelpunt zijn steentje bij aan de ruime zege van ...

443
{insert image alt}

Club zit verdediger dwars: "Het is moeilijk om met hen te onderhandelen"

Club Brugge moest de voorbije weken af en toe puzzelen in de verdediging door blessures bij Deli, ...

215
{insert image alt}

Jammer: Messi krijgt boete voor eerbetoon aan Maradona

De voorbije week werd de voetbalwereld overheerst door het overlijden van Diego Maradona. In zowat ...

383
{insert image alt}

Maldini doet opvallende onthulling over transfer Saelemaekers

Alexis Saelemaekers maakte in januari een zeer verrassende transfer van Anderlecht naar AC Milan. De ...

341
{insert image alt}

'Bayern heeft vierkoppig verlanglijstje al klaarliggen'

Bayern München was vorig seizoen oppermachtig en won een historische treble: titel, beker en ...

147

Gisteren 01 December 2020

{insert image alt}

Lukaku: "Ik ben bezig aan het beste anderhalf jaar van mijn carrière"

Romelu Lukaku was dinsdagavond voor de zoveelste keer de uitblinker bij Internazionale. Hij scoorde ...

37
{insert image alt}

Zidane reageert duidelijk op ontslaggeruchten

Real Madrid heeft dinsdag alweer een pijnlijke nederlaag geleden. Het ging onderuit op het veld van ...

50
{insert image alt}

Lukaku alweer weergaloos: "Wat een monster"

Internazionale is nog niet uitgeschakeld in de Champions League en daarvoor mocht het alweer Romelu ...

123
{insert image alt}

Cercle ziet verdediger naar de MLS trekken

Cercle Brugge is bezig aan een seizoen met ups en downs, maar desondanks zullen ze in het Jan ...

34
{insert image alt}

Inter mag nog hopen dankzij Lukaku, Liverpool geplaatst

Internazionale maakt nog een waterkansje op kwalificatie in de Champions. Romelu Lukaku was met twee ...

21
{insert image alt}

Lukaku scoort alweer cruciale goals voor Inter (🎥)

Internazionale staat na een twee op twaalf op de rand van de uitschakeling in de Champions League en ...

53
{insert image alt}

Bayat laat zich uit over positie van Belhocine na zwakke reeks

Charleroi was uitstekend aan het seizoen begonnen en stond zelfs lange tijd aan de leiding, maar is ...

40
{insert image alt}

Red Flames pakken ticket voor het EK dankzij ruime zege

De Red Flames hebben zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor het EK van 2022 in Engeland. De ...

24
{insert image alt}

'STVV zet Muscat op straat en vindt meteen opvolger'

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

106
{insert image alt}

Spaanse pers snoeihard voor Real op rand van uitschakeling

Real Madrid dreigt voor de eerste keer ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase van de ...

31
{insert image alt}

'Ingrijpende verandering PL heeft ook gevolgen voor Belgische spelers en clubs'

Er zitten grote veranderingen aan te komen in de Premier League. De brexit wordt immers weldra ...

57
{insert image alt}

Muscat laat zich uit over mogelijk ontslag bij STVV

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

3
{insert image alt}

Real Madrid blameert zich bij Donetsk, Salzburg wint vlot

Het is crisis in Real Madrid. De Koninklijke verloor met 2-0 bij Shakhtar Donetsk en moet daardoor ...

6
{insert image alt}

'Dortmund schrikt Barça af met Haaland-statement'

Erling Braut Haaland scoort ook dit seizoen aan de lopende band voor Borussia Dortmund. De Duitsers ...

171
{insert image alt}

"Anderlecht en Standard zijn het slachtoffer van hun beleid"

Mbaye Leye was vorig seizoen T2 bij Standard, maar hij haalt via LN24 stevig uit naar zijn ex-club. ...

43