Antwerp drukt door voor gouden spitsduo

Antwerp drukt door voor gouden spitsduo

Dieumerci Mbokani is op papier geen speler meer van Antwerp FC. Michael Frey lijkt daarom de nieuwe aanvalsleider te worden van The Great Old, terwijl ook Julien Ngoy (KAS Eupen) wordt gelinkt aan de club. Een complementair duo Frey-Ngoy zou weleens goed kunnen functioneren op de Bosuil.


TRANSFEROFFENSIEF

't Gaat hard bij Royal Antwerp FC. In de huidige zomermercato pakte het stamnummer één al uit met meerdere knappe inkomende transfers. Jelle Bataille (KV Oostende), Björn Engels (Aston Villa), Michael Frey (Fenerbahçe) en Michel-Ange Balikwisha (Standard) kwamen The Great Old namelijk reeds vervoegen. Anderzijds liep op de Bosuil het contract af van sterkhouders Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani, terwijl straks ook Alireza Beiranvand (Boavista), Martin Hongla (Hellas Verona) en Aurélio Buta (Benfica of Fenerbahçe) de club lijken te verlaten.



Toch is de transferhonger van Antwerp FC nog niet gestild. Met enkel Michael Frey, en de overbodige Guy Mbenza en Jonathan Bolingi, heeft de nieuwe coach Brian Priske namelijk heel erg weinig opties voorhanden op de positie van diepe spits. Een extra centrale aanvaller zou aldus allerminst een overbodige luxe zijn voor de Deen, en de journalist Sasha Tavolieri weet daarom alvast te melden dat Antwerp interesse toont in Julien Ngoy. De 23-jarige aanvaller van KAS Eupen kende vorig seizoen een aardig debuut in de Jupiler Pro League.

VEELZIJDIG PROFIEL

Julien Ngoy arriveerde vorige zomer als achtste zomeraanwinst bij KAS Eupen. De ex-speler van Stoke City ondertekende Am Kehrweg een tweejarig contract maar in de komende weken lijkt hij de Panda’s alweer te gaan verlaten. Ngoy kende in Eupen een prima eerste seizoen in de Jupiler Pro League, waarmee hij in eerste instantie de interesse van Antwerp FC heeft aangewakkerd maar daarnaast ook die van Venezia en Dinamo Zagreb. Anderzijds heeft Eupen ook nood aan vers kapitaal waardoor een uitgaande transfer van Ngoy een heel realistische piste is.



De voormalige Belgische jeugdinternational is een veelzijdige aanvallende speler die vorig seizoen bij KAS Eupen vooral als diepe spits functioneerde. Julien Ngoy werkte in de voorbije editie van de Jupiler Pro League in totaliteit namelijk 2.163 speelminuten af waarvan 1.274 als centrale spits. In zijn overige speelgelegenheid werd Ngoy vooral als linker- en rechter flankaanvaller gepositioneerd. De 23-jarige sloot het voorbije seizoen af met vijf doelpunten en één assist, wat niet bepaald indrukwekkende statistieken zijn voor een (centrale) spits.

GEEN 5 MILJOEN MEER

De echte meerwaarde van Julien Ngoy bij KAS Eupen valt echter niet enkel terug te brengen op zijn aantal doelpunten en assists. De snelle aanvaller bezit een hoge mate van techniek en ook indrukwekkende fysieke capaciteiten. ’t Is dan ook geen toeval dat hij in het seizoen 2018-2019 in de belangstelling stond van Anderlecht, Standard en Cercle Brugge. Toen verkoos Ngoy echter een overstap naar het Zwitserse Grashoppers Zürich. Maar door zijn goede voorbije seizoen bij KAS Eupen lijkt Ngoy dan toch een fraaie Belgische transfer te realiseren.

Julien Ngoy is een speler die vorig seizoen weinig belicht werd in de nationale media maar bij de Belgische voetbalclubs kennen ze zijn kwaliteiten als geen ander. Zo was Jan Van den Bergh (Beerschot VA) in Gazet van Antwerpen heel lovend over Ngoy. Hij noemde Ngoy namelijk als één van zijn lastigste opponenten. “Misschien niet de bekendste, maar wel een heel goede spits. Hij combineert kracht met snelheid en techniek. Alle drie op een heel hoog niveau”, aldus Van den Bergh.



Julien Ngoy kende in de loop van het vorige seizoen een erg positief groei, waar hij vooral op collectief vlak grote stappen vooruit zette. De 23-jarige, die op z’n 19de met Stoke City reeds debuteerde in de Premier League tegen Arsenal, raakte daardoor in de voorbije wintermercato zelfs op de radar van Standard. Toen hield KAS Eupen vast aan een transferprijs van 5 miljoen euro maar ondertussen zullen de Panda’s hun eisen wel verlaagd hebben. De Aspire Academy zal in de komende jaren namelijk minder financiële middelen ter beschikking stellen voor de club.

FREY-NGOY

Julien Ngoy lijkt KAS Eupen straks dus te verlaten en Antwerp FC kan een mooie volgende stap betekenen in zijn carrière. The Great Old heeft wel nog enkele aanvallende posities te vullen en op de Bosuil kan Ngoy een complementair en dreigend spitsenduo vormen met de pas aangetrokken Michaël Frey. Hoewel Brian Priske een voorliefde heeft voor een 4-2-3-1 formatie, waarin Ngoy trouwens ook op de flankposities uit de voeten kan, is de Deen niet te koppig om zijn opstelling aan te passen aan de noden en de beschikbare kwaliteit van de spelersgroep.

In een veldbezetting met twee spitsen kan een spitsenduo Michael Frey en Julien Ngoy weleens voor vuurwerk zorgen. Ngoy kan met zijn snelheid, fysieke kracht en technisch vermogen een bijzonder interessante aanvulling betekenen op Frey, die een meer doelgerichte en hardwerkende spits is. Ngoy kan voor de nodige frivoliteit en snelheid zorgen, terwijl Frey een ideale en scorende bliksemafleider is. Frey was vorig seizoen alvast één van de zeldzame lichtpuntjes bij een betreurenswaardig zwak Waasland-Beveren. In 31 officiële wedstrijden trof hij maar liefst 17 keer raak, en dat is best wel indrukwekkend bij een ploeg die het ganse seizoen tegen de degradatie vocht.



Michael Frey bewees vorig seizoen aldus over een neus voor doelpunten te beschikken, om exact te zijn scoort hij 0,42 doelpunt per 90 minuten. Daarnaast legt de Zwitser steeds een hoog arbeidsethos aan de dag – soms wat té veel -, is zijn voetballend vermogen meer dan voldoende, kan hij goed de bal vasthouden én is hij bovendien ook een echte teamspeler. De 26-jarige is op het veld een echt vechtersbaasje en hij weegt dan ook constant op de verdediging. Onder alle centrumaanvallers in de Jupiler Pro League gingen er vorig seizoen bijvoorbeeld slechts twee concullega’s meer in duel dan Frey. Kortom, een type die goed past bij de clubidentiteit van The Great Old. En bij de kwaliteiten van Julien Ngoy.

POLL: Moet Antwerp Ngoy halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

303
303
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

14
14
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

124
124
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

322
322
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

116
116
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

313
313
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

223
223
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

107
107
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

119
119
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

77
77
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

265
265
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

102
102
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

67
67
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

198
198
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

97
97