Nieuwe eigenaar Club Brugge bezorgt Deila ernstig probleem

Nieuwe eigenaar Club Brugge bezorgt Deila ernstig probleem

Ronny Deila werd overtuigd om voor Club Brugge te kiezen vanwege de aantrekkelijke sportieve en financiële garanties die hem werden geboden. Bovendien krijgt de Noorse coach naar verluidt ook inspraak in het transferbeleid, net zoals hij dat dit seizoen had bij Standard. Dit gaf Deila een gerust gevoel terwijl hij uitkeek naar zijn nieuwe trainersopdracht in West-Vlaanderen, maar de mogelijke verkoop van Club Brugge zou wel eens een streep door zijn rekening kunnen betekenen.

Deila’s inspraak op het transferbeleid van Club Brugge

De geruchten over Ronny Deila's mogelijke overstap naar Club Brugge deden al de ronde sinds 10 maart, maar pas vorige week werd zijn komst officieel bevestigd. Opmerkelijk genoeg heeft Club Brugge de afgelopen weken al enkele grote transfers afgerond, zoals die van Michal Skoras van Lech Poznan voor een bedrag van 6 miljoen euro. Daarnaast is ook de komst van Igor Thiago van FK Ludogorets al geruime tijd in voorbereiding en wordt deze transfer binnenkort afgerond voor bijna 7 miljoen euro. Dit is best wel opvallend omdat er toen officieel nog geen hoofdcoach was aangesteld voor het nieuwe seizoen.



Begin mei merkte Johan Boskamp op dat Club Brugge al wist wie volgend jaar op de bank zou zitten. “Ze hebben al een Pool gehaald (Michal Skoras, red.) en tonen interesse in Kadri van KV Kortrijk, dan kan je er toch vanuit gaan dat degene die volgend jaar trainer wordt inspraak zal gehad hebben?”, aldus Boskamp in Krant van West-Vlaanderen. Volgens een recent bericht van Sacha Tavolieri krijgt Ronny Deila effectief inspraak op de transfers bij Club Brugge, net zoals hij eerder had bij Standard, waardoor het mogelijk is dat de Noor invloed had bij de dossiers van Skoras en Igor Thiago. Daarnaast wil hij ook Steven Alzate (dit seizoen op huurbasis bij Standard) naar Club Brugge halen.

Wat gebeurt er met Club Brugge?

Die inspraak op het transferbeleid bij Club Brugge kan wel veranderen, aangezien Bart Verhaeghe deze week naar buiten heeft gebracht dat hij de club wil verkopen. Dit nieuws zorgt voor aanzienlijke onzekerheid bij de fans, spelers en technische staf, vooral omdat de precieze intenties van Verhaeghe met betrekking tot de verkoop nog niet bekend zijn. Volgens De Tijd worden verschillende exits overwogen, die elk op hun manier een grote invloed zullen hebben op de toekomst van Club Brugge. Een serieuze mogelijkheid is een volledige exit van de huidige aandeelhouders. Dit zou betekenen dat Grizzly Sports NV, dat momenteel 71,89% van de aandelen bezit en geleid wordt door voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Peter Vanhecke en Jan Boone, evenals Orkila Capital (met 23,26% van de aandelen), zich volledig terugtrekken uit Club Brugge.



Een andere optie die wordt overwogen, is het toelaten van extern kapitaal door middel van een extra investeerder. Dit zou bijvoorbeeld kunnen dienen om het stadiondossier te financieren, dat momenteel voor de nodige uitdagingen zorgt. Op die manier behoort een gedeeltelijke verkoop van aandelenpakketten tot de mogelijkheden. Club Brugge zou ook overwegen om onderdeel te worden van een groter geheel, namelijk een Europees voetbalnetwerk dat verbonden is aan een moederclub uit een grote competitie. Elk van deze opties kan uiteenlopende gevolgen hebben op zowel sportief als financieel gebied, inclusief het transferbeleid. De grote mate van onzekerheid die hiermee gepaard gaat, zal ongetwijfeld zorgen baren bij Ronny Deila, aangezien de sportieve en financiële garanties en zijn inspraak op het transferbeleid juist factoren waren die hem overtuigden om voor Club Brugge te kiezen.

Nieuwe eigenaar, nieuwe wetten

Afhankelijk van hoe de club verkocht wordt, en wie de nieuwe eigenaar wordt, zal dat de meest uiteenlopende gevolgen hebben voor Club Brugge als voetbalclub. Het doel van Amerikaanse investeringsgroepen is vaak bijvoorbeeld om harde cash te verdienen en de waarde van de club te verhogen. In bepaalde gevallen loopt dat goed zoals bij Manchester United. De Amerikaanse Glazer-familie kocht de club in 2005 op voor 800 miljoen euro, maar hopen Manchester United naar verluidt voor een bedrag tussen de vijf en zes miljard euro te verkopen. Anderzijds speelden de Mancunians al jarenlang niet meer voor de titel in de Premier League.



Bij kleinere clubs, zoals KV Oostende met de Amerikaanse eigenaar Pacific Media Group, kan de situatie echter anders uitpakken. De kustploeg degradeert naar de Challenger Pro League en de financiële toestand van de club is absoluut niet rooskleurig. Amerikaanse investeerders richten zich op kleine clubs in kleinere competities, omdat deze interessante beleggingen kunnen zijn. Dergelijke clubs hebben doorgaans een lagere aankoopprijs en door beperkte maar gerichte investeringen kan de waarde ervan aanzienlijk stijgen, zoals in het geval van Wrexham, een Engelse vijfdeklasser die eigendom is van acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney.

Een andere koper kan een kapitaalkrachtige mecenas zijn die bereid is om aanzienlijke investeringen te doen in de structuur, faciliteiten en transfers van de club, vergelijkbaar met Roman Abramovich bij Chelsea destijds. Maar met een grote geldschieter kan ook een zuinigere en meer doordachte aanpak op de transfermarkt worden gevolgd, zoals bij Union SG met de schatrijke eigenaar Tony Bloom en hun ‘goedkopere’ datagestuurde benadering. Ondanks de verschillende methoden hebben zowel Chelsea als Union zowel sportief als financieel succes behaald, maar dit geldt absoluut niet in alle gevallen.



Club Brugge kan ook overwegen om een onderdeel te worden van een groter geheel, zoals een Europees voetbalnetwerk dat verbonden is aan een moederclub uit een grote competitie. Denk bijvoorbeeld aan het Red Bull-concern met clubs als Leipzig, Salzburg en New York in hun netwerk, of de City Football Group met onder andere Manchester City, New York, Melbourne, Yokohama, Girona, Lommel en Troyes. Dergelijke netwerken versterken elkaar en zijn ondertussen een expliciet businessmodel geworden in het voetbal.



Bij een overname is het dus belangrijk om, indien mogelijk, op voorhand de intenties van de verkoper te kennen. Bart Verhaeghe wil Club Brugge verkopen met als doel om de club op alle vlakken te laten groeien, maar afhankelijk van hoe de club wordt verkocht en wat de doelen van de nieuwe eigenaar zijn, bestaat de mogelijkheid dat deze een andere koers gaat varen in vergelijking met de huidige werking bij Club Brugge. Dit kan gevolgen hebben voor Deila's inspraak op het transferbeleid, evenals voor iedereen binnen de club.

POLL: Welke optie verkies jij?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'

RSC Anderlecht kan aanstaande zondag mogelijk kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Club ...

122
122
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"

Zondag sluit Liverpool zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton. Het wordt voor ...

62
62
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging

Maandag maakt Antwerp de trip naar Genk, om volgende week zijn play-offs af te sluiten met een ...

95
95
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse

Anderlecht kan zich zondag met wat meeval al verzekeren van de 35ste landstitel uit de ...

87
87
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'

Real Madrid pakte onlangs zijn 36ste landstitel en speelt binnen een tweetal weken ook de finale van ...

106
106
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"

Club Brugge kan dit weekend nog geen kampioen spelen. Maar als het zijn twee resterende wedstrijden ...

460
460
'Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'
'Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'

Interim-coach Domenico Olivieri bereidt zijn manschappen bij KRC Genk momenteel voor op de ...

393
393
<strong>Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel</strong>
Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel

Na een moeizame start heeft Roman Yaremchuk zich weten op te werken tot een vaste waarde bij ...

806
806
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'

Komend weekend kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro League. In het voor hen ...

568
568
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

375
375
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'

Bayern M&uuml;nchen sluit zaterdagnamiddag zijn seizoen af met een verplaatsing op het veld van TSG ...

273
273
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen

In de Champions' Play-Offs zijn alle ogen logischerwijs op de titelstrijd gericht, maar ook de ...

436
436
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"

RSC Anderlecht krijgt aanstaande zondag mogelijk de kans om beslag te leggen op de landstitel. Maar ...

585
585
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier

Bij Club Brugge ligt de focus momenteel op het levensbelangrijke duel van aanstaande zondag op ...

1458
1458
'Totale chaos Barcelona: ontslagbrief Xavi ligt klaar'
'Totale chaos Barcelona: ontslagbrief Xavi ligt klaar'

FC Barcelona wil zich aanstaande zondag verzekeren van de tweede plaats in La Liga, maar momenteel ...

164
164