RSC Anderlecht beloofde een ambitieuze wintermercato, maar dat was het allerminst. De Brusselaars haalden twee nieuwe spelers naar het Lotto Park: Anders Dreyer (FC Midtjylland) en Islam Slimani (gratis van Stade Brest), wat wel een erg beperkte kwaliteitsinjectie inhoudt. Vooral de transfer van Slimani (33) roept vragen op, want met een contract van zes maanden (met optie op een extra seizoen) wordt hij vooral gezien als een noodoplossing. De Algerijnse spits is bovendien al een eindje op zijn retour en hij lag niet erg goed in de markt. Anderlecht neemt een grote gok met Slimani, zoveel is duidelijk.
LEUREN MET SLIMANI
Jesper Fredberg baalt als een stekker. Anderlecht snakt al maandenlang naar een nieuwe diepe spits en de CEO Sports maakte ook stevig werk van dit prioritair transferdossier. Maar Fredberg wachtte tot de absolute slotfase van de wintermercato om concrete handelingen te voeren, waardoor hij al snel plan-A (Petar Ratkov), plan-B (Tolu Arokodare) en plan-C (Amine Salama) in het het water zag vallen. Fredberg moest in de laatste uren van deadline day een noodoplossing zoeken en die kreeg hij op een plaatje aangereikt via spelersmakelaars.

Islam Slimani (33) had geen toekomst meer bij Stade Brest, hij verbrak zijn contract in Bretagne, en daarom werd hij aangeboden bij Anderlecht, maar ook nog bij vele andere clubs. Uiteindelijk was het Sporting die als enige toehapte om Slimani aan te trekken, een belangrijke indicatie dat de Algerijnse spits allerminst ‘hot’ is op de transfermarkt. Logisch ook, want de beste jaren van Slimani liggen al een heel tijdje achter hem. Enkel bij Sporting Lissabon (2013-2016) en bij AS Monaco (2019-2020) kon hij potten breken.
RECORDTRANSFER VAN LEICESTER
In 2016 werd hij bij toenmalig kampioen Leicester City de duurste inkomende transfer in de clubgeschiedenis met een transfersom van maar liefst 30 miljoen euro. Achteraf gezien was die transfer van Islam Slimani een heuse paniektransfer, want eigenlijk was Troy Deeney het echte plan-A van de Foxes. Slimani startte goed in het King Power Stadium, maar desondanks namen vraagtekens al snel toe rond hem en werd hij al snel overbodig bij Leicester.

Tot op vandaag is hij nog steeds de vierde duurste transfer in de clubgeschiedenis, na Ayoze Perez (33,40 miljoen euro), Wesley Fofana (35 miljoen euro) en Youri Tielemans (45 miljoen euro). Islam Slimani werd vervolgens met wisselend succes verhuurd aan Newcastle, Fenerbahçe en AS Monaco. Daarna volgden nog passages bij Olympique Lyon, Sporting Lissabon en Stade Brest, maar ook dat waren geen grote succesverhalen.
EEN SPITS VAN KWALITEIT
Islam Slimani hoopte om dit seizoen zijn carrière opnieuw op de rails te zetten bij Stade Brest, en hij had veel honger en goesting om zich terug in de picture te spelen. “Ondanks mijn 33 jaar heb ik nog steeds het gevoel dat ik iets kan toevoegen. Leeftijd is uiteindelijk maar een getal, zoals blijkt dat sommige oudere spelers blijven evolueren op het hoogste niveau in in de grootste competities ter wereld”, aldus een enthousiaste Slimani vorige zomer.

Islam Slimani tekende toen een contract bij Stade Brest dat fors onder zijn normale salaris lag, wat wil zeggen dat de Algerijn vastberaden was om te bewijzen dat hij nog steeds een rol van betekenis kan spelen op het hoogste niveau. “Hij is altijd een goede speler geweest, dat bewees hij tijdens zijn bezoeken aan Lyon of Monaco. Hij is een spits van kwaliteit”, zei Michel Der Zakarian, toenmalig coach van Brest, over Slimani.
POWERHOUSE MET PRESENCE
Het is dus nog afwachten hoe Islam Slimani zich zal profileren bij Anderlecht. Hij krijgt een half seizoen de tijd om een impact te maken in het Lotto Park, waardoor de Algerijn eigenlijk al meteen vol aan de bak moet. Slimani is niet meer dezelfde spits van tijdens zijn glorieperiode bij Sporting Lissabon, toen hij in 3 seizoenen tijd 57 goals scoorde in 112 wedstrijden. Op 33-jarige leeftijd zijn Slimani’s snelheid en explosiviteit uiteraard ook niet meer wat het ooit geweest was.

Maar zijn kernkwaliteiten zullen wellicht nog intact gebleven zijn. Islam Slimani staat namelijk te boek als een fysieke en onvermoeibare ‘powerhouse’, die weegt op een defensie en heerst in het luchtruim. Hij is technisch niet van de sterkste, maar zijn werkkracht, slimme positionering voor het doel en intensiteit maken veel goed. Slimani is een beer van een spits die ook voor presence zorgt in de zone van de waarheid. En daar mankeerde het Anderlecht alvast aan in de laatste wedstrijden.