Vlap neemt zware revanche op Kompany

Vlap neemt zware revanche op Kompany

Qua voetbaltechnisch vermogen en neus voor doelpunten had Michel Vlap altijd zijn plaats bij Anderlecht. Maar Vincent Kompany eist echter nog andere kwaliteiten van zijn spelers, en die situeren zich voornamelijk op het fysieke vlak. En net daar knelde het schoentje bij Vlap. Maar verrassend genoeg maakt Vlap dit seizoen op huurbasis bij FC Twente een heuse metamorfose door in het fysieke gedeelte. Hij is namelijk een cruciale pion geworden in het ‘Atlético Madrid van Nederland’ en zijn fysieke parameters zijn bijna dubbel zo sterk geworden.


GEEN MANNETJESPUTTER

Vorige zomer rekende Vincent Kompany niet meer op Michel Vlap. Zijn specifieke speelstijl zou niet passen in het concept van de Anderlecht-coach en daarnaast had hij ook moeite om plaats te nemen op de bank. Vlap ging niet goed om met die situatie, want bij Heerenveen was ie altijd een basisspeler. “Als ik het soms niet eens was met een bepaalde keuze, of niet speelde, kon ik mijn emoties niet verbergen. Bij Heerenveen had ik daar nooit mee om hoeven leren gaan”, zei hij aan NOS. “Kompany vond dat ik daar anders op had moeten reageren en dat vind ikzelf ook.”

Maar de voornaamste reden van Michel Vlaps eliminatie bij Anderlecht was naar verluidt zijn werkkracht en volhardendheid. Of het gebrek eraan. Vlap deed zichzelf te weinig pijn in de trainingsarbeid en in de wedstrijden. En ook bij FC Twente, de club die Vlap huurt dit seizoen, kwam er oorspronkelijk veel kritiek. “ Het is een hele goede speler en ik weet niet precies wat het is, maar hij mist iets”, zei Youri Mulder toen. “Als ik hem het veld af zie lopen dan denk ik soms wel eens: hij mag wel wat meer een mannetjesputter worden, hij mag wel iets sterker worden.”



Het dieptepunt van Michel Vlap dit seizoen bij FC Twente vond plaats in de oefenwedstrijd tegen Cercle Brugge, waarin hij en zijn ploegmaat Jesse Bosch grossierden in het balverlies en verkeerde keuzes. “Ze zeggen wel eens: de voorhoede wint wedstrijden voor je. De achterhoede kan wedstrijden verliezen en het middenveld bepaalt of je goed of slecht voetbalt. Nou, ons middenveld (Bosch/Ilic/Vlap en na rust Brama/Ilic/Bosch, red.) was technisch heel zwak. Aan de bal was het zo slecht”, sneerde Twente-coach toen hard richting Vlap.

HET ATLÉTICO VAN NEDERLAND

Tijdens zijn eerste maanden bij FC Twente liet Michel Vlap het vaak afweten tijdens de wedstrijden, maar desondanks waren de trainers en zijn ploegmaats heel lovend over zijn werk op training. Op die manier nam de kritiek in de media gevoelig toe. Vooral omdat Vlap binnengehaald werd als de speler die bij Heerenveen in één seizoen zestien goals had gemaakt. Maar de aanvallende middenvelder kon ook heel wat geldige excuses inroepen. Zo speelde hij in de voorbije jaren erg weinig bij Anderlecht en bij Bielefeld. En bovendien arriveerde hij dit seizoen pas halfweg de voorbereiding bij FC Twente.



“Dat merk je in het begin. Je wilt meteen je stempel drukken, maar je fysieke staat laat dat nog niet toe. Bovendien heb ik ook nog corona gehad”, zei hij daarover in de Nederlandse pers. Maar stelselmatig pikte Michel Vlap terug aan met sterke fysieke parameters en sindsdien neemt hij een prominente rol op bij FC Twente. Hij startte namelijk al in 24 van de 27 Eredivisie-wedstrijden bij de Tukkers. Bovendien maakte hij zich het fysieke spel van de ploeg eigen, dat bij onze Noorderburen omschreven wordt als het Atlético Madrid van Nederland. “We knokken en vechten”, zei hij eerder dit seizoen.

BETER DAN BIJ ANDERLECHT

Daardoor schuwt Michel Vlap het harde werk niet langer, iets wat hem tijdens zijn passage bij Anderlecht nochtans wel verweten werd. De aanvallende middenvelder gaat in vergelijking met zijn positionele collega’s in de Eredivisie bijzonder veel duels aan én bovendien wint hij er ook veel. Daarnaast krijgt en verdeelt hij veel passes. Het is duidelijk dat Vlap op het fysieke vlak veel stappen heeft gezet en bij FC Twente verbrak hij zelfs zijn individueel record van het aantal gelopen kilometers in een wedstrijd. Om het in de woorden van Youri Mulder te zeggen: Vlap is dit seizoen meer een mannetjesputter geworden.



En deze stelling wordt alvast bevestigd door de cijfers. Dit seizoen gaat Michel Vlap bij FC Twente 22 duels aan per 90 minuten. Bij Anderlecht vorig seizoen was dat nog een pak minder met 14 duels per 90 minuten. Het straffe is evenwel dat hij dus meer duels aangaat bij Twente én die ook meer wint dan bij Sporting. Bij de Tukkers telt hij per wedstrijd namelijk 10 geslaagde duels, terwijl dat gemiddelde bij Anderlecht ‘maar’ 6 geslaagde duels per wedstrijd was. Het is duidelijk dat Vlap in De Grolsch Veste een extra dimensie aan zijn spel toevoegt. En net toevallig de specifieke eigenschap die hij in het Lotto Park nog ontbeerde.

BERICHT VAN KOMPANY

Door die extra fysieke mogelijkheden knoopte Michel Vlap terug aan met sterke prestaties. Tegen RKC Waalwijk was hij bijvoorbeeld de beste speler bij FC Twente. Vlap scoorde ook in die match waarna de Nederlandse pers stilaan hun mening over hem moesten herzien. “Dit was weer ‘een grammetje’ van de Michel Vlap van Heerenveen”, zei hij toen aan De Gelderlander. Vincent Kompany stuurde hem na de wedstrijd zelfs een bericht. “Hij doet dat zeker niet elke week, maar het bewijst dat hij me niet vergeten is. Dat siert hem. Hij hoeft dat niet te doen”, gaf Vlap toe aan Het Nieuwsblad.



Michel Vlap is bij FC Twente dus een belangrijke ervaring rijker geworden maar anderzijds vertaalt zich dat niet in zijn statistieken. De Nederlander telt dit seizoen ‘amper’ 3 goals en 2 assists in 27 competitiewedstrijden. Maar dat gebrek aan statistieken valt voornamelijk te wijten aan de specifieke speelstijl van de club onder Ron Jans. “Je moet kansen krijgen om te scoren”, zei Vlap daar eerder over in Het Nieuwsblad. Twente speelt namelijk vanuit de omschakeling en bijgevolg vergaart de ploeg weinig balbezit. En dan wordt het moeilijk om te scoren, want Vlap is afhankelijk van de passes die hij krijgt.

POLL: Verdient Vlap een nieuwe kans bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Luxeprobleem voor Hayen: Club Brugge recupereert trio
Luxeprobleem voor Hayen: Club Brugge recupereert trio

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

0
0
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

65
65
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

347
347
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

381
381
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

112
112
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

114
114
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

478
478
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

583
583
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

135
135
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

284
284
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

37
37
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

331
331
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

235
235
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

65
65
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

281
281