Onbegrip omtrent vertrek Kompany: "Dit is zeer vreemd"

Onbegrip omtrent vertrek Kompany:

RSC Anderlecht en Vincent Kompany zijn uit elkaar gegaan. Dat zorgde voor een grote verrassing bij de buitenwereld. Onze redactie sprokkelde reacties bij Alex Czerniatynski, Mark De Man en Vital Borkelmans. Zij zijn allen heel erg verrast.


"Ik ben toch redelijk verrast, ja. Vincent is twee jaar trainer geweest, in het begin was het moeilijk en werd er steeds gezegd, Trust the Process. Het bestuur heeft heel veel geduld gehad, ondanks de soms mindere resultaten. Ik vind dat de eindbalans van dit seizoen positief is. Er was veel doorstroming van jongeren, een mooie derde plaats en de finale van de beker. Eigenlijk is het in die twee jaar alleen maar rustig in stijgende lijn gegaan. Daarom snap ik ook niet dat ze er niet nog een jaartje mee verder gaan. Ik volg dus de mening van Vincent eerder wel. Ik denk dat hij het maximale uit deze kern heeft gehaald”, aldus ex-speler De Man.

Hij begrijpt wel dat beide partijen nu uit elkaar gaan als het verwachtingspatroon bij beiden niet op gelijke hoogte lag. “Het is jammer dat het hier stopt. Ik begrijp dat ze in onderling overleg uit elkaar gaan. Stel dat het volgend seizoen in het begin misschien wat minder zou gaan, en ze Vincent dan zouden moesten ontslaan, zou dit wel jammer geweest zijn. Dus als bestuur en Vincent niet op één lijn zitten is dit op lange termijn wel het beste.”



BEKERFINALE BREEKPUNT

Vital Borkelmans, die bij de Rode Duivels enkele jaren samenwerkte met Kompany, begrijpt er ook maar weinig van. “Dat het bestuur vond dat er meer in zat met deze kern? Dat is dan de mening van het bestuur, maar de spelerskern van Anderlecht puilt niet uit van de kwaliteit. Er zijn bepaalde spelers in die kern die niet Anderlecht-waardig zijn. Bepaalde nieuwe aankopen brachten ook niet die meerwaarde die van hen werd verwacht. Er werd door dergelijke jongens vaak geroepen in de media, maar op het veld was het een heel stuk minder.”

Voormalig topspits Alex Czerniatynski is verrast dat Anderlecht afscheid nam van Kompany. “Ik ben toch verrast door het vertrek van Kompany. Het bestuur sprak toch uit om binnen een aantal jaren kampioen te spelen met hem en dan gaan ze nu al uit elkaar. Dat vind ik toch raar. Ik hoorde links en rechts dat het bestuur na de verloren bekerfinale tegen AA Gent al niet tevreden was."

"Kompany liet Anderlecht bij momenten goed voetballen, maar soms gaven ze ook niet thuis. Het is spijtig dat hij de club moet verlaten, maar het is na het seizoen dat Anderlecht kende toch een grote verrassing. Wie weet wat er allemaal intern nog speelde, dat weten we niet”, klinkt het nog bij Czernia.



WEER ONRUSTIG

Uiteraard maakte Kompany de nodige fouten, zoals iedereen, maar die waren niet van die aard dat een vertrek de enige oplossing was. “Er waren bepaalde uitspraken van Vincent die niet echt handig waren zoals over de jeugd na de match tegen Club Brugge, maar toch kan je niet oordelen dat hij het niet goed heeft gedaan? Als ik Anderlecht dit seizoen zag voetballen, dan zag ik bij momenten weer het voetbal waar de club in het verleden voor stond. Je zag vaak matchen waar Anderlecht de meeste kansen kreeg, zoals op Club Brugge, maar dat de kwaliteit ontbrak om het af te maken. In Brugge moet het bijvoorbeeld 0-3 staan bij de rust, maar wat kan een coach doen als bepaalde spelers niet het niveau hebben? Uiteraard zaten er ook mindere momenten tussen dit seizoen, maar dat is bij elke club het geval. Kijk maar naar Club dit seizoen en ook Union in de play-offs”, oordeelt Borkelmans.

"Kompany was teruggekeerd naar Anderlecht om de club uit het slop te halen. Ik heb 4,5 jaar met hem mogen samenwerken bij de Rode Duivels en ik weet dat Anderlecht hem zo na aan het hart ligt. Maar is het ooit rustig geweest sinds hij terug is? Hoeveel spelersverloop is er geweest? Hoeveel veranderingen zijn er doorgevoerd in het bestuur? Dat draag je allemaal mee als coach. Hij droeg al veel in zijn rugzak, maar op een bepaald moment wordt die rugzak te zwaar om dragen. Dat er nu weer onrust kan komen met de fans? Ja, dat zou wel eens het geval kunnen zijn”, aldus Borkelmans.

De kans is groot dat Kompany de overstap maakt naar Burnley. In Engeland dragen ze hem op handen wegens zijn verleden bij Manchester City. “Voor hem kan een vertrek naar Burnley een verlossing zijn. In Engeland geniet hij misschien nog meer respect dan in België en hij mag trots zijn op wat hij de afgelopen twee jaar heeft laten zien als coach. Voor hem kan het misschien nog de beste zaak zijn door naar Burnley te gaan. Kijk naar Clement. Hij kreeg ook steeds meer kritiek in België, had het moeilijk in het begin bij Monaco, maar presteert er ondertussen geweldig. Kompany komt er wel als trainer.”



MAZZU GOEDE OPTIE?

Tot slot: wie moet Kompany opvolgen? Felice Mazzu is de topkandidaat. Maar is het geen vergiftigd geschenk om nu in te stappen bij RSCA? Fans die morren en een bestuur dat volgend jaar duidelijk een prijs ‘eist’. Borkelmans zou de coach van Union SG een goede opvolger vinden. 

"Mazzu is een steengoede trainer die bij Charleroi en Union zijn vakkennis liet zien. Bij Genk werd hij oneerlijk behandeld. Maar hij staat wel voor een zeer zware uitdaging als hij naar Anderlecht zou vertrekken… Krijgt hij zicht op de situatie? Hoe staan de financiën? Wat is er mogelijk? De druk zal enorm zijn na de passage van Kompany", zegt Borkelmans.

Czerniatynski is niet zeker of Mazzu zomaar ‘ja’ zal zeggen tegen Paars-Wit. "Ik ken Felice zeer goed en het is iemand die het verdient om aan de slag te gaan bij een Belgische topclub. Maar wil hij wel naar Anderlecht gaan? Stel dat Union hem carte blanche én middelen geeft om versterkingen te halen? Dan ben ik er nog niet zo zeker van dat hij voor RSCA zou kiezen.”

Claudio Reulens

POLL: Maakte RSCA een fout door Kompany te laten gaan?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

99
99
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

124
124
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

138
138
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

48
48
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

166
166
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

180
180
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

192
192
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

714
714
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

665
665
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

70
70
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

202
202
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

115
115
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

452
452
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

56
56
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

714
714