Nieuwe eigenaar Club Brugge bezorgt Deila ernstig probleem

Nieuwe eigenaar Club Brugge bezorgt Deila ernstig probleem

Ronny Deila werd overtuigd om voor Club Brugge te kiezen vanwege de aantrekkelijke sportieve en financiële garanties die hem werden geboden. Bovendien krijgt de Noorse coach naar verluidt ook inspraak in het transferbeleid, net zoals hij dat dit seizoen had bij Standard. Dit gaf Deila een gerust gevoel terwijl hij uitkeek naar zijn nieuwe trainersopdracht in West-Vlaanderen, maar de mogelijke verkoop van Club Brugge zou wel eens een streep door zijn rekening kunnen betekenen.

Deila’s inspraak op het transferbeleid van Club Brugge

De geruchten over Ronny Deila's mogelijke overstap naar Club Brugge deden al de ronde sinds 10 maart, maar pas vorige week werd zijn komst officieel bevestigd. Opmerkelijk genoeg heeft Club Brugge de afgelopen weken al enkele grote transfers afgerond, zoals die van Michal Skoras van Lech Poznan voor een bedrag van 6 miljoen euro. Daarnaast is ook de komst van Igor Thiago van FK Ludogorets al geruime tijd in voorbereiding en wordt deze transfer binnenkort afgerond voor bijna 7 miljoen euro. Dit is best wel opvallend omdat er toen officieel nog geen hoofdcoach was aangesteld voor het nieuwe seizoen.



Begin mei merkte Johan Boskamp op dat Club Brugge al wist wie volgend jaar op de bank zou zitten. “Ze hebben al een Pool gehaald (Michal Skoras, red.) en tonen interesse in Kadri van KV Kortrijk, dan kan je er toch vanuit gaan dat degene die volgend jaar trainer wordt inspraak zal gehad hebben?”, aldus Boskamp in Krant van West-Vlaanderen. Volgens een recent bericht van Sacha Tavolieri krijgt Ronny Deila effectief inspraak op de transfers bij Club Brugge, net zoals hij eerder had bij Standard, waardoor het mogelijk is dat de Noor invloed had bij de dossiers van Skoras en Igor Thiago. Daarnaast wil hij ook Steven Alzate (dit seizoen op huurbasis bij Standard) naar Club Brugge halen.

Wat gebeurt er met Club Brugge?

Die inspraak op het transferbeleid bij Club Brugge kan wel veranderen, aangezien Bart Verhaeghe deze week naar buiten heeft gebracht dat hij de club wil verkopen. Dit nieuws zorgt voor aanzienlijke onzekerheid bij de fans, spelers en technische staf, vooral omdat de precieze intenties van Verhaeghe met betrekking tot de verkoop nog niet bekend zijn. Volgens De Tijd worden verschillende exits overwogen, die elk op hun manier een grote invloed zullen hebben op de toekomst van Club Brugge. Een serieuze mogelijkheid is een volledige exit van de huidige aandeelhouders. Dit zou betekenen dat Grizzly Sports NV, dat momenteel 71,89% van de aandelen bezit en geleid wordt door voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Peter Vanhecke en Jan Boone, evenals Orkila Capital (met 23,26% van de aandelen), zich volledig terugtrekken uit Club Brugge.



Een andere optie die wordt overwogen, is het toelaten van extern kapitaal door middel van een extra investeerder. Dit zou bijvoorbeeld kunnen dienen om het stadiondossier te financieren, dat momenteel voor de nodige uitdagingen zorgt. Op die manier behoort een gedeeltelijke verkoop van aandelenpakketten tot de mogelijkheden. Club Brugge zou ook overwegen om onderdeel te worden van een groter geheel, namelijk een Europees voetbalnetwerk dat verbonden is aan een moederclub uit een grote competitie. Elk van deze opties kan uiteenlopende gevolgen hebben op zowel sportief als financieel gebied, inclusief het transferbeleid. De grote mate van onzekerheid die hiermee gepaard gaat, zal ongetwijfeld zorgen baren bij Ronny Deila, aangezien de sportieve en financiële garanties en zijn inspraak op het transferbeleid juist factoren waren die hem overtuigden om voor Club Brugge te kiezen.

Nieuwe eigenaar, nieuwe wetten

Afhankelijk van hoe de club verkocht wordt, en wie de nieuwe eigenaar wordt, zal dat de meest uiteenlopende gevolgen hebben voor Club Brugge als voetbalclub. Het doel van Amerikaanse investeringsgroepen is vaak bijvoorbeeld om harde cash te verdienen en de waarde van de club te verhogen. In bepaalde gevallen loopt dat goed zoals bij Manchester United. De Amerikaanse Glazer-familie kocht de club in 2005 op voor 800 miljoen euro, maar hopen Manchester United naar verluidt voor een bedrag tussen de vijf en zes miljard euro te verkopen. Anderzijds speelden de Mancunians al jarenlang niet meer voor de titel in de Premier League.



Bij kleinere clubs, zoals KV Oostende met de Amerikaanse eigenaar Pacific Media Group, kan de situatie echter anders uitpakken. De kustploeg degradeert naar de Challenger Pro League en de financiële toestand van de club is absoluut niet rooskleurig. Amerikaanse investeerders richten zich op kleine clubs in kleinere competities, omdat deze interessante beleggingen kunnen zijn. Dergelijke clubs hebben doorgaans een lagere aankoopprijs en door beperkte maar gerichte investeringen kan de waarde ervan aanzienlijk stijgen, zoals in het geval van Wrexham, een Engelse vijfdeklasser die eigendom is van acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney.

Een andere koper kan een kapitaalkrachtige mecenas zijn die bereid is om aanzienlijke investeringen te doen in de structuur, faciliteiten en transfers van de club, vergelijkbaar met Roman Abramovich bij Chelsea destijds. Maar met een grote geldschieter kan ook een zuinigere en meer doordachte aanpak op de transfermarkt worden gevolgd, zoals bij Union SG met de schatrijke eigenaar Tony Bloom en hun ‘goedkopere’ datagestuurde benadering. Ondanks de verschillende methoden hebben zowel Chelsea als Union zowel sportief als financieel succes behaald, maar dit geldt absoluut niet in alle gevallen.



Club Brugge kan ook overwegen om een onderdeel te worden van een groter geheel, zoals een Europees voetbalnetwerk dat verbonden is aan een moederclub uit een grote competitie. Denk bijvoorbeeld aan het Red Bull-concern met clubs als Leipzig, Salzburg en New York in hun netwerk, of de City Football Group met onder andere Manchester City, New York, Melbourne, Yokohama, Girona, Lommel en Troyes. Dergelijke netwerken versterken elkaar en zijn ondertussen een expliciet businessmodel geworden in het voetbal.



Bij een overname is het dus belangrijk om, indien mogelijk, op voorhand de intenties van de verkoper te kennen. Bart Verhaeghe wil Club Brugge verkopen met als doel om de club op alle vlakken te laten groeien, maar afhankelijk van hoe de club wordt verkocht en wat de doelen van de nieuwe eigenaar zijn, bestaat de mogelijkheid dat deze een andere koers gaat varen in vergelijking met de huidige werking bij Club Brugge. Dit kan gevolgen hebben voor Deila's inspraak op het transferbeleid, evenals voor iedereen binnen de club.

POLL: Welke optie verkies jij?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Limburgse derby levert hattrickheld en grandioze remontada op
Limburgse derby levert hattrickheld en grandioze remontada op

Wat een Limburgse derby! Na een hattrick van uitblinker Koita leek STVV op weg naar een ...

25
25
Lommel duwt promovendus kopje onder richting koppositie CPL
Lommel duwt promovendus kopje onder richting koppositie CPL

Lommel heeft deze namiddag komaf gemaakt met een mindere periode. De Limburgers wonnen thuis ...

19
19
Eén wissel bij Cercle, sterkhouders op bank bij Union
Eén wissel bij Cercle, sterkhouders op bank bij Union

In de Europa League slaagde Union SG er afgelopen donderdag in om Toulouse in bedwang te houden, ...

12
12
Alderweireld sneert naar RWDM na zuur puntenverlies
Alderweireld sneert naar RWDM na zuur puntenverlies

Antwerp FC heeft een behoorlijk tegenvallende week achter de rug. Afgelopen dinsdag werd de ...

75
75
'Anderlecht dekt zich in bij contractverlenging Riemer'
'Anderlecht dekt zich in bij contractverlenging Riemer'

RSC Anderlecht staat zondagavond voor één van zijn belangrijkste opdrachten van het ...

97
97
Koita vernedert Genk tot op het bot: "Staat De Condé al beneden?"
Koita vernedert Genk tot op het bot: "Staat De Condé al beneden?"

KRC Genk was goed uit de interland-break gekomen. De vicekampioen pakte de volle buit op het veld ...

89
89
Noa Lang verovert Nederland: "Te goed voor Eredivisie"
Noa Lang verovert Nederland: "Te goed voor Eredivisie"

In de Nederlandse Eredivisie is het zondagnamiddag uitkijken naar de Klassieker tussen Feyenoord en ...

182
182
Brys haalt spelers van wolkje: "Mag hopen dat ze het weten"
Brys haalt spelers van wolkje: "Mag hopen dat ze het weten"

OH Leuven lijkt zich te herpakken na een behoorlijk moeizame start van het seizoen. Zaterdagavond ...

21
21
'Onverzadigbaar Chelsea reserveert 60 miljoen voor januari-bom'
'Onverzadigbaar Chelsea reserveert 60 miljoen voor januari-bom'

Chelsea FC liet afgelopen zomer opnieuw de miljoenen rollen op de transfermarkt. Maar het geld van ...

49
49
'Miljoenenaankoop moet vrezen voor plek bij Club Brugge'
'Miljoenenaankoop moet vrezen voor plek bij Club Brugge'

Club Brugge zette tot dusver behoorlijk goede resultaten neer, toch blijft er heel wat ruimte voor ...

292
292
Vrancken wisselt twee keer, STVV zonder Steuckers
Vrancken wisselt twee keer, STVV zonder Steuckers

KRC Genk heeft een mooie week achter de rug tot dusver, maar staat zondag opnieuw voor een ...

85
85
TRANSFERUURTJE: 'Club krijgt buitenkans, spectaculaire City-deal'
TRANSFERUURTJE: 'Club krijgt buitenkans, spectaculaire City-deal'

De zomermercato is inmiddels gesloten, maar heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn al bezig ...

242
242
Einde discussie penaltydrama: "Hij is de strafschopnemer"
Einde discussie penaltydrama: "Hij is de strafschopnemer"

Vincent Janssen miste zaterdag niet één, maar tot twee keer toe een penalty tegen ...

166
166
Basisspeler Club Brugge onder vuur: "Argeloze spookrijder"
Basisspeler Club Brugge onder vuur: "Argeloze spookrijder"

Zondag is het uitkijken naar de klassieker tussen Anderlecht en Club Brugge in de Jupiler Pro ...

318
318
'AA Gent maakt zich grote zorgen om Gift Orban'
'AA Gent maakt zich grote zorgen om Gift Orban'

Tegen alle verwachtingen in heeft AA Gent deze zomer hun koningskoppel, Gift Orban en Hugo Cuypers, ...

502
502