Yaremchuk: de stille droom van Clement

Yaremchuk: de stille droom van Clement

Club Brugge en z'n centrumspitsen. Een gelukkig huwelijk is het de laatste jaren niet bepaald geweest. In de slotfase van de laatste transferperiode zou de naam van Roman Yaremchuk plots op de Brugse tafel beland zijn, iets wat onlangs nog ter sprake kwam via analist Wim De Coninck. En de Oekraïense spits is alvast nog zinnens om AA Gent weldra te verlaten. Die belofte werd hem overigens ook gemaakt ...


CLASHEN MET BÖLÖNI 

“Als hij niet content is, dan moet hij maar een andere club zoeken”, verklaarde Laszlo Bölöni op zondag 30 augustus. AA Gent slaagde er net in om hun eerste overwinning van het seizoen te boeken tegen KV Mechelen maar desondanks was de sfeer erg grimmig. De doorgaans koele en nuchtere Roman Yaremchuk verraste immers vriend en vijand door de tactiek en spelopvatting van z'n Roemeense coach door het slijk te halen. “We spelen niet als AA Gent. We zouden moeten spelen als kampioenen. Ik ben hier nu vier seizoenen en altijd wilden we spelen voor de titel. We willen de supporters mooi voetbal tonen. Waarom komen ze anders naar het stadion? Mochten ze hier vandaag gezeten hebben, ze zouden kritiek hebben geuit. En ik kan hen niet eens ongelijk geven”, aldus een geïrriteerde Roman Yaremchuk.

Nochtans is Roman Yaremchuk niet meteen de man van de grote woorden, maar laat hij doorgaans zijn voeten spreken op het veld. Veel van z'n Gentse ploegmaats waren dan ook geschrokken over de pittige uitspraken van de Oekraïense spits, maar anderzijds vond hij ook veel bijval in de kleedkamer. In de hoogste echelons van de Ghelamco Arena werden de verklaringen van Yaremchuk uiteraard niet geapprecieerd en werd er gehoopt dat het relletje een stille dood zou sterven. De interlandbreak van de Oekraïense nationale ploeg, dat het opnam tegen Zwitserland en Spanje, moest zorgen voor een momentum van sereniteit en beheersing. Om daarna AA Gent met goeie moed terug op de rails te plaatsen.



Het was echter ijdele hoop van de Buffalo's want na de terugkomst van Roman Yaremchuk na zijn interlandverplichtingen, diende hij namelijk meteen een transferverzoek in bij het Gentse clubbestuur. Coach Laszlo Bölöni hield zijn spits vervolgens prompt uit de wedstrijdselectie voor de partij tegen KAS Eupen. Dat bleek uiteindelijk een ongelukkige beslissing van de Roemeen, want AA Gent ging immers ten onder aan de Kehrweg en die nederlaag bleek tenslotte het Waterloo te zijn van coach Bölöni in Gentse loondienst. Roman Yaremchuk zal er zijn slaap niet voor gelaten hebben, hij was het duidelijk niet eens met de tactische beslissingen van Bölöni, maar de Oekraïner bleef alsnog aansturen op een vertrek uit de Arteveldestad.

YAREMCHUK SPREEKT (BIS) 

Op 5 oktober, de ultieme deadline day van de uitzonderlijke transferperiode, gaf Roman Yaremchuk duidelijk aan dat hij zinnens was om een transfer te realiseren. Samen met twee spelersmakelaars bezocht hij de faciliteiten van de Ghelamco Arena, waar hij een onderhoud had met voorzitter Ivan De Witte en Michel Louwagie. “De voorzitter en het bestuur moeten verstaan dat mijn ambities hoger liggen dan dit”, verklaarde hij die dag in een interview met Het Laatste Nieuws. “Al twee maanden dring ik aan op een transfer, normaal verwacht je van een bestuur dat ze een keer naar hun spelers luisteren.” De entourage van de Oekraïense aanvaller probeerde de Gentse decision makers te overtuigen dat hun cliënt recht had op een transfer, maar het antwoord van De Witte en Louwagie was duidelijk. 



“Maar ik krijg geen gehoor. Ik zit bij een voetbalclub, niet in een gevangenis. Omdat het bestuur niet wil luisteren, zeg ik het nu klaar en duidelijk tegen jou: ik wil weg. Ik ben 24, ik wil vechten voor mijn leven, voor mijn toekomst en voor die van mijn familie. Het is nu tijd om de volgende stap te zetten. Ik heb ambities en daar wil ik voor gaan”, klonk het bij een duidelijk gepikeerde Roman Yaremchuk. Desondanks besloten De Witte en Louwagie dat hun spits niét mocht vertrekken op de laatste dag van de transferperiode. In ruil kreeg het Oekraïense kamp een garantie over een transfer in de nabije toekomst. 

CLUB BRUGGE 

In de slotperiode van de transferdeadline werden er geen concrete kandidaat-overnemers gelinkt aan  Roman Yaremchuk maar uiteraard was er achter de schermen voldoende interesse voor de goalgetter. Op een bepaald moment dwaalde het spraakmakende gerucht rond dat Club Brugge interesse toonde in de AA Gent-aanvaller, die toen nog absoluut een transfer wilde maken. De waarschijnlijkheid van deze deal was echter aan de lage kant, maar anderzijds was dit ook niet zo érg vergezocht. Club werd namelijk gelinkt aan meer gerenommeerde – lees: duurdere – aanvallers genre Michy Batshuayi, Adolfo Gaich, Christian Benteke, Bas Dost, Nikola Kalinic en Mario Mandzukic.



Uiteindelijk kwam er niets meer voort uit dat spectaculair rumoer, maar onlangs bracht analist Wim De Coninck dit nogmaals naar buiten in een gesprek met Sporza. De Coninck besprak de grote kwaliteiten van Roman Yaremchuk en zijn potentieel om topschutter te worden van de Jupiler Pro League. “Dat hadden ze bij Club Brugge ook door, want Club was blijkbaar geïnteresseerd in hem. Philippe Clement zal zijn potentieel hebben gezien en gedacht hebben dat hij Yaremchuk zou kunnen helpen bij die extra stap. Die extra stap is duidelijk afwerken,” klonk het bij De Coninck. 

ONTBREKENDE SCHAKEL 

Op Wim De Coninck na werd dit gerucht in bij andere analisten of media niet bekrachtigd, maar zo erg gek zou die piste niet geweest zijn. Roman Yaremchuk kent de Jupiler Pro League immers zoals z'n broekzak en telt momenteel al 34 treffers in competitieverband. Bovendien zoekt Club Brugge nu al geruime tijd naar een échte diepe spits waar men ten allen tijde kan op rekenen, iets wat niet meteen het geval is bij de huidige spitsen Michael Krmencik, Emmanuel Dennis, David Okereke, Charles De Ketelaere, Youssouph Badji en Siebe Schrijvers. Yaremchuk scoort op geregelde basis, is hardwerkend én weegt ook telkens op de vijandige defensies. 

Bovendien scoort Roman Yaremchuk dit seizoen opmerkelijk vlot de weg naar het doel, en dat op de koop toe bij een zwalpend AA Gent. Zijn doelpuntenfrequentie bevindt zich vandaag namelijk op een erg hoge 0,69 doelpunt per 90 minuten, een gemiddelde die in het seizoen 2019-2020 en 2018-2019 nog opmerkelijk lager lagen met respectievelijk 0,57 doelpunt en 0,25 doelpunt. Met zeven gescoorde doelpunten in de huidige editie van de Jupiler Pro League prijkt Yaremchuk bijgevolg als derde in de topschutterstand. 



Met die zeven gescoorde doelpunten in tien competitiewedstrijden vertegenwoordigt Roman Yaremchuk 35 procent van alle gescoorde Gentse doelpunten, terwijl die ratio bij de spitsen van Club Brugge heel wat lager is. Michael Krmencik en Youssouph Badji lukten beiden vooralsnog drie competitietreffers wat gelijkstaat met een aandeel van 10 procent op alle Brugse doelpunten. Charles De Ketelaere en David Okereke vonden telkens één keer de weeg naar het doel, wat overeenkomt met een effect van amper 3,5 procent. Het killersinstinct van Roman Yaremchuk, wat jaarlijks toeneemt overigens, zou dus geen zeker overbodige luxe geweest zijn op Jan Breydel. 

POLL: Past Yaremchuk bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

10
10
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

29
29
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

26
26
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

77
77
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

24
24
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

115
115
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

369
369
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

421
421
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

408
408
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

94
94
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

198
198
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

93
93
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

370
370
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

120
120
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0