Chelsea en Real Betis spelen vanavond de finale van de Conference League. Iedereen verwacht dat de Engelsen de zege bij elkaar weten te sprokkelen, maar de neutrale voetbalfan hoopt toch dat Real Betis wint. Chelsea is geen geliefde club.
Roméo Lavia speelt niet mee. De Belg is één van de tientallen spelers die Chelsea de afgelopen jaren heeft aangetrokken. Het beleid bij de Engelse club zorgt voor een afkeer van het voetbal. Kopen om te kopen aan overdreven prijzen. Met voetbal heeft het nog weinig te maken, wel met bizarre constructies die tegenwoordig schering en inslag zijn in een ooit zo volkse sport.
Chelsea: de zege van het geld?
Chelsea vierde de kwalifcatie voor de Champions League als een zege. Ze eindigden vierde in de Premier League met vijftien punten minder dan kampioen Liverpool. Dan zouden we toch vooral héél nederig tevreden zijn. Zeker als je een peperdure kern hebt.
Chelsea spendeerde de afgelopen vijf jaar maar liefst 1,7 miljard aan nieuwe spelers. Voor de komende twee seizoenen hebben ze ook al 128 miljoen euro uitgegeven aan jonge talenten uit Brazilië. Spelershandel van de bovenste plank. Een handelshuis waar het vooral belangrijk is dat er veel miljoenen euro's worden versluisd. Prestaties van de ploeg zijn meegenomen, maar geen prioriteit. Zonde...
De politieke wereld kijkt de andere kant op. Het is geen verrassing, dat blijkt uit het toch wel enorme schandaal dat weinig aandacht krijgt in de Belgische pers: het afluisteren van de loge van Huawei in Anderlecht. Het zegt alles over wat er in het voetbal gebeurt. Te veel zaken die het daglicht niet mogen zien.
Betis de grote underdog
De voetbalfan krijgt maar een topje van de ijsberg mee en kijkt vooral naar de prestaties op de groene mat. Daarom is de underdog, Real Betis, de favoriet van de échte voetbalfan. Real Betis spendeerde in die tijdsspanne waar Chelsea 1,7 miljard uitgaf 'amper' 124 miljoen euro. Laten we dus hopen dat het grote geld niet wint, al is dat wel vaker het geval bij Chelsea.
Hun prijzenkast nadat ze al dat geld hebben uitgegeven? Eén Champions League en Europese Super Cup. In Engeland? Het grote niets.