Club anticipeert met dure opvolger voor Lang

Club anticipeert met dure opvolger voor Lang

Een nieuwe landstitel ligt binnen handbereik voor Club Brugge. Dat betekent evenwel niet dat Blauw-Zwart met het oog op volgend seizoen op zijn lauweren zal rusten. Om door te groeien naar een stabiele topclub op Europees niveau moet er constant geïnnoveerd en verbeterd worden. En dus ook geanticipeerd worden bij een eventueel vertrek van een steunpilaar.


WAT MET LANG? 

Noa Lang is een eerlijke jongen. De Nederlander kon eind maart namelijk niet verzekeren dat hij ook volgend seizoen bij Club Brugge zal spelen. “Dat weet ik niet”, verklaarde Lang in een interview aan Het Laatste Nieuws. “Ik zit hier goed, heb het naar mijn zin. Ik kan nu wel zeggen dat ik hier volgend seizoen nog speel, maar als er dan in de zomer iets komt waarvan ik denk: 'Ja man...'”. De 21-jarige aanvaller wil geen valse beloftes maken en mensen ontgoochelen. Maar als-ie zijn grote doel wil nastreven – een WK winnen en de Champions League – dan zal dat hoogstwaarschijnlijk niet zijn als speler van Club Brugge.



De kans is dus bestaande dat Noa Lang het Jan Breydelstadion zal verlaten in de eerstkomende transferperiode. In dat geval zal Club Brugge de jackpot winnen, want zijn marktwaarde wordt door de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl al geschat op 20 miljoen euro, waarmee Lang de hoogst gewaardeerde speler is van de Jupiler Pro League. Blauw-Zwart kan de clubkas dus flink spijzen, zelfs een transfersom van 30 miljoen euro is niet ondenkbaar, maar anderzijds zal het verlies van Lang een sportieve aderlating betekenen. Om te anticiperen op een eventueel vertrek van Lang, of gewoon om de kern te versterken, wordt Club alvast gelinkt aan Kamaldeen Sulemana.

KWALITEIT EN PROGRESSIE 

Club Brugge toonde vorige zomer al interesse in de 19-jarige aanvaller van FC Nordsjaelland, maar toen bleef Kamaldeen Sulemana uiteindelijk op post in Denemarken. Daar maakte hij ondertussen een indrukwekkende evolutie mee, iets wat hem ook de belangstelling opleverde van onder andere  Ajax, Sporting CP en Bayer Leverkusen. In de Deense Superligaen wordt Sulemana alvast geroemd door zijn technische skills, loopvermogen, dribbels en snelheid. Een beetje zoals Noa Lang. En zo'n specifiek type is tegenwoordig zeldzaam in Denemarken.

Omdat Kamaldeen Sulemana dat uitgebreide arsenaal aan kwaliteiten op de juiste momenten gebruikt, vormt hij een constante dreiging voor de tegenstander. De kunst van de juiste timing is een zeldzame eigenschap bij jonge spelers maar bij deze 19-jarige geldt dat vooroordeel echter niet. Anderzijds moet de Ghanese aanvaller nog veel constanter worden in zijn prestaties, zoals Noa Lang dit seizoen wel is bij Club Brugge, al hoort die wisselvalligheid ook bij de ontwikkeling jonge spelers. Daarnaast moet Sulemana nog bevestigen, want hij voetbalt nog maar een goed jaar bij Nordsjaelland en in Europa.



Een ander euvel gerelateerd aan leeftijd is het rendement en productiviteit. In 20 competitiewedstrijden scoorde Kamaldeen Sulemana 4 goals voor Nordsjaelland en leverde hij 6 assists aan. Dat zijn op zich eerder knappe cijfers, zo is Sulemana gemiddeld in één op twee wedstrijden beslissend met een goal of een assist, maar op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten wordt er nog veel meer verwacht van hem. Het is duidelijk en tevens erg opvallend dat de verwachtingen hooggespannen zijn voor de pas 19-jarige aanvaller.

AJAX 

Indien Club Brugge anticipeert op een vertrek van Noa Lang, dan zal het dus moeten afrekenen met flink wat concurrentie. In de strijd om Kamaldeen Sulemana zal Club vooral moeten wedijveren met Ajax, dat de Ghanees ook al langere tijd volgt. In januari dit jaar stond Sulemana reeds hoog genoteerd om de vertrokken Quincy Promes op te volgen in Amsterdam, maar toen besloot Ajax om Oussama Idrissi te huren van FC Sevilla. Toch bleven de Ajacieden het grote talent van Nordsjaelland nauwlettend opvolgen. Voorlopig zou Ajax ook de grootste kandidaat zijn om Sulemana effectief aan te trekken.



Marc Overmars & Co hopen dat Kamaldeen Sulemana bij Ajax in de voetsporen kan treden van Mohamed Kudus, een landgenoot van Sulemana die vorige zomer reeds met succes werd opgepikt bij Nordsjaelland. Datzelfde positief scenario is vandaag echter nog een groot vraagteken, want Kudus was als voetballer veel langer actief in Europa en hij stond op fysiek vlak veel verder dan Sulemana. Bovendien bezetten beide spelers een andere positie en bezitten ze totaal andere kwaliteiten. Volgens de laatste berichten zal Ajax tijdens de komende zomer een nieuwe poging wagen voor Sulemana, waardoor Club Brugge dus zeker aan de bak zal moeten.

NEYMAR 

Indien Kamaldeen Sulemana zijn huidige werkgever Nordsjaelland verlaat, dan zullen de geïnteresseerde clubs over de brug moeten komen met flink wat geld. Deense media stellen namelijk dat Nordsjaelland enkel wil spreken over een transfer van zijn goudhaantje tussen twaalf en veertien miljoen euro – een enorm kapitaal voor Club Brugge. Anderzijds kan dit een onderhandelingstactiek zijn van de Deense club om zoveel mogelijk geld te vangen voor Sulemana. Maar daarnaast kan zijn marktwaarde bij een grotere Europese club ook explosief gaan toenemen.



Op het vlak van zijn specifieke kwaliteiten heeft Kamaldeen Sulemana veel weg van Noa Lang. Beide spelers bezitten namelijk meer dan voldoende techniek, loopvermogen en dribbels. Bovendien is Sulemana ook nog eens tweebenig, wat zijn onvoorspelbaarheid ten goede komt, en op het eerste zicht een pak sneller dan Lang. Analisten uit Denemarken vergelijken de spelstijl van Sulemana zelfs met die van Neymar, al heerst er uiteraard een groot niveauverschil tussen de Ghanees en de Braziliaan. Anderzijds domineert Sulemana de Deense Superligaen ook niet zoals Noa Lang dat wel doet in de Jupiler Pro League.

LANG 

Kamaldeen Sulemana is geen identieke kloon van Noa Lang, de Nederlander staat bijvoorbeeld heel wat verder in zijn ontwikkeling en qua huidig niveau. Zo is Lang dubbel zo productief en rendabel in de Belgische competitie dan Sulemana in de Deense. In vergelijking met de Ghanees is sterkhouder van Club twee keer zo regelmatig in het scoren, efficiëntie voor doel, en productiviteit bij de geleverde assists – dit alles berekend per 90 speelminuten in het huidige seizoen. Maar daarbij ook de kanttekening dat Lang op 19-jarige leeftijd ook niet zo'n bepalende speler was zoals hij vandaag is. 



Op de andere vlakken zijn de gelijkenissen tussen Noa Lang en Kamaldeen Sulemana wel treffender. Zo leggen beide flankaanvallers een enorme diepgang in hun spel, verkiezen ze eerder een snedige actie naar binnen dan een voorzet af te leveren, houden ze om dribbels te plaatsen en zijn ze beiden nadrukkelijk aanwezig in het offensieve spelbeeld van Club Brugge en Nordsjaelland. De 19-jarige Ghanees lijkt ons zeker de potentie te bezitten om door te groeien naar een speler van Europees kaliber, maar anderzijds verlangt Nordsjaelland een groteske transfersom voor een speler die eigenlijk nog niet erg veel bewezen heeft op het oude continent.  

POLL: Zou Sulemana een goeie opvolger zijn voor Lang?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

100
100
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

35
35
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

54
54
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

76
76
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

162
162
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

200
200
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

214
214
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

70
70
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

246
246
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

156
156
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

390
390
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

676
676
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

424
424
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

848
848
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

801
801