Acuut probleem bij Club Brugge: Mannaert onderneemt actie

Acuut probleem bij Club Brugge: Mannaert onderneemt actie

Het gebrek aan leiderschap binnen Club Brugge werd vorig seizoen pijnlijk duidelijk na het vertrek van ervaren middenvelder, aanjager en aanvoerder Ruud Vormer. Op Jack Hendry na, beschikt Club Brugge vandaag over geen natuurlijke leidersfiguren, die het karakter hebben om op tafel te slaan en zijn teamgenoten wakker te schudden. Met de recente interesse in Zineddine Belaïd, de 24-jarige Algerijn is momenteel onder contract bij USM Alger, probeert Vincent Mannaert alvast te anticiperen op dit acuut probleem.

Veel transferactiviteit in aantocht bij Club Brugge

Clinton Mata (Olympique Lyon) is al vertrokken en Abakar Sylla (RB Leipzig) is ook op weg naar de exit in het Jan Breydelstadion, terwijl Dedryck Boyata en Jack Hendry in principe Club Brugge mogen (of moeten) verlaten. Hierdoor zal Vincent Mannaert op zoek moeten gaan naar extra defensieve versterking voor het komende seizoen en daarvoor heeft de CEO en sportief directeur al geanticipeerd door recentelijk interesse te tonen in Zineddine Belaïd. De 24-jarige Algerijn is momenteel onder contract bij USGM Alger, maar het is al bekend dat hij de club zal verlaten in de zomermercato. Zineddine Belaïd heeft indruk gemaakt met zijn uitstekende prestaties bij USM Alger en de Algerijnse nationale ploeg, waardoor hij in de belangstelling staat van scouts van Europese clubs en ver daarbuiten. FC Metz, RC Strasbourg, Toulouse FC, Le Havre, Lorient, Sporting Charleroi, Al Ahly, Al-Ittihad en Al-Arabi hebben in de voorbije weken en maanden allemaal aandachtig naar hem gekeken. Het is ondertussen wel duidelijk geworden dat Belaïd de Algerijnse Ligue Professionnelle 1 zal verlaten en dat hij zijn toekomst in Europa zal voortzetten. Club Brugge lijkt momenteel de beste positie te hebben om deze sterke en betrouwbare verdediger aan te trekken.

Club Brugge snakt naar sterke leidersfiguren

Naar verluidt heeft Club Brugge al een bod van 500 duizend euro uitgebracht, wat overeenkomt met de afkoopsom in het contract van Zineddine Belaïd bij USM Alger. De speler zelf zou een contract voor drie seizoenen kunnen tekenen bij Club Brugge, met een jaarsalaris van 300 duizend euro. Belaïd staat bekend als een elegante rechtsvoetige verdediger met uitstekende balbeheersing. Hij wordt geprezen om zijn professionaliteit en sterke arbeidsethos. Bovendien is de 24-jarige een leidersfiguur en werd hij vorig seizoen zelfs gepromoveerd tot aanvoerder van zijn team op aandringen van de clubleiding. De potentiële toevoeging van Zineddine Belaïd in de selectie zou van grote waarde kunnen zijn voor Club Brugge vanwege zijn sportieve capaciteiten en uitstekende leiderschapskwaliteiten. Het is algemeen bekend dat de kleedkamer van Club Brugge behoefte heeft aan sterke leidersfiguren, wat mede heeft bijgedragen aan teleurstellende prestaties in de Jupiler Pro League vorig seizoen. Met Belaïd als natuurlijke leider in het team kan Club Brugge dus een oplossing vinden voor het gebrek aan leiderschap binnen de selectie, terwijl hij ook op sportief vlak een meerwaarde kan bieden.

Vertrek van aanvoerder Vormer schromelijk onderschat

Het gebrek aan leiderschap binnen Club Brugge werd vorig seizoen pijnlijk duidelijk na het vertrek van ervaren middenvelder, aanjager en aanvoerder Ruud Vormer. Journalist Hans Vandeweghe schreef in zijn column in De Morgen dat het vertrek van de Nederlander schromelijk onderschat werd. Hoewel Vormer wellicht sportief gezien zijn beste jaren achter zich had, was hij nog steeds van onschatbare waarde binnen de kleedkamer. Vandeweghe benadrukte dat Vormer niet alleen op het veld een grote aanjager was, maar ook daarbuiten. Ondanks dat zijn speeltijd afnam, had hij nog steeds een aanzienlijke invloed op de spelersgroep.


Vanaken geen natuurlijke leider

In zijn column benadrukte Hans Vandeweghe dat ondanks de mindere prestaties van Club Brugge de afgelopen seizoenen, Ruud Vormer nog steeds de aanjager was die de toon zette op het veld en bepaalde hoe er werd getraind. Het vertrek van Vormer had duidelijk een negatieve invloed op het team, met Hans Vanaken als pijnlijk voorbeeld hiervan. Als nieuwe aanvoerder uitte Vanaken veel frustratie op het veld, maar slaagde er niet in die frustratie om te zetten in positieve energie om zowel zichzelf als zijn team naar een hoger niveau te tillen. Vanaken miste de natuurlijke leiderschapskwaliteiten die een team nodig heeft, en daarvoor werd hij zwaar bekritiseerd.



In Krant van West-Vlaanderen gaf Henk Houwaart aan dat Hans Vanaken harder moet worden en meer de leiding moet nemen, ondanks dat hij een belangrijke speler blijft. René Vandereycken bevestigde in Het Nieuwsblad dat Vanaken nog steeds de beste speler van Club Brugge is, maar dat hij niet het karakter heeft om zijn teamgenoten wakker te schudden. Het feit dat meerdere individuele spelers en het team als geheel niet op hun gebruikelijke niveau presteerden, maakte het voor Vanaken natuurlijk ook moeilijker. Hoewel Vanaken nooit verantwoordelijkheid uit de weg gaat, ontbreekt het hem aan de kenmerken van een 'echte' leider en maakt hij wel deel uit van het leiderschapsprobleem van Club Brugge.

Hendry een van de laatste leidersfiguren

Club Brugge beschikt nog steeds over Jack Hendry, een natuurlijke leider in de selectie, maar na het vertrek van Scott Parker wordt er momenteel echter gezocht naar een oplossing voor de Schotse international. Hendry kan nog steeds een belangrijke rol spelen bij Club Brugge, niet alleen vanwege zijn sportieve verdiensten, maar misschien vooral vanwege zijn sterke leiderschapskwaliteiten. Vorig seizoen ontbrak het de kleedkamer aan zo'n persoonlijkheid, nadat zowel Hendry als Ruud Vormer op de achtergrond waren geraakt.

Het is achteraf duidelijk geworden hoe belangrijk het is om spelers te hebben die impact hebben op de groep, iemand die zijn stem durft te laten horen en de groep kan motiveren. Na het vertrek van Ruud Vormer naar Zulte Waregem werd verwacht dat Jack Hendry die rol op zich zou nemen, zoals Rudy Cossey, voormalig assistent-coach van Club Brugge onder Ivan Leko, had gedacht. “Maar die werd ook weggestuurd, teruggehaald en er dan toch weer naast gezet. Ik vind dat geen gezonde situatie”, zei Cossey eerder in een interview met Krant van West-Vlaanderen.



Jack Hendry verhuisde in de zomermercato van 2021 naar Club Brugge, toen Philippe Clement daar nog de coach was. Onder Clement was de 22-voudige international een van de belangrijkste spelers en speelde hij Brandon Mechele vanaf dag één uit de ploeg. Clement benadrukte dat Hendry specifieke kwaliteiten heeft en dat hij ook iets extra geeft aan zijn groep. “Zijn coaching is erg goed. Onze groep loopt niet over van jongens die van nature de leiding pakken op het veld. Dat heeft Jack wel”, aldus Clement over zijn toenmalige missing link in de Brugse defensie.

POLL: Club Brugge heeft een type-Belaïd nodig

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Michy Batshuayi krijgt ferme opsteker bij Fenerbahçe
Michy Batshuayi krijgt ferme opsteker bij Fenerbahçe

Transfernieuws uit het kamp van Fenerbahçe. De Turkse topclub heeft gerbuik gemaakt van een ...

3
3
'Knoop doorgehakt: Van Bommel beslist over Antwerp-toekomst'
'Knoop doorgehakt: Van Bommel beslist over Antwerp-toekomst'

Antwerp FC bereidt zich momenteel volop voor op de bekerfinale van 9 mei. Dan moet de uittredende ...

51
51
'Anderlecht strijdt met Europese elite voor nieuwe spelmaker'
'Anderlecht strijdt met Europese elite voor nieuwe spelmaker'

RSC Anderlecht zit momenteel verwikkeld in een hevige titelstrijd, maar achter de schermen wordt ook ...

113
113
Bevrijd naar EK? 'De Winter heeft transfer helemaal beet'
Bevrijd naar EK? 'De Winter heeft transfer helemaal beet'

Nu het aantal geselecteerden werd opgetrokken tot 26 spelers, komen verschillende extra Rode Duivels ...

16
16
Cercle Brugge gaat voor jackpot: dubbele toptransfer
Cercle Brugge gaat voor jackpot: dubbele toptransfer

Cercle Brugge blijft zijn rol als scherprechter binnen het titeldebat uitstekend vertolken. Met vier ...

156
156
Sonck twijfelt niet: "Hij wordt 'Profvoetballer vh Jaar'"
Sonck twijfelt niet: "Hij wordt 'Profvoetballer vh Jaar'"

Het einde van het seizoen nadert en dus worden weldra opnieuw enkele inviduele prijzen uitgedeeld. ...

240
240
'Nieuwe transfer Lukaku: twee ploegen melden zich'
'Nieuwe transfer Lukaku: twee ploegen melden zich'

AS Roma wil zich in het komende tweeluik tegen Bayer Leverkusen verzekeren van een plek in de finale ...

173
173
Anderlecht onder zware druk: "Dan is de titeldroom voorbij"
Anderlecht onder zware druk: "Dan is de titeldroom voorbij"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zit erop. Maar de titelstrijd is nog lang ...

322
322
<strong>Club Brugge agressief op de zomermercato: 6 toptargets</strong>
Club Brugge agressief op de zomermercato: 6 toptargets

Club Brugge maakt zich op voor een hete zomermercato, waarbij ze agressief de markt betreden met het ...

576
576
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?

Antwerp FC is bezig aan een pijnlijke campagne in de Champions' Play-Offs. Maar binnen anderhalve ...

211
211
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival

FC Barcelona heeft maandagavond een deugddoende zege geboekt tegen Valencia CF: 4-2. Robert ...

55
55
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

426
426
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op &eacute;&eacute;n van zijn belangrijkste wedstrijden dit ...

569
569
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Momenteel strijden drie ploegen ...

850
850
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

572
572