Het hoofd van Carl Hoefkens ligt op de kapblok. Donderdag vond er een crisisberaad plaats bij Club Brugge, daags na de 1-4 nederlaag in de bekerwedstrijd tegen Sint-Truiden. Voorlopig lijkt de hoofdcoach gewoon aan te blijven, maar er is geen marge voor fouten meer. En met oude bekende Alexander Blessin, die eerder al kandidaat was als opvolger van Philippe Clement bij Club Brugge, is er alvast een potentiële overnemer beschikbaar.
HOEFKENS IN DE PROBLEMEN
De training werd geschrapt, maar de technische staf zakte donderdag toch af naar Westkapelle. Er vond een crisisberaad plaats, waarin het functioneren van Carl Hoefkens uitgebreid besproken en geanalyseerd werd. Club Brugge wilde de tweede seizoenshelft starten met twee overwinningen tegen Sint-Truiden (beker) en Oud-Heverlee Leuven, wat op papier moest zeker een haalbare doelstelling moest zijn. Maar woensdag ging Club Brugge al meteen met de billen bloot in de bekerwedstrijd tegen STVV (1-4), waardoor vooral Hoefkens de gebeten hond was bij de Brugse achterban.
Carl Hoefkens stond dit seizoen al meermaals in het oog van de storm, onder meer na een erbarmelijke start van de competitie, maar de historische campagne in de Champions League maakte veel goed. De historisch zware thuisnederlaag tegen Sint-Truiden zorgt ervoor dat de twijfels rond Hoefkens nog zwaarder toenemen. Voorlopig blijft hij evenwel op post, maar als de ommekeer niet snel volgt zal Vincent Mannaert op zoek moeten naar een opvolger. De General Manager heeft altijd een schaduwlijst beschikbaar en daarop zal ongetwijfeld de naam van Alexander Blessin genoteerd staan.
VORIG JAAR AL TOPKANDIDAAT
De 49-jarige Duitser is sinds 6 december een vrije coach nadat hij ontslagen werd bij FC Genoa, waardoor hij onmiddellijk beschikbaar is om eventueel over te nemen bij Club Brugge. Alexander Blessin werd vorig jaar al nadrukkelijk genoemd in Westkapelle, toen Philippe Clement besloot om naar AS Monaco te trekken. Bij KV Oostende maakte hij een grote indruk op de beleidsmensen van Club Brugge, toen hij de kustploeg vanuit het niets naar een vijfde plaats in de reguliere competitie leidde. Blessin werd daarom ook terecht verkozen tot de Trainer van het Jaar in België.
Na het vertrek van Philippe Clement naar AS Monaco was Alexander Blessin de topkandidaat om de nieuwe coach van Club Brugge te worden. En dat bevestigde hij ook in een interview met Het Nieuwsblad in maart dit jaar. “Eerlijk? Ik dacht ook dat ik trainer zou worden van Club Brugge”, blikte hij terug op die periode. Blessin ging kijken naar de Champions League-wedstrijden en hij vindt Club Brugge een geweldige club. “Toen duidelijk werd dat Clement naar Monaco ging, zijn er verkennende gesprekken geweest”, gaf Blessin ook toe.
Maar uiteindelijk bleef het ook bij die verkennende gesprekken. “Ze twijfelden opeens aan mijn stijl en stelden een ander type coach aan. Ja, ik was ontgoocheld. Ik blijf overtuigd dat mijn filosofie héél goed had kunnen werken bij Brugge met die spelers. Het publiek wil daar net rechttoe-rechtaanvoetbal zien, maar goed…”, aldus de Duitse coach. Alexander Blessin blijft hot in België want hij stond onlangs ook in het vizier van RSC Anderlecht als opvolger van Felice Mazzu. De interesse van Club Brugge in Blessin zou nooit gaan liggen zijn en het ideale moment is dus aangebroken om hem eindelijk naar het Jan Breyelstadion te halen.
BLESSIN IN BRUGGE?
De visie en methodologie van Alexander Blessin zou ongetwijfeld goed aansluiten bij de identiteit van Club Brugge. Geïndoctrineerd door de Red Bull-filosofie is Blessin een adept van het Gegenpress-voetbal, waarbij hij zijn ploeg laat evolueren tot een fysieke en intensieve machine, voornamelijk met de focus op de pressing op de bal. Niet zonder uitgedokterd plan weliswaar, maar wel met de nadruk op wanneer, waar en hoe er druk moet gezet worden. Blessin staat voor een specifieke voetbalaanpak en daar wijkt hij niet van af. Continuïteit, herkenbaarheid en resultaatgericht, met het oog op een sterk collectief en groepsgevoel. Dat past toch bij Club Brugge? Een grote kanttekening bij de aanpak van Blessin is dat hij een voorbereiding van acht weken nodig heeft om zijn visie te ontplooien bij een nieuwe club.
In die periode wordt de basis gelegd van zijn intensieve Gegenpress-tactiek, die uiteraard veel aanpassing, energie en tijd vraagt bij de spelers. En dan is het erg moeilijk om midden in het seizoen in te pikken bij Club Brugge.
Dat Alexander Blessin een lange aanloopperiode nodig heeft, bleek trouwens ook bij zijn vorige club Genoa. De Duitser werd vorig seizoen in januari aangesteld bij de Italiaanse club, die uiteindelijk degradeerde naar de Serie B. Tancredo Palmieri had toen al grote vragen bij de aanstelling van Blessin bij de Rossoblu. “Het is een intrigerende keuze, maar het probleem is dat een dergelijk project in de zomer begonnen moet worden. Niet in januari, wanneer de ploeg bij wijze van spreken al in Vietnam zit”, stelt journalist bij Tuttomercatoweb.
“Ik heb mijn twijfels bij de timing van deze ommezwaai. Blessin is de juiste keuze, maar op het verkeerde moment.” Het gebrek aan een dat lange voorbereidend werk kan voor Alexander Blessin dus ook een groot probleem vormen bij Club Brugge. De West-Vlamingen moeten dringend resultaten halen in de Jupiler Pro League, want momenteel wordt het nog vechten om de vierde plaats veilig te stellen. AA Gent zit de Bruggelingen namelijk kort op de hielen. En op zo’n korte termijn kan de beschikbare Blessin nooit zijn beproefd strijdplan integreren op Jan Breydel.