EK-koorts: Lewandowski richt vizier op Spanje

door
EK-koorts: Lewandowski richt vizier op Spanje

Met nog 15 dagen tot de aftrap in Rome telt VoetbalNieuws vol ongeduld af naar het Europees Kampioenschap. Om ook bij u de EK-koorts stilaan te doen toenemen, stellen we daarom graag nu reeds de 24 landen voor die vanaf 11 juni in het middelpunt van de belangstelling zullen staan. Vandaag trekken we naar Groep E, waar Spanje, Zweden, Polen en Slowakije elkaar bekampen.


SELECTIES
De selectie die de afgelopen dagen het vaakst over de tongen ging, is ongetwijfeld de Spaanse. Niet alleen beperkte Luis Enrique zich tot 24 in plaats van 26 spelers, recordinternational Sergio Ramos behoorde zowaar niet tot de gelukkigen. Daarmee blijft meteen ook de huidige topschutter thuis, een eer die nu Alvaro Morata toebehoort. Sergio Busquets is met zijn 122 caps dan weer de nieuwe ancien, én een van slechts drie Barcelona-telgen. Real Madrid vaardigt zelfs niemand af. Het gevolg van een fikse verjongingsoperatie, want verder is Jordi Alba (72) de enige met meer dan 50 interlands op zijn conto. Wel beschikt Spanje nog steeds over kleppers in elke linie, én heeft het met onder andere Pedri, Ferran Torres en Mikel Oyarzabal ook zonder de gekwetste Ansu Fati een pak aanstormend talent in huis. Vooral op het middenveld is de weelde groot, diep in de punt blijft de spoeling net iets dunner.



Bij de Zweden dacht Janne Andersson een beroep te kunnen doen op Zlatan Ibrahimovic, maar een blessure besliste daar anders over. Niet getreurd, want met Alexander Isak is de opvolging verzekerd. De 21-jarige spits scoorde dit seizoen 17 keer voor Real Sociedad en lijkt klaar om in de voetsporen van de all-time topscorer te treden. Bovendien zijn de eveneens pas 23-jarige Jordan Larsson en flink wat oudere Marcus Berg, zesde op die lijst, waardige wisselopties. Op de flanken is het uitkijken naar dat andere toptalent Dejan Kulusevski (Juventus) en Emil Forsberg (Leipzig), achterin moet Victor Lindelöf (Man United) de boel gesloten houden. Net zoals Mattias Svanberg (Bologna) brengen Kulusevski en Isak tevens wat jeugd in de 26-koppige kern, die maar liefst 11 dertigers telt – waaronder Mikael Lustig, ex-AA Gent. Een ervaren ploeg dus, met tal van pionnen actief in Engeland, Italië, Duitsland en Rusland.



Geen zorgen in de punt voor Polen, waar Paulo Sousa met Robert Lewandowski wellicht over de beste nummer negen ter wereld beschikt. En ook Arkadiusz Milik, doublure van de man met de meeste caps én goals achter zijn naam, het doel weet staan. Daarnaast zijn Piotr Zielinski, Wojciech Szczesny en Jan Bednarek de bekendste namen in de 26-koppige selectie, zónder pakweg Fiorentina-doelman Bartlomiej Dragowski. Wel van de partij: Jakub Moder, een jonge middenvelder van Brighton, en de 17-jarige Kacper Kozlowski. Zelfs na het afzwaaien van onder meer Jakub Blaszczykowski en Lukasz Piszczek daartegenover tevens een resem oudgedienden, zoals Kamil Glik en Grzegorz Krychowiak. Ook hier trouwens weer een stevig aantal dertigers, acht stuks om precies te zijn, én heel wat spelers die hun brood in grote competities verdienen. Met zeven afgezanten is vooral de Serie A goed vertegenwoordigd.



Minder luxe voor Slovakije, al heeft het met Milan Skriniar en Stanislav Lobotka wel toppers bij Inter en Napoli lopen. En tekent ook recordinternational en topschutter Marek Hamsik, een icoon in Napels, nog altijd present. Hij maakt deel uit van het leger dertigers, wederom 10 routiniers sterk. En dat terwijl Stefan Tarkovic net als Luis Enrique voorlopig slechts 24 gelukkigen uitkoos. Daarbij voorzag hij een plek voor Genk-middenvelder Patrik Hrosovsky, hoewel de spoeling met ook nog Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (FC Köln) en Laszlo Bénes (Augsburg) er misschien wel het breedst is. Onder de lat zijn zowel nummer één Martin Dubravka als back-up Marek Rodak dan weer actief in de Premier League, voorin ogen de opties een pak schaarser. Gezien zijn prestaties in eigen land krijgt David Strelec zo wie weet wel de voorkeur op Feyenoord-spits Robert Bozenik, een van de drie Slovaken uit de Eredivisie.



KWALIFICATIES
Spanje en Zweden ontmoeten elkaar straks niet voor het eerst in deze EK-campagne, want ook in de voorronde werden ze reeds in dezelfde poule ingedeeld. La Roja trok er met 26 op 30 aan het langste eind, de Scandinaviërs pakten met slechts vijf punten minder de tweede plaats – voor de buren uit Noorwegen, Roemenië, Faeröer en Malta. Polen kende evenmin problemen met Oostenrijk, Noord-Macedonïe, Slovenië, Israël en Letland, tegen wie het vijf punten liet liggen. Slovakije tot slot finishte met 13 op 24 als derde in een groep met Kroatië, Wales, Hongarije en Azerbeidzjan, die als enige vier EK-deelnemers voortbracht. Net als nummer vier Hongarije kwalificeerden de Slovaken zich immers uiteindelijk via het vangnet van de Nations League. In de play-offs van Divisie B werd, respectievelijk na verlengingen en strafschoppen, achtereenvolgens afgerekend met Ierland en Noord-Ierland.

FIFA-RANKINGS
Ondanks dat parcours bezet Slovakije op de FIFA-ranking een al bij al respectabele 36e plaats – zes gekwalificeerde landen doen slechter bij aanvang van het toernooi. Niet bijster veel hoger vinden we bovendien zowel Polen (21) als Zweden (18) terug, Spanje staat momenteel op de zesde stek. Opgeteld zijn deze vier landen dus goed voor een totaalscore van 81, waarmee Groep E toch vrij afgetekend het brons in ontvangst mag nemen.

EK-PALMARES
Frontrunner hier blijft natuurlijk wel Spanje, dat voor de elfde keer aan een EK begint. Alleen Duitsland doet beter. Samen delen ze het record van aantal eindzeges, met name drie stuks. In 1964, 2008 en 2012 zwaaiden de Spanjaarden, die zichzelf zo als enige laureaat opvolgden, met de trofee. In 1984 verloren ze de finale, 2016 werd een domper met een exit in de achtste finale. Polen, dat zich opmaakt voor een vierde deelname op rij, bereikte toen voor het eerst de kwartfinale. Zweden is er zelfs al voor de zesde opeenvolgende keer bij, nadat het in 1996 ontbrak. Vier jaar eerder stootte de toenmalige debutant nog door tot de halve finale. Zo ver kwam het vijf jaar geleden niet voor Slovakije, dat wel vriend en vijand verraste door de groepsfase te overleven. Nadien strandde het schip tegen Duitsland.



PROGNOSE
Slovakije dwong die plek in de knock-outs toen af als een van de vier beste derdes. Polen en Zweden zijn dus gewaarschuwd. Nu de grote kuis helemaal achter de rug is, en het heropgebouwde elftal zonder de gebruikelijke clubautomatismen uit Barcelona en Madrid stilaan weer op elkaar ingespeeld lijkt, kan de groepswinst Spanje namelijk niet nogmaals ontsnappen. Luis Enrique hoopt alvast dat zijn gewaagde zetten niet zuur opbreken, want zowel Polen als Zweden ligt op vinkenslag om van iedere misstap te profiteren. In de strijd om de tweede plaats beschikt die eerste wellicht over de beste papieren. Niet alleen verkeert Lewandowski in de vorm van zijn leven, ook de overige sterkhouders zijn op de geschikte leeftijd gekomen om te oogsten – meer dan in Zweden, waar de splitsing tussen jong en oud nog iets prominenter aanwezig is. De scherpschutter van Bayern München wist trouwens tegen geen van zijn drie toekomstige tegenstanders ooit al te scoren. Tijd om het vizier op Spanje te richten?

LEES OOK: Grote zorgen om Yamal: 'topcarrière in gevaar'

🔥 Populair bij onze lezers

‘Transferbom: Real-duo flirt met overstap naar Barça’
‘Transferbom: Real-duo flirt met overstap naar Barça’

Hoeveel doelpunten zal Lewandowski scoren in de groepsfase?

Meest recent

'Club Brugge krijgt cruciaal nieuws over vertrek Rigaux'

De goede prestaties van Club Brugge in binnen- en buitenland, hebben niet alleen de spelers in ...

161
161
'Monden bij City vallen open: ridicuul bod op Ederson'

Manchester City FC haalde deze zomer heel wat verse krachten in huis, maar liet daartegenover ook ...

85
85
Na onverwacht Antwerp-vertrek: nieuwe JPL-club Odoi?

De transfercarrousel draait op volle toeren, maar momenteel zijn ook heel wat transfervrije spelers ...

259
259
'Transferakkoord gevonden: bod van 9 miljoen voor Genk'

In navolging van Christopher Bonsu Baah, die voor de nodige miljoenen naar Saudi-Arabië trok, ...

282
282
'Respectloze' Jashari krijgt serieuze veeg om de oren

De vete tussen Ardon Jashari en Club Brugge KV blijft maar verder escaleren. De middenvelder wil ...

711
711
'Kompany drukt zelf op knop voor monstertransfer Bayern'

Vincent Kompany heeft een meer dan behoorlijk eerste seizoen als hoofdcoach van Bayern München ...

126
126
Anderlecht krijgt flinke opsteker voor eerste Europese clash

Het aftellen bij RSC Anderlecht is nu ook echt begonnen. Aanstaande donderdag beginnen de ...

517
517
Essevee strikt middenvelder, ook versterking Lommel en Lokeren

Zondag start het nieuwe Belgische voetbalseizoen met de supercup en ook de competities zitten ...

87
87
Nottingham Forest pakt groots uit met Matz Sels-nieuws

Binnen een kleine maand trekt de nieuwe jaargang in de Premier League zich op gang, de Engelse clubs ...

60
60
'Genk gaat vol voor tweede Jupiler Pro League-aanwinst'

Op Christopher Bonsu Baah en Mike Penders na, slaagde KRC Genk er tot dusver in zijn selectie intact ...

274
274
Jashari-ellende breidt uit: Club Brugge zwaar geraakt

Ardon Jashari zet zijn transfer naar AC Milan met alle middelen onder druk, maar Club Brugge houdt ...

1728
1728
Vlietinck tekent tot 2028, opvallende rentree Antwerp

Nog een dikke week voor de start van de competitie, zijn de clubs uit de Jupiler Pro League nog druk ...

139
139
Charleroi klaar voor Europa, vijfde zomeraanwinst Cercle

Nog exact één week en het seizoen 2025-2026 gaat van start in de Jupiler Pro League. ...

98
98
‘De Bruyne zet Serie A op stelten: dit is ongezien’

Het grote avontuur van Kevin De Bruyne bij SSC Napoli is sinds deze week officieel van start gegaan. ...

232
232
'Club Brugge loopt blauwtje bij peperdure flankaanvaller'

Club Brugge heeft met Carlos Forbs al een opvolger voor Chemsdine Talbi te pakken, maar naar ...

521
521
'Anderlecht all-in: Renard stunt met oude bekende'

Besnik Hasi mocht al zes nieuwkomers verwelkomen, maar daarmee is de honger van RSC Anderlecht nog ...

1192
1192
'Overmars op dreef: goalgetter geeft jawoord aan Antwerp'

Antwerp schakelt plots een stevige versnelling hoger op de transfermarkt, waar de teller op inkomend ...

781
781
Hasi incasseert al volgende mokerslag uit ziekenboeg RSCA

Om beter te doen dan vorig seizoen rekent RSC Anderlecht dit keer ook op minder tegenslag uit de ...

295
295
'Plottwist bij Club Brugge: transfer opnieuw op tafel'

Club Brugge neemt het zondag in de Supercup op tegen Union, maar in de laatste rechte lijn richting ...

1191
1191
Courtois verkoopt villa van 4,5 miljoen: hij wil nóg zottere luxe

Thibaut Courtois zette op het voorbije WK voor clubs weer een paar prima prestaties neer. De Rode ...

450
450
'De Condé draait overuren: Genk op zucht van toptransfer'

Dimitri de Condé windt er geen doekjes om dat KRC Genk met Zakaria El Ouahdi en Tolu ...

461
461
'Alarm in Anderlecht: Renard opnieuw transfermarkt op?'

Nadat het al zes nieuwkomers in huis haalde leken louter nog een winger en vooral een of meerdere ...

523
523
Kat Kerkhofs ontredderd: "Herstel hier nooit meer van"

Kat Kerkhofs is al lang niet meer 'alleen' de vriendin/vrouw van Dries Mertens. De blondine bouwde ...

129
129
KBVB zet ontslagronde verder: twee pionnen bij grof huisvuil

De Koninklijke Belgische Voetbalbond is een nieuwe weg ingeslagen. Een weg onder Vincent Mannaert en ...

165
165
Juventus slaat grote slag met Belgisch supertalent

Juventus en Belgische talenten, het blijft een vreemde combinatie. De afgelopen jaren haalde de Oude ...

117
117

Meer sportnieuws