Met het oog op de aankomende Champions League wedstrijd tegen Atlético Madrid voerde Carl Hoefkens zaterdag tegen KVC Westerlo maar liefst zes wissels door in zijn ploeg. Roman Yaremchuk kreeg daardoor nog eens zijn kans in de basis maar de Brugse recordtransfer, die maar liefst 16 miljoen euro kostte, speelde geen goede wedstrijd. De Oekraïense spits, bij AA Gent voorheen ook geen pure goalgetter of efficiënte aanvaller, miste zelfs een karrenvracht aan doelkansen.
DE BESTE KANSEN VOOR YAREMCHUK
Ondanks die vele wissels in de basis, stelde Carl Hoefkens toch nog een meer dan degelijk elftal op. Van een B-ploeg was er dan ook allerminst geen sprake met onder meer Simon Mignolet, Clinton Mata, Hans Vanaken, Raphael Onyedika, Casper Nielsen, Noa Lang, Andreas Skov Olsen en Roman Yaremchuk. Vooral voor die laatste was de partij tegen KVC Westerlo erg belangrijk. Yaremchuk werd in de zomermercato met de nodige egards en miljoenen (16 om precies te zijn) aangetrokken, maar voorlopig is hij pas de derde spits na Kamal Sowah en Ferran Jutglà.

Roman Yaremchuk moest dus punten en doelpunten scoren in het Kuipje, maar dat deed hij echter niet. Het Nieuwsblad beoordeelde zijn erg matige prestatie met een ondermaatse 4 op 10. De spits was weinig betrokken in de combinaties met zijn ploegmaats en hij miste bovendien drie grote kansen. Die doelpogingen omvatten een hoge totale expected goals-waarde van 0,82, een aantal waarmee Yaremchuk veruit de grootste kansen bij Club Brugge kreeg, voor Hans Vanaken (0,67), Raphael Onyedika (0,32), Noa Lang (0,26) en Jorne Spileers (0,24).
(ERG) ONDERMAATSE CIJFERS VOOR DOEL
Een gebrek aan inzet, dreiging en agressiviteit kan je Roman Yaremchuk niet verwijten, maar er wordt van recordaanwinst wel veel meer doelpunten verwacht. Voorlopig scoorde hij in de Jupiler Pro League nog maar één doelpunt, hoewel hij reeds 268 speelminuten kreeg. Daarin waagde hij zeven doelpogingen waarvan er vijf binnen het kader eindigden. Op gemiddelde basis is hij na Cyle Larin, Tajon Buchanan, Ferran Jutglà en Andreas Skov Olsen de meest dreigende speler van Club Brugge dit seizoen, maar dat vertaalt zich dus niet in bijster veel doelpunten.
Roman Yaremchuk presteert in de realiteit zelfs 13% onder de verwachte doelpunten, een cijfer dat toch niet meteen strookt met de duurste Brugse aankoop ooit, die op de koop toe ook nog eens een zuivere centrumspits is. Ter vergelijking, ploegmaat Ferran Jutgà scoort dit seizoen 42% boven de expected goals en Antwerp-spits Vincent Janssen 27%. Die percentages staan toch in schril contrast met dat van Yaremchuk zijn -13%. De drie opgelegde maar gemiste doelkansen tegen KVC Westerlo zijn dan ook een doorn in het oog van veel fans van Club Brugge.

Club Brugge kon zaterdag geen enkel doelpunt scoren tegen de Kemphanen, hoewel de West-Vlamingen daar nochtans voldoende kansen toe kregen. Niet alleen Roman Yaremchuk trouwens, ook Hans Vanaken, Raphael Onyedika, Noa Lang en Jorne Spileers kregen mooie opportuniteiten, maar als aanvalsleider - en als recordtransfer - wordt er logischerwijze onvermijdelijk meer gekeken naar de gemiste kansen van de Oekraïner. “Van een recordaankoop (16 miljoen) verwacht je in zo’n match meer”, stelde Het Nieuwsblad bijvoorbeeld.
GEBREK AAN TORINSTINCT
Nochtans stond Roman Yaremchuk voorheen bij AA Gent ook al niet te boek als een pure goalgetter of een erg efficiënte afwerker. “Hij loopt, vecht”, zei Wim De Coninck in Het Nieuwsblad, net na de transfer van Yaremchuk naar Club Brugge. “Maar zijn grootste gebrek vind ik zijn pure afwerking. Hij heeft de neus om de goeie positie in te nemen, maar het torinstinct van Jutgla heeft hij niet. Ik heb hem bij Gent veel kansen zien missen. Heel veel. Hij had vaak topschutter kunnen zijn. Bij Club zal hij wel aanvoer krijgen. “Bij Gent had hij dubbel zo vaak moeten scoren”, vervolgde De Coninck toen in de podcast De Tribune. “Zeker gezien de kansen die hij van in de kleine backlijn de nek omwrong.”
