Deila wil ‘succestransfer van 16 miljoen’ naar Club Brugge halen

Deila wil ‘succestransfer van 16 miljoen’ naar Club Brugge halen

Club Brugge is op zoek naar een kwalitatieve centrale verdediger en heeft zijn oog laten vallen op Kristoffer Ajer (25). De Deense verdediger was destijds een grote ontdekking van Ronny Deila bij Celtic Glasgow en volgens Sacha Tavolieri kunnen beide heren hun eerdere - weliswaar kortstondige - samenwerking van in Schotland nieuw leven inblazen bij Club Brugge. Met zijn unieke profiel als moderne verdediger - snel, technisch en goed voetballend - die bovendien moeiteloos ‘hoog’ kan verdedigen, past Ajer perfect in het systeem van Deila bij Club Brugge. Niet voor niets wordt zijn marktwaarde momenteel geschat op maar liefst 16 miljoen euro.

Succestransfer van Deila

Vorige week heeft Sacha Tavolieri naar buiten gebracht dat Club Brugge serieuze interesse toont in Kristoffer Ajer, een 25-jarige centrale verdediger van Brentford FC. Tavolieri, een journalist die regelmatig transfergeruchten rondom Belgische clubs verspreidt, staat erom bekend vaak accuraat te zijn in zijn berichten. Het is dan ook een publiek geheim dat er bij Club Brugge nog het een en ander verwacht mag worden op het gebied van transfers. Eén van de posities waarop Club Brugge bijvoorbeeld dringend versterking nodig heeft, is in het centrum van de verdediging.

Na het vertrek van Abakar Sylla, Clinton Mata en Jack Hendry, beschikt Ronny Deila momenteel weliswaar nog over vier centrale verdedigers: Jorne Spileers, Brandon Mechele, Dedryck Boyata en Joel Ordoñez. Kwalitatief gezien komt dit viertal tekort om de ambitieuze doelstellingen van dit seizoen te verwezenlijken. Club Brugge heeft namelijk de intentie om op alle fronten, inclusief de Conference League, te strijden voor het allerhoogste. In die optiek is een nieuwe centrale verdediger, die een directe meerwaarde brengt, dan zeker geen overbodige luxe voor de West-Vlamingen.



De interesse van Club Brugge in Kristoffer Ajer krijgt een nog een andere betekenis door zijn relatie met Ronny Deila. De Noorse coach had destijds persoonlijk de hand in de komst van zijn landgenoot bij Celtic, maar kort daarna werd Deila ontslagen bij de club. Desondanks bleek Ajer een schot in de roos voor Celtic, zowel sportief als financieel. De boomlange verdediger (1 meter 98) groeide uit tot de chef van de defensie en werd uiteindelijk voor 15,70 miljoen euro verkocht aan Brentford FC. Niet slecht, gezien Celtic hem slechts voor 600 duizend euro had aangekocht bij IK Start.

Deila en de invloed op het Brugse transferbeleid

Hoewel Ronny Deila kort na de aankomst van Kristoffer Ajer werd ontslagen, is Celtic Glasgow hem nog steeds dankbaar dat hij de Noorse verdediger naar de Schotse topclub heeft gebracht. Vandaag is Ajer namelijk nog steeds de vijfde duurste uitgaande transfer in de geschiedenis van Celtic. Volgens Sacha Tavolieri kunnen Deila en Ajer hun eerdere - weliswaar kortstondige - samenwerking van bij Celtic nieuw leven in te blazen bij Club Brugge. Dit zou vergelijkbaar kunnen zijn met wat recentelijk gebeurde met Philip Zinckernagel.

Onlangs maakte Philip Zinckernagel in het kielzog van Ronny Deila de gevoelige overstap van Standard naar Club Brugge. Deze transfer lijkt erop te wijzen dat de Deense coach zijn stempel drukt op het transferbeleid, wat in lijn is met zijn intenties voordat hij aantrad als hoofdcoach van Club Brugge. Eerder meldde Sacha Tavolieri dat Deila inspraak wilde hebben op de transfers, net zoals hij eerder had bij Standard. Hierdoor is het goed mogelijk dat Deila invloed heeft gehad op de transfer van Zinckernagel en mogelijk nu ook bij de interesse in Kristoffer Ajer.



Vincent Mannaert, in zijn dubbelfunctie als CEO en sportief directeur, blijft in elk geval de hoofdverantwoordelijke voor alle aan- en verkopen van Club Brugge. Vlak na de officiële aankondiging van de overgang van Philip Zinckernagel naar Club Brugge, benadrukte Ronny Deila dat deze transfer er niet enkel en alleen door zichzelf kwam. “Hij is niet mijn transfer, zo werkt het niet bij Club Brugge.” Niettemin lijkt het waarschijnlijk dat de coach op zijn minst een adviserende rol heeft gespeeld in deze transfer, en wellicht ook bij de interesse van Club in Kristoffer Ajer.

De ideale verdediger voor Deila

Ronny Deila kent de kwaliteiten van Kristoffer Ajer bijzonder goed, die naadloos aansluiten bij de visie en filosofie die de coach wil doorvoeren bij Club Brugge. De 25-jarige centrale verdediger komt het best tot zijn recht bij een ploeg die dominant voetbal brengt, en waarin hij zijn opbouwende en voetballende skills kan etaleren. Ajer is erg comfortabel aan de bal, zijn balbehandeling is van een bovengemiddeld niveau, en hij durft zelfs met de bal aan de voet naar voren te trekken. Bovendien legt hij een grote variatie in zijn passing, van korte, simpele passes tot lange ballen die de linies breken.



Kristoffer Ajer bezit een fijne techniek, waarmee hij met slim en behendig voetenwerk onder druk uit kan spelen en in de korte ruimtes kan voetballen. Bovendien is hij ook zeer snel; tijdens zijn periode bij Celtic Glasgow was hij op een gegeven moment zelfs de snelste speler van de selectie. Bij Brentford FC kon hij zelfs gemakkelijk de spurtbom Sadio Mané, toen bij Liverpool, bijbenen. Met zijn profiel als moderne, snelle en voetballende centrale verdediger is hij in staat om moeiteloos ‘hoog’ verdedigen, een kwaliteit die perfect in het systeem van Ronny Deila bij Club Brugge past.

Probleemsituatie bij Brentford

Het is dan ook geen toeval dat vooraanstaande Europese clubs, zoals Real Madrid en AC Milan, in het verleden interesse toonden in Kristoffer Ajer. De Noorse international wenste echter om in de Premier League te spelen, en bij Brentford FC vond hij de kans om zijn grote droom waar te maken. Toch is het verhaal van de 27-voudige international in Londen tot op heden geen onverdeeld succes gebleken. Gedurende twee jaar heeft hij namelijk minder dan de helft van de mogelijke wedstrijden gespeeld. Het afgelopen seizoen verscheen hij amper 9 keer op het veld in de Premier League, grotendeels als gevolg van herhaaldelijke blessures.



Met een verdediging die langzaam maar zeker ouder wordt, is Brentford FC bijna wanhopig om Kristoffer Ajer wedstrijdfit en blessurevrij te houden, maar dit blijkt een grote uitdaging te zijn. Daarom staat de toekomst van Ajer bij de club op het spel, tot grote spijt van zijn huidige coach, Thomas Frank. “Het moeilijkste aan het coachen is dit soort situaties. Je wilt het allerbeste voor al je spelers. Wanneer ze geblesseerd zijn, voel ik met hen mee, want dat betekent dat ze niet kunnen doen waar ze het meest van houden: voetballen. Ik wil verschrikkelijk graag dat hij (Ajer, red.) fit blijft”, zei een bezorgde Frank in het vorige seizoen.

Topkwaliteit aan 16 miljoen euro

Kristoffer Ajer beseft ook dat de huidige situatie dringend moet keren, en een verandering van omgeving dringt zich op, want zelfs zonder zijn blessureleed is hij geen basisspeler meer bij Brentford. Hij verloor zelfs zijn plaats bij de Noorse nationale ploeg, waarvoor hij nu al bijna één jaar geen enkele interland meer heeft gespeeld. Desondanks blijft Ajer op 25-jarige leeftijd en met zijn combinatie van hoogwaardige kwaliteiten een goede investering voor veel clubs, zeker voor Club Brugge, en daarom wordt zijn marktwaarde vandaag nog altijd op 16 miljoen euro geschat. Ter vergelijking: geen enkele speler van Club Brugge evenaart die hoge waardering.

POLL: Ajer zou een topaanwinst zijn voor Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Op naar andere Belgische club? 'Mannaert hakt knoop door'
Op naar andere Belgische club? 'Mannaert hakt knoop door'

Club Brugge neemt na het seizoen volledig afscheid van Vincent Mannaert. Dinsdag raakte immers ...

173
173
Burgess kritisch: 'Club én Vertonghen bevoordeeld door refs'
Burgess kritisch: 'Club én Vertonghen bevoordeeld door refs'

Na een dramatische start van de Champions' Play-Offs, lijkt Union SG zich weer te hebben herpakt. ...

207
207
'Barça gaat voor comeback: spraakmakende ruildeal op tafel'
'Barça gaat voor comeback: spraakmakende ruildeal op tafel'

Nu de toekomst van Xavi Hernandez als hoofdcoach verzekerd is, kan FC Barcelona zich stilaan gaan ...

63
63
Club Brugge krijgt belangrijke update in stadiondossier
Club Brugge krijgt belangrijke update in stadiondossier

Club Brugge hoopt nu al jarenlang om te beginnen aan de bouw van een nieuwe voetbaltempel. Komt er ...

772
772
Tedesco hakt Courtois-knoop definitief door: "Geen pingpong"
Tedesco hakt Courtois-knoop definitief door: "Geen pingpong"

Thibaut Courtois staat op een zucht van zijn comeback bij Real Madrid, en dus wordt er hier en daar ...

191
191
'Leegloop bij KV Mechelen: volledige voorlinie vertrekt'
'Leegloop bij KV Mechelen: volledige voorlinie vertrekt'

De kogel is door de kerk: Besnik Hasi is volgend seizoen niet langer de coach van KV Mechelen. In ...

284
284
Colin Coosemans maakt fans gek met opmerkelijke reünie
Colin Coosemans maakt fans gek met opmerkelijke reünie

Colin Coosemans, ondertussen 31 jaar oud, kende een eerder hobbelig parcours als doelman. De ...

133
133
<strong>Nieuwe topspits geeft KRC Genk koude rillingen</strong>
Nieuwe topspits geeft KRC Genk koude rillingen

Na aanhoudende kritiek op zijn prestaties bij KRC Genk door fysieke tekortkomingen, bewijst Tolu ...

360
360
Jackers laat licht schijnen op toekomst bij Club Brugge
Jackers laat licht schijnen op toekomst bij Club Brugge

Dankzij een fraaie 16 op 18 doet Club Brugge plots weer mee om de landstitel. Na zes matchen in de ...

608
608
Bom in 1B: Seraing dient klacht in tegen KV Oostende
Bom in 1B: Seraing dient klacht in tegen KV Oostende

Wie eventueel nog Beerschot en Dender vervoegt als promovendi valt nog af te wachten, maar voor het ...

776
776
Anderlecht gewaarschuwd: Genk reageert op exit goudhaantje
Anderlecht gewaarschuwd: Genk reageert op exit goudhaantje

De rivaliteit tussen KRC Genk en RSC Anderlecht neemt alsmaar toe. Niet alleen op het veld, maar ook ...

362
362
'Riemer moet schuiven: nieuw experiment bij Anderlecht?'
'Riemer moet schuiven: nieuw experiment bij Anderlecht?'

Na een magere een op negen buitenshuis hoopt Anderlecht zondag punten te sprokkelen op het veld van ...

489
489
Verhaeghe koopt Mannaert volledig uit bij Club Brugge
Verhaeghe koopt Mannaert volledig uit bij Club Brugge

Eerder dit seizoen geraakte bekend dat Vincent Mannaert stopt als CEO bij Club Brugge. Als ...

552
552
Tedesco over Milan-geruchten: "Ik heb mezelf voorgenomen..."
Tedesco over Milan-geruchten: "Ik heb mezelf voorgenomen..."

De Rode Duivels zijn momenteel nog allemaal actief bij hun clubs, waar ze de laatste fase van het ...

69
69
Verbluft Lionel Messi met spectaculaire carrièrezet?
Verbluft Lionel Messi met spectaculaire carrièrezet?

De ondertussen 36-jarige Lionel Messi geniet zichtbaar nog steeds van het voetbal, net zoals ...

221
221