De sky is the limit voor Club Brugge. De kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League levert de West-Vlamingen nogmaals de jackpot op en zo staat Club structureel, financieel en sportief op eenzame hoogte in België. En daar kan Antwerp FC vandaag alleen maar van dromen.
50 MILJOEN EXTRA
De bankrekening van Club Brugge puilt stilaan uit. De Belgische landskampioen incasseerde al ruim 21 miljoen euro (startgeld en UEFA-coëfficiënt), enkel en alleen om nog maar deel te nemen aan de Champions League. Door het fel bevochten gelijkspel tegen Atlético Madrid kwalificeerde Blauw-Zwart zich voor de achtste finales van de Champions League, waardoor het nog eens 9,6 miljoen euro (plus nog eens 903 duizend euro voor het gelijkspel) mag bijschrijven op de rekening.

De teller loopt op die manier al op naar een recordopbrengst van 42 miljoen euro in totaal en daarnaast kan Club Brugge ook nog eens rekenen op 4,5 miljoen euro extra uit de ticketing. Tegen FC Porto en Bayer Leverkusen kan Club Brugge zelfs nóg wat meer geld verdienen, want een overwinning in de Champions League staat gelijk met een bonus van 2,8 miljoen euro. Het zou dus zomaar eens kunnen dat Club in de huidige campagne van het Kampioenenbal maar liefst 50 miljoen euro kan cashen.
DE 80 MILJOEN VAN GHEYSENS
Club Brugge gaat die extra geïncasseerde miljoenen structureel investeren waardoor de voorsprong op zijn concurrenten in België alleen maar groter zal worden. Antwerp FC is dankzij voorzitter Paul Gheysens weliswaar even kapitaalkrachtig als Club Brugge, maar qua structuur, rendement en zelfbedruipendheid gaapt er nog een enorm verschil tussen beide Belgische topclubs. Zo pompte Gheysens vorige zomer nog eens 10 miljoen euro in Antwerp, waardoor hij in totaal al bijna 80 miljoen euro aan eigen kapitaal in zijn club stak. En dat terwijl Club Brugge in de huidige Champions League-campagne in één klap maar liefst 50 miljoen euro aan inkomsten genereerde.

Paul Gheysens kan vandaag alleen maar dromen van zo’n businessmodel zoals dat van Club Brugge, dat structureel verder staat, elk jaar Europees voetbal speelt, elk jaar lucratieve transfers realiseert en over een hoogwaardige jeugdopleiding en doorstroming beschikt. Zo’n grote voorsprong haal je natuurlijk niet op in enkele seizoenen tijd. Maar het geïnvesteerde kapitaal van Gheysens, dat ondertussen al bijna 80 miljoen euro bedraagt, kan wel dienen als een uiterst belangrijk hefboom. Zo heeft Antwerp op het gebied van reguliere inkomsten al KRC Genk bijgebeend en kunnen die inkomsten straks nog vergroten naargelang de bouw van de Bosuil vordert.
TITEL ALS KATALYSATOR?
Het zal dus wel nog eventjes duren vooraleer Antwerp FC op financieel-structureel vlak het het niveau van Club Brugge benadert. De geïnvesteerde 80 miljoen euro van Paul Gheysens kunnen gezien worden als zaadjes die geplant worden, die Antwerp FC de kans geeft om stelselmatig verder te groeien zonder financiële zorgen. Maar Gheysens blijft natuurlijk een zakenman en die geïnvesteerde miljoenen moeten op termijn ook renderen. Een eerste prijs van de Great Old onder Gheysens kan dat proces zomaar in een stroomversnelling brengen. En dan is Antwerp alvast uitstekend bezig met een huidige eerste plaats in het klassement van de Jupiler Pro League.