Vormer in grote problemen bij Club Brugge

Vormer in grote problemen bij Club Brugge

Ruud Vormer speelde zondag een goede partij tegen Standard, maar toch werd het duidelijk dat de Nederlander geen zuivere nummer zes is. In de tactiek van Alfred Schreuder is dat een cruciale positie om de aanvallen op te zetten maar eveneens om het evenwicht te bewaken en om defensief doortastend te kunnen acteren bij tegenaanvallen. En dat laatste was duidelijk een groot probleem tegen de Rouches.


DE NIEUWE ZES

Ruud Vormer kende een vruchtbare winterstage in Marbella. De aanvoerder van Club Brugge werd in Spanje volledig gerehabiliteerd door de nieuwe coach Alfred Schreuder. “Ruud is een grote naam en een grote speler die hier al veel heeft gewonnen”, zei Schreuder over de bewezen prestaties van de middenvelder bij Club Brugge. Maar de Nederlandse coach had ook grote plannen met zijn landgenoot. In zijn spelsysteem en filosofie, zoals dat ook het geval was bij Hoffenheim, voorziet Schreuder altijd een belangrijke rol voor de nummer zes.



De 49-jarige verlangt van zijn nummer zes een significante meerwaarde in de spelopbouw, waardoor de aanvallen op een verzorgde wijze worden opgezet en een overwicht aan balbezit wordt gerealiseerd. En dan moet er op die positie een speler lopen die een groot voetballend vermogen bezit: Ruud Vormer. “Die positie bevalt me wel”, zei Vormer in Spanje over zijn nieuwe rol. “'De jongens bijsturen en erop klappen in balverlies.” Maar na twee officiële wedstrijden op die positie verdeelt de nieuwe rol van Vormer echter de meningen.

SUCCES TEGEN STVV

Tegen Sint-Truiden verdeelde Ruud Vormer het spel, waarbij hij als nummer zes pakken meer passes verstuurde én bovendien een enorm hoge passing-zuiverheid haalde. Dat was overigens niet erg moeilijk tegen de zwakke Kanaries. “Die proberen zoals Manchester City te voetballen, maar geraken niet eens uit hun zestienmeter”, zei Marc Degryse vorige week in Het Laatste Nieuws. “Sint-Truiden had tot morgenochtend mogen voetballen, nog zou het niet gescoord hebben. En dan zwijg ik nog over hun defensieve fouten... Pfff.”

Qua introductie met zijn nieuwe betrekking was de match tegen Sint-Truiden dus de ideale gelegenheid. Ruud Vormer blonk uit met zijn goeie voeten, spelinzicht en sterke passing. En net door die kwaliteiten geniet de aanvoerder het voordeel van Schreuder, boven Eder Balanta - onder Philippe Clement incontournable als nummer zes. Het experiment met Vormer als nummer zes tegen Sint-Truiden was dus een groot succes, want als verdedigende middenvelder moest hij bovendien erg weinig defensief werk opknappen.



De enige opmerking na de wedstrijd tegen Sint-Truiden was: zal Ruud Vormer ook tegen sterkere tegenstanders en in moeilijkere wedstrijdomstandigheden goed blijven presteren als nummer zes? In het verleden werd het al duidelijk dat hij geen aangeboren feeling heeft om zich goed defensief te positioneren in de omschakeling en dat hij bovendien moeite heeft wanneer de bal in zijn rug belandt. Da’s ook logisch omdat Vormer altijd een lopende en dynamische middenvelder was, veeleer met offensieve impulsen dan defensieve.

GEPAKT OP DE COUNTER

En na vorig weekend kunnen we alvast constateren dat Ruud Vormer geen zuivere verdedigende middenvelder is, vooral omdat de Nederlander op het defensief opzicht niet overtuigde. “De defensieve reflex bij balverlies is belangrijk”, zei Gert Verheyen op Eleven Sports bij het tweede Brugse tegendoelpunt, een fase waarin Vormer niet goed genoeg handelde. “Je moet daar harder terugsprinten en meer moeite doen om jouw verdediging bij te springen. In die fase staan ze op dat moment met vier tegen vier. Dan kan je wel een extra mannetje gebruiken.”



Gert Verheyen stelde dat dit een alarmfase was en dat Ruud Vormer daarom sneller terug moet aansluiten bij zijn verdediging. “Dat is een eerste moment waarbij je kan zien dat dit niet een typische reflex is van een zuivere defensieve middenvelder.” Ook Vormer zelf zag uiteraard dat Club Brugge er niet goed uitzag bij dat bewuste tegendoelpunt van Standard. “We moeten oppassen met de counters die we tegen krijgen”, zei hij aan Eleven Sports. “Daar staan we gewoon niet goed. Dan word je gepakt en moet je weer achter de feiten aan.”

WIJ ZIJN BARCELONA

“In aanvallend opzicht was dit het Club dat ik wilde zien”, zei Alfred Schreuder na het gelijkspel tegen Standard. Toegegeven, Club Brugge speelde bij momenten echt wel indrukwekkend voetbal. En dat is volledig de verdienste van de nieuwe coach, die nadrukkelijk zijn aanvallende stempel drukt op het spelbeeld. “Het is zeer offensief”, stelde ook Gert Verheyen vast bij Eleven Sports. “Maar ik vraag me af of dit ook houdbaar is. Of je elke week zo dominant kan blijven spelen. Want het doet me denken aan ‘wij zijn Barcelona’, maar het is de vraag of dat kan in onze Belgische competitie.”

Een sleutelpositie in de tactiek van Alfred Schreuder is niet toevallig de nummer zes. Die moet over uitstekende voetballende kwaliteiten bezitten, zoals Ruud Vormer die heeft, maar anderzijds moet iemand in deze rol ook het evenwicht bewaken en doortastend kunnen ingrijpen met verdedigende acties. En dat zal Schreuder goed indachtig moeten zijn, want in het verleden was de defensieve omschakeling bij Hoffenheim óók een groot probleem. Op dat vlak bracht de wedstrijd tegen Standard niet veel goede hoop voor de toekomst.



“Die eerste goal kan een keer gebeuren, maar die tweede mag vanuit mijn zicht niet vallen”, zei Alfred Schreuder na de wedstrijd. “Nogmaals: dat heeft te maken met scherpte. We waren daar niet voldoende gefocust”, waarbij hij benadrukte dat het verdedigende werk gewoon veel scherper moet. We stellen ons de vraag of het tweede tegendoelpunt van Club Brugge ook zou gebeurd zijn met Eder Balanta als nummer zes. De Colombiaanse breker was per slot van rekening niet toevallig incontournable onder Philippe Clement in de rol als verdedigende middenvelder.

POLL: Moet Schreuder ingrijpen op de 'nummer zes-positie'?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

46
46
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

220
220
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

70
70
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

142
142
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

495
495
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

685
685
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

574
574
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

174
174
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1119
1119
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

256
256
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

261
261
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

859
859
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

298
298
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

124
124
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

106
106