KRC Genk wil schitteren: magische spelmaker op komst

KRC Genk wil schitteren: magische spelmaker op komst

Hoewel er momenteel nog geen concreet bod is, lijkt een transfer van Mike Trésor deze zomer onvermijdelijk. Dimitri de Condé staat altijd klaar met een lijst van potentiële versterkingen, en als mogelijke vervanger voor Trésor heeft hij zijn zinnen gezet op Fran Villalba. De 25-jarige maakte op jonge leeftijd zijn debuut bij Valencia onder leiding van Gary Neville, die hem omschreef als de nieuwe David Silva vanwege zijn uitstekende balbeheersing, tactisch inzicht, dynamiek, technische vaardigheden en passing. Ondanks dat Villalba toen in verband werd gebracht met clubs als Manchester United en FC Barcelona, zakte hij af naar clubs van lager niveau. Nu krijgt hij de kans om zijn loopbaan weer op de rails te zetten bij KRC Genk. Daarmee kan Villalba in de voetsporen treden van Alejandro Pozuelo, een andere Spaanse speler die niet doorbrak in La Liga, maar bij KRC Genk uitgroeide tot een van de absolute topspelers in België.

Knaltransfer Mike Trésor onvermijdelijk

KRC Genk is een club die spelers verkoopt als onderdeel van haar strategie, waardoor (uitgaande) transfers van levensbelang zijn voor de Limburgers. Het feit dat Genk nog steeds een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) is, maakt het op dit gebied niet altijd gemakkelijker op, omdat de club geen geldschieter heeft in geval van nood. Om te overleven, competitief te blijven en te kunnen groeien, is Genk als 'verkoopclub' afhankelijk van uitgaande transfers. En zoals elk jaar verwacht de club ook in de huidige zomermercato om meerdere lucratieve uitgaande transfers te realiseren.



“Het zou naïef zijn om te denken dat niemand vertrekt”, stelde Wouter Vrancken eerder deze week op een persconferentie bij de Limburgers. “Sommige jongens hebben laten zien dat ze klaar zijn voor een stap hogerop”, waarschuwde de coach. Een van de prominente kandidaten voor een transfer is Mike Trésor. Dit jaar werd hij bekroond tot Profvoetballer van het Jaar, won hij de Ebbenhouten Schoen, was hij de assistenkoning van de Jupiler Pro League en maakte hij zijn debuut bij de Rode Duivels. Hoewel er momenteel nog geen concreet bod is, lijkt een transfer van Trésor onvermijdelijk.

Bestempeld voor de Europese top

In het geval van uitgaande transfers heeft Dimitri de Condé altijd een schaduwlijst met potentiële versterkingen beschikbaar. Als mogelijke vervanger voor Mike Trésor heeft hij zijn oog bijvoorbeeld laten vallen op Fran Villalba (25). Dit is geen toeval, aangezien Genk vier jaar geleden al interesse toonde in het jeugdproduct van Valencia CF. Naast Genk tonen ook drie clubs uit de Segunda División belangstelling voor Villalba: Levante, Elche en Real Valladolid. De carrière van de 25-jarige aanvallende middenvelder is tot nu toe compleet anders verlopen dan verwacht. Toen hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut maakte bij Valencia, voorspelde men hem een grote toekomst. Zelfs Manchester United en FC Barcelona legden destijds contact over een mogelijke transfer.

Veel te goed voor de Segunda Division

In plaats van de Europese voetbaltop te bestormen, zakte Fran Villalba af naar veel lager aangeschreven clubs zoals CD Numancia, Birmingham City, UD Almeria, Sporting Gijon en FC Málaga. Bij FC Málaga speelde Villalba vorig seizoen op uitleenbasis en was hij een belangrijke speler in het team onder leiding van Sergio Pellicer. Ondanks zijn grote bijdrage kon hij echter de degradatie naar de Spaanse derde klasse niet voorkomen. Als gevolg van een ingebouwde degradatieclausule is Villalba een van de 18 spelers die Málaga heeft verlaten en keert hij terug naar zijn clubs van herkomst, Sporting Gijon, ondanks een mogelijke aankoopoptie in zijn huurcontract. Fran Villalba was een van de spelers die de sleutels in handen had bij FC Málaga, maar dit seizoen zal hij een andere uitdaging moeten zoeken. De toekomst van Villalba is hoogst onzeker bij Sporting Gijón. Hoewel de technisch vaardige middenvelder mogelijk een belangrijke rol kan krijgen in de ploeg, zal de club ook openstaan voor mogelijke aanbiedingen van andere teams. Villalba wordt gewaardeerd als voetballer in Gijón en hij is geliefd in de kleedkamer, maar het is nog onzeker hoe hij zelf zijn toekomst ziet. Intrinsiek heeft hij het niveau om mee te draaien in La Liga, terwijl Gijon vorig seizoen op het nippertje de degradatie naar de Spaanse derde klasse wist te voorkomen.

Zoals Alejandro Pozuelo

Een buitenlandse transfer naar een minder hoog aangeschreven competitie dan La Liga zou mogelijk ook een goede stap kunnen zijn voor de carrière van Fran Villalba. De voormalige Spaanse jeugdinternational bezit bijvoorbeeld de kwaliteiten om een absolute revelatie te worden in de Jupiler Pro League. Hij roept veel vergelijkingen op met Alejandro Pozuelo, die ook geen grote indruk maakte in Spanje, maar bij KRC Genk uitgroeide tot een van de absolute topspelers in België. Villalba werd altijd beschouwd als een uitstekende voetballer, maar tot op heden heeft hij nog niet het volledige potentieel weten te benutten. Een overstap naar de Belgische competitie zou hem de mogelijkheid kunnen bieden om zijn talent te laten zien en zich verder te ontwikkelen.


‘Nieuwe David Silva’: artiest op noppen

Op 18-jarige leeftijd liet Gary Neville Fran Villalba debuteren bij Valencia, en de toenmalige coach omschreef hem als de nieuwe David Silva vanwege zijn sterke balbehandeling, tactisch inzicht, dynamiek, techniek en passing. Spaanse media beschrijven Villalba als een ware artiest, een speler waarvoor je naar het stadion komt, want door zijn speelstijl weet hij gemakkelijk applaus te genereren. Als de bal bij Villalba is, weet je dat er iets bijzonders kan gebeuren en hij bezit het aangeboren vermogen om de aandacht te trekken. “Als ik geniet, laat ik anderen genieten”, zoals hij aan Las Provincias verklaarde.

Pep Clotet werkte samen met Fran Villalba bij Birmingham City. Hoewel hun samenwerking niet als succesvol werd beschouwd, sprak Clotet destijds lovend over zijn jonge landgenoot. Clotet prees Villalba als het type speler dat veel kan creëren in kleine ruimtes. Volgens de coach was Villalba het meest gevaarlijk wanneer de ruimte beperkt was, omdat hij dan in staat was om snel te denken en te handelen. Clotet bewonderde het feit dat Villalba niet vasthield aan balbezit omwille van balbezit, maar eerder de bal zo snel mogelijk diep probeerde te spelen of in de vrije ruimtes probeerde te passen. Een uitgestorven nummer tien in het moderne voetbal, met andere woorden.



José Carlos San José, een journalist van Cadena SER, heeft Fran Villalba vaak zien spelen. In LA VOZ liet hij zijn bewondering voor de getalenteerde speler duidelijk blijken. “We hebben het hier over een speler met veel klasse en kwaliteit. Hij gaat uitstekend met de bal om. Hij speelde hier zowel als middenvelder en vanaf de linkervleugel. Hij is werkelijk een juweel in de voetbalwereld.” Onder Aritz López Garai, zijn voormalige coach bij Numancia, heeft Villalba wellicht zijn beste niveau ooit bereikt. Garai verklaarde in die periode: “Of zijn niveau me verbaast? Nee. Integendeel. Wat mij verbaast is dat hij in de Tweede Klasse zit. Hij is een speler uit de Eerste Klasse”, zei Garai.

POLL: Moet Genk Villalba halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Guardiola haalt uit: "Als het om geld ging, had Man United alles moeten winnen"
Guardiola haalt uit: "Als het om geld ging, had Man United alles moeten winnen"

Pep Guardiola is allesbehalve tevreden met het imago van 'koopclub' dat Manchester City de laatste ...

9
9
Moris (Union) scherp: "Hij heeft in België niet veel meer te zoeken"
Moris (Union) scherp: "Hij heeft in België niet veel meer te zoeken"

Club Brugge en Royal Union SG deelden maandagavond de punten na hun 2-2 gelijkspel. Bij de ...

102
102
'Mokerslag Club Brugge in volle titelstrijd'
'Mokerslag Club Brugge in volle titelstrijd'

Het duel tussen Club Brugge en Royal Union SG van maandagavond eindigde in een 2-2 gelijkspel. De ...

266
266
Kampioen PSV door het slijk gehaald: "Dit kan je nu niet maken"
Kampioen PSV door het slijk gehaald: "Dit kan je nu niet maken"

PSV kroonde zich enkele speeldagen geleden al tot kampioen in Nederland en dat mag gevierd worden. ...

43
43
Wie van de drie? Vandenbempt trekt titelconclusies
Wie van de drie? Vandenbempt trekt titelconclusies

Slechts twee speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Maar nog steeds is niet ...

447
447
Nielsen doet opvallende uitspraak over titelclash op Anderlecht
Nielsen doet opvallende uitspraak over titelclash op Anderlecht

Club Brugge is er maandag niet in geslaagd om de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te ...

429
429
Afscheid Mbappé eindigt in mineur: "De muren daverden"
Afscheid Mbappé eindigt in mineur: "De muren daverden"

Kylian Mbappé heeft zijn laatste thuiswedstrijd als speler van Paris Saint-Germain afgewerkt. ...

88
88
Straffe titelvoorspelling: "Anderlecht gaat het níét halen"
Straffe titelvoorspelling: "Anderlecht gaat het níét halen"

Aanstaande zondag is het zover, dan kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro ...

803
803
Vanhaezebrouck lanceert open brief na breuk met AA Gent
Vanhaezebrouck lanceert open brief na breuk met AA Gent

Hein Vanhaezebrouck is bezig aan zijn afscheidstournee bij AA Gent. De Buffalo's maakten ...

239
239
Ebbenhouten Schoen bekend: topfavoriet maakt het waar
Ebbenhouten Schoen bekend: topfavoriet maakt het waar

Het einde van het seizoen in het clubvoetbal nadert en dus worden traditiegetrouw weer de nodige ...

68
68
Met groeten van Youri: Aston Villa op weg naar Champions League
Met groeten van Youri: Aston Villa op weg naar Champions League

Deze week valt het doek over de titelstrijd in de Premier League. Maar er wordt ook nog stevig ...

75
75
<strong>'Club Brugge gaat voor JPL-topper met ‘ballen aan z’n lijf’'</strong>
'Club Brugge gaat voor JPL-topper met ‘ballen aan z’n lijf’'

Met veel vertrekkende spelers bij Club Brugge deze zomer, wordt de optie van Abdelkahar Kadri (KV ...

434
434
Einde van tijdperk: Gent kondigt vertrek Vanhaezebrouck aan
Einde van tijdperk: Gent kondigt vertrek Vanhaezebrouck aan

Wat al enkele weken in de lucht hing, werd dinsdagochtend ook officieel bevestigd. Zo maakte AA Gent ...

236
236
Vanaken spreekt zich uit over opvallende ingreep Hayen
Vanaken spreekt zich uit over opvallende ingreep Hayen

Met nog twee speeldagen te gaan, heeft Club Brugge zijn leidersplaats in de Champions' Play-Offs ...

586
586
Drama Club Brugge: Igor Thiago laat tranen de vrije loop
Drama Club Brugge: Igor Thiago laat tranen de vrije loop

Club Brugge heeft zijn leidersplaats in de Champions' Play-Offs opnieuw uit handen gegeven. ...

523
523