Club Brugge vindt droomopvolger voor ‘uitgebluste’ Vanaken

Club Brugge vindt droomopvolger voor ‘uitgebluste’ Vanaken

Club Brugge staat voor een grote uittocht, aangezien maar liefst zeven spelers kunnen vertrekken uit Jan Breydelstadion tijdens de komende zomertransferperiode. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat ook andere spelers de club nog zullen verlaten. Een van de spelers die mogelijk nog een buitenlands avontuur aangaat, is Hans Vanaken. Met zijn 30 jaar sloot hij onlangs niet uit dat hij de club in de zomer zal verlaten. Een nieuwe impuls op het centrale middenveld zou Club Brugge misschien goed kunnen gebruiken, aangezien Vanaken dit seizoen veel kritiek heeft gekregen op zijn spel en leiderschapskwaliteiten. Vincent Mannaert, de algemeen manager van Club Brugge, heeft al een potentiële opvolger voor Vanaken op het oog in de vorm van Armin Gigovic, een bekend gezicht dat momenteel onder contract ligt bij FK Rostov.


EINDE VAN EEN CLUB BRUGGE CYCLUS


“Sport verloopt in cycli”, stelde Vincent Mannaert onlangs in een interview met HUMO. De algemeen manager wees erop dat de as van Club Brugge, bestaande uit de spelers Simon Mignolet, Brandon Mechele, Hans Vanaken en Clinton Mata, het jarenlang erg goed heeft gedaan, maar het is echter moeilijk om precies te voorspellen wanneer zo'n as over zijn hoogtepunt heen is. Het is goed mogelijk dat dit nu het geval is. Ondanks het feit dat Club Brugge de afgelopen drie seizoenen kampioen werd, streden ze dit jaar om een plaats in de Play-off 1. “Binnenkort, als we de kern voor volgend seizoen samenstellen, zullen we knopen moeten doorhakken”, waarschuwde Mannaert al. Hans Vanaken, die binnenkort 31 jaar wordt, is een van die moeilijke beslissingen waar Mannaert voor staat.



De afgelopen weken en maanden is het duidelijk geworden dat er een vernieuwing nodig is in de selectie van Club Brugge, en Hans Vanaken is een van de spelers die steeds meer ter discussie staat. Zijn prestaties zijn niet langer zo beslissend of invloedrijk als voorheen, en dit heeft geleid tot verdeelde meningen over hem. Hoewel Vanaken nog steeds veel voorstanders heeft, groeit het aantal critici gestaag. In een interview met Het Laatste Nieuws merkte Jan Mulder op: “Voor iedereen was het beter geweest als hij nou bij West Ham had geploeterd ... na drie geweldige jaren maakt hij een uitgebluste indruk.” Aad de Mos signaleerde in dezelfde krant dat het in de vorige zomermercato mogelijk verkeerd is gegaan met de keuze om De Ketelaere te verkopen en om Vanaken te houden.

HANS VANAKEN SLUIT ZOMERTRANSFER NIET UIT


De algemene impact van Hans Vanaken op het spel en de ploeg van Club Brugge is serieus afgenomen, hij zag zijn marktwaarde logischerwijze ook dalen van 16 naar 12 miljoen euro, waarmee hij niet langer de meest waardevolle landgenoot op de Belgische velden is. Ook voor Vanaken zou een buitenlandse transfer misschien een goede carrièremove zijn. Vorig jaar genoot hij de concrete belangstelling van West Ham, maar de Engelsen wilden slechts 10 à 13 miljoen euro betalen aan Club Brugge - te weinig. Maar de aanvoerder sluit niet uit dat hij in de komende zomermercato alsnog een buitenlandse transfer kan maken. “De kans zal elk jaar misschien kleiner worden, maar ik zou niet zeggen dat die voorbij is”, stelde Vanaken in april op Eleven Insiders. “Het is ook iets dat je niet in de hand hebt. Ik had vorig jaar ook niet meer verwacht dat West Ham nog zou komen, want dat was ook pas midden augustus.”

OPVOLGER VANAKEN


Zowel Vincent Mannaert als Hans Vanaken staan dus voor belangrijke beslissingen, en de algemeen manager bereidt zich alvast proactief voor op mogelijke veranderingen. Hoewel er op dit moment nog geen buitenlandse interesse heerst voor Vanaken, heeft Mannaert wel al een mogelijke opvolger op het oog. Het gaat trouwens om een oude bekende: Armin Gigovic. Twee jaar geleden stond deze Zweedse middenvelder reeds hoog op het verlanglijstje van Club Brugge. Destijds toonden ook niet alleen AA Gent en RSC Anderlecht interesse, maar eveneens grotere clubs zoals Arsenal en Manchester City. Gigovic koos toen uiteindelijk voor een transfer naar het Russische FK Rostov. Vanwege de aanhoudende oorlog in Rusland speelt Armin Gigovic momenteel op huurbasis bij FC Midtjylland, maar de 21-jarige middenvelder heeft echter geen plannen om na dit seizoen terug te keren naar FK Rostov. Club Brugge hoopt te profiteren van deze situatie, aangezien Gigovic nog steeds een interessant doelwit is voor de club als potentiële opvolger van Hans Vanaken. Zowel bij Helsingborgs IF, FK Rostov, Odense BK als bij FC Midtjylland heeft Gigovic op vergelijkbare posities gespeeld als Vanaken bij Club Brugge, met name in het linker centrale gedeelte. Hoewel de Zweed met Bosnische roots soms iets meer teruggetrokken of juist vooruitgeschoven speelde.

TYPE SANDER BERGE


Armin Gigovic is van nature een centrale middenvelder, maar hij kan ook moeiteloos spelen als 'zes' of op de 'acht'. Hij is een dynamische speler met uitstekende balbeheersing, hij heeft powerplay en een goed spelinzicht. Gigovic heeft graag de bal aan zijn voeten, waardoor hij het tempo van de wedstrijd kan bepalen. Bovendien beschikt hij over een breed scala aan passes, zowel korte en precieze passes als snelle en progressieve passes, waarmee hij de regisseur van het team is. Hij kan aanvallen opzetten en de vijandelijke defensies uit verband spelen. Deense journalisten prijzen Gigovic alom voor zijn uitstekende overzicht en spelintelligentie. Het toevoegen van Armin Gigovic aan de selectie van Club Brugge zou de tactische flexibiliteit van het blauw-zwarte team dus aanzienlijk kunnen vergroten. Vanwege zijn Scandinavische achtergrond, technische vaardigheden en veelzijdige kwaliteiten kan er een vergelijking getrokken worden tussen Gigovic en Sander Berge, waar Club Brugge in de vorige zomermercato concrete en verregaande interesse in toonde. Ook Gigovic heeft gelijkaardige voetballende en fysieke kwaliteiten, een indrukwekkende gestalte, met een lengte van 1,87 meter, en hij laat al op jonge leeftijd een volwassen indruk achter.

POLL: Is Vanaken nog altijd een belangrijke speler voor Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga

Het voorbije jaar stroomden al een aantal jonge talenten door naar de Rode Duivels en er zit nog het ...

9
9
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'

Standard kon vorig weekend alweer niet winnen, want het bleef deze keer steken op een 0-0 tegen KV ...

43
43
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller

Dinsdagavond wist OH Leuven zijn ongeslagen reeks te verlengen tot vier wedstrijden, want het ...

17
17
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

58
58
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven

OH Leuven kende een woelig seizoen, waarin heel wat oudgedienden de club verlieten. Het begon met ...

126
126
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis

Het Argentijnse voetbal werd dinsdagnacht opgeschrikt door een zorgwekkend voorval. Een zeer grote ...

27
27
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

217
217
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"

Heel Standard hunkert naar het einde van het seizoen. De trainerswissel bracht helemaal niks bij en ...

206
206
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"

AA Gent gaat de Europe Play-Offs winnen. Ze wisten gevleid met 0-2 te winnen van STVV en staan nu al ...

209
209
<strong>Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?</strong>
Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?

KVC Westerlo haalde de afgelopen jaren de nodige jonge spelers naar &rsquo;t Kuipje. Dat zorgde ...

66
66
'Belgische rivalen vangen bot bij 'topper in spe' van AA Gent'
'Belgische rivalen vangen bot bij 'topper in spe' van AA Gent'

Bij AA Gent hopen ze de meeste sterkhouders komende zomer aan boord te houden. De ploeg mo&eacute;t ...

230
230
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"

Nicky Hayen doet het fantastisch bij Club Brugge. Vanavond neemt hij het op tegen KRC Genk. Als ze ...

381
381
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach

AA Gent en Hein Vanhaezebrouck gaan na het seizoen uit elkaar. Dat gerucht doet al maanden de ronde. ...

415
415
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"

RSC Anderlecht moet vanavond winnen van Cercle Brugge. Anders dreigt het de eerste plaats kwijt te ...

183
183
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027

Lierse K is volop bezig met het samenstellen van de kern voor volgend seizoen. De club uit de ...

43
43