De fans hebben veel geduld moeten koesteren, maar eindelijk lijkt ook Anderlecht voorzichtig in actie te schieten op de transfermarkt. Een van de voornaamste targets op Jesper Fredberg zijn verlanglijst is nog steeds een doelman. De volgende namen komen misschien wel in aanmerking om die openstaande vacature tussen de palen te vullen.
Sinds het vertrek van Kasper Schmeichel viste Fredberg al meermaals achter het net voor een nieuwe nummer één. Zo verkoos Koen Casteels een lucratief avontuur in de zandbak, een voorbeeld dat Gaëtan Coucke wellicht snel zal volgen. Vermits winteraanwinst Mads Kikkenborg nog niet klaar wordt geacht voor het grote werk begon daardoor Colin Coosemans als onbetwiste titularis aan het seizoen. Hoewel hij vooralsnog niet door de mand valt een situatie waar Paars-Wit verandering in wil brengen.
Concurrent voor Coosemans
Daarbij blijkt het de bedoeling om de concurrentie stevig op te krikken, want momenteel zou het vizier op Jean Butez gericht zijn. In tegenstelling tot Coucke en Casteels niet transfervrij, maar dankzij zijn aflopend contract bij Antwerp wel voor een prikje op te pikken. Fredberg mikt duidelijk op goedkope opportuniteiten. Zijn nog altijd vrij beperkt budget spendeert de CEO Sport liefst niet aan een keeper. Althans wat de transfersom betreft: qua salaris kunnen er al net iets meer middelen worden vrijgemaakt.
Vermits het af te wachten of Antwerp hem naar een rechtstreekse rivaal laat vertrekken, en Butez zelf het buitenland verkiest, houdt Fredberg best al enkele alternatieven achter de hand. Liefst een ervaren certitude mét goede voetjes, bij voorkeur zelfs iemand die de competitie kent. Hoewel dat geen must is, en de Brusselaars met Bart Verbruggen zelf al ondervonden hoe het zowel sportief als financieel interessant kan zijn om een jonkie zijn kans te gunnen, mikt Anderlecht nu op een direct inzetbare versterking.
Met die voorwaarden in ons achterhoofd gingen wij op zoek naar eventuele kandidaten om Schmeichel zijn (hand)schoenen te vullen. Onder andere Emiliano Viviano, Salvatore Sirigu, Claudio Bravo en Amir Begovic lieten we om uiteenlopende redenen links liggen, maar bij nog een heleboel andere ronkende namen die ongetwijfeld een belletje doen rinkelen zou Fredberg wel eens kunnen polsen of zij een overstap naar het Lotto Park zien zitten. Legt een van hen straks Coosemans het vuur aan de schenen?
Keylor NAVAS (37)
David de Gea zijn looneisen zijn allicht geen spek voor de Paars-Witte bek. Op het eerste gezicht lijkt ook Keylor Navas te hoog gegrepen, maar wie had een jaar geleden gedacht dat de recordkampioen Schmeichel zou strikken? Akkoord: de 114-voudig international is nog altijd eerste doelman bij Costa Rica en er ligt geen groot toernooi in het verschiet. Na een paar jaar op de bank bij PSG en een verhuur aan Nottingham Forest wil hij evenwel weer spelen. Een deal met Monza viel in extremis in het water.
Rui PATRICIO (36)
Het nummer 12 van vorig seizoen in de Serie A richt zou haar pijlen nu op Rui Patricio, die er eerstdaags zelfs al zijn medische testen zou afleggen. De 108-voudig Portugees international, daar al een tijdje de doublure van Diogo Costa, was tot nieuwjaar nog de nummer één bij AS Roma. Vervolgens werd hij in de pikorde voorbijgestreefd door ene Mile Svilar. Valt de deal met het toch bescheiden Monza nog te kapen, en de linkspoot te verleiden om de Italiaanse zon te ruilen voor Europees voetbal in Anderlecht?
Arnaud BODART (26)
Even leek Arnaud Bodart de opvolger van Patricio te worden, maar uiteindelijk kozen de Romeinen voor oude bekende Mathew Ryan. Bodart bevindt zich bij Standard in een identieke situatie als Butez: hij wil en mag een jaar voor zijn contract afloopt eveneens weg om de rekening te spijzen en plaats te maken voor de jeugd. Ook hier dreigt zowel de verhoopte opbrengst als bestemming echter tegen te vallen. Nog gevoeliger, maar tevens jonger en goedkoper dan Butez. De enige Belg ook in dit overzicht.
Guillermo OCHOA (38)
Van de jongste naar de oudste doelman in deze lijst, tussen 2017 en 2019 ook bij de Luikse rivaal onder de lat. Anderhalf jaar geleden ruilde de 151-voudig Mexicaans international zijn thuisland terug in voor Salernitana, waar zijn contract zopas afliep. Intussen kostte blessureleed hem zijn plaats in de selectie voor de Copa America. En dat twee jaar voor hij in eigen land alleen recordhouder kan worden met zes (!) WK-deelnames. Het doet sterk denken aan hoe Schmeichel zichzelf weer wou lanceren voor het EK.
Loris KARIUS (31)
Na enkele pijnlijke blunders op het allerhoogste toneel bij Liverpool werd Loris Karius gedegradeerd van aanstormend toptalent tot vliegenvanger bij uitstek. Via omzwervingen bij Besiktas en Union Berlin belandde de Duitser twee jaar geleden bij Newcastle, waar hij nauwelijks twee keer in actie kwam. Nu wil hij naar Italië, maar een aanbod blijft voorlopig uit. Misschien is Brussel wel een betere bestemming voor Karius, eerder zowaar al eens aan Anderlecht gelinkt, om de neerwaartse spiraal te doorbreken?
Daniel IVERSEN (27)
Natuurlijk kan een Deen niet ontbreken. Eentje die actief is bij Leicester City dan nog, dat hem vier jaar geleden even in Leuven stalde. Daar kwam Daniel Iversen amper aan de bak, maar ons land is dus geen onbekend terrein. Met opgeteld bijna 100 optredens in de Premier League en Championship heeft hij ook reeds de nodige ervaring. Een jaar voor zijn contract afloopt mag Iversen na tal van uitleenbeurten nu definitief beschikken. Zijn prijskaartje én jaarwedde zouden ongeveer anderhalf miljoen bedragen.
Daniel BENTLEY (31)
Bij de rekrutering lijkt ook de link met Brian Riemer nooit veraf. Tijdens zijn periode als assistent bij Brentford werkte de coach nog samen met Daniel Bentley, die tegenwoordig dienst doet als tweede doelman bij Wolverhampton. Hoewel de Engelsman daar zelden mag opdraven wou niemand minder dan Arsenal hem recent inlijven als back-up, al had het nog geen 60 duizend euro voor hem veil. Een bod dat ondanks zijn aflopend contract uiteraard werd afgewezen en zelfs Fredberg kan overtreffen.
AD