Antwerp mikt op transferdeal van 10 miljoen

Antwerp mikt op transferdeal van 10 miljoen

Sven Jaecques en Paul Gheysens zitten niet stil in de huidige zomermercato. Onder de leiding van de manager en voorzitter haalde Antwerp ondertussen een resem interessante nieuwkomers aan boord. Daarnaast zal The Great Old ongetwijfeld ook enkele spelers verkopen. Alireza Beiranvand, Martin Hongla en Aurélio Buta lijken de grootste kandidaat-vertrekkers en het drietal geniet alvast genoeg buitenlandse interesse. De verkoop van Beiranvand, Hongla en Buta zou de Antwerpse clubkas moeten spijzen met minimum tien miljoen euro.


MINIMUM 10 MILJOEN

’t Is tijd voor een frisse wind bij Antwerp FC. Het stamnummer één zette enkele weken geleden de samenwerking stop met Luciano D’Onofrio en dat heeft nu al een grote invloed op het transferbeleid van de club. De voormalige sportief directeur was bij inkomende transfers steeds karig met transfersommen en hij greep doorgaans ook vaak terug naar zijn eigen adressenboekje. Daarnaast slaagde de Italo-Belg er ook niet in om Antwerp te voorzien in lucratieve uitgaande transfers. Door afscheid te nemen van D’Onofrio zet Antwerp bijgevolg in op een meer modern transfer- en sportief beleid.

Antwerp stelde met Brian Priske reeds een voetbaltrainer van new school aan, die zich in zijn visie en filosofie beroept op een doorgedreven data-aanpak. En ook in het transferbeleid voert Antwerp-manager Sven Jaecques, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe sportief directeur, een nieuwe modus operandi door. The Great Old kan opeens wél flinke transfersommen betalen zoals de zes miljoen euro voor Michel-Ange Balikwisha (Standard) en de twee miljoen euro voor Michael Frey (Fenerbahçe). Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van enkele uitgaande transfers die het transferbeleid optimaler moeten maken.



In die optiek worden de namen van Alireza Beiranvand, Martin Hongla en Aurélio Buta hardnekkig in verband gebracht met een vertrek bij The Great Old. Voor Beiranvand zou er interesse zijn van het Portugese Boavista, voor Hongla’s handtekening ligt het Italiaanse Hellas Verona in de running, terwijl Fenerbahçe en Benfica wel graten zien in de komst van Buta. De eventuele gezamenlijk verkoop van dit trio zou op basis van hun betreffende marktwaarde, volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl, alvast 10 miljoen euro bedragen. Al zal Antwerp wel mikken op de hoofdprijs, vooral bij Hongla en Buta.

ALIREZA BEIRANVAND

Alireza Beiranvand beleefde vorig seizoen een droomstart bij Antwerp FC. De Iraniër debuteerde in de Europa League tegen Tottenham Hotspur en hij leverde in zijn eerste wedstrijd voor The Great Old een onberispelijke prestatie af. Beiranvand kreeg in het Tottenham Hotspur Stadium de voorkeur op Jean Butez, die in de voorafgaande weken op enkele foutjes viel te betrappen. Maar ondanks zijn fantastische start kon Beiranvand die positieve lijn niet volledig doortrekken.

Enkele dagen na zijn debuut tegen Tottenham gunde Ivan Leko zijn Iraanse doelman opnieuw het volle vertrouwen tegen Club Brugge. Daarin liet Alireza Beiranvand een veel mindere indruk na dan tegen de Spurs, maar helemaal hopeloos was de prestatie zijn prestatie tegen Club nu ook weer niet. De Belgische media beoordeelde Beiranvands prestatie wel erg streng en ook Ivan Leko kon opvallend genoeg na afloop zijn ontgoocheling amper verbergen.



“Ik nam een risico door Ali te zetten. En dat was een slechte beslissing. Ik zou liegen mocht ik anders beweren”, klonk het toen bij Ivan Leko. Alireza Beiranvand bezit nu eenmaal een onorthodoxe speelstijl, vooral op het voetbaltechnisch vlak, maar desondanks scoorde hij gaandeweg het seizoen nog goede punten in het doel van Antwerp. 't Is wat minder kamikaze en wat meer betrouwbaarheid geworden. Maar aan de Belgische top wordt er  nu eenmaal meer en vooral directe kwaliteit verwacht. 

MARTIN HONGLA

Martin Hongla is al lang niet meer die mister nobody die anno 2019 aansloot in het trainingskamp te Harsewinkel-Marienfeld. De Kameroener is in het voorbije seizoen een echte spilfiguur geworden bij Antwerp FC en dat bewees hij meermaals op het Belgisch en Europees voetbaltoneel. Oorspronkelijk leek het onder zijn eerste Antwerp-coach Laszlo Bölöni nochtans niet meteen te lukken voor Hongla. De Roemeen gebruikte hem voornamelijk als wisselspeler.

“Hij hééft iets, maar het komt er niet uit”, verklaarde Laszlo Bölöni in het seizoen 2019-2020 over Martin Hongla. “Hij moet beter keuzes leren maken op het veld en meer aanwezig zijn.” Gelukkig voor Hongla werd Laszlo Bölöni vervangen door Ivan Leko en de Kroaat geloofde wél vol in zijn kwaliteiten en capaciteiten. “Toen ik vorig seizoen matchen van Antwerp zag, vroeg ik me al af waarom hij niet vaker speelde. Soms mist hij misschien de focus, maar eens hij in the game zit ...”



En Martin Hongla beschaamde zelden dat grote vertrouwen van Ivan Leko. Onder het bewind van zijn aanvallend ingestelde coach groeide de Kameroener zelfs uit tot één van de beste middenvelders van de Jupiler Pro League. En ook in de Europa League speelde Hongla zich nadrukkelijk in de spotlights. Eén dag na de memorabele Europese winst tegen Tottenham Hotspur schreef Ludo Vandewalle in zijn column van Het Nieuwsblad zelfs het volgende. “Hongla-Haroun worden in deze vorm de schrik van elk middenveld in de Europa League.”

Martin Hongla koppelt een energieke speelstijl aan een meer dan degelijke techniek en présence. Daarnaast is de Kameroense international polyvalent en zelfverzekerd. En met een leeftijd van 23 jaar bezit hij ook nog eens een ruime progressiemarge. 't Is dan ook geen toeval dat Club Brugge in de laatste wintermercato interesse toonde in hem. Hongla heeft wel nog wat schaafwerk: hij oogt soms wat nonchalant en ook in de duels mag het soms wat meer zijn. Bij Hellas Verona zou Hongla zich alvast in de juiste competitie bevinden om die mindere punten aan te pakken.

AURELIO BUTA

Aurélio Buta zette onder Laszlo Bölöni grote stappen vooruit als rechtsachter maar pas onder Ivan Leko kwamen zijn kwaliteiten het best tot uiting. De aanvallende filosofie van de Kroaat paste Buta als gegoten en bijgevolg kwam hij op de lijstjes terecht van verschillende geïnteresseerde clubs. De Portugees geldt al enkele jaren als een potentiële vertrekker bij Antwerp FC maar in de huidige zomermercato zal het wellicht eindelijk zover komen.

Antwerp FC lichtte in maart van dit jaar nog maar de optie in contract van Aurélio Buta, waardoor de club tijdens de transferonderhandelingen in een betere onderhandelingspositie komt te staan. Er was toen ook sprake om het contract van Buta nog eens open te breken en zelfs te verlengen. Op die manier kan Antwerp een nog hogere transfersom in de wacht slepen. “Mocht ik eigenaar van Antwerp zijn, ik gaf hem eender welk contract. Want een nieuwe Buta halen, zal véél geld kosten”, verklaarde Lior Refaelov vorige zomer in Het Laatste Nieuws.



Aurélio Buta geniet vandaag alvast de interesse van Benfica, waar de flankverdediger in 2018 nog onder contract stond. Een transfer naar zijn ex-club zou vooral voor Benfica een interessante zaak zijn, want zij beschikken namelijk nog over 50% van zijn economische rechten. Ook de Turkse topclub Fenerbahçe zou volgens de Turkse pers Buta willen aantrekken. Zijn marktwaarde wordt vandaag bepaald op 3,5 miljoen euro maar een hogere verkoopprijs zou zeker moeten lukken. Met Jelle Bataille heeft Antwerp trouwens al een vervanger binnengehaald, wat een verkoop van Buta nog aannemelijker maakt.

POLL: Wie zal Antwerp zeker verlaten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Albert zet RSC Anderlecht met voetjes op de grond vlak voor play-offs
Albert zet RSC Anderlecht met voetjes op de grond vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

4
4
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

36
36
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

23
23
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

150
150
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

87
87
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

130
130
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

71
71
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

76
76
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

120
120
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

522
522
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

174
174
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

950
950
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

105
105
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

156
156