Succes bij RSCA zorgt voor nieuwe transfer

Succes bij RSCA zorgt voor nieuwe transfer

Met een 12 op 12 stoomt RSC Anderlecht door richting de Champions Play-offs. Opvallend genoeg zette Sporting die knappe reeks neer met Bogdan Mykhaylichenko als basisspeler op de linksachter. In die laatste vier wedstrijden kwam de oorspronkelijke starter Kemar Lawrence telkens niet aan de bak en zijn sportieve situatie in het Lotto Park is dan ook zorgwekkend geworden.


TAXI MET VERTRAGING

“Ik ben ongelofelijk rap”, verklaarde Kemar Lawrence tijdens zijn officiële voorstelling bij RSC Anderlecht. Snel en agressief. Zoals een Jamaicaanse taxichauffeur. Lawrence heeft als bijnaam 'Taxi', gekregen van een coach in zijn jeugdjaren. Daarnaast behoren een uitstekend positiespel en een goede passing tot de kernkwaliteiten van de Jamaicaan. Alexi Lalas, de iconische oud-international van de Verenigde Staten omschreef Lawrence zelfs als de beste linksback in Amerika en zelfs als de beste speler van New York Red Bulls. De transfersom van ruim één miljoen zou al snel een echt koopje moeten blijken voor Anderlecht. 

Die overmatige snelheid van Kemar Lawrence, zijn absolute en uitgesproken sterkte, benut de kleine Jamaicaan in zowat alle facetten van zijn spel. Dankzij zijn enorme versnelling kan hij het geleden balverlies bijvoorbeeld gemakkelijk goedmaken, daarnaast kan hij ook goed intercepteren in defensieve spelsituaties en een meerwaarde betekenen in de aanval. Lawrence werd in januari vorig jaar dan ook logischerwijze getipt om snel een basisspeler te worden bij Anderlecht. De linksachter werd op 31 januari 2020 officieel een Anderlecht-speler, maar zijn eerste speelminuten vergaarde hij pas een dikke maand later.



De 'Taxi' liep dus vertraging op, met een volgeboekt internationaal pasport als onderliggende reden. Pas op 7 maart 2020 maakte Kemar Lawrence zijn grote debuut voor Anderlecht. Toen kwam Zulte Waregem op bezoek in het Lotto Park en de West-Vlamingen kregen toen een zware 7-0 om de oren. Na die match besliste de Belgische regering om de Jupiler Pro League stop te zetten door de uitgebroken corona-pandemie, waardoor er een vroegtijdig en abrupt einde kwam aan het korte eerste Anderlecht-seizoen van Lawrence. In augustus startte het huidige seizoen van de Belgische competitie opnieuw, maar ook dan was het erg lang wachten op de 'Taxi'. 

KNAPPE HERSTART

Na de stopzetting van de vorige competitie duurde het namelijk vier maanden vooraleer Kemar Lawrence nog eens opdook bij Anderlecht. Niet dat er in die periode geen (groeps)trainingen uitgevaardigd waren op Neerpede, de voorbereiding op het nieuwe seizoen was trouwens volop bezig, de Jamaicaan had echter te kampen met zware privé-problemen. Even werd het gerucht opgeworpen dat Lawrence zou stoppen als professioneel voetballer, maar uiteindelijk pikte hij terug de draad op. Eind september arriveerde Lawrence terug bij Anderlecht. De echte start kon beginnen.

Pas in november kwam Kemar Lawrence voor het eerst in actie tijdens het huidige voetbalseizoen, maar sinds september werd hij klaargestoomd om een directe meerwaarde te worden in de ploeg van Vincent Kompany. “Lawrence is klaar om te starten”, verklaarde Kompany in die periode. “Hij is een licht ander type dan Mykhaylichenko. Hij heeft ervaring, is gezond agressief en vooral ook pijlsnel. Hij heeft leiderskwaliteiten en houdt van verdedigen. Zijn bijnaam 'Taxi' dankt hij aan zijn loopvermogen.” Coach Kompany stelde zijn 'nieuwe' linksachter veelbelovend voor aan het grote publiek.



Kemar Lawrence beantwoordde oorspronkelijk aan de in hem hoog gestelde verwachtingen. Tegen AA Gent, pas zijn tweede basisplaats voor Anderlecht nota bene, was hij bijvoorbeeld één van de lichtpunten in het billijke en vooral teleurstellende 1-1 gelijkspel. Ook al werd enig voorbehoud uitgesproken na zijn eerste twee wedstrijden in het Paars-Witte shirt, zo waren de rechtstreekse tegenstanders van Lawrence beide keren niet op de afspraak, toch helde de voorlopige balans eerder over naar de positieve kant. Sterk in de (lucht)duels en een moordende snelheid. De bevestiging moest snel volgen, maar die bleef echter uit.

GEEN MURILLO

Kemar Lawrence eiste stelselmatig een basisplaats op in het elftal van Vincent Kompany, die eigenlijk ook geen andere keus had want zijn rechtstreekse concurrent Bogdan Mykhaylichenko bleek in eerste instantie ook niet meteen een schot in de roos te zijn. Lawrence deed Anderlecht dromen van een gelijkaardig scenario van Michael Amir Murillo. De Panamees kwam net zoals Lawrence ook over van New York Red Bulls, waar hij omschreven werd als één van de beste rechtsachters van de Major League Soccer. Lawrence dus ook, maar dan aan de linkerkant.



Door zijn uitstekende prestaties – vooral vorig seizoen dan – genoot Michael Amir Murillo de interesse van meerdere buitenlandse clubs. De investering in Murillo, zo'n 680 duizend euro, bleek al snel op te brengen. Vandaag waardeert de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl Murillo's marktwaarde op 4 miljoen euro – bijna een zesvoud dus. Vandaag blijkt het duidelijk te worden dat het met Kemar Lawrence niet diezelfde kant uitgaat. Niet in speelminuten en niet op het vlak van zijn marktwaarde. Voorlopig schat Transfermarkt.nl zijn actuele waardering op 1,5 miljoen euro, een miniem verschil met zijn aankoopprijs van 1,28 miljoen euro.

MYKHAYLICHENKO 

Uiteraard zijn Kemar Lawrence en Michael Amir Murillo twee totaal verschillende spelers, zo is de Jamaicaan technisch minder begaafd maar wel fysiek sterker. Maar zelfs met zijn specifieke kwaliteiten lijkt Lawrence niet alles uit zijn intrinsiek talent te halen. De Jamaicaan kon namelijk zijn veelbelovende start bij Anderlecht niet doortrekken en hij verloor daarbij onlangs zijn basisplaats aan Bogdan Mykhaylichenko. De Oekraïner startte ondertussen al vier competitiewedstrijden op rij, en daarin presteert hij beter dan in het seizoensbegin en ook constanter dan Lawrence.



Bogdan Mykhaylichenko werd in de vorige zomer binnengehaald als één van de beste linksachters in de Oekraïense competitie, maar die status bevestigt hij voorlopig (nog) niet in de Jupiler Pro League – ook niet in de recente vier wedstrijden. Maar toch is presteert Mykhaylichenko op verschillende vlakken opmerkelijk beter dan Lawrence. Mykhaylichenko is defensief en offensief efficiënter dan zijn concurrent, terwijl hij ook accurater dribbelt en meer diepgang in zijn spel legt. Op het vlak van aanvallende efficiëntie en geslaagde dribbels hoort Mykhaylichenko zelfs tot de beste linksbacks van de Belgische competitie. 

EXIT TAXI? 

Door de tegenvallende prestaties van Kemar Lawrence en de positieve remonte van Bogdan Mykhaylichenko lijkt het verhaal van die eerste al bijna over en out te zijn bij Anderlecht. De Jamaicaan speelde in de voorbije vier matchen namelijk geen enkele minuut, al was hij wel twee van die vier matchen out wegens ziekte. Anderzijds is Mykhaylichenko niet zinnens om zijn felbevochten basisplaats snel op te geven, en lijkt ook Vincent Kompany hard te rekenen op de Oekraïner. 



Bovendien werd Anderlecht in de voorbije weken gelinkt aan de linksachters Gabriel Gudmundsson (FC Groningen) en Fali Candé (Portimonense), waardoor Lawrence helemaal buitenspel kan gezet worden. Ten slotte linkt het Amerikaanse SBI Lawrence aan twee niet nader genoemde clubs uit de Major League Soccer. Dergelijke geruchten zijn weliswaar met een grote korrel zout te nemen. Maar waar rook is, is ook meestal vuur ...

POLL: Moet Anderlecht Lawrence houden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Rode Xavi ontploft helemaal na pijnlijke uitschakeling Barça
Rode Xavi ontploft helemaal na pijnlijke uitschakeling Barça

De eerste twee terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League hebben heel wat spektakel ...

84
84
'Barça slikt door CL-uitschakeling meteen volgende domper'
'Barça slikt door CL-uitschakeling meteen volgende domper'

FC Barcelona heeft dinsdagavond een mokerslag moeten incasseren. De Catalanen konden op een gegeven ...

31
31
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond

De eerste twee halvefinalisten in de Champions League zijn bekend na een sensationele avond. PSG ...

109
109
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'

Bij Anderlecht zitten ze nog met de nodige vraagtekens voor volgend seizoen. Vorige zomer werd er ...

79
79
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'

Het Belgische voetbalseizoen nadert zijn ontknoping, maar nu al lijkt vast te staan dat er een ...

61
61
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'

Hij was de voorbije jaren wat uit beeld verdwenen, maar de jongste maanden zette Besnik Hasi ...

166
166
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'

Club Brugge kan donderdagavond een beetje geschiedenis schrijven. Als het tegen PAOK zijn 1-0-zege ...

257
257
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst

Anderlecht ligt met nog zeven speeldagen te gaan in pole-positie voor de landstitel na de knappe ...

219
219
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'

De Belgische ploegen speuren voluit naar versterking. Volgens La Capitale kijken ze ook rond in de ...

73
73
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG

RSC Anderlecht won zondag met 2-1 van Union SG. De sfeer was geweldig in het Lotto Park. Het stadion ...

210
210
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"

Patro Eisden kent een topseizoen in de Challenger Pro League. Ze hopen zich nog te plaatsen voor de ...

121
121
<strong>Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top</strong>
Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top

Bij Club Brugge gonst het van opwinding over Raphael Onyedika, wiens recente prestaties en groeiende ...

469
469
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'

Cercle Brugge zal na het seizoen zeker een aantal sterkhouders het team zien verlaten. Voor ...

189
189
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'

Union SG gaat in de zomer een aantal sterkhouders verliezen. De interesse in een aantal jongens ...

202
202
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist

Ook dit seizoen verhuren de ploegen uit de Jupiler Pro League heel wat spelers aan buitenlandse ...

38
38