Olsson naar Anderlecht: fel bekritiseerd maar gouden voetjes

Olsson naar Anderlecht: fel bekritiseerd maar gouden voetjes

RSC Anderlecht heeft de opvolger voor Albert Sambi Lokonga beet. Kristoffer Olsson moet volgend seizoen de nieuwe regisseur worden bij Sporting en die betreffende rol ligt de Zweedse international als gegoten. Olsson leeft helemaal wannneer bij een dominante ploeg speelt die veel balbezit vergaart, en dat werd nog eens pijnlijk duidelijk tijdens het voorbije Europees Kampioenschap. Toen kreeg Olsson bakken kritiek te slikken van de Zweedse media wegens zijn beperkte impact op het spel, maar die negatieve commentaren waren niet helemaal gegrond.


TOPTALENT BIJ ARSENAL 

Kristoffer Olsson treedt bij RSC Anderlecht in de voetsporen van zijn landgenoten Pär Zetterberg en Christian Wilhelmsson. De Zweedse middenvelder hoopt om in het Lotto Park een even grote sportieve erfenis na te laten als zijn voorgangers. “Ik hoop die lijn door te trekken”, verklaarde Olsson woensdag alvast op de officiële clubkanalen van Anderlecht. Bij Sporting krijgt de 26-jarige een uitgelezen kans om zijn grote potentieel voor eens en altijd te ontplooien. Want Olsson gold in zijn tienerjaren ooit als één van de grootste Zweedse talenten.

Kristoffer Olsson was op 13-jarige leeftijd actief bij het bescheiden IK Sleipner waar het grote Chelsea hem op het spoor kwam. The Blues wilden de jonge tiener graag op proef laten meedraaien in Londen maar Olsson verkoos uiteindelijk om naar de Zweedse grootheid IFK Norrköping over te stappen. En ook daar bleef de jonge Olsson in het vizier staan van verschillende Europese topclubs. Juventus en Ajax waagden hun kans, maar 't was uiteindelijk Arsenal FC, een club met een grote en uitstekende reputatie op het vlak van jeugdontwikkeling, die zijn slag thuishaalde.



Amper 16 lentes telde Kristoffer Olsson toen hij de overstap waagde naar het grote Arsenal. De jonge Zweed werd daarom zwaar gehyped in zijn thuisland, waar Olsson beschouwd werd als de ideale opvolger van zijn landgenoot en ex-Arsenal-icoon Freddie Ljungberg. De hype werd zelfs nog groter toen de middenvelder zijn eerste doelpunt scoorde in een oefenwedstrijd tegen een Indonesisch team. Die uitstekende start van de oefencampagne gaf Olsson uiteraard vleugels en de toenmalige coach Arsène Wenger had uiteraard geen spijt van zijn keuze om de youngster mee te nemen op de pre-season tour. 

DE GROTE SETBACK

Hoewel de verwachtingen bij Arsenal rond hem oorspronkelijk heel hoog lagen, kon Kristoffer Olsson die vooruitzichten helaas nooit waarmaken in Londen. De Zweed verkaste na zijn passage bij The Gunners naar respectievelijk FC Midtjylland (huur en daarna definitief), AIK Solna en FK Krasnodar. En dat was toch niet het verwachte carrièreverloop dat hem destijds werd voorspeld, toen topclubs zoals Chelsea, Ajax en Juventus nadrukkelijk naar zijn diensten hengelden.

Dergelijke terugvallen in de voetbalwereld zijn legio, denk bij Anderlecht alleen nog maar aan de voormalige wonderkinderen Charly Musonda Jr. of Jacob Bruun Larsen, maar sommigen van hen halen in hun carrière toch nog een meer dan behoorlijk niveau. Maar dan mogen er ook niet al te veel tegenslagen voorvallen, zoals zware blessures bijvoorbeeld. Krisoffer Olsson kan er alvast over meespreken want in januari 2015 brak hij zijn been op training bij de Zweedse nationale ploeg.



En dat uitgerekend tijdens zijn eerste selectie voor de Blågult. De toen 19-jarige Kristoffer Olsson kreeg zijn eerste internationale invite van bondscoach Janne Andersson voor oefeninterlands tegen Ivoorkust en Slowakije, maar tijdens trainingen sloeg het noodlot dus toe. Het verdict van Olsson, die één maand eerder definitief verkocht was door Arsenal aan FC Midtjylland, leek oorspronkelijk op een verstuikte enkel maar na de scan dook er een barstje op in zijn kuitbeen. 

TECHNISCHE SPELER 

Kristoffer Olsson heeft vooralsnog niet alles uit zijn grote potentieel gehaald, maar bij RSC Anderlecht zal hij alvast proberen om zijn capaciteiten voluit te benutten. Met zijn eigen persoonlijke omschrijving doet Olsson alvast het beste hopen voor de Anderlecht-fans. “Ik hou van technisch verzorgd voetbal en goeie passing, maar ik doe er ook alles aan om te winnen”, omschrijft hij zichzelf op de officiële clubkanalen van Sporting. Op het veld kan de 29-voudige international op zowat elke centrale positie uit de voeten: de zes, acht of zelfs tien. Die grote veelzijdigheid van Olsson was voor Anderlecht– naast zijn intrinsieke kwaliteiten uiteraard – alvast  een belangrijke asset om hem aan te trekken.



Kristoffer Olsson is een technisch onderlegde voetballer en zo'n type heeft grote kans om aan te slaan in het Lotto Park. In Zweden voetbalde hij steeds op kunstgrasvelden waardoor hij een uitstekende balbehandeling onder de knie kreeg. Pas sinds zijn overstap naar Arsenal als zestienjarige, leerde Olsson ook spelen met ijzeren studs onder zijn voetbalschoenen. Maar zijn techniek en voetballend vermogen raakte hij nooit kwijt. “Olssen heeft z'n opleiding genoten in Arsenal, en dat zie je”, duidt sportief directeur Peter Verbeke de kwaliteiten van zijn nieuwste aanwinst. “Hij heeft graag de bal, denkt snel en creatief en verkiest een verticale manier van voetballen.”

ONDER VUUR OP HET EK 

Ondanks zijn woelige carrièreverloop, dat hem via Arsenal naar FC Midtjylland, AIK Solna, FK Krasnodar en uiteindelijk RSC Anderlecht bracht, groeide Kristoffer Olssen sinds 2019 uit tot een vaste waarde in de Zweedse nationale ploeg. In het afgelopen Europees Kampioenschap startte hij bijvoorbeeld ook in elke wedstrijd voor de Zweden, die in hun campagne op het EURO 2020 uiteindelijk strandden in de achtste finale tegen Oekraïne. Voor de start van dat toernooi werd Olsson bestempeld als één van de sleutelspelers van de Zweedse nationale ploeg, maar dat werd hij uiteindelijk niet.



Verschillende Zweedse analisten, zoals Daniel Nannskog van de televisiezender SVT, vonden namelijk dat een Kristoffer Olsson – in vorm – voor een aanzienlijke meerwaarde kon zorgen bij Zweden. Sinds 2019 is Olsson een vaste basisspeler bij de nationale ploeg, waar hij in elke competitieve wedstrijd startte in de EK-kwalificatiewedstrijden, de Nations League alsook de WK-kwalificatiewedstrijden. De kleine maar technisch gezegende Olsson brengt Zweden extra voetballend vermogen bij met een zuivere passing. Maar op het voorbije Europees Kampioenschap kreeg Olsson opvallend veel kritiek te slikken van de Zweedse media.

Tijdens het Europese landentoernooi werd Kristoffer Olsson opeens één van de meest in vraag gestelde Zweedse EK-gangers. Dat kwam niet zozeer door zijn individuele kwaliteiten maar eerder omdat Olsson moeilijk zijn draai vond in de veranderde tactische nuances, die nefast bleken te zijn voor zijn eigen spel. Zweden hield op het voorbije Europees Kampioenschap amper de bal bij, met een gemiddelde van 35,7% zelfs het op één na laagste balbezit van alle deelnemende ploegen, en dat speelde uiteraard niet in het voordeel van Olsson. De middenvelder moet het net hebben van zijn kwaliteiten aan de bal maar die kreeg hij dus maar sporadisch in zijn bezit.

LAAT OLSSON VOETBALLEN 

De verminderde invloed van Kristoffer Olsson op het Zweedse spel valt dus grotendeels te verklaren door de gehanteerde aanpak van bondscoach Janne Andersson. Hasse Backe, commentator bij TV4, nam het dan ook openlijk op voor de gehekelde Olsson. “Als je Olsson bekritiseert, dan moet je rekening houden dat de ballen meestal over hem gespeeld worden. Hij moest veel meer betrokken worden bij de opbouw van de aanvallen.” En dat wordt straks exact de opdracht die Olsson moet vervullen bij Anderlecht. In het Lotto Park moet de Zweed de verbindingsman worden tussen de verdediging en de aanval, een rol die hij overneemt van Albert Sambi Lokonga. (LEES HIER MEER)



In de voorbije twee seizoenen vergaarde RSC Anderlecht steeds een groot aandeel balbezit en dat wordt alvast een vereiste om Kristoffer Olsson helemaal te laten renderen. De Zweed is een speler die een grote behoefte heeft om de bal te voelen en passen, en in de rol van Albert Sambi Lokonga zal hij zich ongetwijfeld kiplekker voelen. Sambi Lokonga verstuurde vorig seizoen in totaliteit maar liefst 1915 passes, waarmee hij de primus was bij Anderlecht en zelfs de nummer vijf in de Jupiler Pro League. De voortekenen voor Olsson bij Anderlecht zijn dus alvast veelbelovend.

POLL: Is Olsson een goede aanwinst voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

27
27
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

28
28
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

428
428
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

196
196
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

161
161
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

426
426
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

445
445
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

128
128
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

757
757
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

732
732
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

330
330
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

478
478
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1161
1161
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1089
1089
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

806
806