Mister Michel: voor altijd onvervangbaar bij RSCA

Mister Michel: voor altijd onvervangbaar bij RSCA

De Belgische voetbalwereld is één van zijn grootste iconen verloren: Michel Verschueren is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. De Zilveren Vos was de meest succesvolle manager ooit van Anderlecht, dat onder zijn bewind elf landstitels won, drie bekers en ook één UEFA Cup. Samen met Constant Vanden Stock bouwde Verschueren tot de huidige Belgische recordkampioen. Zijn voetbalkennis en commercieel inzicht waren quasi ongeëvenaard. Dat Anderlecht in de voorbije jaren zwaar afgleed op het sportief en financieel vlak, was dan ook erg pijnlijk voor de succesvolle voetbalmanager.


DE LOGES

Onder het bewind van Michel Verschueren haalde Anderlecht meerdere nationale en Europese successen. Maar ook naast het veld wist Sporting zich te onderscheiden. Anderlecht werd bijvoorbeeld de eerste Belgische club die loges introduceerde in zijn voetbalstadion. Verschueren haalde daarvoor de mosterd in de Verenigde Staten, maar in België was hij de grote pionier. Al moest hij wel eerst voorzitter Constant Vanden Stock zien te overtuigen om zo’n grote investering te bekomen.



Die vroeg zich namelijk af wie die loges zou betalen. Michel Verschueren stelde voor om de loges te verhuren, voor een miljoen frank per jaar, maar dat was niet genoeg voor Constant Vanden Stock. “‘Nee, maar we verhuren ze meteen voor drie jaar, met betaling op voorhand.’ Zijn frank viel direct. En in 1991 stond het stadion er”, blikte Verschueren enkele jaren geleden terug op deze meesterzet in HUMO, een zet waarmee hij Anderlecht én het Belgische voetbal op de kaart zette.

GEWIEKSTE COMMERÇANT

Dat stadion werd in vijf jaar tijd gebouwd en onder Michel Verschueren haalde Anderlecht de Generale Bank binnen als shirtsponsor. De manager van Sporting zocht constant naar commerciële opportuniteiten, want ondanks het grote sportieve succes stroomde het geld niet binnen. Verschueren beschikte over een uitstekend sportief inzicht en talentdetectie, maar zijn grootste meerwaarde leverde hij altijd rond de onderhandelingstafel. Zo haalde hij ex-Beerschot sterspeler Juan Lozano voor een peulschil naar Brussel.



De Washington Diplomats waren failliet waardoor alle spelers werden verkocht. Net voor de deadline van de wintermercato kreeg Michel Verschueren een telefoontje dat Juan Lozano nog te koop was voor 24 miljoen frank. Na zes dagen, en enkele rondjes keihard onderhandelen, kon Verschueren de prijs drukken naar 12 miljoen frank. Toen pas gaf voorzitter Constant Vanden Stock zijn fiat voor deze goedkope toptransfer van Lozano. De manager hield zich telkens strikt aan de budgetten en handelde steeds transparant.

ANTI-VERRAAD

Michel Verschueren was altijd rechttoe rechtaan, maar steeds op een eerlijke manier. Als je hem tegen de schenen stampte, dan was de liefde onherroepelijk voorbij. Het geval van Alin Stoica maakte dat bijvoorbeeld heel duidelijk. De Roemeense publiekslieveling wilde graag een mooie transfer maken, onder meer Manchester City en PSV Eindhoven toonden interesse in hem, maar zijn toenmalige zaakwaarnemer Ioan Becali was te gulzig bij het bepalen van zijn makelaarsvergoeding.

Onder druk van Ioan Becali werd Alin Stoica vervolgens gepusht naar Club Brugge, de aartsrivaal van Anderlecht. “Op mijn laatste dag in Brussel wilde ik Michel Verschueren nog bedanken voor alles, maar hij zei me: 'Jij bent niet als Zetterberg. Jij hebt niet dezelfde persoonlijkheid.' Dat kwam hard aan”, zei Stoica daar zelf over. En ook Ahmed ‘Mido’ Hossam had het in 2001 helemaal verkorven bij Mister Michel. Het 18-jarige Egyptische toptalent liet Anderlecht in allerlaatste instantie vallen voor een transfer naar Ajax.



In mei 2001 poseerde Mido vol trots aan de ingang van het Astridpark, waar een fiere Michel Verschueren de pers te woord stond over de nakende toptransfer van de grote AA Gent revelatie. Maar de spits raakte het in extremis niet eens over zijn tekenpremie bij Anderlecht, waarna hij prompt een contract ondertekende bij Ajax. Verschueren viel net niet van zijn stoel. “Ahmed Hossam is een rotkerel en dat mag u zo opschrijven. Iedereen mag dat weten. Wat zeg ik? Iedereen móét dat weten”, zei de Zilveren Vos toen aan Sport/Voetbalmagazine.

DE VERKEERDE OPVOLGER

Als de meest succesvolle Anderlecht-manager ooit, deed het Michel Verschueren veel pijn dat zijn club in de voorbije jaren zwaar afgleed op sportief en financieel vlak. Dat komt grotendeels door het jarenlange wanbeheer bij Sporting, waarvan de impact vandaag nog steeds erg voelbaar is. Herman Van Holsbeeck had oorspronkelijk het doel om als opvolger van Verschueren even goed te doen dan hem, maar daarna begon hij zich vooral te focussen op persoonlijk geldgewin via makelaars.



Herman Van Holsbeeck kón dat ook doen, want door het pensioen van Michel Verschueren keek er niemand meer mee over zijn schouder. Ook Roger Vanden Stock voelde de nood niet om Van Holsbeeck streng te controleren, want - vooral in de eerste jaren - de sportieve successen werden nog steeds behaald. Maar achterliggend verrijkte Van Holsbeeck zich door mee te graaien bij inkomende en uitgaande transfers. En dat strookte helemaal niet met de normen en werkwijze van Verschueren.

KRITIEK OP VAN HOLSBEECK

“De invloed van de makelaars bij de clubs. Foute boel. Dat was vroeger in het tijdperk van Michel Verschueren en Constant Vanden Stock ondenkbaar”, bevestigde Philippe Albert destijds in Het Nieuwsblad. In 2018 reageerde Mister Michel openlijk op de bedenkelijke handelswijze van Herman Van Holsbeeck. “Ik heb beloofd over Herman niet te spreken, ondanks het feit dat hij mij in alles 14 jaar heeft vermeden", postte Verschueren op Twitter. “Ik weet zelfs niet waarom en ik ben toch niet dom.”



Nog voor zijn openlijke kritiek richting Herman Van Holsbeeck op Twitter, bevestigde Michel Verschueren in HUMO dat hij zichzelf nooit verrijkte op transfers. Dat zou Constant Vanden Stock nooit toegelaten hebben en dat zou de voorzitter ongetwijfeld ook zelf opgemerkt hebben. “Wij waren een perfect duo: Constant kende de zakenwereld én het voetbal. 'Verschueren,' zei hij, 'ge zijt geen goedkope.' - 'Nee,' zeg ik, 'maar op mij kun je rekenen. Ik zal me nooit laten omkopen of geld pakken op een transfer.' Ik heb nooit een frank gepakt, anders hou je het niet zo lang vol.”

POLL: Anderlecht zal nooit nog een betere manager hebben dan Verschueren

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

24
24
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper

Anderlecht hoopt zich woensdagavond te herpakken, want het liep vorig weekend tegen een pijnlijke ...

76
76
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

22
22
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

47
47
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

66
66
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

65
65
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

144
144
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

46
46
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

68
68
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref

De titelstrijd in de Jupiler Pro League ligt sinds vorig weekend weer helemaal open. Met nog zes ...

147
147
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

229
229
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

99
99
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

243
243
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

94
94
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

279
279