Tim Borguet heeft Anderlecht naar een nieuwe fase geleid, zowel op commercieel vlak als sportief. Zijn vooruitstrevende marketingstrategieën, zoals de populaire "Brussels" shirts en de succesvolle lichtshow voor Paul Van Himst, hebben de club weer relevant gemaakt. Onder zijn leiding werd het merk RSC Anderlecht weer hip en trendy, zelfs met mindere sportieve resultaten. Borguet werd recent gepromoveerd tot CEO Sports, waar hij nu de sportieve leiding van de club in handen heeft. Ondanks weinig ervaring als manager, wordt hij gezien als een sleutelspeler voor de toekomst van Anderlecht.
Vernieuwing door marketing
Als Chief of Marketing was Tim Borguet vooruitstrevend in België. Sinds Anderlecht in 2020 een nieuwe start nam met de komst van huidig voorzitter Wouter Vandenhaute, heeft de club bepaald waar het vernieuwde Anderlecht voor moest staan.
Borguet maakte een documentaire met Telenet, waarbij de kijker een unieke blik achter de schermen kreeg over Anderlecht. Het idee om de spelers tijdens Europese wedstrijden een ‘Brussels’ shirt aan te trekken, met het oog op lokale verankering, ontworpen door de populaire rapper Damso, kwam ook uit zijn koker.
Het microotje van Jan Vertonghen tijdens een wedstrijd zorgde voor uniek beeld- en geluidsmateriaal en was ongezien in België. De spectaculaire lichtshow voor de 80ste verjaardag van Paul Van Himst was ook één van de ideeën die zijn ontsproten aan het brein van Borguet.
“We willen de meest progressieve club van het land zijn”, vertelde Borguet eerder aan Bruzz.
Marketing met impact
De sportieve resultaten mogen dan niet top zijn, maar het media- en communicatieteam van Anderlecht is dat duidelijk wel. Tim Borguet was verantwoordelijk voor vier domeinen, waaronder merchandise, het bewaken en behouden van de paars-witte identiteit en de uitbouw van de stadion- en wedstrijdbeleving.
En dat deed hij uitstekend. Remco Evenepoel, Nafi Thiam, Zwangere Guy pronken vandaag met een sjaal van Anderlecht. Een weldoordachte marketingstrategie zorgde voor de renaissance van het merk Anderlecht naast het veld.
Het merk RSC Anderlecht bruist weer en het muffe instituut is hip & trendy geworden. Het Lotto Park is wekelijks uitverkocht, ondanks de mindere sportieve resultaten.
De shirtverkoop nam in vier jaar tijd toe, maal drie. De club herademt, mede dankzij de extra-sportieve inspanningen die er de voorbije jaren geleverd zijn op Neerpede.
Verandering van functie
Eind september kreeg Tim Borguet, geboren in Anderlecht en opgegroeid op een steenworp van Neerpede, een nieuwe functie bij RSCA en zou de komende jaren aan het hoofd van de jeugdacademie staan.
Hij nam vanaf 1 december de fakkel over van de Deen Mikkel Hemmersam, die de club verliet. Hij kreeg de leiding van de jeugdacademie in handen en moest het businessmodel van Neerpede verder vormgeven.
Op papier was dit een vreemde switch, van Chief of Marketing naar Chief Academy, ook de supporters keken ervan op dat een marketingman de leiding kreeg van de voetbalschool. “Maar daar zit wel een idee achter”, schreef Het Nieuwsblad in oktober.
De insteek is om, net zoals Guilian Preud’homme als CEO bij Club NXT, om de afdelingen strategisch te leiden als een bedrijf, samen met mensen ‘on the field’ die de sportieve lijnen blijven invullen.
“Neerpede is het hart van de club en heeft Anderlecht door de financiële moeilijkheden van de afgelopen jaren geloodst”, zei Borguet in april. “Als wij het goed doen, zijn we onklopbaar.”
Nieuwe uitdaging als CEO Sports
Onder leiding van Tim Borguet (36) groeide Neerpede in sneltempo uit tot een organisatie met meer dan 150 medewerkers, maar vorige week werd hij alweer gepromoveerd tot CEO Sports van Anderlecht.
Op die manier stapt voorzitter Wouter Vandenhaute uit de vuurlinie en wordt Borguet de hoogste in rang op het sportieve vlak bij Anderlecht. Olivier Renard, sportief directeur, en Thibault Dochy, technical director, moeten nu rapporteren aan hem.
“Structuurlijk zijn we nog nooit zo sterk geweest”, zei Vandenhaute vorige week. “Ik doe niets liever dan de juiste mensen op de juiste plaats zetten en die laten werken.”
Anderzijds houdt de benoeming van Borguet tot CEO Sports ook risico’s in. Hij heeft weinig kilometers op de teller als manager. “Misschien is dat wel meteen zijn grootste valkuil”, waarschuwt Het Laatste Nieuws.