FC Haaland: de elf beste tieners ter wereld

FC Haaland: de elf beste tieners ter wereld

Dé tienersensatie van het moment komt straks weer in actie, want later op de dag trekt Erling Braut Haaland met Borussia Dortmund naar Werder Bremen. De Noorse spits is echter niet de enige speler geboren in de 21ste eeuw die vandaag al indruk maakt op de Europese velden. Wij gingen dan ook op zoek naar de 11 beste – en duurste – voetballers die jonger zijn dan 20 jaar.


11. Callum HUDSON-ODOI (Chelsea)
Beginnen doen we bij de gedoodverfde opvolger van Eden Hazard in Chelsea: Callum Hudson-Odoi. De 19-jarige Engelsman doorliep daar alle jeugdreeksen en vierde twee jaar geleden al zijn debuut bij de hoofdmacht. Sinds vorig seizoen maakt hij vast deel uit van de A-kern, al leidde een tekort aan minuten al snel tot heel wat transfergeruchten. Nadien kwam de winger vaker aan de bak, tot een achillespeesblessure roet in het eten gooide. Als gevolg sloeg de motor ook nu nog niet echt aan, maar het geloof in zijn kunnen blijft groot over Het Kanaal.



10. Ryan SESSEGNON (Tottenham)
Voor onze volgende youngster blijven we nog even in Londen, want ook Tottenham telt een 19-jarige flankspeler van eigen bodem in de rangen. Ryan Sessegnon werd evenwel niet opgeleid door de Spurs zelf, maar vorige zomer al voor 27 miljoen overgenomen van Fulham. Zijn campagne startte eveneens op een valse noot door een kwetsuur, maar met enkele prima optredens krikte hij zijn waarde wel al op met acht miljoen. Net als Hudson-Odoi speelt Sessegnon doorgaans op links, zij het iets lager. De toekomst op die flank oogt dus mooi voor Engeland.

9. Dejan KULUSEVSKI (Juventus)
Iemand die nog recenter al op jonge leeftijd van werkgever wisselde, is Dejan Kulusevski. De linksvoetige rechtsvoor werd begin dit seizoen door Atalanta uitgeleend aan Parma, waar hij met zijn vijf goals en zeven assists direct Juventus overtuigde om in januari al 35 miljoen neer te tellen – en hem vervolgens opnieuw aan Parma te verhuren. Hoewel ze Kulusevski zelf amper drie keer gebruikten, kreeg de club van Timothy Castagne dus geen spijt dat het de 19-jarige Zweed vier jaar geleden reeds wegplukte uit zijn thuisland. Een type-Salah, zo wordt al eens gezegd.



8. Eduardo CAMAVINGA (Rennes)
De jongste speler in onze lijst, en de laatste wiens waarde op 35 miljoen wordt geschat, is Eduardo Camavinga. De 17-jarige Fransman sloot vorige winter aan bij de eerste ploeg van Stade Rennes en liet in zeven duels meteen genoeg zien om de interesse van Arsenal en PSG te wekken. De controleur bleef zijn jeugdclub echter trouw, blonk in de zomer - uit tegen de Parijzenaars en dirigeerde Rennes naar de derde plaats in de Ligue 1. Intussen dingen ook Real Madrid en Borussia Dortmund naar zijn handtekening. 35 miljoen zal allicht dus niet volstaan.

7. Ferran TORRES (Valencia)
Eén categorie hoger vinden we drie spelers terug met een prijskaartje van 40 miljoen, te beginnen met Ferran Torres. De 19-jarige winger doorliep alle jeugdreeksen van Valencia, waar hij sinds eind 2017 al 85 keer aantrad bij de grote jongens. 2019 werd evenwel pas écht het jaar van de doorbraak. Sinds - oktober heeft Torres een vaste basisplaats beet, met vier doelpunten en evenveel assists in La Liga tot gevolg. Ook in de Champions League liet hij al van zich spreken. Nu nog actief bij de Spaanse U21, al kan een stap hogerop niet lang meer uitblijven.



6. Alphonso DAVIES (Bayern München)
Wellicht de meest polyvalente speler in dit overzicht, want Alphonso Davies werd in München zowel de nieuwe Arjen Robben áls Philipp Lahm gedoopt. De 19-jarige Canadees, daar als ploegmaat van AA Gent-goudhaantje Jonathan David al goed voor 17 caps, voelt zich echter toch het meest in zijn sas als linksachter. Op die positie groeide de op één na jongste speler ooit in de MLS inmiddels uit tot titularis, waarmee hij David Alaba naar het centrum verdrong. Zijn aankoopsom van 10 miljoen lijkt nu al peanuts, want vandaag is Davies het vierdubbele waard.

5. Ansu FATI (Barcelona)
Barcelona zit dun in de aanvallers, en dus krijgen we allicht nog meer te zien van Ansu Fati. Het 17-jarige jeugdproduct, die sinds zijn papieren in orde zijn uitkomt voor de Spaanse U21, bestormde in de zomer als een komeet het voetbalfirmament. Nadien volgde een logische terugval, al was de protegé van Lionel Messi wel nog de reddende engel in de Champions League tegen Inter. Fati werd zo de jongste doelpuntenmaker ooit op het kampioenenbal, een titel die hij ook voor Barcelona zelf draagt. Geen slechte adelbrieven om een carrière mee te beginnen.



4. VINICIUS Junior (Real Madrid)
Terwijl Fati nog blijft steken op 'slechts' 40 miljoen, ligt Vinicius Junior zijn waarde 'al' tien eenheden hoger. Die aanhalingstekens verdient de 19-jarige Braziliaan aan het feit dat hij een halfjaar geleden nog op 70 miljoen werd geschat. Na een veelbelovende start bij Real Madrid bleef de aalvlugge winger, op een goede dag ongrijpbaar voor de defensie, helaas echter wat steken in zijn ontwikkeling. Ondanks de blessure van Hazard en de problemen met Gareth Bale kwam hij dit seizoen zo maar sporadisch aan de bak. Toch druipt het potentieel er vanaf.

3. RODRYGO Goes (Real Madrid)
Vermits De Koninklijke graag elk jaar een Braziliaans toptalent in huis halen, kwam vorige zomer Rodrygo Goes de rangen nog wat versterken. Die groeide op geen tijd uit tot minstens de evenknie van zijn land –en generatiegenoot in Bernabéu, tevens qua marktwaarde. Rodrygo is dan ook veel doelgerichter, zo getuigen zijn vier CL-treffers – waaronder een hattrick tegen Galatasaray en een goal in Brugge, waar ook Vinicius scoorde. Bij de Goddelijke Kanaries heeft hij intussen zelfs al één interland meer achter zijn naam, dus wellicht de betere van de twee.



2. Erling HAALAND (Borussia Dortmund)
De man die dit overzicht inspireerde gaat niet met de koppositie lopen, al stijgt zijn aandeel wel haast met de minuut. Erling Haaland is dan ook dé revelatie van deze voetbaljaargang. Salzburg nam de 19-jarige Noor een jaar geleden voor acht miljoen over van Molde en werd daarvoor beloond met 29 treffers in 27 optredens. In Dortmund dendert de scoringsmachine onverstoord verder, met acht goals in vijf Bundesliga-duels. Op het kampioenenbal zit Haaland al aan 10 stuks in zeven matchen: een fenomeen dat zelfs voor 60 miljoen niet zal mogen vertrekken.

1. Jadon SANCHO (Borussia Dortmund)
Toch is Haaland niet de duurste tiener ter wereld. Meer zelfs, de sensationele spits is niet eens de meest waardevolle jonkie in zijn eigen kleedkamer. Die eer is immers voorbestemd voor Jadon Sancho, eveneens actief bij Borussia Dortmund en de derde Engelsman in onze lijst. Het jeugdproduct van Manchester City legt dan ook minstens even waanzinnige cijfers voor, met 13 doelpunten en 14 assists in 20 Bundesliga-wedstrijden. Bovendien is Sancho zowaar al bezig aan zijn derde seizoen in de A-kern. De totale balans: 30 goals en 40 assists in 86 duels. 120 miljoen? Een koopje als u het ons vraagt.

POLL: Wie is volgens u de beste tiener ter wereld?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

17
17
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

91
91
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

28
28
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

382
382
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

434
434
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

421
421
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

97
97
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

205
205
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

371
371
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

126
126
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0