STVV verkocht Joel Fujima aan St. Pauli. Alweer een mooie transfer voor een Japanse speler van de Kanaries. Sinds DMM neerstreek op Stayen, vielen er al heel wat Japanse transfers te noteren. Is dat in zijn totaliteit een succes gebleken?
De Japanse spelers van STVV zijn enorme ambassadeurs voor de club. In Japan kennen ze de Belgische eersteklasser maar al te goed en er openden al heel wat deuren voor STVV. Heel wat sponsorgeld wordt via die weg binnengehaald.
LEES OOK: Dribbelkont voor STVV: aanwinst nummer zeven is een feit
Suzuki, Tomiyashi & coEn dan is het ook kijken of de Japanse spelers STVV veel geld opbrachten. Sinds 2018 haalde STVV al 25! Japanse spelers in huis. Nummer 26 is alvast onderweg. Er waren een aantal jongens bij die via STVV helemaal wisten door te groeien. Takehiro Tomiyashi werd voor 7 miljoen euro verkocht aan Bologna en speelt nu voor Arsenal, Wataru Endo ging voor 1,7 miljoen euro naar VfB Stuttgart en speelt nu voor Liverpool.
Zion Suzuki leverde dankzij Parma 10 miljoen euro op en is gegeerd door de wereldtop. Daniel Schmidt was jarenlang zeer betrouwbaar sluitstuk en ging uiteindelijk naar AA Gent. Daichi Kamada speelde enkel op huurbasis op Stayen, maar was een voltreffer van formaat en komt nu uit voor Crystal Palace. Yuma Suzuki trok voor 2 miljoen euro naar Kashima Antlers, nadat hij Anderlecht weigerde. Keito Nakamura brak weinig potten en verdween via de achterdeur, maar jaren later versierde hij wel een toptransfer van 12 miljoen euro naar Stade Reims.
Niet elke Japanner is een succesverhaal
Daiki Hashioka ging voor 2 miljoen euro van STVV naar Luton Town en werd zopas voorgesteld bij Slavia Praag. Taichi Hara deed het als huurspeler niet onaardig op Stayen, net als Daichi Hayashi, Ryoya Ogawa, Leo Kokubo, Ryotaro Ito, Shogo Taniguchi, en Rihito Yamamoto sportief zeker hun waarde hadden voor de Truienaars. Joel Fujita was dus een voltreffer met een transfer naar St. Pauli. Dat brengt 3,5 miljoen euro plus 2 miljoen euro én een doorverkooppercentage van 15% op de meerwaarde in de kassa. Met Kaito Matsuzawa en weldra Taiga Hata komen er dus twee nieuwe Japanners naar STVV.
Heel wat spelers konden niet doorgroeien. Kosuke Kinoshita, Yuta Koike, Takahiro Sekine, Ko Matsubara, Tatsuya Ito, Taichi Hara en Hiiro Komori spelen ondertussen terug in Japan nadat ze niet konden overtuigen in België. Met Shinji Kagawa en Shinji Okazaki haalde STVV ook twee énorm grote Japanse namen in huis. Dat opende héél veel deuren in Japan inzake commerciële deals. Kagawa was sportief een flop, Okazaki kende nog best goede jaren bij de Limburgers.
Conclusie: de Japanse transfers waren tot op heden best succesvol. Het bracht STVV ruim 25 miljoen euro aan transferinkomsten op. Sportief waren de meesten succesvolle transfers. Bovendien passen de normen en waarden van de Japanse spelers bijzonder goed bij die van de Truienaars. Voorlopig is het Japan versus STVV-verhaal, op en naast het veld, een geslaagd huwelijk.