Alarmbel luidt: Anderlecht-flop is catastrofaal en dramatisch

Alarmbel luidt: Anderlecht-flop is catastrofaal en dramatisch

Bij RSC Anderlecht wordt ieder dubbeltje drie keer omgedraaid: de Belgische recordkampioen voert een zuinig beleid door de precaire financiële situatie. Daarom moet elke investering opbrengen, en bij voorkeur de duurste beleggingen. Mustapha Bundu was veruit de duurste zomeraankoop van Sporting, maar op het veld weet de Sierra Leonees telkens te ontgoochelen.


REFERENTIEMATCHEN ZONDER BUNDU

Vorige week leek Vincent Kompany's Anderlecht eindelijk vertrokken. Sporting won met 1-0 tegen  de toenmalige competitieleider KRC Genk: een puik resultaat maar vooral de prestatie was indrukwekkend te noemen. Eindelijk had coach Kompany zijn langverwachte referentiematch beet, voetbaltechnisch haalde Anderlecht onder zijn sportief bewind nog nooit zo'n hoog niveau als toen. Na de wedstrijd tegen Genk bedankte hij zijn spelers maar Kompany excuseerde zich tegelijkertijd    ook al op voorhand. “Ik ga ze blijven pushen om zo verder te spelen.” 

Het waren geen loze woorden want drie dagen na de veelbesproken wedstrijd tegen KRC Genk hield Vincent Kompany woord. Dinsdag verliep alles namelijk volgens plan tegen KV Oostende, ook al zorgde de rode kaart voor debutant Lucas Lissens in minuut 69 nog voor enkele bange momenten. Desondanks speelde de jonge ploeg van Anderlecht een volwassen wedstrijd en het spelniveau deed opnieuw het beste verhopen: in vergelijking met de wedstrijden in voorbije weken en maanden gingen de recente paars-witte prestaties en resultaten crescendo.



Tegen KRC Genk en KV Oostende zag het ernaar uit dat Vincent Kompany zijn type-elftal had gevonden en daarin was er duidelijk geen plaats weggelegd voor Mustapha Bundu. De Sierra Leoonse flankaanvaller zat in beide wedstrijden op de bank en telkens gunde Kompany hem ook geen invalbeurt. Dit seizoen mocht Bundu zich bij Sporting al in negen matchen bewijzen, waarvan vijf keer in de basiself, maar de 23-jarige gaf nooit thuis. De bedenkelijke prestaties van duurste zomeraankoop in de voorbije transferperiode is toch stilaan een probleem aan het worden.

CATASTROFAAL EN DRAMATISCH 

Op Neerpede blijft men desondanks keihard geloven in de kwaliteiten van Mustapha Bundu. Logisch, want als Sporting het volledig potentieel van Bundu wil ontdekken, dan doet de club er alvast goed aan door hem veel vertrouwen te geven. Na twee wedstrijden bankzitten, eventjes in de luwte en weg uit de schijnwerpers, mocht de Sierre Leonees vorige zondag tegen Sporting Charleroi nog eens opdraven. En ook al waren het maar een dikke twintig minuten, na afloop was Bundu wederom de gebeten hond. 

In de slotfase van de wedstrijd verspeelde Bundu knullig de bal, het bleek een duur balverlies dat uiteindelijk de 1-0 nederlaag inluidde. Naast zijn foute inschatting liet Bundu ook gewoon een povere indruk na. De flankaanvaller gaf in Het Zwarte Land geen blijk van een grote ijver, iets wat doorgaans nochtans verwacht wordt bij een invaller. Analist Gert Verheyen stelde in Het Nieuwsblad bijvoorbeeld dat Mustapha Bundu wel degelijk het verschil maakte, maar dan in negatieve zin. 



Tegen Charleroi zette de aankoop van 2,8 miljoen euro gewoon de lijn door van zijn huidige seizoen, en die is bedenkelijk. Ook de fans van Anderlecht waren niet te spreken over het optreden van Mustapha Bundu, die dit seizoen nog geen enkele goeie match afwerkte. Bovendien was de schrijvende pers ook keihard voor de dure transfertegenvaller. Zo gaf Sudpresse hem bijvoorbeeld een quotering van 3,5 op 10 terwijl de Vlaamse kranten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad zelfs een 3 op 10 noteerden. De  specifieke omschrijvingen waren ook ondubbelzinnig met  “catastrofaal” en “dramatisch”.

KOMPANY BESCHERMT 

Ondanks het feit dat Mustapha Bundu totaal niet brengt wat er van hem wordt verwacht, blijft het geloof van Anderlecht in de winger erg groot. Ook in de pers verklaarde Vincent Kompany meermaals dat Bundu gewoon wat meer tijd nodig heeft, en de coach nam het steeds openlijk op voor Bundu na een nieuwe teleurstellende wedstrijd. Op 23 oktober was dat bijvoorbeeld al het geval, toen de 23-jarige in zijn tweede basisplaats van het seizoen door de mand zakte tegen KV Kortrijk. 

“We mogen ook niet vergeten dat hij vanuit de Deense competitie komt, niet vanuit de Bundesliga of de Premier League. Hij komt in een sterkere competitie toe en moet zich nog wat aanpassen. Het kan nog een maand duren, of zelfs twee of drie, maar hij heeft echt het talent waarmee hij verder kan mikken dan de Jupiler Pro League”, verklaarde Kompany toen aan La Dernière Heure. Ondertussen zijn er niet één maar al twee maanden gepasseerd, maar in de prestaties van Mustapha Bundu is er helaas geen verbetering te merken. 



Zijn covid-besmetting, opgelopen in Denemarken, zal hoogstwaarschijnlijk wel een (tijdelijke) negatieve impact gemaakt hebben op zijn fysieke kwaliteiten, maar daarnaast overtuigt Bundu ook niet op het gebied van spelinzicht en techniek. Bij Aarhus FG, zijn voormalige club, werden zijn kwaliteiten nochtans grondig geanalyseerd door Anderlecht op basis van data, statistieken, video's, live-scouting en een uitgebreide screening. Door deze minutieuze manier en werkwijze leek die hoge transfersom van 2,8 miljoen euro – zowat 60% van het uitgegeven Paars-Witte transferbudget – wel een gokje waard te zijn. Maar voorlopig blijft het dus nog even wachten op die eerste goeie wedstrijd van Bundu. 

BUNDU IN VRIJE VAL 

We willen de 23-jarige Mustapha Bundu hier niet volledig afschrijven, toen hij in augustus werd voorgesteld waren wij ook lovend over zijn prestaties bij Aarhus, maar het wordt dringend tijd dat hij aanknoopt met een positieve flow. Na zijn nieuwe wanprestatie tegen Charleroi voelde de Sierra Leonees zich erg verantwoordelijk voor de nederlaag en ook de negatieve commentaren op social media raken hem. Dat is voor Bundu uiteraard geen prettig gevoel, maar er is maar één manier om de criticasters van antwoord te dienen en dat is antwoorden met goede prestaties op het veld.

Ondanks het intern vertrouwen in de man van 2,8 miljoen euro, een groot bedrag voor een club in financiële moeilijkheden, zal men bij Anderlecht toch stilaan ook zenuwachtig worden. De club investeerde een aanzienlijke som voor zijn komst, waarbij in eerste instantie vooral goeie prestaties worden verwacht. Daarna is het de bedoeling om Bundu voor een veelvoud trachten te verpatsen in het buitenland, return on investment was namelijk nog nooit zo belangrijk bij Anderlecht, maar van die stap zijn we vandaag echter nog ver verwijderd.



De offensieve impact van Bundu, de reden waarvoor hij in het tussenseizoen nochtans werd aangetrokken, is bijvoorbeeld zorgwekkend. Dat hij nog geen enkel doelpunt of assist telt, is één ding. Maar zijn aanvallende inbreng is gewoon té weinig. De gemiddelde Anderlecht-speler is bijvoorbeeld voor 43 procent succesvol in de aanvallende acties, terwijl die frequentie bij Bundu nog 10 procent lager ligt – en zelfs 13 procent in vergelijking met zijn periode in Denemarken. Bij Anderlecht kon hij zelfs nog geen énkele van zijn zes doelpogingen tussen de palen mikken.

RETURN ON INVESTMENT 

Voorlopig blijft Mustapha Bundu een groot mysterie. Waar andere nieuwkomers zoals Lukas Nmecha, Josh Cullen, Paul Mukairu, Percy Tau, Timon Wellenreuther of Matt Miazga toch een bepaalde meerwaarde brengen bij RSC Anderlecht, blijft het voorlopig nog afwachten wat de inbreng van de Sierra Leonees kan zijn. Sporting blijft de dure zomeraankoop volop steunen, maar het is duidelijk dat Bundu zich dringend moet herpakken. Vooral tijdens de wedstrijdmomenten dan, want op het trainingsveld zou hij alvast wél indruk maken. Tot dat Bundu's machine eindelijk zou aanslaan, zal Anderlecht toch met een wrang gevoel zitten. 2,8 miljoen euro is een énorme investering, en uiteindelijk zal die ook moeten opbrengen. Wie weet schrijven we “binnen een maand, of zelfs twee of drie”, wel over de opmerkelijke comeback van Bundu. 

POLL: Haalt Bundu nog een topniveau bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

13
13
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

24
24
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

111
111
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

189
189
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

149
149
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

542
542
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

641
641
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

197
197
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

263
263
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

420
420
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

110
110
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

256
256
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

226
226
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

704
704
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge

Voor de eerste keer in 31 jaar staat er nog eens een Belgisch team in een Europese halve finale. ...

935
935