Club neemt grote gok met ‘nieuwe Pogba’

Club neemt grote gok met ‘nieuwe Pogba’

Er wordt bij Club Brugge veel verwacht van Owen Otasowie, al speelde de Amerikaan dit seizoen nog geen enkele seconde in het eerste elftal. De jonge Amerikaan heeft moeite om zich aan te passen aan de Belgische discipline maar ook bij zijn ex-club Wolverhampton Wanderers was hij geen onbeschreven blad. Otasowie lijkt stilaan toch zijn draai gevonden te hebben in Brugge want Philippe Clement nam hem maandag op in zijn wedstrijdselectie voor de levensbelangrijke Champions League wedstrijd tegen RB Leipzig.


THE COMEBACK KID

Hij kan het best omschreven worden als een speler die kracht met techniek verenigt, en dat is een opmerkelijke combinatie voor zo'n jonge speler. In die optiek werd Owen Otasowie in Engeland zelfs al vergeleken, met lichte zin voor overdrijving uiteraard, met niemand minder dan Paul Pogba. Maar bij Club Brugge leek het helemaal niet te vlotten voor de 20-jarige Amerikaan. Tot gisteren haalde hij in zijn Brugse periode nog maar twee keer de wedstrijdselectie op zeventien matchen. Enkel tegen Sporting Charleroi en AA Gent haalde hij namelijk het wedstrijdblad.



Maar na die zorgwekkende weken en maanden komt Otasowie terug boven water. Eindelijk. Philippe Clement besloot maandag immers om de sterke Amerikaan op te nemen in zijn selectie voor de Champions League wedstrijd tegen RB Leipzig. Tot eenieders grote verrassing. ’t Is voor Otasowie zijn eerste selectie voor het Kampioenenbal en dat zal hem ongetwijfeld een serieuze opsteker bezorgen. Want voorlopig verliep zijn passage bij Club Brugge allerminst vlekkeloos en onbesproken.

OOK NIET ONBESPROKEN BIJ WOLVES

De scouting van Club Brugge had grote verwachtingen over de polyvalente Otasowie, die vorig seizoen bij Wolverhampton speler als nummer zes, een box-to-box-middenvelder en zelfs als valse nummer negen werd uitgespeeld. Clement vroeg in de voorbije zomer meer power voor zijn middenveld en de coach van Club Brugge werd met Otasowie op z’n wenken bediend. De Amerikaanse krachtpatser beschikt over enorme fysieke kwaliteiten, anders maakt je als tiener ook niet je debuut in de intensieve en veeleisende Premier League.



Maar Otasowie was bij Wolverhampton ook geen onbesproken figuur. De man die de Amerikaan op het hoogste niveau lanceerde, was coach Nuno Espirito Santo - die dit seizoen nog ontslagen werd bij Tottenham. De Portugees had echter ook zijn handen vol aan Otasowie. “Hij is echt een goeie coach en hij steunde mij ook veel”, verklaarde Otasowie vorig jaar in de Britse pers. “Want eerlijk gezegd haalde ik veel kattenkwaad uit bij Wolves. Maar hij zette dat allemaal opzij en sprak met mij op een serieus niveau, waarna hij mij een unieke kans aanbood. Hij hielp mij persoonlijk en als speler.”

FALEN TEGEN KV KORTRIJK

Voorlopig kreeg Otasowie in 17 officiële wedstrijden nog geen enkele seconde speeltijd bij Club Brugge. Niet toevallig was zijn start in West-Vlaanderen er eentje in mineur. Club speelde in september een oefenwedstrijd tegen KV Kortrijk, wat voor Otasowie - in afwezigheid van de internationals - een uitgelezen kans was om zich in de kijker te spelen bij Clement. Het was de bedoeling om wat extra wedstrijdritme op te doen om vervolgens na de interlandbreak zijn eerste minuten in de Jupiler Pro League te kunnen maken.



Otasowie speelde een helft tegen KV Kortrijk maar volgens Het Laatste Nieuws leverde hij toen een slechte prestatie af. “ Otasowie ligt na een slechte oefenmatch ook niet meer in de bovenste schuif”, schreef de krant toen. In plaats van zijn eerste officiële speelminuten te maken in de competitie tegen KV Oostende haalde Otasowie samen met Matej Mitrovic zelfs niet meer de wedstrijdselectie tegen KVO. “Wie faalt, wordt onverbiddelijk aan de kant geschoven”, aldus HLN.

DRAMA BIJ CLUB NXT

Daarna haalde Otasowie ook niet meer de wedstrijdselectie tegen Oud-Heverlee Leuven en Anderlecht. De uitleg van Clement in die periode luidde dat de polyvalente middenvelder nog ‘niet wedstrijdfit’ zou zijn. Otasowie kreeg wel de kans om bij Club NXT zijn ritme te onderhouden en terzelfdertijd zich aan te passen aan het Belgische voetbal. Toen Otasowie begin oktober gepasseerd werd voor het eerste elftal, moest hij vervolgens minuten maken bij Club NXT tegen Sint-Truiden. Maar dat liep niet goed af.



Otasowie startte in Roeselare in de basis maar hij werd voor de rust al vervangen. Rik De Mil haalde de krachtpatser vroegtijdig naar de kant omdat hij een dramatische wedstrijd speelde. Bovendien had Otasowie al vroeg in de wedstrijd een gele kaart gepakt en daarna flirtte hij met de uitsluiting. Otasowie moest nog wennen aan de culturele en sportieve verschillen in België maar volgens Sport/Voetbalmagazine moet hij zich vooral aanpassen aan de Belgische discipline.

FAMILIECLUB

Otasowie leek dus niet goed in zijn vel te zitten bij Club Brugge, en dat was wellicht letterlijk zo. Begin november raakte namelijk bekend dat de Amerikaan met privéproblemen kampte. In een overleg met het bestuur en Otasowie’s entourage werd er vervolgens beslist dat hij een week vrijaf kreeg om alles op een rijtje te zetten bij zijn vrienden en familie. Het was de betrachting dat Otasowie na die mentale break terug zijn mentaal evenwicht zou terugvinden. “Wat de reden is? Het gaat om privé¬zaken, dus meer kan ik daar niet over zeggen. We zijn een familieclub”, gaf Clement verder geen duiding.



En die periode bij zijn vrienden en familie heeft Otasowie duidelijk deugd gedaan. Maandag nam Clement hem zelfs op in de wedstrijdselectie voor de Champions League match tegen RB Leipzig – misschien wel dé belangrijkste wedstrijd van Club Brugge dit seizoen. En da’s hoogst opmerkelijk omdat Otasowie in de huidige jaargang nog geen enkele seconde speelde in het eerste elftal. Zijn aanpassingsperiode duurde dus wat langer dan verwacht, maar stilaan lijkt Clement dus te rekenen op de jonge Amerikaan. Al wordt het vooralsnog afwachten tot hij voor het eerst in actie komt voor Club.

POLL: Zal Otasowie dit jaar nog spelen bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

0
0
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

103
103
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

38
38
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

319
319
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

454
454
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

163
163
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

261
261
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

788
788
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

879
879
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

687
687
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

207
207
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1348
1348
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

315
315
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

281
281
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

960
960