Jacob Bruun Larsen: potentiële ster met een litteken

Foto: Jacob Bruun Larsen: potentiële ster met een litteken

"Onze sportief directeur Peter Verbeke blijft mij altijd positief verrassen met namen waarvan ik denk: 'kunnen we ons die echt permitteren?'", aldus Vincent Kompany een tiental dagen geleden. Het antwoord blijkt volmondig 'ja' te zijn, want met Jacob Bruun Larsen haalt Anderlecht nu een relatief onbekende doch straffe aanwinst in huis. Een zet met het oog op de korte termijn, die hopelijk beter uitpakt dan enkele gelijkaardige constructies in het verleden. Dezelfde valkuilen lijken nochtans toch enigszins aanwezig. Gelukkig oogt het risico al bij al vrij beperkt.

#Creativewithoutmoney. Dat was de hashtag die Verbeke gebruikte na de 1-0 zege van Paars-Wit tegen KRC Genk eerder dit seizoen, toen de Brusselaars een spotgoedkoop elftal tussen de lijnen brachten. Michael Murillo, Bogdan Mykhaylichenko en Josh Cullen hadden opgeteld nog geen twee miljoen gekost, Timon Wellenreuther werd gratis opgepikt terwijl er met Hannes Delcroix, Sambi Lokonga, Yari Verschaeren en Francis Amuzu ook nog vier spelers uit Neerpede aan de aftrap stonden. De overige drie posities werden aangevuld met de huurlingen Matt Miazga, Paul Mukairu en Lukas Nmecha. Een verhouding die de voorbije weken doorgaans redelijk intact bleef, zij het soms met andere namen om de diverse posities te bezetten. Mogelijk komt er straks echter toch enige verandering in die balans.

Tijdens de huidige mercato zet Anderlecht het transferbeleid van afgelopen zomer immers verder. Voor nieuwe reservedoelman Warner Hahn moest het – net zoals voor Wellenreuther – geen centen op tafel leggen, Abdoulay Diaby, Majeed Ashimeru en nu dus ook Larsen werden dan weer geleend. De totale teller aan tijdelijke krachten voor dit seizoen komt zo alweer op acht stuks te staan. Miazga, Mukairu en Nmecha zijn er reeds van bij het begin bij, Derrick Luckassen en Percy Tau werden zopas vervangen door het nieuwe trio huurlingen. Indien zij allen een basisplaats afdwingen, wat in principe toch de bedoeling lijkt, zullen een paar jonkies moeten wijken. Een noodzakelijk kwaad in de jacht op PO I, samen met een Europees ticket nog steeds veruit de voornaamste doelstelling in het Lotto Park.

LOOPBAAN VAN LARSEN

Als die bereikt wordt, en alles even meezit, blijven een aantal van die leenspelers wie weet zelfs langer op post. Zo bedong Verbeke na Mukairu ook op Diaby en Ashimeru een aankoopoptie. In het geval van Larsen liggen de kaarten evenwel anders. De 22-jarige linksbuiten werd zes jaar geleden door Borussia Dortmund weggeplukt uit zijn thuisland Denemarken en maakte destijds meteen indruk in de Duitse jeugdreeksen. Zo was hij in twee seizoenen bij de U19 goed voor 29 doelpunten en 24 assists in 42 duels, waarop Thomas Tuchel hem op 18-jarige leeftijd zijn debuut bij de A-ploeg gunde. Mede door blessures kon Larsen zich aanvankelijk echter niet doorzetten, en ook een halfjaar op huur bij Stuttgart werd niet bepaald een voltreffer. Toch kreeg hij nadien van Lucien Favre plots wél geregeld zijn kans.In de editie 2018/2019 van de Bundesliga mocht de vinnige winger zich 16 keer titularis noemen, en ook in de Champions League kreeg Larsen de nodige minuten. Hoewel zijn productiviteit heel wat lager lag dan bij de jeugd, liet de Deen daarbij toch aardige dingen zien. In die mate zelfs dat zijn geschatte marktwaarde op zes maanden tijd een steile vlucht nam van 0,5 naar maar liefst 20 miljoen euro. Een jaar later was zijn ster reeds wat getaand en nam Hoffenheim hem over voor negen miljoen, maar ook daar kon Larsen zich niet echt doorzetten. Nog eens 12 maanden later mag hij dus alweer beschikken bij het nummer 11 in de Duitsland, dat hem niet nodig had om twee keer de vloer aan te vegen met AA Gent. Al verraadt het gebrek aan een aankoopoptie wel dat Hoffenheim nog steeds in hem gelooft.

ILLUSTERE VOORGANGERS

Ook op het thuisfront, waar FC Kopenhagen eveneens interesse toonde, heerst nog vertrouwen in zijn kunnen. Zo maakte Larsen in september nog deel uit van de Deense selectie die de Rode Duivels partij gaf, al dateert zijn eerste en enige cap intussen wel van maart 2019 en was hij er in de laatste interlands niet meer bij. Desalniettemin lijkt een speler van zijn kaliber, wiens marktwaarde nog altijd op acht miljoen wordt geraamd, met een contract tot 2024 in principe geen spek voor de bek van Paars-Wit. Althans niet in de huidige situatie. Dat de Brusselaars erin slagen om hem aan boord te halen – wellicht net zoals zijn zomerse lotgenoten aan gunstige voorwaarden, hoewel daar ook bij Diaby en Ashimeru voorlopig vrij weinig details over geweten zijn – blijft op zich dus hoe dan ook een knappe prestatie.Toch vallen er tevens enkele bedenkingen te maken. Op het eerste gezicht doet Anderlecht een gouden zaak, ondanks het stilaan uitpuilend huurlingenlegioen. Per slot van rekening heeft Verbeke weinig andere middelen om het elftal op korte termijn te stofferen. Een nog altijd jong voormalig toptalent op een zijspoor tijdelijk rekruteren aan een lage kostprijs, is dan ook een kans die hij moeilijk kan laten liggen. Alleen roept het toch herinneringen op aan het vroegere beleid onder Herman Van Holsbeeck dat tegenwoordig alom verketterd wordt in de hoofdstad. Zo waren Marko Marin (25), Filip Djuricic (25), Alexander Büttner (26) en Lazar Markovic (24) niet veel ouder dan Larsen – of Ashimeru – toen ze in januari neerstreken in het Lotto Park. Hoe het hen vervolgens verging, is een welbekend verhaal.

FYSIEKE VRAAGTEKENS

Markovic liet in de play-offs wel nog flitsen zien van zijn klasse, maar tegen dan was het kalf eigenlijk al verdronken. Vooral het fysieke aspect vormt op die manier vaak een probleem bij dit soort transfers, vermits de speler na een lange periode van inactiviteit tijd nodig heeft om weer op niveau te geraken. Een steen waar Michael Verschueren zich vorige winter ook nog aan stootte met Dejan Joveljic (20) en Marko Pjaca (24). Geen van hen bood een directe meerwaarde, ondanks hun adelbrieven en jeugdige leeftijd. Dat die parameters geen garanties bieden voor een snelle inzetbaarheid, wordt nu trouwens nog maar eens geïllustreerd door Ashimeru. In tegenstelling tot de zes jaar oudere Diaby, die nochtans evenmin over veel ritme beschikt, zit hij een dikke week na aankomst nog steeds niet in de selectie.Het voornaamste vraagteken lijkt dus wanneer Kompany een beroep zal kunnen doen op Larsen, die dit seizoen amper 101 minuten op de teller heeft staan en ook in de vorige campagne niet verder kwam dan 619 stuks. In totaal speelde de polyvalente flankaanvaller, die tevens in het centrum uit de voeten kan, het voorbije halfjaar zo het equivalent van acht volledige wedstrijden, met daarin nul doelpunten en twee assists. Bovendien werd hij daarbij geregeld geteisterd door blessures – vooral aan de knie, iets waar de recordkampioen nochtans al tal van slechte ervaringen mee heeft – en miste hij aan het begin van de huidige jaargang reeds een pak tijd door trainingsachterstand. Afwachten dus hoelang het zal duren vooraleer die straks helemaal weggewerkt is, en Larsen zich paraat toont voor de dienst.

AFSCHEID VAN AMUZU?

Al beschikt de Deen over een grote motor en volume, en is hij verder met zijn kracht, goede passing en begaafde dribbels een vrij complete speler. Het risico op een lange inloopperiode en eventuele blessures ten spijt, mag beter doen dan Mustapha Bundu dus alvast geen probleem vormen. Hoewel hij intrinsiek allicht meer kwaliteiten in pacht heeft, is het echter nog maar de vraag of Larsen snel een opwaardering ten opzichte van Amuzu zal blijken. Tenslotte was hij de afgelopen weken in uitstekende doen. Mogelijk probeert Anderlecht het ijzer in zijn geval te smeden wanneer het heet is, want ook Diaby moet nog worden ingepast. Amuzu dreigt zo voorin sowieso het kind van de rekening te zullen worden. Op links en diep in de punt zijn Mukairu en Nmecha immers allebei verzekerd van hun plek.Voor de plaatsen daarrond kan Kompany straks evenwel kiezen uit een heleboel opties, waaronder dus tevens Larsen. Diens potentieel oogt uitermate interessant, met een mix van snelheid, kracht, overzicht en technische vaardigheden. Nu alleen nog hopen dat die troeven in het Lotto Park eindelijk tot uiting komen. In het verleden bleek het zijn illustere voorgangers niet gegund, maar wie weet vormt Larsen wel de uitzondering op de regel. Per slot van rekening waren ook de meeste andere huurlingen dit seizoen een schot in de roos. Veel tijd valt er alleszins niet te verspillen. 12 wedstrijden resten Anderlecht om een ticket voor PO I af te dwingen, met of zonder bijdrage van Larsen. In het eerste geval mag Verbeke een dikke pluim bijsteken op zijn hoed. Wordt het toch dat laatste scenario, scheurt Paars-Wit tenminste niet haar broek.

POLL: Denkt u dat Larsen direct een voltreffer wordt bij Anderlecht?

De 11 namen: twee grote verrassingen in basiself Club

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Cercle slikt zware domper in volle degradatiestrijd

Vandaag 25 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

778
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1472
{insert image alt}

Bookmakers: Club favoriet, Antwerp quasi kansloos

In de Europa League strijden de twee overgebleven Belgische deelnemers donderdagavond voor een ...

244
{insert image alt}

'Chelsea had krankzinnig plan om Lampard op te volgen'

Ondanks de zware investeringen op de zomermercato, kende Chelsea FC een erg wisselvallige eerste ...

15
{insert image alt}

Cercle slikt zware domper in volle degradatiestrijd

Cercle Brugge deed afgelopen weekend een gouden zaak in de degradatiestrijd, door de volle buit te ...

67
{insert image alt}

De 11 namen: twee grote verrassingen in basiself Club

Club Brugge wil zich donderdagavond absoluut plaatsen voor de 1/8ste finale van de Europa League. ...

384
{insert image alt}

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Royal Antwerp FC had gehoopt om donderdagavond voor een Europese stunt van formaat te zorgen. Om de ...

113
{insert image alt}

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

RSC Anderlecht staat toch onder de nodige druk voor de clash van zondagmiddag op het veld van ...

224
{insert image alt}

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Voormalig Rode Duivel Laurent Ciman kondigde deze week zijn spelerspensioen aan en ging meteen aan ...

116
{insert image alt}

Vandendriessche speelt open kaart over transfer naar KVK

KV Oostende is bezig aan een uitstekend seizoen, maar de Kustploeg dreigt komende zomer opnieuw te ...

109
{insert image alt}

'Klopp grote fan: Liverpool zet Duivel bovenaan verlanglijst'

Liverpool FC kon vorig seizoen eindelijk nog eens beslag leggen op de Engelse landstitel, maar de ...

300
{insert image alt}

Haaland geniet van rivaal: "Gekkenwerk wat hij doet"

Erling Braut Haaland is een absoluut fenomeen, een doelpuntenmachine van het zuiverste soort. Maar ...

160
{insert image alt}

Clement heeft laatste woord vlak voor Europese clash

Club Brugge strijdt donderdagavond om 21u tegen Dynamo Kiev voor een plek in de 1/8ste finales van ...

322
{insert image alt}

De 11 namen: Vercauteren voert 4 wissels door in Glasgow

De heenmatch tussen Antwerp en Rangers leverde een spektakelstuk op, waarbij de Great Old met ...

155
{insert image alt}

Van den Brom krijgt fikse opsteker voor D-day in Charleroi

Zelf wil hij het niet met zoveel woorden gezegd hebben, maar vrijdag in Charleroi is het erop of ...

207
{insert image alt}

'Club Brugge springt in de dans voor Anderlecht-target'

Anderlecht moet het dezer dagen met beperkte middelen zien te redden op de transfermarkt, wat maakt ...

784
{insert image alt}

'Antwerp zet stappen richting eerste zomertransfer'

Antwerp hoop vanavond in Glasgow te stunten tegen Rangers, maar achter de schermen zijn Luciano ...

179
{insert image alt}

Van den Brom gerust over toekomst in Genk

Het lot van John van den Brom in Genk hangt aan een zijden draadje. Winst op bezoek bij Charleroi is ...

232

Gisteren 24 Februari 2021

{insert image alt}

Courtois reageert na vierde clean-sheet op rij

Thibaut Courtois heeft woensdagavond andermaal zijn netten schoon weten te houden bij Real Madrid. ...

159
{insert image alt}

Zware kritiek op Zidane: "Wat heeft het voor zin?"

Real Madrid heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de 1/8ste finales van de Champions League. De ...

388
{insert image alt}

Degryse geeft twee topfavorieten voor eindzege CL

De heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de Champions League zitten er sinds woensdagavond ...

269
{insert image alt}

Coach Dynamo legt druk bij gehavend Club Brugge

In de Europa League beschikt Club Brugge over een goede uitgangspositie om de 1/8ste finale te ...

618
{insert image alt}

Real profiteert nipt van rode kaart, City blijft doorstomen

Real Madrid heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions ...

242
{insert image alt}

Titularis Real onbestaande: "Slechtste speler in Madrid"

Real Madrid kon woensdagavond gouden zaken doen in de Champions League. Op het veld van Atalanta ...

276
{insert image alt}

Romo sluit discussie: "Was géén strafschop voor Club"

OH Leuven slaagde er maandagavond niet in om Club Brugge voor de tweede keer dit seizoen te kloppen. ...

343
{insert image alt}

Vercauteren heeft plannetje: "Leggen er ons niet bij neer"

Antwerp had gehoopt op een nieuwe Europese stunt door de 1/8ste finale van de Europa League te ...

228
{insert image alt}

Onverslijtbare Messi pakt uit met erg straffe statistiek

FC Barcelona heeft zich woensdagavond herpakt na de teleurstellende prestaties tegen Paris ...

177
{insert image alt}

Zware discussie bij Atalanta-Real: "Nóóit een rode kaart!"

In de Champions League moest Real Madrid het woensdagavond met een waslijst aan geblesseerden ...

346
{insert image alt}

'Genkie kan fraaie transfer naar Spaanse top maken'

KRC Genk zit momenteel in een serieuze sportieve dip en behaalde slechts 5 punten in zijn laatste 9 ...

714
{insert image alt}

Club draait duimschroeven aan: "Het is de enige manier"

Club Brugge geraakt maar niet verlost van de corona-uitbraak binnen de club. De voorbije dagen zaten ...

675
{insert image alt}

Flitsende Messi knalt Barça terug in titelstrijd

FC Barcelona was de laatste week toch weer op de sukkel geraakt, met een nieuwe pandoering in de ...

171
{insert image alt}

Vercauteren vreest niet voor LZ7: "Hij is volwassen genoeg"

Antwerp reisde woensdag af naar Glasgow, waar het stiekem hoopt op een stunt in de Europa League. Om ...

154
{insert image alt}

Anderlecht lijkt Standard-sterkhouder niet te moeten vrezen

Komende zondag staat er een nieuwe Clasico tussen Standard en Anderlecht op het programma. Dat is ...

341