Genk jaagt op dure Overmars-blunder

Genk jaagt op dure Overmars-blunder

KRC Genk is de fiere herfstkampioen in de Jupiler Pro League en de Limburgers zullen er alles aan doen om die eerste plaats vast te houden. Dimitri de Condé kijkt zelfs uit naar extra versterking in de wintermercato want volgens Russische media heeft Genk zijn zinnen gezet op Mateo Cassierra (25). De Colombiaanse spits maakt dit seizoen het mooie weer bij Sochi, maar hij staat ook te boek als één van de grootste floptransfers van Marc Overmars bij Ajax.


COLOMBIAANSE FLOP

Marc Overmars realiseerde bij Ajax veel succesvolle transfers, maar niet iedere aangeworven speler was een schot in de roos. De komst van Mateo Cassierra was bijvoorbeeld een peperdure misser. Overmars haalde Cassierra en Davinson Sanchez in 2016 naar Ajax, voor elke Colombiaan werd 5,5 miljoen euro betaald. De transfer van Sanchez bleek al snel een gouden deal te zijn, maar Cassierra maakte de hoge verwachtingen nooit waar in Amsterdam. Toenmalig trainer Peter Bosz gaf in de aanvalslinie steeds de voorkeur aan Kasper Dolberg en Bertrand Traoré.

Davinson Sanchez maakte al na één seizoen een knaltransfer naar Tottenham Hotspur, dat maar liefst 42 miljoen euro betaalde voor de verdediger. Mateo Cassierra werd na zijn debuutseizoen dan weer verwezen naar Jong Ajax. Maar daar presteerde de Colombiaanse spits erg goed: in 2018 kroonde hij zich zelfs tot de topschutter aller tijden van Jong Ajax. Maar dat bleek niet te volstaan om een vaste plaats op te eisen in de hoofdmacht van de Amsterdammers. “Als we in het najaar hadden gezeten met ons proces, had ik altijd voor Mateo gekozen”, verklaarde toenmalig trainer Erik Ten Hag toen.



“Maar we speelden die wedstrijden op een moment dat we ons geen puntenverlies in de titelrace konden veroorloven. Elke wedstrijd was met het mes op de keel.” Mateo Cassierra legde op de trainingen ook geen grote arbeidsethos aan de dag en daarom koos Ten Hag steevast voor Siem De Jong en Klaas-Jan Huntelaar in de spits. Het huwelijk tussen Cassierra en Ajax was duidelijk niet geslaagd, hoewel de Colombiaan over de intrinsieke kwaliteiten beschikte om een rol van betekenis te kunnen spelen bij Ajax. Maar de omstandigheden zaten dus duidelijk niet mee voor hem.

GEEN AJAX-SPITS

Mateo Cassierra is een snelle spits, hij heeft een goed schot en hij is één tegen één ook sterk, maar die kwaliteiten kon men in het eerste elftal van Ajax slechts zelden vaststellen. “Mateo was hier (in Colombia) heel goed”, zei ex-Ajax speler Daniel Cruz over zijn landgenoot aan Voetbal International. “Maar bij Ajax komt hij moeilijk aan de bak. Hij is misschien niet het type speler voor Ajax. Cassierra is een spits die ruimte nodig heeft en bij Ajax heb je die niet”, aldus Cruz.

Willem Vissers, sportjournalist en auteur, vond dat Cassierra in potentie wél een prima Ajax-spits was. “Hij komt uit Colombia, die passen zich minder snel aan dan Denen', zei Vissers op Fox Sports, met een kwinkslag naar zijn toenmalige concurrent Kasper Dolberg. “Het is toch wel een lekker spelertje. Hij heeft in Jong Ajax ook heel makkelijk gescoord, dus als hij zich ontpopt, heeft Ajax een goede tweede spits.” Andere analisten waren dan weer minder enthousiast over de Colombiaanse spits.



“Cassierra kan een prima spits worden, maar ze hebben er vijf miljoen voor betaald. Dat vind ik wel fors hoor”, zei Kenneth Perez. En ook Valentijn Driessen zag het niet meteen in Mateo Cassierra. “Ik vind het best wel een aardige spits, maar van de vier kansen moet er toch een in.” Of Arnold Bruggink: “Wij verwachten in Nederland dat iedereen zo speelt zoals Dolberg. Die kan eigenlijk alles goed. Maar hij, Cassierra dus, is gewoon een ander soort spits. Hij moet met zijn gezicht naar de goal komen. Hij moet lopen en ruimtes maken voor anderen. Dat is zijn kwaliteit.”

WEGGEGOOID GELD

Ajax verhuurde Mateo Cassierra daarna aan FC Groningen, maar die uitleenbeurt was ook geen groot succes. De Trots van het Noorden betaalde 200 duizend euro om de spits voor een heel seizoen te huren, maar dat bleek al snel weggegooid geld. “Hij leverde niet, hij scoorde niet”, zei Hans Nijland, toen algemeen directeur bij Groningen. “Toen was het december en hadden we een spits van Ajax die bij ons niet speelde. Ik heb Marc gebeld en toen zijn we weer gaan zitten. Hij zei: Cassierra, tja, stuur maar terug. Dat gaat 'm inderdaad niet worden”, vertelde Nijland. “Ik zei: maar Marc, we hebben jou wel aan het begin van het seizoen 200.000 euro overgemaakt. Hij zei: ik stort je maandag de helft terug. Dat is toch fantastisch?”



VERVANGER VAN ONUACHU?

Na zijn mislukte huurbeurt aan FC Groningen volgde nog een mislukte passage bij Racing Club, maar sinds 2020 gaat de carrière van Mateo Cassierra terug steil bergop. In het seizoen 2020/21 scoorde hij 15 goals voor het Portugese Belenenses en vorig seizoen deed hij 14 keer de netten trillen voor Sochi. Cassierra is duidelijk terug op de goede weg, maar zijn etiket als dure transferblunder van Ajax blijft voorlopig nog stevig aan hem kleven.



Mateo Cassierra zou een goede optie kunnen zijn als vervanger van Paul Onuachu, die dit seizoen misschien wel zijn beste niveau ooit haalt bij KRC Genk. De Nigeriaan aasde in zowat elke mercato op een transfer, maar voorlopig nam geen enkele club concrete stappen om de Gouden Schoen aan te trekken. Onuachu scoort momenteel doelpunten aan de lopende band en Wouter Vrancken maakte van hem een betere en completere spits. De tijd om te cashen lijkt daarom aangebroken te zijn.

POLL: Moet Genk hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

UEFA bevestigt extra CL-tickets, straffe prestatie België
UEFA bevestigt extra CL-tickets, straffe prestatie België

De voorbije dagen werden de finaletickets voor de Europese bekers uitgedeeld. Op 22 mei maken ...

7
7
De Mil bijt van zich af na ontslag bij Westerlo
De Mil bijt van zich af na ontslag bij Westerlo

De eerste maanden als hoofdtrainer van Rik De Mil zijn op zijn zachtst gezegd bewogen geweest. De ...

19
19
'Simons staat op een zucht van nieuwe club'
'Simons staat op een zucht van nieuwe club'

De Jupiler Pro League krijgt volgend seizoen twee onverwachte nieuwkomers, want niemand had op ...

35
35
'Onverwachte wending in dossier-Debast'
'Onverwachte wending in dossier-Debast'

Terwijl ze op Neerpede vooral proberen om de focus op de titelstrijd te houden, gonst het van de ...

222
222
Ancelotti komt met update over speelkansen Courtois
Ancelotti komt met update over speelkansen Courtois

Bijna een heel seizoen lag hij in de lappenmand, maar nu is Thibaut Courtois helemaal terug. De ...

48
48
Antwerp-fan Kim Huybrechts slachtoffer van gruwelijke aanval (update)  (🎥)
Antwerp-fan Kim Huybrechts slachtoffer van gruwelijke aanval (update) (🎥)

De bekerfinale liep voor de Antwerp-supporters uit op een grote ontgoocheling. Het team van Mark van ...

232
232
Peter Vandenbempt beleeft angstig moment: "Arme Joe!"
Peter Vandenbempt beleeft angstig moment: "Arme Joe!"

We kregen de laatste dagen een heerlijk voetbalmenu voorgeschoteld met wedstrijden in de Europese ...

77
77
Fors statament van Ultra's Standard: "777 zijn bandieten"
Fors statament van Ultra's Standard: "777 zijn bandieten"

Vrijdagavond zullen vele ogen gericht zijn op de wedstrijd tussen Standard en Westerlo, maar met het ...

76
76
'Ajax lijkt eindelijk nieuwe coach beet te hebben'
'Ajax lijkt eindelijk nieuwe coach beet te hebben'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers staan pas vijfde in de ...

41
41
'CL-blunder heeft grote gevolgen voor openingsmatch EK'
'CL-blunder heeft grote gevolgen voor openingsmatch EK'

De halve finales in de Champions League kenden deze week een spetterende ontknoping. Borussia ...

160
160
TRANSFERUURTJE: 'Genk duidt opvolger Vrancken aan, monsterbod De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Genk duidt opvolger Vrancken aan, monsterbod De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

394
394
'Courtois in CL-finale? Real Madrid hakt knoop door'
'Courtois in CL-finale? Real Madrid hakt knoop door'

Real Madrid wist zich dinsdagavond te plaatsen voor de Champions League-finale na alweer een ...

185
185
Van Bommel verdedigt opmerkelijk tactisch plannetje
Van Bommel verdedigt opmerkelijk tactisch plannetje

Mark van Bommel zal Antwerp niet verlaten met een prijs. In de titelstrijd was de Great Old al ...

185
185
Club en Anderlecht doen goede zaak met bekerwinst Union
Club en Anderlecht doen goede zaak met bekerwinst Union

De titelstrijd moet de komende weken nog beslist worden, maar de Croky Cup werd donderdagnamiddag ...

1096
1096
'Beerschot moet blijven wachten op nieuws over toekomst'
'Beerschot moet blijven wachten op nieuws over toekomst'

De Challenger Pro League had dit seizoen de nodige verrassingen in petto. Zo had wellicht voor het ...

248
248