Atalanta waagt een forse gok met Charles De Ketelaere als speerpunt, maar de eerste barsten tekenen zich al af. Terwijl steunpilaren de club verlaten, ligt de druk volledig op zijn schouders. Kan CDK deze chaos trotseren – of stort de hele aanval binnenkort in?
LEES OOK: ‘Garcia jubelt na monsterbedrag voor Rode Duivel’
De nieuwe held van Bergamo: wereldwonder of breekbare ster?“Straordinario”, “Uitzonderlijk!” – zo doopte La Gazzetta dello Sport Charles De Ketelaere eind vorig jaar tot het achtste wereldwonder van Atalanta Bergamo.
De Ketelaere speelde toen de pannen van het dak en hielp zijn club aan de allereerste Europese prijs, de Europa League 2024. CDK was hot in Italië en begon met verbluffende cijfers ook de rest van Europa te veroveren.
Hij toverde, betoverde en werd uitgeroepen tot ‘Beste Belg in het Buitenland’. Antonio Cassano noemde hem zelfs de beste speler van de Serie A. “De speler die me de meeste vreugde bezorgt. Hij is fantastisch en ik zie hem ooit meedingen naar de Ballon d’Or,” zei de ex-topvoetballer in de podcast ‘Viva el Futbol’.
Toch kende CDK eind vorig seizoen een terugval: fysieke kwaaltjes, minder doelpunten en assists, wat samenhing met het moeizame seizoen van Atalanta.
Gasperini’s meesterstuk: De Ketelaere floreert als nooit tevoren
Onder de vleugels van Gian Piero Gasperini bloeide Charles De Ketelaere echt open. De 67-jarige coach, bekend om zijn gedurfde en offensieve stijl, bood CDK de perfecte voedingsbodem.
Atalanta stond bekend als één van de meest aanvallende teams in Italië – een droomscenario voor De Ketelaere, die sinds zijn komst lichamelijk sterker is geworden, Italiaans vloeiender spreekt en scherper en explosiever oogt dan ooit.
In zijn rol als 9,5 groeide hij uit tot een stille technische leider in de kleedkamer. Zijn indrukwekkende cijfers liegen er niet om: 27 doelpunten en 24 assists in alle competities, een heropleving van de flair die hij bij AC Milan had gemist.
Zijn tactische evolutie was cruciaal: van een multifunctionele rol bij Club Brugge naar een meer doelgerichte positie bij Atalanta, waar hij als aanvallende middenvelder effectiever en directer speelt.
Nieuwe coach, nieuwe kansen: van prins naar koning?
Komend seizoen wacht Charles De Ketelaere een grote uitdaging: zijn derde seizoen in Bergamo, maar voor het eerst onder Ivan Juric, de Kroaat die Gasperini opvolgt na diens transfer naar AS Roma. Volgens La Gazzetta dello Sport moet de ‘Prins’ nu uitgroeien tot ‘Koning’.
Met Juric zou CDK op zijn beste positie kunnen schitteren: in een 3-4-2-1 achter de spits, startend op rechts, of in een 3-4-1-2 naast de spits, met de vrijheid om creatieve acties te ondernemen en doelgericht te bewegen.
Vorig seizoen gaf hij meer assists dan doelpunten (13 tegenover 11), een teken dat hij als spelverdeler achterin ook kan floreren.
Atalanta bouwt aanval rond De Ketelaere: zekerheid in een zee van onzekerheid
Terwijl er onzekerheid heerst in de aanvalslinie, wordt Charles De Ketelaere duidelijk hét absolute speerpunt van Atalanta Bergamo in het komende seizoen.
Mateo Retegui ligt in de kijker bij Al-Qadsiah en lijkt te vertrekken, Ademola Lookman wordt begeerd door buitenlandse clubs en zou kunnen vertrekken, en Gianluca Scamacca keert terug na een blessurejaar, maar zijn toekomst is nog onduidelijk.
In dit onstabiele landschap is De Ketelaere de enige zekerheid voor Atalanta, het baken waar de Nerazzurri hun hoop op vestigen – maar kan hij die druk aan?