Het is welbekend dat Paul Gheysens en Bart Verhaeghe niet de beste vrienden zijn. De twee clubleiders van Antwerp FC en Club Brugge probeerden elkaar in het verleden meermaals een loer te draaien op het vlak van transfers en bouwdossiers. Dat Gheysens, eerder opportunistisch maar zeker bewust en vol overtuiging, Marc Overmars aanstelde als technisch directeur, dat zal ongetwijfeld ook steken bij Verhaeghe. De voorzitter van Club Brugge maakte er namelijk nooit een geheim van dat Club het ‘Ajax van België’ wil worden, maar net de belangrijkste grondlegger van dat enorme Amsterdamse succes gaat nu aan de slag bij Antwerp FC …
DE BEDREIGING GHEYSENS
Paul Gheysens en Bart Verhaeghe zijn twee prominente figuren in Belgische voetbalwereld. De twee geslaagde ondernemers zijn de voorzitter van respectievelijk Antwerp FC en Club Brugge, twee huidige topclubs die destijds voor een prikje (als we de actuele waarde van deze clubs vandaag bekijken) werden aangekocht. Als clubleiders delen Gheysens en Verhaeghe dezelfde doelstelling: de beste Belgische club worden. En als het kan, het Belgische voetbalniveau ontgroeien. Ambitieus, in analogie met hun gelijkaardige focus in het bedrijfsleven.

Enkele jaren geleden lag Bart Verhaeghe allerminst wakker van de slapende reus Antwerp FC. Club Brugge was en is een goed gerunde voetbalclub, één die een grote voorsprong nam op hun concurrenten uit Anderlecht, Luik, Gent, Genk en Antwerp. Maar nadat Paul Gheysens in de laatste jaren ferm investeerde in de accommodaties (stadion, trainings- en jeugdcomplex), de spelersgroep en de cashflow, slaat de vrees toch wat toe bij Verhaeghe. En zeker als je weet dat Gheysens er alles aan doet om met Antwerp op gelijke tred te staan naast (of over) Club Brugge.
STADIONKWESTIES
Een belangrijke factor in de tweestrijd tussen Paul Gheysens en Bart Verhaeghe is hun vakkundige activiteit in het bedrijfsleven. Sinds Verhaeghe Club Brugge in 2011 overnam, staat de bouw van een nieuw multifunctioneel stadion helemaal aan de top van zijn prioriteitenlijst. Maar dik tien jaar later is de eerste steen van het nieuwe stadion nog steeds niet gebouwd. Wat een verschil met Gheysens, die de Ghelamco Arena van AA Gent bouwde en ondertussen - in een erg korte tijdspanne - ook de Bosuil een hypermoderne facelift en nieuwe commerciële dimensies heeft gegeven.
En net dat is de natte droom van Bart Verhaeghe, die al jaren hetzelfde wil verwezenlijken in Brugge. Volgens de laatste berichten hoopt Club in 2024 zijn nieuw stadion te kunnen bouwen. Met de nadruk op hopen, want voorlopig krijgt dit dossier opnieuw te af te rekenen met grote tegenkantingen. En niet toevallig van Paul Gheysens zelf, weliswaar in de naam van Ghelamco. Toen Club oorspronkelijk de locatie van de Blankenbergse Steenweg voorstelde, stuitte dat immers op hevig verzet van Gheysens’ bedrijf. Nu lijkt die locatie de plaats te worden waar Cercle Brugge hun stadion zal neerpoten.

Die tegenkanting van Paul Gheysens in het stadiondossier van Club Brugge kwam er niet zomaar. Dat was namelijk een reactie op de tegenbeweging die Bart Verhaeghe uitrolde in het ter ziele gegane Eurostadion-project. Verhaeghe, als bedrijfsleider van Uplace en als grote man bij de KBVB, kantte zich destijds als een grote tegenstander van het Eurostadion. Met alle gevolgen vandien trouwens, want het veelbesproken nationale stadion kwam er nooit. Dit tot grote ontsteltenis en frustratie van de Belgische voetbalwereld. Het bleek de voorbode te zijn van een sportieve rivaliteit.
TRANSFERKWESTIES
Daarna waren er tussen beide clubleiders zelfs een paar incidenten tijdens de onderlinge wedstrijden van Antwerp FC en Club Brugge. Maar de echte strijd tussen Paul Gheysens en Bart Verhaeghe, die speelt zich voornamelijk af op en rond het de groene grasmat. In specifieke transferkwesties bijvoorbeeld, zoals die van Michel-Ange Balikwisha vorige zomer. De voormalige aanvaller van Standard werd de speelbal tussen Antwerp en Club, en op die manier schoot Balikwisha’s transferprijs kunstmatig omhoog naar een bedrag van maar liefst 6 miljoen euro. Achteraf bekeken was dat een overdreven transfersom voor de toch veelbelovende Balikwisha.

In de prestigetransfer van Radja Nainggolan naar Antwerp FC, liet Paul Gheysens het ook niet na om een steekje uit te delen naar Bart Verhaeghe. De voorzitter van The Great Old stuntte door de ex-Rode Duivel naar de Bosuil te halen, en daar was hij ook enorm trots op. En terecht. “Wie zou je het liefst hebben, Nainggolan voor een kleine twee miljoen, of Vanaken voor drie? Wel?”. De gewaagde uitspraak van Gheysens keerde dit seizoen wel al meerdere keren als een boomerang recht in zijn gezicht terug. Nainggolan kan dit seizoen namelijk niet tippen aan de importantie en kwaliteit van Vanaken.
HET AJAX VAN BELGIË
De recente aanstelling van Marc Overmars als technisch directeur bij Antwerp FC zal wellicht wringen bij Bart Verhaeghe. Het is namelijk geen geheim dat Club Brugge de bedrijfsvoering en het sportieve beleid van Ajax vooropstelt als voorbeeldclub. “Als we écht in de voetsporen van Ajax willen treden, hebben we een nieuw stadion nodig”, zei de voorzitter van Club Brugge vorig jaar in Krant van West-Vlaanderen. En niet toevallig wordt net die laatste stap bewust tegengehouden door Gheysens.

De idolatrie van Club Brugge voor Ajax vertaalt zich onder meer in de komst van Noa Lang: “Eigenlijk is Club Brugge de laatste jaren een beetje het Ajax van België” alsook in de recente benoeming van Alfred Schreuder als T1. Dat net Marc Overmars, dé sleutelfiguur van het Amsterdamse succes, de sportieve lijnen zal uitzetten bij Antwerp, dat is ongetwijfeld erg pijnlijk voor Bart Verhaeghe. Dit evenwel met de insteek dat we enkel spreken over Overmars’ sportieve, financiële en economische verdiensten bij Ajax. Zijn grensoverschijdend gedrag bij die club is een ander verhaal en is in elk geval onacceptabel en helemaal verwerpelijk. Al bewijst dat opportunisme van Gheysens dat hij absolúút Club Brugge wil inhalen als de grootste club van België.