Kompany's droomspits: scorende en intelligente voorvechter

Kompany's droomspits: scorende en intelligente voorvechter

Ondertussen is het nieuwe voetbalseizoen al helemaal van start gegaan, maar RSC Anderlecht heeft haar transferhuiswerk allerminst af. Sporting speurt de transfermarkt nog af naar een vervanger voor Vincent Kompany in de verdediging, en ook een extra centrale spits prijkte hoog op het Paars-Witte wenslijstje. In die laatste queeste pakte Anderlecht net uit met Lukas Nmecha, maar ook Jeremy Ebobisse, een type-voetballer die Kompany én het scoutingsapparaat wel kunnen bekoren, was een optie voor Sporting.


CIJFERS EN VOETBALROMANTIEK 

“We zaten in een financiële kater, veel erger dan iedereen verwacht had”, lichtte Vincent Kompany de financiële laagconjunctuur bij RSC Anderlecht toe in Extra Time. Door de nog steeds penibele financiële situatie bij de club is het spaarpotje van Sporting niet meteen omvangrijk, wat het sportieve departement er toe noopt om uit te pakken met creatieve maar kwalitatieve oplossingen. Ilias Takidine, Timon Wellenreuther, Bogdan Mykhaylichenko en Moustapha Bundu. Nee, het waren – op Percy Tau na – niet meteen de meest klinkende namen die Anderlecht kwamen vervoegen, maar daarom zijn hun pure capaciteiten niet minder veelbelovend.



In de zomermercato van het vorige seizoen drukte Kompany nog serieus zijn stempel op het aankoopbeleid van Anderlecht. Kemar Roofe, Samir Nasri en Philippe Sandler: ze kwamen er allemaal op zijn voorspraak en uiteindelijk ook met de goedkeuring van de sportieve cel. Maar van dat blessuregevoelige trio kon echter alleen Sandler het etiket 'geslaagd' bekomen, waardoor de sportief-adviserende rol van Kompany vooralsnog niet omschreven kan worden als een groots succesverhaal. In de huidige zomerperiode nam Kompany's emfase op het aankoopbeleid duidelijk af, want enkel de recentste aanwinst Lukas Nmecha kan voorlopig gezien worden als een 'tip' van de nieuwe hoofdcoach. 



“Ik was geen technisch directeur. Alle petjes zijn me toegedicht. Dat was een verhaal en dat begon zijn leven te leiden”, aldus Kompany over dit onderwerp in Extra Time. Met uitzondering van de huurbeurt van Sandler waren de transfers van Roofe (transferprijs + loon) en Nasri (loon) erg dure aangelegenheden, en werd er in deze dossiers misschien te veel vertrouwd in het advies van Kompany. Vandaag wordt er echter wederom goed geluisterd naar de coryfee van Anderlecht en Manchester City, maar een speler door het strot duwen van de data-georiënteerde scouting zal niet niet gebeuren: facts en cijfers primeren op voetbalromantiek en emotie. 

DE VOORKEUR VAN KOMPANY 

Dat betekent absoluut niet dat Kompany geen tips kan leveren aan de vertegenwoordigers van de club, want elke hoofdcoach heeft een natuurlijke voorkeur voor een bepaald type-voetballer. Zo heeft Kompany het wel voor spelers met wie hij zichzelf enigszins kan identificeren. Daarmee bedoelen we uitstekende voetballers met een hoge intelligentie, zowel op als naast het veld. In de huidige selectie van Anderlecht is dat bijvoorbeeld het jonge talent Marco Kana. De prille achttienjarige verlengde enkele maanden terug nog maar zijn contract bij Anderlecht, en dit in nauw overleg met zijn ouders, waarbij alles in het teken stond van zijn ontwikkeling als profvoetballer. 



Maar ook naast het veld bewijst Kana zijn schranderheid. Via het Purple Talent-programma, waarbij school wordt gecombineerd met voetbaltrainingen op hoog niveau, behaalde Kana zijn middelbaar diploma. Bovendien start de achttienjarige straks zelfs zijn hogere studies aan de Vrije Universiteit van Brussel. Ook Kompany studeerde naarstig tijdens zijn actieve carrière, toen hij zijn studies economie terug oppikte en daarna zelfs een MBA behaalde aan de Alliance Manchester Business School. “Ik vraag constant feedback. Ik wil discussiëren over zaken die er toe doen. Al die discussies zijn open. Ik ben geen turnleraar”, veel duidelijker kon Kompany niet zijn in Extra Time. Ook Jeremy Ebobisse, volgens Sport/Voetbalmagazine een recent transfertarget van Anderlecht, voldoet aan deze hoge standaarden. 

GEEN STATISCHE CENTRUMSPITS 

Ebobisse is een 23-jarige centrale aanvaller die momenteel hoge ogen gooit in de Major League Soccer bij Portland Timbers, en die ondertussen ook zijn eerste selecties vergaarde bij de Amerikaanse nationale ploeg. Nochtans werd Ebobisse geboren in Frankrijk, maar hij verhuisde al op jonge leeftijd naar The States. Daar was het echter wachten tot vorig seizoen totdat hij er zijn grote doorbraak kende. Met elf treffers in de voorbije jaargang van de MLS groeide zijn status er aanzienlijk, en die positieve trend houdt Ebobisse ook aan in het gelegenheidstoernooi MLS is Back.



In het voorgaande seizoen van de MLS vond Ebobisse nog vlotjes de weg naar het doel met 0,34 doelpunten per wedstrijd, maar in het toernooi MLS is Back ontbond hij zijn duivels volledig. Zijn gemiddelde doelpuntenproductie nam in indrukwekkende mate toe naar 0,73 doelpunt per wedstrijd, en hij vormde een te vrezen aanvalsduo met zijn maatje Jaroslaw Niezgoda. Die prestaties zijn Anderlecht dus ook duidelijk niet ontgaan, en gezien Ebobisse's hoge niveau tijdens MLS is Back, is dat helemaal niet verwonderlijk. 



Ebobisse profileerde zich voornamelijk in de MLS is Back als goalgetter, maar bij Portland Timbers draagt hij ook op defensief vlak meer dan zijn steentje bij. De centrale aanvaller blijkt namelijk erg efficiënt in de defensieve duels, waar hij als vierde eindigde – voor Zlatan Ibrahimovic (toen nog bij LA Galaxy) – onder zijn positionele collega's. Ook in de andere onderdelen zoals luchtduels en intercepties scoorde hij érg hoog: Ebobisse is dus duidelijk allesbehalve een statische centrumspits.

OOK INTELLIGENT NAAST HET VELD 

Naarmate zijn ervaring en speelminuten toenemen, vindt Ebobisse duidelijk vlotter de weg naar het doel. Maar de 23-jarige heeft nog een pak meer te bieden dan enkel doelpunten: de geboren Fransman ziét het spelletje ook. Dat bewijzen zijn goede statistieken op het vlak van doorsteekpasses en zogeheten slimme passes – creatieve en complexe passes tussen twee à drie tegenstanders – was hij de onbetwistbare primus onder alle centrale aanvallers in de MLS. Dergelijke type-voetballers kunnen Kompany zeker bekoren, gezien het veeleisende tactisch plan van de T1.



Maar ook naast het veld geeft Ebobisse blijk van initiatief en intelligentie. Hij bezit de Frans-Amerikaanse nationaliteit, maar zijn roots liggen in Kameroen en Madagascar. Na het schandaal rond de betreurde George Floyd in Minneapolis nam Ebobisse zijn verantwoordelijkheid door een voorvechter te worden voor de Black Lives Matter-beweging. Ook Vincent Kompany sprak zich begin 2020 nog uit over discriminatie in en buiten het voetbal. Op het vlak van intellect zouden beide heren zich erg goed kunnen vinden, en zou Kompany naar hartelust kunnen discussiëren over zaken die er toe doen, zoals hijzelf verklaarde in Extra Time.



Donderdag pakte Anderlecht nog maar uit met de komst van Manchester City-huurling Lukas Nmecha, en daarom lijkt de komst van Ebobisse minder realistisch. Toch werd de jonge Amerikaan bij Portland Timbers ook vaak uitgespeeld als centrale aanvallende middenvelder, én acteerde hij dikwijls op de linker- en rechterflank. Het is maar de vraag of de Paars-Witte budgetten nog een extra aanvallende versterking kan dragen, al bedraagt Ebobisse's marktwaarde slechts 800 duizend euro...

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

69
69
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

61
61
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

165
165
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

65
65
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

69
69
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

53
53
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

186
186
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

66
66
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

61
61
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

175
175
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

84
84
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

302
302
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

217
217
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

85
85
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

255
255