Dramatische De Decker: 'Slechtste Gent-coach in 8 jaar'

Dramatische De Decker: 'Slechtste Gent-coach in 8 jaar'

Na tachtig dagen als hoofdcoach neemt AA Gent afscheid van Wim De Decker. De 38-jarige had een ondankbare taak om een mentaal gehavende spelersgroep te erven na de ontslagen van zijn voorgangers Jess Thorup en Laszlo Bölöni. Maar op papier is de sportieve balans onder De Decker erg dramatisch ...


NEERWAARTSE SPIRAAL 

“Die nul moet absoluut weggeveegd worden.” Wim De Decker klonk woensdag nog strijdvaardig voorafgaand de partij tegen Slovan Liberec. AA Gent verloor dit jaar al hun wedstrijden in de Europa League en staat bijgevolg troosteloos laatste in groep L van de Europa League. “Verdienen we het om daar te staan? Neen. Maar we staan er.” Donderdagavond stond de sportieve eer bij de Buffalo's op het spel, maar ook manager Michel Louwagie kon wel een een overwinning gebruiken – met het oog op de clubfinanciën. “Een zege levert 570.000 euro op”, verklaarde hij aan Het Laatste Nieuws. “Zeker in deze tijden telt elke euro. Maar ook ons prestige staat op het spel. Een overwinning zou bovendien een opsteker zijn richting competitie.”

Iets meer dan 24 uur later verloor AA Gent de wedstrijd tegen Slovan Liberec. Opnieuw een domper in Oost-Vlaanderen, het bleek de de nederlaag te veel voor Wim De Decker. Er zat geen verbetering meer in, zo concludeerden Michel Louwagie en Ivan De Witte. En gelijk hebben ze ook wel. Ondanks de grote inspanningen van De Decker slikten de Buffalo's te veel doelpunten en werd er te onzorgvuldig omgesprongen met de eigen vergaarde doelkansen. In vergelijking met het vorige superseizoen bleven tal van parameters (zoals balbezit, kansencreatie, balverlies, ...) van AA Gent nochtans praktisch identiek aan die van de huidige jaargang. De defensieve en aanvallende efficiëntie ontbrak vooral, en dat eerste euvel is een groot breekpunt voor voorzitter De Witte.



De Witte heeft een voorliefde voor een solide en betrouwbare verdediging, eerder dan verwoede aanvalsdriften. Voor hem is de defensieve stabiliteit één van de belangrijkste graadmeters van zijn ploeg. De vele blunders bij doelmannen Thomas Kaminski, Davy Roef, Colin Coosemans en Sinan Bolat kwam dan ook hard aan bij de Gentse preses. En ook donderdagavond blunderde AA Gent meermaals. Met de veelbesproken wissel van Vadis Odjidja-Ofoe, door de grote dekkingsfout van Dino Arslanagic op het veld, en ook Sinan Bolat ging niet helemaal vrijuit. De maat was blijkbaar vol. Wim De Decker kon het tij niet keren. 't Was dan ook geen cadeau om dit AA Gent over te nemen. Maar de cijfers zijn erg duidelijk: De Decker is de slechtst presterende AA Gent-coach van de laatste acht jaar. 

WIM DE DECKER (0,94 PUNT PER MATCH)

Wim De Decker stond exact tachtig dagen aan het roer in de Ghelamco Arena, en daarin bepleitte hij zeventien officiële wedstrijden. Daarvan werden er maar liefst elf partijen verloren. Op gemiddelde basis haalde hij slechts 0,94 punt per wedstrijd, en da's een dramatisch gemiddelde. In de voorbije acht jaar kon slechts één AA Gent-coach een nog lager gemiddelde halen dan De Decker, en dat was Bob Peeters ...

BOB PEETERS (0,64 PUNT PER MATCH)

Hij is de enige coach van AA Gent in de voorbije acht jaar die gemiddeld nog minder punten wist te scoren dan Wim De Decker. In november 2012 werd Bob Peeters weggeplukt bij de toenmalige revelatie Cercle Brugge, maar de nieuwe golden boy van de Belgische trainersgilde kreeg na elf wedstrijden al zijn C4 in Gent. Peeters coachte daarna nog Waasland-Beveren, Charlton Athletic, Sporting Lokeren en momenteel deelt hij de lakens uit bij KVC Westerlo.



LASZLO BÖLÖNI (1 PUNT PER MATCH)

Ironisch genoeg haalde Laszlo Bölöni op gemiddelde basis meer punten dan zijn voormalige assistent-coach Wim De Decker. De Roemeense veldheer wist nochtans amper één wedstrijd te winnen met de Buffalo's (1-0 tegen KV Mechelen), maar daarmee haalt hij wél een hogere frequentie dan De Decker- al is één overwinning op drie partijen nu ook niet meteen indrukwekkend te noemen. Bölöni is sinds oktober aan de slag bij de Griekse topclub Panathinaikos.

MIRCEA REDNIC (1,44 PUNT PER MATCH)

Ook die tweede ex-Roemeense coach van AA Gent wist moeiteloos de gemiddelde puntenwinst van Wim De Decker te overstijgen. De sympathieke en aimabele Mircea Rednic won in Oost-Vlaanderen meer wedstrijden dan dat hij er verloor, maar toch kon hij het daar geen volledig seizoen uitzingen. De globetrotter werd onlangs aangesteld bij FC Viitorul, maar hij had tal van werkgevers na zijn ontslag bij Gent. Petrolul, FC Dinamo, Moeskroen, Al-Faisaly ACSM Poli Iasi en nu dus FC Viitorul.



JESS THORUP (1,68 PUNT PER MATCH)

Het is en zal nog lang één van de grootste blunders blijven in de Gentse clubgeschiedenis. Jess Thorup werd na twee competitiematchen in het huidige seizoen de laan uitgestuurd, en dat betekende een enorme klap voor de spelersgroep van AA Gent. In de voorbije acht jaar presteerden enkel drie Gent-coaches beter qua gemiddelde puntenwinst. Zouden Ivan De Witte en Michel Louwagie spijt hebben? Het ontslag van de Deen kostte AA Gent op sportief vlak meer dan het de club opbracht. Na zijn korte passage bij KRC Genk leidt Thorup momenteel de Deense topclub FC Kopenhagen.

HEIN VANHAEZEBROUCK (1,73 PUNT PER MATCH)

Komt-ie nu terug of niet? Na het ontslag van Wim De Decker wordt de naam van ex-kampioenenmaker Hein Vanhaezebrouck op nadrukkelijke wijze terug opgerakeld. De 56-jarige West-Vlaming geniet nog steeds een groot respect in Gent waar hij in 2015 een huzarenstukje verwezenlijkte met de titelwinst alsook een even historische overwintering in de Champions League. Vanhaezebrouck stond na zijn periode bij AA Gent enkel nog onder contract bij RSC Anderlecht, maar een groot succes was dat echter niet.



VICTOR FERNANDEZ (1,76 PUNT PER MATCH)

Er werd in 2013 veel verwacht van de Spanjaard Victor Fernandez. De ex-coach van onder meer Real Zaragoza, Celta Vigo, Real Betis, en FC Porto moest AA Gent echter al verlaten midden zijn eerste seizoen, na een verloren bekermatch tegen RSC Anderlecht. Nochtans wist hij gemiddeld meer dan voldoende punten te scoren. Fernandez was daarna nog werkzaam bij Deportivo La Coruna, Real Madrid (jeugdcoördinator) en Real Zaragoza. Momenteel is de zestigjarige werkloos.

YVES VANDERHAEGHE (1,77 PUNT PER MATCH)

Tijdens zijn Gentse periode kwam Yves Vanderhaeghe meermaals onder vuur te liggen. Dat had sportieve alsook extra-sportieve redenen, maar Vanderhaeghe zette in Oost-Vlaanderenn al bij al knappe resultaten neer. Geen enkele AA Gent-coach haalde in de afgelopen acht jaar bijvoorbeeld meer punten dan hem. Vanderhaeghe bleef één seizoen in dienst bij de Buffalo's. Daarna trok hij naar zijn ex-club KV Kortrijk, waar hij nog steeds actief is.

POLL: Heeft De Decker zich verbrand bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

19
19
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

88
88
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

60
60
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

187
187
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

20
20
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

124
124
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

225
225
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

78
78
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

38
38
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

454
454
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

142
142
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

573
573
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

771
771
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

470
470
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

537
537