Paide Linnameeskond legde Anderlecht in de vorige ronde weinig in de weg, als laatste horde richting de Conference League moeten de Brusselaars straks ook voorbij Youngs Boys Bern zien te geraken. Voor de eerste ontmoeting met de Zwitsers kan Felice Mazzu donderdag alvast nog steeds gewoon rekenen op Francis Amuzu, die dan toch op post lijkt te zullen blijven in het Lotto Park. Een statement, zo klinkt het hier en daar. Of begaan Peter Verbeke en zijn team net een vergissing van formaat?
Het kan verkeren, wist Bredero ongeveer vierhonderd jaar geleden al. Hoewel hij eind 2017 reeds zijn debuut vierde voor Paars-Wit, waar op dat moment Hein Vanhaezebrouck nog de plak zwaaide, kon Amuzu er nooit gedurende een langere periode echt zijn stempel drukken. In 158 optredens voor de recordkampioen was de bijna 23-jarige spurtbom ongeveer net zo vaak invaller als titularis, met 19 doelpunten en 18 assists legt hij geen oogverblindende statistieken voor. Efficiëntie was dan ook altijd al een van zijn voornaamste werkpunten, een les die de winger sinds kort begrepen heeft. Plots ziet zijn status in de hoofdstad er zo helemaal anders uit: waar de meningen voorheen nog verdeeld waren, draagt iedereen Amuzu ineens op handen. Een hype waar zelfs het bestuur in meegaat.
TIMING VAN AMUZU
Het begon in de afgelopen play-offs, toen Antwerp geen vat op hem kreeg. In de dubbele confrontatie met de Great Old, sleutelduels in de strijd om de derde plek, trof Amuzu vier keer raak. Met vijf goals en vier assists had hij naar zijn doen eerder al een bovengemiddelde reguliere campagne achter de rug, al gunde Vincent Kompany hem daarin slechts acht keer een basisplaats. In januari leek een vertrek daarom bespreekbaar. Als invaller scoorde Amuzu trouwens tweemaal vlak voor de winterstop. 'Ciske' verbeterde niet alleen aan zijn timing voor doel, ook zijn momenten om zich in de kijker te spelen weet hij blijkbaar wel uit te kiezen. Tot een akkoord met een van de diverse gegadigden – waaronder dan al Nice, vandaag nog steeds de meest concrete piste – kwam het echter niet. Gelukkig maar.

Ondanks het Neerpede-keurmerk, wat de prijs sowieso opkrikt, lag het aanbod toen wellicht immers een flink stuk lager dan de negental miljoen die de Fransen tegenwoordig naar verluidt voor hem veil hebben. Een lucratief voorstel waar Anderlecht tot voor kort gretig op zou zijn ingegaan. Vooreerst om de financiële putten nog verder te dichten, wat weliswaar reeds enigszins gebeurde dankzij een aantal kapitaalverhogingen en andere uitgaande dossiers. Daarnaast omdat Amuzu nu eenmaal een pak lager wordt ingeschat dan pakweg Youri Tielemans, Sambi Lokonga of zijn maatje Jérémy Doku, met wie de vergelijking louter qua positie en versnelling opgaat. Een gelijkaardige som als de ruim acht miljoen die Alexis Saelemaekers in het laatje bracht was zowat het hoogst haalbare, leek de consensus.
VERTROUWEN VAN MAZZU
Een bod dat nu op tafel ligt, maar toch hapt Paars-Wit niet toe. Een signaal richting de concurrentie dat het werkelijk weer mee wil doen om de knikkers. Afscheid nemen van nóg een sleutelfiguur past niet bij de bijgestelde ambities in het Lotto Park. Waar hij bij Kompany niet in de bovenste schuif lag, is Amuzu voor Mazzu tenslotte wel degelijk een belangrijke pion. Samen met Hendrik Van Crombrugge, Wesley Hoedt en Hannes Delcroix verscheen hij tot hiertoe zelfs als enige steevast aan de aftrap. Uiteraard had de afwezigheid van de inmiddels vertrokken Sergio Gomez daar veel mee te maken. "Ik zou hem graag overtuigen om te blijven, want hij geeft ons verticaliteit. Zolang hij aanwezig is en inzet toont, krijgt hij speeltijd", sprak Mazzu na de partij tegen Paide evenwel zijn vertrouwen uit.

Een paar dagen later was Amuzu tegen STVV alweer goed voor een assist op Lior Refaelov, met wie het uitstekend klikt op de linkerkant. Samen met fenomeen Fabio Silva zijn zij dé uitblinkers van het competitiebegin: het trio was tot dusver bij nagenoeg alle Brusselse goals betrokken. Amuzu schitterde voornamelijk met twee doelpunten tegen Seraing in wat toen nog zijn afscheidsmatch leek. Zijn nieuwe rol als aanvallende fullback in Mazzu zijn 3-5-2 zit de snelheidsduivel duidelijk als gegoten, zeker nu de weliswaar eveneens avontuurlijke Amir Murillo aan de overkant tegengewicht kan bieden. Met tevens nog eens een uiterst offensieve mix op het middenveld, waar Adrien Trebel zowaar geregeld als enige controleur fungeert, valt Mazzu alleszins geen gebrek aan goede bedoelingen te verwijten.
OPDRACHT VOOR VERBEKE
De vraag is wel of Amuzu, behalve in Estland telkens vroegtijdig naar de kant gehaald, over voldoende volume beschikt om de zijlijn te blijven afdraven. Vooral indien Anderlecht op drie fronten actief blijft. Na vanavond weten we op dat vlak meer. Voorlopig blijkt hij in staat om zijn defensief werk op te knappen, maar kan de flankspeler die lijn ook doortrekken? En blijven zijn statistieken dan wel op peil, sowieso een vraagteken? Met twee goals en twee assists na zes wedstrijden ging Amuzu razend van start, voor het eerst in zijn carrière lijkt hij op weg om in beide categorieën in de dubbele cijfers te eindigen. Een droomscenario voor Paars-Wit, dat enkel in dat geval echt mag hopen om volgende zomer nog meer te vangen voor het product van eigen bodem. Hij gaat dan alvast zijn laatste contractjaar in.

Natuurlijk kan de recordkampioen die verbintenis proberen open te breken. Allicht zit Verbeke naar aanleiding van de interesse snel rond tafel met Amuzu, die in Frankrijk zelfs reeds een princiepsakkoord op zak had. Zelf ziet hij het dan wel weer volledig zitten in het Lotto Park, een opwaardering van zijn voorwaarden is ongetwijfeld een vereiste om de Brusselaars langer trouw te zweren. Anderlecht moet haar geloof in zijn definitieve doorbraak dus omzetten in harde euro's wil het binnen een jaar niet met de rug tegen de muur staan. Betaalt die investering zich wel terug? Hoeveel rek zit er nog op de prijs? Mochten de gesprekken op niks uitdraaien ziet het er volgende zomer dan weer een stuk minder gunstig uit. Het maakt de gok om niet in te gaan op de aanbieding van Nice er des te groter op.
UNIEKE KANS?
Door het been stijf te houden wil Anderlecht tevens de aanhang plezieren, luidt het. Een boodschap dat het bestuur geeft om de sportieve doelstellingen, en er niet louter op uit is om te cashen zodra het kan. Niet langer een noodzaak nadat Gomez de kassa deed rinkelen, hoewel veel fans een nog hoger bedrag dan de nu al fraaie vangst in gedachten hadden. Ook omtrent Amuzu swingen de verwachtingen plots de pan uit. Zelfs diverse analisten menen dat hij binnen een jaar wie weet het dubbele opbrengt. Tenzij alle puzzelstukjes netjes in elkaar vallen lijkt het vergezocht. Eerst maar even afwachten of het geen toevalstreffers waren alvorens van stapel te lopen. Is er nog wel sprake van progressiemarge? Misschien begaat men in Neerpede net een blunder door niet te profiteren van deze piek.

Het ijzer smeden wanneer het heet is zeg maar, iets waar Amuzu tevergeefs een handje bij tracht te helpen. In zekere zin valt het standpunt van RSCA best te begrijpen. Het huiswerk was grotendeels klaar, met de inkomsten van Gomez doet Verbeke liefst een gooi naar Joshua Zirkzee. Als opvolger van de Spanjaard volstaat dankzij Amuzu dan een goedkopere back-up. Een opportuniteit zoals Nilson Angulo en Ishaq Abdulrazak, die niet direct moet renderen. Bovendien dreigde anders een leegte op links, waar de alternatieven nu al schaars zijn, én komt de timing ongelegen. Op sportief vlak houdt het steek, op korte termijn althans. Garanties dat de trein nogmaals passeert, of Amuzu zijn niveau aanhoudt, zijn er echter allerminst, Anderlecht laat zo mogelijk een unieke kans liggen. Kan het zich dat, ondanks het licht aan het eind van de tunnel, wel veroorloven?
AD
LEES OOK: Fink vol lof: verrassende uitblinker in oefenzege Genk