EK-koorts: Lewandowski richt vizier op Spanje

EK-koorts: Lewandowski richt vizier op Spanje

Met nog 15 dagen tot de aftrap in Rome telt VoetbalNieuws vol ongeduld af naar het Europees Kampioenschap. Om ook bij u de EK-koorts stilaan te doen toenemen, stellen we daarom graag nu reeds de 24 landen voor die vanaf 11 juni in het middelpunt van de belangstelling zullen staan. Vandaag trekken we naar Groep E, waar Spanje, Zweden, Polen en Slowakije elkaar bekampen.


SELECTIES
De selectie die de afgelopen dagen het vaakst over de tongen ging, is ongetwijfeld de Spaanse. Niet alleen beperkte Luis Enrique zich tot 24 in plaats van 26 spelers, recordinternational Sergio Ramos behoorde zowaar niet tot de gelukkigen. Daarmee blijft meteen ook de huidige topschutter thuis, een eer die nu Alvaro Morata toebehoort. Sergio Busquets is met zijn 122 caps dan weer de nieuwe ancien, én een van slechts drie Barcelona-telgen. Real Madrid vaardigt zelfs niemand af. Het gevolg van een fikse verjongingsoperatie, want verder is Jordi Alba (72) de enige met meer dan 50 interlands op zijn conto. Wel beschikt Spanje nog steeds over kleppers in elke linie, én heeft het met onder andere Pedri, Ferran Torres en Mikel Oyarzabal ook zonder de gekwetste Ansu Fati een pak aanstormend talent in huis. Vooral op het middenveld is de weelde groot, diep in de punt blijft de spoeling net iets dunner.



Bij de Zweden dacht Janne Andersson een beroep te kunnen doen op Zlatan Ibrahimovic, maar een blessure besliste daar anders over. Niet getreurd, want met Alexander Isak is de opvolging verzekerd. De 21-jarige spits scoorde dit seizoen 17 keer voor Real Sociedad en lijkt klaar om in de voetsporen van de all-time topscorer te treden. Bovendien zijn de eveneens pas 23-jarige Jordan Larsson en flink wat oudere Marcus Berg, zesde op die lijst, waardige wisselopties. Op de flanken is het uitkijken naar dat andere toptalent Dejan Kulusevski (Juventus) en Emil Forsberg (Leipzig), achterin moet Victor Lindelöf (Man United) de boel gesloten houden. Net zoals Mattias Svanberg (Bologna) brengen Kulusevski en Isak tevens wat jeugd in de 26-koppige kern, die maar liefst 11 dertigers telt – waaronder Mikael Lustig, ex-AA Gent. Een ervaren ploeg dus, met tal van pionnen actief in Engeland, Italië, Duitsland en Rusland.



Geen zorgen in de punt voor Polen, waar Paulo Sousa met Robert Lewandowski wellicht over de beste nummer negen ter wereld beschikt. En ook Arkadiusz Milik, doublure van de man met de meeste caps én goals achter zijn naam, het doel weet staan. Daarnaast zijn Piotr Zielinski, Wojciech Szczesny en Jan Bednarek de bekendste namen in de 26-koppige selectie, zónder pakweg Fiorentina-doelman Bartlomiej Dragowski. Wel van de partij: Jakub Moder, een jonge middenvelder van Brighton, en de 17-jarige Kacper Kozlowski. Zelfs na het afzwaaien van onder meer Jakub Blaszczykowski en Lukasz Piszczek daartegenover tevens een resem oudgedienden, zoals Kamil Glik en Grzegorz Krychowiak. Ook hier trouwens weer een stevig aantal dertigers, acht stuks om precies te zijn, én heel wat spelers die hun brood in grote competities verdienen. Met zeven afgezanten is vooral de Serie A goed vertegenwoordigd.



Minder luxe voor Slovakije, al heeft het met Milan Skriniar en Stanislav Lobotka wel toppers bij Inter en Napoli lopen. En tekent ook recordinternational en topschutter Marek Hamsik, een icoon in Napels, nog altijd present. Hij maakt deel uit van het leger dertigers, wederom 10 routiniers sterk. En dat terwijl Stefan Tarkovic net als Luis Enrique voorlopig slechts 24 gelukkigen uitkoos. Daarbij voorzag hij een plek voor Genk-middenvelder Patrik Hrosovsky, hoewel de spoeling met ook nog Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (FC Köln) en Laszlo Bénes (Augsburg) er misschien wel het breedst is. Onder de lat zijn zowel nummer één Martin Dubravka als back-up Marek Rodak dan weer actief in de Premier League, voorin ogen de opties een pak schaarser. Gezien zijn prestaties in eigen land krijgt David Strelec zo wie weet wel de voorkeur op Feyenoord-spits Robert Bozenik, een van de drie Slovaken uit de Eredivisie.



KWALIFICATIES
Spanje en Zweden ontmoeten elkaar straks niet voor het eerst in deze EK-campagne, want ook in de voorronde werden ze reeds in dezelfde poule ingedeeld. La Roja trok er met 26 op 30 aan het langste eind, de Scandinaviërs pakten met slechts vijf punten minder de tweede plaats – voor de buren uit Noorwegen, Roemenië, Faeröer en Malta. Polen kende evenmin problemen met Oostenrijk, Noord-Macedonïe, Slovenië, Israël en Letland, tegen wie het vijf punten liet liggen. Slovakije tot slot finishte met 13 op 24 als derde in een groep met Kroatië, Wales, Hongarije en Azerbeidzjan, die als enige vier EK-deelnemers voortbracht. Net als nummer vier Hongarije kwalificeerden de Slovaken zich immers uiteindelijk via het vangnet van de Nations League. In de play-offs van Divisie B werd, respectievelijk na verlengingen en strafschoppen, achtereenvolgens afgerekend met Ierland en Noord-Ierland.

FIFA-RANKINGS
Ondanks dat parcours bezet Slovakije op de FIFA-ranking een al bij al respectabele 36e plaats – zes gekwalificeerde landen doen slechter bij aanvang van het toernooi. Niet bijster veel hoger vinden we bovendien zowel Polen (21) als Zweden (18) terug, Spanje staat momenteel op de zesde stek. Opgeteld zijn deze vier landen dus goed voor een totaalscore van 81, waarmee Groep E toch vrij afgetekend het brons in ontvangst mag nemen.

EK-PALMARES
Frontrunner hier blijft natuurlijk wel Spanje, dat voor de elfde keer aan een EK begint. Alleen Duitsland doet beter. Samen delen ze het record van aantal eindzeges, met name drie stuks. In 1964, 2008 en 2012 zwaaiden de Spanjaarden, die zichzelf zo als enige laureaat opvolgden, met de trofee. In 1984 verloren ze de finale, 2016 werd een domper met een exit in de achtste finale. Polen, dat zich opmaakt voor een vierde deelname op rij, bereikte toen voor het eerst de kwartfinale. Zweden is er zelfs al voor de zesde opeenvolgende keer bij, nadat het in 1996 ontbrak. Vier jaar eerder stootte de toenmalige debutant nog door tot de halve finale. Zo ver kwam het vijf jaar geleden niet voor Slovakije, dat wel vriend en vijand verraste door de groepsfase te overleven. Nadien strandde het schip tegen Duitsland.



PROGNOSE
Slovakije dwong die plek in de knock-outs toen af als een van de vier beste derdes. Polen en Zweden zijn dus gewaarschuwd. Nu de grote kuis helemaal achter de rug is, en het heropgebouwde elftal zonder de gebruikelijke clubautomatismen uit Barcelona en Madrid stilaan weer op elkaar ingespeeld lijkt, kan de groepswinst Spanje namelijk niet nogmaals ontsnappen. Luis Enrique hoopt alvast dat zijn gewaagde zetten niet zuur opbreken, want zowel Polen als Zweden ligt op vinkenslag om van iedere misstap te profiteren. In de strijd om de tweede plaats beschikt die eerste wellicht over de beste papieren. Niet alleen verkeert Lewandowski in de vorm van zijn leven, ook de overige sterkhouders zijn op de geschikte leeftijd gekomen om te oogsten – meer dan in Zweden, waar de splitsing tussen jong en oud nog iets prominenter aanwezig is. De scherpschutter van Bayern München wist trouwens tegen geen van zijn drie toekomstige tegenstanders ooit al te scoren. Tijd om het vizier op Spanje te richten?

POLL: Hoeveel doelpunten zal Lewandowski scoren in de groepsfase?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

22
22
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

31
31
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

43
43
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

147
147
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

225
225
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

167
167
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

593
593
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

716
716
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

215
215
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

272
272
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

438
438
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

112
112
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

265
265
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

238
238
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

721
721