Na jaren van financiële en sportieve evenwichtsoefeningen leek er eindelijk rust te komen in het Lotto Park. Maar achter de schermen rommelt het alweer stevig. Ondanks mooie plannen en grote ambities dreigt Anderlecht deze zomer opnieuw met lege handen achter te blijven. Een herkenbaar patroon tekent zich af — eentje dat de club zuur kan opbreken.
Stroeykens als spilfiguur: Anderlecht wil verlenging
De prestaties van Mario Stroeykens, zowel in België als in Europa, hebben de aandacht getrokken van verschillende clubs. Stroeykens was geruime tijd out met een blessure, en zijn afwezigheid onderstreepte hoe belangrijk hij is voor het elftal.
Sporting speelde haar beste wedstrijden toen Stroeykens in de rug van Kasper Dolberg kon opereren. “Zonder Dolberg en Stroeykens is paars-wit precies een café zonder bier,” schreef Het Laatste Nieuws.
Frank Boeckx voorspelde in diezelfde krant dat hij snel op de radar van grotere clubs kon verschijnen. Olympique Marseille volgt de 20-jarige alvast al een tijdje.
Volgens Het Nieuwsblad vonden er reeds aftastende gesprekken plaats, maar Anderlecht doet er alles aan om Stroeykens aan boord te houden. Eind januari meldde Het Nieuwsblad dat de club werkt aan een contractverlenging — zijn huidige verbintenis loopt tot 2026.
Zo wil Anderlecht sterker staan wanneer geïnteresseerde clubs zich melden. “Ik ben gelukkig. Ik voel me goed, ik speel goed en ik voel dat ik progressie blijf maken. Wat er in de winter of de zomer gebeurt, zien we dan wel,” zei Stroeykens in november tegen Het Laatste Nieuws.
Anderlecht levert grote financiële inspanning voor grootverdiener
Zelfs met de interesse van Marseille en de hoop op een transferbedrag van 20 miljoen euro, achtte Het Nieuwsblad een contractverlenging nog steeds mogelijk.
Olivier Renard werkt met een langetermijnvisie, tot grote geruststelling van de aandeelhouders. Of de middenvelder ook effectief zal ingaan op het voorstel, blijft voorlopig onduidelijk.
Renard verklaarde aan DAZN dat het de bedoeling is om het contract van Stroeykens te verlengen. Volgens Le Soir heeft Renard zich voorgenomen nooit meer in situaties te belanden waarin een speler zijn laatste contractjaar ingaat.
Dan verliest de club immers aan onderhandelingsmacht, terwijl het verlengen in zulke omstandigheden het management al snel 30 tot 40% kost.
Anderlecht heeft Stroeykens effectief een voorstel gedaan. Volgens La Dernière Heure is de club bereid een grote financiële inspanning te leveren om hem te houden — ook al behoort hij, ondanks zijn jonge leeftijd, nu al tot de grootverdieners.
Het voorstel wordt momenteel bestudeerd door de speler en zijn entourage, maar het is allesbehalve zeker dat er ook effectief een handtekening volgt.
Een lastige spagaat
Volgens clubwatcher Kjell Doms (Het Laatste Nieuws) heeft Anderlecht zich in een lastig parket gemanoeuvreerd. Mario Stroeykens gaat komende zomer zijn laatste contractjaar in. Als hij niet bijtekent, lijkt een vertrek haast onvermijdelijk.
De club hoopt bij een verkoop op een ‘jackpot’ van 20 miljoen euro, in de lijn van eerdere uitgaande transfers zoals die van Zeno Debast of Bart Verbruggen.
Het plan was om Stroeykens deze zomer via de grote poort te laten vertrekken, maar door blessureleed kon hij zijn volle potentieel niet tonen. Dat verkleint de kans op een toptransfer.
Volgens Le Soir zal de uiteindelijke verkoopprijs wellicht lager liggen dan enkele maanden geleden, toen Stroeykens in bloedvorm verkeerde. Intern wordt troost gevonden in het voorbeeld van Zeno Debast, die een jaar voor het aflopen van zijn contract alsnog zo’n 15 miljoen opleverde.
De druk stijgt
Behalve Marseille tonen ook Eintracht Frankfurt en West Ham interesse. Zij weten dat Anderlecht onder druk staat. De club zou sterker staan indien Stroeykens eerst bijtekent, maar dat scenario lijkt steeds onwaarschijnlijker.
Volgens Kjell Doms heeft Stroeykens het voorstel om te verlengen naast zich neergelegd en is hij niet van plan te tekenen. La Dernière Heure meldt dat Anderlecht aandringt op een verlenging — niet per se om hem volgend seizoen nog in het Lotto Park te houden, maar om geïnteresseerde clubs meer te kunnen laten betalen.
Die strategie is echter allesbehalve vanzelfsprekend. De hoop op 20 miljoen vervaagt met de dag en Anderlecht moet ook rekening houden met de financiële realiteit van het moderne voetbal.
“Misschien rekent Anderlecht nu op een bod dat ze volgend jaar niet meer krijgen. Als je er nu 15 miljoen voor krijgt, laat je hem toch best gaan,” zei Tuur Dierckx in de podcast 90 minutes. “Ajax gaat daar nu geen 20 miljoen voor neertellen, al zou hij daar wél absoluut basisspeler zijn,” vulde Filip Joos aan.