Ongekende Chelsea-nachtmerrie: over en sluiten

Ongekende Chelsea-nachtmerrie: over en sluiten

Voor de geïnteresseerden die het nog niet mochten gehoord hebben: Chelsea FC staat te koop. Maar wie de Engelse topclub wil overnemen, die zal over de nodige financiële middelen moeten beschikken. De waarde van Chelsea wordt vandaag op 3 miljard euro geschat, terwijl Roman Abramovich sinds 2003 in totaal meer dan 1,8 miljard euro betaalde om de structurele financiële verliezen van de club bij te passen. Daarnaast wordt het voor de nieuwe eigenaar haast onmogelijk om dezelfde sportieve successen van Roman Abramovich te evenaren.


POPULAIRE ABRAMOVICH

“Roman Abramovich, Roman Abramovich, we’ve won it all”. In tijden van de betreurenswaardige oorlog in Oekraïne zijn dergelijke spreekkoren erg ongepast en onfatsoenlijk, maar de fans van Chelsea blijven hun Russische eigenaar duidelijk steunen. Deze spreekkoren vonden vorige week plaats tijdens de opwarming voor de match tegen Burnley, een wedstrijd die nochtans volledig in het teken stond als eerbetoon van de wansmakelijke toestanden in Oekraïne.

Thomas Tuchel liet zich na de wedstrijd scherp uit over de bewuste feiten. “Het is niet het moment om andere boodschappen te geven”, zei de coach van Chelsea over de bedenkelijke actie van de fans. “Het is het moment om respect te tonen. Dat willen we doen. We doen het voor Oekraïne en er is geen andere mening over deze situatie.” De spreekkoren van de supporters valt in geen enkel geval goed te praten, maar het bewijst alleen maar de enorme populariteit van Abramovich.



Dat Roman Abramovich nog steeds op handen wordt gedragen door de achterban van Chelsea is ook niet zo erg vreemd. De Russische oligarch trok de club uit het slop en dankzij zijn financiële investeringen in de voorbije twee decennia, kenden The Blues veruit hun meest succesvolle periode ooit met onder meer 19 grote trofeeën in hun prijzenkast. Onder het bewind van Abramovich won Chelsea bijvoorbeeld vijf Premier League-titels en twee keer de Champions League.

PIONIER

Het tijdperk onder Roman Abramovich kan nooit weggewist worden in de geschiedenis en zijn bewind bij Chelsea is misschien zelfs het belangrijke era in de recente historie van het mondiale voetbal. Abramovich revolutioneerde het voetbal sinds hij de club in 2003 overnam. De Russische zakenman exploiteerde als eerste het enorme potentieel van de Premier League en daarvan plukten alle andere Engelse clubs de vruchten van. Mede door zijn investeringen is de Premier League vandaag de meest gemediatiseerde en attractiefste voetbalcompetitie ter wereld.



De komst van Roman Abramovich bij Chelsea betekende de start van de buitenlandse invloeden en overnames in het Engelse en Europese voetbal. In zijn navolging kwamen onder meer Thaksin Shinawatra - en later Sheikh Mansour - bij Manchester City en het meest recente voorbeeld is de veelbesproken overname van Newcastle United door een Saudische investeringsgroep. Dit leverde deze nieuwe eigenaars uiteraard commerciële en lucratieve belangen op, maar ook de clubs - en zeker in het geval van Chelsea - werden er veel beter door.

WURGGREEP

Maar de recente en betreurenswaardige uitbraak van de oorlog in Oekraïne betekent nu evenwel het bitter einde van Roman Abramovich bij Chelsea. Volgens de Engelse overheid is Abramovich een “pro-Kremlin oligarch” die “nauwe banden onderhoudt” met Vladimir Poetin. En daarom werden de liquide middelen van Abramovich bevroren en wordt hij bijgevolg geforceerd om Chelsea te verkopen, hoewel Abramovich de opbrengst zou willen doneren aan een goed doel in Oekraïne.

De Engelse overheid onderwierp Chelsea ook aan een drie pagina’s lang document met maatregelen die de club op korte termijn enorme problemen oplevert. Enkel het spelen van de wedstrijden in de Premier League komt niet in het gedrang, net als de betaling van spelerslonen en andere courante rekeningen. Anderzijds kan Chelsea geen extra tickets meer verkopen of merchandising. Voor Europese verplaatsingen wordt er een meer bescheiden budget vrijgemaakt dan normaal.



Chelsea wordt aldus in een wurggreep gehouden en de Engelse regering hoopt met hun getroffen sancties dat de club gauw verkocht kan worden aan een andere partij. Maar dat scenario houdt een speciale vergunning in door de overheid, die moet oordelen dat de verkoop van Chelsea in het algemeen belang is én dat Roman Abramovich er zelf niet mag aan verdienen. Alleen zullen er snel concrete kandidaat-overnemers moeten gevonden worden, want Chelsea heeft niet de luxe van tijd.

5 MILJARD

“Weet alsjeblieft dat dit een erg moeilijke beslissing is voor mij”, zei Roman Abramovich in een officieel statement aangaande het te koop stellen van Chelsea. “Het doet me pijn om de club op deze manier te verlaten. Maar ik geloof dat dit het beste is in het algemeen belang van de club.” Op die manier komt Chelsea wel in erg vieze financiële papieren terecht en ziet de toekomst van de club er allerminst rooskleurig uit. Het prijskaartje van de club bedraagt om en bij de 3 miljard euro, maar daar komen nog heel wat extra kosten bij.

In de huidige transitieperiode genereert de club veel minder inkomsten dan gewoonlijk, en dat betekent een serieuze financiële tegenslag. Bovendien was Chelsea voorheen ook geen zelfbedruipende organisatie, want de club heeft maandelijks 60 miljoen euro vaste kosten en het jaarlijks verlies (voor belastingen) bedroeg vorig jaar 177 miljoen euro. Sinds 2003 pastte Roman Abramovich die grote tekorten telkens bij, wat resulteert in een gecombineerde som van meer dan 1,8 miljard euro.



Chelsea stevent dus af op een waar fiasco indien er niet snel een nieuwe eigenaar wordt gevonden. De huidige situatie wordt over Het Kanaal reeds omschreven als één van de meest dramatische momenten in de geschiedenis van de Premier League. Fans, spelers en staff leven in grote onzekerheid want het verder bestaan van de club staat serieus op het spel. Er hebben reeds enkele kandidaat-kopers de revue gepasseerd, maar voorlopig liggen er nog geen concrete overnamedossiers op tafel …

POLL: Is dit het einde van Chelsea als topclub?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Uitbarsting Riemer niet gesmaakt: "Nog niets in handen"
Uitbarsting Riemer niet gesmaakt: "Nog niets in handen"

RSC Anderlecht maakte zondag komaf met de vloek die op de derby tegen Union SG leek de rusten en ...

8
8
Goots doet titelvoorspelling: "Schrijf hen nog niet af!"
Goots doet titelvoorspelling: "Schrijf hen nog niet af!"

De Champions' Play-Offs heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe leider. RSC Anderlecht wist ...

132
132
<strong>Club vindt topcoach: “ongeoorloofde middelen inzetten”</strong>
Club vindt topcoach: “ongeoorloofde middelen inzetten”

Club Brugge heeft naar verluidt gesprekken gevoerd met Ruud van Nistelrooy, de voormalige topspits ...

278
278
'Leverkusen verzilvert landstitel meteen op transfermarkt'
'Leverkusen verzilvert landstitel meteen op transfermarkt'

Na elf opeenvolgende titels, is een einde gekomen aan de hegemonie van Bayern M&uuml;nchen in de ...

52
52
Union zakt hard door het ijs: tweetal ligt onder de loep
Union zakt hard door het ijs: tweetal ligt onder de loep

In de twee voorbije seizoenen liet Union SG de titel in de laatste rechte lijn noguit handen ...

66
66
Drama bij Anderlecht: schade voor Hazard nóg groter
Drama bij Anderlecht: schade voor Hazard nóg groter

RSC Anderlecht pakte zondag de koppositie in de Champions' Play-Offs over door eindelijk eens te ...

244
244
'Straffe wending in trainerszoektocht Club: topkandidaat staat vast'
'Straffe wending in trainerszoektocht Club: topkandidaat staat vast'

Club Brugge heeft zich in de voorbije weken helemaal herpakt. Donderdag strijdt het zelfs om een ...

785
785
Referee Department tikt scheidsrechter op de vingers
Referee Department tikt scheidsrechter op de vingers

Het opmerkelijkste moment van het voorbije voetbalweekend vond plaats in Mechelen, waar ...

341
341
Belgen in het buitenland: fiasco voor Onana & De Ketelaere
Belgen in het buitenland: fiasco voor Onana & De Ketelaere

In de Europese topcompetities stonden maandagavond nog een aantal interessante affiches op het ...

67
67
'Van Bommel stevent af op breuk met Antwerp'
'Van Bommel stevent af op breuk met Antwerp'

Hoewel hij het hoofd zeker niet laat hangen maakte Mark van Bommel na de 3-0 nederlaag tegen Club ...

495
495
Club Brugge slikt bittere pil: basisplaats voor Boyata?
Club Brugge slikt bittere pil: basisplaats voor Boyata?

Indien het zondag ook kan winnen van Union doet Club Brugge weer volop mee om de landstitel. Alleen ...

596
596
'Fredberg vangt bot: huurling richting exit bij Anderlecht'
'Fredberg vangt bot: huurling richting exit bij Anderlecht'

Na de elfde plaats van vorig seizoen doet Anderlecht plots weer volop mee voor de titel. Ongeacht de ...

440
440
'Antwerp moet verkopen: vier sterkhouders in de etalage'
'Antwerp moet verkopen: vier sterkhouders in de etalage'

Na een schamele nul op negen lijkt Antwerp nu al uitgeschakeld in de titelrace. Een jaar na de ...

466
466
'Barça gaat voor grof geld: transfersom van 80 miljoen'
'Barça gaat voor grof geld: transfersom van 80 miljoen'

FC Barcelona wil zich dinsdagavond tegen Paris Saint-Germain verzekeren van een plek in de halve ...

163
163
'Club Brugge wil uitpakken: transferstrijd met Barcelona'
'Club Brugge wil uitpakken: transferstrijd met Barcelona'

Club Brugge wil zich aanstaande donderdag verzekeren van een plek in de halve finales van de ...

534
534