Anderlecht maakt werk van ‘selfmade’ MLS-topper

Anderlecht maakt werk van ‘selfmade’ MLS-topper

RSC Anderlecht haalde in de voorbije jaren Kemar Lawrence en Michael Murillo op in de Amerikaanse Major League Soccer. Met Chris Mueller heeft Sporting alvast een nieuwe MLS-target op de radar staan. Het verhaal van de tweevoudige Amerikaanse international is indrukwekkend en inspirerend.


MONITOREN IN DE MLS

In de zoektocht naar versterkingen is RSC Anderlecht opnieuw aanbeland in de Major League Soccer. In de voorbije jaren probeerde Sporting enkele high profiles zoals Brenden Aaronson (Philadelphia Union, nu RB Salzburg), Bryan Reynolds (FC Dallas, nu AS Roma), Jeremy Ebobisse (Portland Timbers) en Alberth Ellis (Houston Dynamo, nu Boavista) naar het Lotto Park te loodsen, maar in elk van deze transferdossiers trok Anderlecht uiteindelijk aan het kortste eind.

Volgens Het Nieuwsblad heeft Anderlecht in de huidige zomermercato alvast een nieuw target geïdentificeerd in de Major League Soccer. De naam van Chris Mueller (Orlando City) prijkt er namelijk op de ruime verlanglijst, terwijl KV Oostende al maandenlang bezig is met zijn dossier. Daarnaast zou OH Leuven vandaag echter de meest concrete optie zijn, want de kapitaalkrachtige club zou reeds een bod hebben uitgebracht bij Orlando City.



Foto Instagram cmueller1662

Dat neemt niet weg dat Chris Mueller weleens een interessante optie zou kunnen betekenen voor RSC Anderlecht. Naast zijn ruim arsenaal aan kwaliteiten loopt Muellers contract bij Orlando City namelijk af in december, waardoor er geen overdreven transferprijs wordt gevraagd. Volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl bedraagt de actuele waarde van de tweevoudige Amerikaanse international 3,5 miljoen euro. Mueller bevindt zich momenteel aan de top van zijn kunnen en bijgevolg lag zijn waardering nooit hoger.

MONEY BADGER

De 24-jarige Chris Mueller is een pure flankaanvaller die doorgaans vanop rechts opereert, maar ook op de linkerkant goed kan presteren. In die rol heeft de fysiek sterke Amerikaan het grote voordeel dat hij regelmatig assists aflevert en ook gemakkelijk de weg naar het doel vindt. Mueller is een productieve en rendabele flankspeler, iets wat uiteraard als muziek in de oren klinkt van Anderlecht-coach Vincent Kompany en Head of Sports Peter Verbeke.

Chris Mueller schreef in juni dit jaar zelfs clubgeschiedenis bij Orlando City op het vlak van assists geven. In de MLS-wedstrijd tegen San José Earthquakes leverde hij bij het doelpunt van Benji Michel namelijk al zijn 22ste assist voor The Lions. Met dat aantal assists kwam Mueller op gelijke hoogte van de legendarische Braziliaan Kaka, en ondertussen heeft hij het clubrecord zelfs bijgesteld. Mueller leverde in de matchen daarna tegen FC Toronto, FC Cincinnati en Kansas City immers opnieuw drie assists aan.



Foto Instagram cmueller1662

De tweevoudige Amerikaanse international is momenteel bezig aan zijn vierde seizoen in de Major League soccer, nadat hij door Orlando Magic werd opgepikt in de 2018-draft. In zijn eerste seizoenen was het weliswaar nog wat zoeken voor Chris Mueller, maar vorig jaar groeide hij uit van een oorspronkelijk goede supersub tot een speler die vandaag bij Orlando Magic prijkt in de top vijf qua aantal officiële wedstrijden, doelpunten én assists. Zijn bijnaam bij The Lions luidt dan ook niet voor niets ‘Money Badger’.

INTERNATIONAL BIJ DE VS

Chris Mueller maakt in de huidige campagne van de Major League Soccer een goede indruk, maar 't was vooral in het kalenderjaar 2020 dat hij zichzelf prominent vestigde op de Amerikaanse voetbalkaart. Vorig jaar brak Mueller namelijk helemaal door bij Orlando City, waar hij een cruciaal onderdeel werd van hun offensief compartiment en zelfs één van de beste spelers werd in de relatief korte geschiedenis van de club. The Lions werden namelijk pas in 2015 toegevoegd aan de MLS.



Foto Instagram cmueller1662

In december 2020 kreeg Chris Mueller dan ook een eerste maar verdiende call-up van Gregg Berhalter, de bondscoach van de Amerikaanse nationale ploeg. Mueller groeide recentelijk uit tot één van de beste Amerikaanse voetballers in de lokale Major League Soccer en dat mocht hij nu ook bewijzen op het internationale niveau. In zijn eerste selectie voor de Stars and Stripes mocht Mueller gelijk starten in de oefenmatch tegen El Salvador. En dat deed hij met verve.

DROOMDEBUUT

De eerste oproep van Chris Mueller voor het Amerikaanse elftal verdeelde oorspronkelijk nog de meningen onder de pers en analisten, maar na zijn debuut tegen El Salvador waren de kritieken erg lovend. De Verenigde Staten versloegen El Salvador met afgetekende 6-0 cijfers en Mueller was in het Miami CF Stadium één van de absolute uitblinkers van de ploeg. De sterspeler van Orlando City kon namelijk twee doelpunten scoren en één assist afleveren. Van een droomdebuut gesproken.

Bondscoach Gregg Berhalter was dan ook tevreden met de prestatie van zijn debutant. Na afloop van de wedstrijd tegen El Salvardor sprak hij zich erg lovend uit over Chris Mueller. “Chris gaf precies wat we van hem verwachtten”, aldus Berhalter. “Voor de match zei ik hem dat hij gewoon zichzelf moest zijn. We volgden hem al het ganse seizoen lang en hij bracht ons die energie, meedogenloosheid en constante wil om te blijven pushen. Ik ben dan ook erg blij met de prestatie van Chris.”

GEEN GOLD CUP 2021

Na zijn impressionant debuut voor de Amerikaanse nationale ploeg, weliswaar tegen een eerder zwakke tegenstander El Salvador, kreeg Chris Mueller in februari van dit jaar vervolgens nog een invalbeurt tegen Trinidad en Tobago (7-0 winst). Sindsdien haalde de flankaanvaller geen enkele keer meer de wedstrijdselectie van bondscoach Gregg Berhalter. Ook in de huidige editie van de Gold Cup 2021, waarin de Verenigde Staten niet met hun sterkste ploeg spelen, krijgt Mueller geen speelkansen.

Het niet selecteren van Chris Mueller voor de Gold Cup 2021 heeft vooral te maken met het feit dat hij dit jaar bij Orlando City moeite ondervindt om zijn voorbije knalseizoen te bevestigen. Hij presteert tegenwoord niet even fantastisch als vorig seizoen maar door zijn positionering, dreigende passing en constante dreiging, blijft Mueller nog steeds een belangrijke factor bij The Lions. Maar dat is voorlopig nog niet goed genoeg om zich definitief in de Amerikaanse nationale ploeg te nestelen.

PUBLISHED AUTHOR

Chris Mueller zal alvast zijn uiterste best doen om terug in actie te komen voor de Amerikaanse nationale ploeg. En daar hoeft niemand aan te twijfelen. De 24-jarige bezit namelijk een ijzeren wilskracht, een correcte zelfkennis en een grote mentale sterkte. Deze drie aspecten behoren bovendien ook tot zijn pure kernkwaliteiten op het voetbalveld. En Mueller wil zijn eigen sterke mindset ook als inspiratiebron voor anderen inzetten.



Foto Instagram cmueller1662

Dit jaar bracht Chris Mueller namelijk zijn eigen boek uit “Bet On Yourself”. Daarin probeert hij de lezer te inspireren om altijd het beste uit zichzelf te kunnen halen en om altijd op jezelf te kunnen rekenen. Mueller zag zichzelf in het begin van zijn carrière steeds als een underdog, want qua postuur heeft hij niet meteen de presence van een superatleet. Maar door keihard te werken en te geloven in zichzelf, werkte Mueller zich wel op tot één van de beste spelers uit de Major League Soccer en haalde hij twee A-caps voor de Amerikaanse nationale ploeg.

SELFMADE ATLEET

Of hij nu naar RSC Anderlecht trekt, naar OH Leuven of KV Oostende, Chris Mueller zal op het vlak van mentaliteit en werkkracht overal een bepaalde meerwaarde kunnen brengen op het gebied van werkkracht en mentaliteit. Pedro Gallese, de Peruviaanse doelman van Orlando City, was in de Amerikaanse pers heel lovend over zijn ploegmaat. “Chris bewijst dat hij een geweldige speler is. Hij denkt constant wat hij kan doen voor de ploeg.”



Ook Benji Michel, een andere ploegmaat van Chris Mueller bij Orlando City, is erg lovend over de ingesteldheid van de flankaanvaller. “Hij is een selfmade atleet”, verklaarde Michel aan MLS Soccer. “ Wanneer ik Fortnite wil spelen met hem, dan weigert hij steeds omdat hij altijd bezig is met zichzelf voor te bereiden of te recupereren. Ik zie dat ook in zijn spel want hij was in het MLS Is Back-toernooi een echt beest.”

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

21
21
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

15
15
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

128
128
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

78
78
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

121
121
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

68
68
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

71
71
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

115
115
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

514
514
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

165
165
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

905
905
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

102
102
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

145
145
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

156
156