Kompany's droomspits: scorende en intelligente voorvechter

Foto: Kompany's droomspits: scorende en intelligente voorvechter

Ondertussen is het nieuwe voetbalseizoen al helemaal van start gegaan, maar RSC Anderlecht heeft haar transferhuiswerk allerminst af. Sporting speurt de transfermarkt nog af naar een vervanger voor Vincent Kompany in de verdediging, en ook een extra centrale spits prijkte hoog op het Paars-Witte wenslijstje. In die laatste queeste pakte Anderlecht net uit met Lukas Nmecha, maar ook Jeremy Ebobisse, een type-voetballer die Kompany én het scoutingsapparaat wel kunnen bekoren, was een optie voor Sporting.

CIJFERS EN VOETBALROMANTIEK 

“We zaten in een financiële kater, veel erger dan iedereen verwacht had”, lichtte Vincent Kompany de financiële laagconjunctuur bij RSC Anderlecht toe in Extra Time. Door de nog steeds penibele financiële situatie bij de club is het spaarpotje van Sporting niet meteen omvangrijk, wat het sportieve departement er toe noopt om uit te pakken met creatieve maar kwalitatieve oplossingen. Ilias Takidine, Timon Wellenreuther, Bogdan Mykhaylichenko en Moustapha Bundu. Nee, het waren – op Percy Tau na – niet meteen de meest klinkende namen die Anderlecht kwamen vervoegen, maar daarom zijn hun pure capaciteiten niet minder veelbelovend.In de zomermercato van het vorige seizoen drukte Kompany nog serieus zijn stempel op het aankoopbeleid van Anderlecht. Kemar Roofe, Samir Nasri en Philippe Sandler: ze kwamen er allemaal op zijn voorspraak en uiteindelijk ook met de goedkeuring van de sportieve cel. Maar van dat blessuregevoelige trio kon echter alleen Sandler het etiket 'geslaagd' bekomen, waardoor de sportief-adviserende rol van Kompany vooralsnog niet omschreven kan worden als een groots succesverhaal. In de huidige zomerperiode nam Kompany's emfase op het aankoopbeleid duidelijk af, want enkel de recentste aanwinst Lukas Nmecha kan voorlopig gezien worden als een 'tip' van de nieuwe hoofdcoach. “Ik was geen technisch directeur. Alle petjes zijn me toegedicht. Dat was een verhaal en dat begon zijn leven te leiden”, aldus Kompany over dit onderwerp in Extra Time. Met uitzondering van de huurbeurt van Sandler waren de transfers van Roofe (transferprijs + loon) en Nasri (loon) erg dure aangelegenheden, en werd er in deze dossiers misschien te veel vertrouwd in het advies van Kompany. Vandaag wordt er echter wederom goed geluisterd naar de coryfee van Anderlecht en Manchester City, maar een speler door het strot duwen van de data-georiënteerde scouting zal niet niet gebeuren: facts en cijfers primeren op voetbalromantiek en emotie. 

DE VOORKEUR VAN KOMPANY 

Dat betekent absoluut niet dat Kompany geen tips kan leveren aan de vertegenwoordigers van de club, want elke hoofdcoach heeft een natuurlijke voorkeur voor een bepaald type-voetballer. Zo heeft Kompany het wel voor spelers met wie hij zichzelf enigszins kan identificeren. Daarmee bedoelen we uitstekende voetballers met een hoge intelligentie, zowel op als naast het veld. In de huidige selectie van Anderlecht is dat bijvoorbeeld het jonge talent Marco Kana. De prille achttienjarige verlengde enkele maanden terug nog maar zijn contract bij Anderlecht, en dit in nauw overleg met zijn ouders, waarbij alles in het teken stond van zijn ontwikkeling als profvoetballer. Maar ook naast het veld bewijst Kana zijn schranderheid. Via het Purple Talent-programma, waarbij school wordt gecombineerd met voetbaltrainingen op hoog niveau, behaalde Kana zijn middelbaar diploma. Bovendien start de achttienjarige straks zelfs zijn hogere studies aan de Vrije Universiteit van Brussel. Ook Kompany studeerde naarstig tijdens zijn actieve carrière, toen hij zijn studies economie terug oppikte en daarna zelfs een MBA behaalde aan de Alliance Manchester Business School. “Ik vraag constant feedback. Ik wil discussiëren over zaken die er toe doen. Al die discussies zijn open. Ik ben geen turnleraar”, veel duidelijker kon Kompany niet zijn in Extra Time. Ook Jeremy Ebobisse, volgens Sport/Voetbalmagazine een recent transfertarget van Anderlecht, voldoet aan deze hoge standaarden. 

GEEN STATISCHE CENTRUMSPITS 

Ebobisse is een 23-jarige centrale aanvaller die momenteel hoge ogen gooit in de Major League Soccer bij Portland Timbers, en die ondertussen ook zijn eerste selecties vergaarde bij de Amerikaanse nationale ploeg. Nochtans werd Ebobisse geboren in Frankrijk, maar hij verhuisde al op jonge leeftijd naar The States. Daar was het echter wachten tot vorig seizoen totdat hij er zijn grote doorbraak kende. Met elf treffers in de voorbije jaargang van de MLS groeide zijn status er aanzienlijk, en die positieve trend houdt Ebobisse ook aan in het gelegenheidstoernooi MLS is Back.In het voorgaande seizoen van de MLS vond Ebobisse nog vlotjes de weg naar het doel met 0,34 doelpunten per wedstrijd, maar in het toernooi MLS is Back ontbond hij zijn duivels volledig. Zijn gemiddelde doelpuntenproductie nam in indrukwekkende mate toe naar 0,73 doelpunt per wedstrijd, en hij vormde een te vrezen aanvalsduo met zijn maatje Jaroslaw Niezgoda. Die prestaties zijn Anderlecht dus ook duidelijk niet ontgaan, en gezien Ebobisse's hoge niveau tijdens MLS is Back, is dat helemaal niet verwonderlijk. Ebobisse profileerde zich voornamelijk in de MLS is Back als goalgetter, maar bij Portland Timbers draagt hij ook op defensief vlak meer dan zijn steentje bij. De centrale aanvaller blijkt namelijk erg efficiënt in de defensieve duels, waar hij als vierde eindigde – voor Zlatan Ibrahimovic (toen nog bij LA Galaxy) – onder zijn positionele collega's. Ook in de andere onderdelen zoals luchtduels en intercepties scoorde hij érg hoog: Ebobisse is dus duidelijk allesbehalve een statische centrumspits.

OOK INTELLIGENT NAAST HET VELD 

Naarmate zijn ervaring en speelminuten toenemen, vindt Ebobisse duidelijk vlotter de weg naar het doel. Maar de 23-jarige heeft nog een pak meer te bieden dan enkel doelpunten: de geboren Fransman ziét het spelletje ook. Dat bewijzen zijn goede statistieken op het vlak van doorsteekpasses en zogeheten slimme passes – creatieve en complexe passes tussen twee à drie tegenstanders – was hij de onbetwistbare primus onder alle centrale aanvallers in de MLS. Dergelijke type-voetballers kunnen Kompany zeker bekoren, gezien het veeleisende tactisch plan van de T1.Maar ook naast het veld geeft Ebobisse blijk van initiatief en intelligentie. Hij bezit de Frans-Amerikaanse nationaliteit, maar zijn roots liggen in Kameroen en Madagascar. Na het schandaal rond de betreurde George Floyd in Minneapolis nam Ebobisse zijn verantwoordelijkheid door een voorvechter te worden voor de Black Lives Matter-beweging. Ook Vincent Kompany sprak zich begin 2020 nog uit over discriminatie in en buiten het voetbal. Op het vlak van intellect zouden beide heren zich erg goed kunnen vinden, en zou Kompany naar hartelust kunnen discussiëren over zaken die er toe doen, zoals hijzelf verklaarde in Extra Time.Donderdag pakte Anderlecht nog maar uit met de komst van Manchester City-huurling Lukas Nmecha, en daarom lijkt de komst van Ebobisse minder realistisch. Toch werd de jonge Amerikaan bij Portland Timbers ook vaak uitgespeeld als centrale aanvallende middenvelder, én acteerde hij dikwijls op de linker- en rechterflank. Het is maar de vraag of de Paars-Witte budgetten nog een extra aanvallende versterking kan dragen, al bedraagt Ebobisse's marktwaarde slechts 800 duizend euro...

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Nieuwe coach AA Gent al bekend? "Zo voorspelbaar"

'De Ketelaere en Verschaeren in balans bij Italiaanse topclub'

Franse journalist 'verklapt' nieuwe club Leo Messi

Vandaag 04 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

Royal Antwerp FC is bezig aan een indrukwekkende campagne in de Europa League. Ivan Leko is als ...

243

Gisteren 03 December 2020

{insert image alt}

Franse journalist 'verklapt' nieuwe club Leo Messi

Lionel Messi is bezig aan zijn laatste seizoen bij FC Barcelona. De nieuwe club van de Argentijnse ...

114
{insert image alt}

'Anderlecht heeft grote troef voor supertalent'

RSC Anderlecht wil ook in de komende jaren volop inzetten op  spelers uit de eigen ...

104
{insert image alt}

JPL-clubs aan de galg: "Wordt een bloedbad"

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we dit seizoen terug met 18 clubs zitten in onze hoogste ...

174
{insert image alt}

De Laet schept duidelijkheid over doelpunt

Antwerp speelt ook na nieuwjaar nog Europees voetbal. Dat is nu een zekerheid na de 3-1 zege van The ...

72
{insert image alt}

'De Ketelaere en Verschaeren in balans bij Italiaanse topclub'

Charles De Ketelaere leverde woensdag alweer een topprestatie af voor Club Brugge in de Champions ...

281
{insert image alt}

Standard blaast jammerlijke aftocht in Europa

Alweer wisselend succes in de vooravond voor de Belgische clubs, waar AA Gent de kelk tot op de ...

93
{insert image alt}

Nieuwe coach AA Gent al bekend? "Zo voorspelbaar"

AA Gent stuurde coach Wim De Decker zopas de laan uit na een nieuwe ontluisterende nederlaag. ...

786
{insert image alt}

AA Gent ontslaat Wim De Decker

Wim De Decker mocht het als AA Gent-trainer komen uitleggen voor de camera's van Sporza na de ...

694
{insert image alt}

Vertonghen opent Benfica-rekening met knap doelpunt (🎥)

Jan Vertonghen verliet afgelopen zomerTottenham Hotspur na acht jaar voor een nieuw avontuur bij het ...

101
{insert image alt}

Leko glundert: "Mijn vrouw verklaarde mij gek"

Na nieuwjaar krijgen we al minstens twee Belgische clubs in Europa aan het werk te zien. Club Brugge ...

377
{insert image alt}

De Decker geeft verklaring voor affaire-Odjidja

AA Gent heeft ook zijn vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren. ...

513
{insert image alt}

Mertens trekt bloedvorm door in Europa League (🎥)

Dries Mertens toont zich de laatste weken in uitstekende doen en wist sinds de interland-break ...

141
{insert image alt}

'Interesse neemt toe: Club mag hopen op recordtransfer CDK'

Club Brugge kende voorlopig geen groots seizoen, maar kan zich wel optrekken aan de straffe ...

738
{insert image alt}

AA Gent moet kelk tot op de bodem ledigen in Europa

Ook tegen het weinig indrukwekkend Slovan Liberec heeft AA Gent een nieuwe nederlaag geleden in de ...

286
{insert image alt}

Sterk Antwerp overwintert in Europa League na nieuwe zege

Na een nieuwe thuiszege heeft Antwerp zijn plek in de volgende ronde van de Europa League veilig ...

256