Club topfavoriet in transferslag: 'Nieuwe publiekslieveling'

Club topfavoriet in transferslag: 'Nieuwe publiekslieveling'

Club Brugge lijkt zich stilaan te herpakken na een compleet gemiste competitiestart. De huidige Belgische landskampioen wil zich ook nog versterken met het oog op een succesvolle campagne, en al zeker nadat Krépin Diatta en Emmanuel Dennis nog steeds een transfer kunnen maken. Daarom mikt Club Brugge alvast op de komst van flankaanvaller Linton Maina, die de nodige kwaliteiten bezit om een rol van betekenis te kunnen spelen op Jan Breydel.


PROACTIEF CLUB 

Blijven ze nu of niet? Krépin Diatta en – vooral – Emmanuel Dennis worden de voorbije weken en maanden hardnekkig gelinkt aan een vertrek bij Club Brugge. Beide flankaanvallers werden de voorbije seizoenen bijna als onmisbaar beschouwd bij Blauw-Zwart, en het duo had bijgevolg ook een groot aandeel in de recente titelwinst bij het stamnummer drie. Dit seizoen zoekt Diatta echter naar zijn beste vorm, terwijl Dennis vaak op de Brugse bank vertoeft – wellicht met het oog op een nakende transfer



Een (mentaal) fitte Dennis heeft nochtans altijd zijn plaats in het basiselftal van Club Brugge, iets wat de Nigeriaan trouwens met overschot bewees tijdens zijn laatste basisplaats tegen KRC Genk. Onorthodox en wispelturig, maar tegelijk dreigend en enorm nuttig. Toch lijkt het erg onzeker dat zowel Dennis als Diatta binnen elke weken nog actief zullen zijn op Jan Breydel. Vooral de Brugse cyclus van Dennis lijkt aan z'n eind te komen en zoals het een echte topclub betaamt, gaat Club Brugge reeds proactief te werk. De 21-jarige Linton Maina zou volgens Duitse en Belgische media namelijk dichtbij een transfer staan richting de Belgische landskampioen.

PROFIEL VAN DENNIS 

De vinnige flankaanvaller staat in Duitsland al enkele jaren te boek als één van de grootste landelijke talenten: Maina was namelijk pas achttien jaar toen hij bij Hannover 96 debuteerde in de Bundesliga. In het volgepakte Signal Iduna Park van Borussia Dortmund mocht Maina in 2018 zijn eerste speelminuten maken in de hoogste Duitse voetbalafdeling. Kort na zijn grote debuut bevond de tiener zich al snel op de radar van menig Europese topclub zoals Manchester United. 



Dit seizoen is Maina ondertussen drie jaar rijper geworden en ontwikkelde hij zich razendsnel in de 2. Bundesliga, waar zijn club Hannover 96 sedert vorig seizoen vertoeft. In de HDI-Arena lukte Maina in de laatste editie twee doelpunten en maar liefst zeven assists. Die fraaie statistieken leverde hij steevast af op de rechterflank maar ook als centrale spits kan de 21-jarige gemakkelijk depanneren. In die optiek kan de jonge Duitser beantwoorden aan het profiel van Emmanuel Dennis, die ook vaak schippert als flankaanvaller en centrale aanvaller.

GEEN PHANTASIALAND 

Volgens het Duitse medium Sport Buzzer was Club Brugge evenwel niet de eerste Belgische club die zich meldde aan het front voor Linton Maina. In navolging van twee andere revelaties in de 2. Bundesliga, Tim Kleindienst en Niklas Dorsch, werkte AA Gent namelijk een bod uit van maar liefst zes miljoen euro. Dat aanbod overtrof zelfs de poging van VfL Wolfsburg (3,5 miljoen euro), dat al maandenlang wild liep van Maina. Met dat extra kapitaal zou Hannover 96 flinke zaken kunnen realiseren met het oog op de promotie naar de Bundesliga. 



Ondanks het Gentse aanbod van zes miljoen euro ging Hannover-manager Martin Kind evenwel niet overstag: Linton Maina zou namelijk nog van grote waarde zijn voor de ambitieuze tweedeklasser. De sportieve decision makers van Hannover, sportief directeur Gerhard Zuber en coach Kenan Kocak, zien in Maina echter een belangrijke pion in hun queeste om snel terug te keren naar de Bundesliga, en hopen bijgevolg dat hun aanvaller volgend jaar nog enkele miljoenen meer waard wordt.

Volgens het Duitse Bild zou Hannover 96 namelijk azen op een topdeal van tien miljoen euro, maar dat lijkt vooral een slinkse onderhandelingstactiek te zijn van de club. Jörg Schmadtke, de sportief directeur van VfL Wolfsburg, uitte daarover reeds zijn ongenoegen in Bild. “Maina is een interessante speler – als de voorwaarden gunstig zijn. En dat is niet het geval bij een vraagprijs van tien miljoen euro. We zitten niet in Phantasialand!” nam Schmadtke geen blad voor de mond.

GEMISTE BEKRONING BIJ U21

Ondertussen is de interesse van AA Gent, VfB Stuttgart, 1. FC Köln en VfL Wolfsburg al flink getemperd en lijkt Club Brugge daarom momenteel de enige serieuze kandidaat te zijn in de strijd om Maina. Datzelfde Bild maakt namelijk gewag van een Brugs bod dat om en bij de zes miljoen euro zou schommelen, wat namelijk exact dezelfde aanbieding betreft als die van AA Gent. Hannover 96 zou hun oorspronkelijke vraagprijs van tien miljoen euro wel al bijgesteld hebben richting de zes à acht miljoen euro. En dat lijkt in elk geval ook een meer realistische waardering van de Duitse clubleiders.



Desondanks blijft Maina een dure vogel omdat hij nog maar twee jaar een echte basisspeler is bij Hannover 96. Ook zijn fysieke gesteldheid moet Club Brugge enigszins zorgen baren. Zo moest de Duitse jeugdinternational vorig seizoen in maar liefst tien competitiewedstrijden verstek geven wegens blessures. Ook in het Oostenrijkse oefenkamp, waar Hannover het nieuwe voetbalseizoen voorbereidt, traint Maina ondertussen individueel met fysiektrainer Dennis Fischer. 

Daardoor zal Maina hoogstwaarschijnlijk de eerste wedstrijden missen in de DFB Cup, én zag hij zijn eerste speelminuten bij de Duitse U21 in rook opgaan. Die eerste selectie voor de Duitse U21 was voor Linton Maina de absolute bekroning voor zijn voorbije seizoen, waarin hij een hoog niveau haalde. De flankaanvaller maakte de voorbije jaren steevast deel uit van de lagere Duitse jeugdselecties, waar hij in totaal 22 caps verzamelde. 

PERFECT FIT 

Ook al mag Linton Maina eerder als blessuregevoelig beschouwd worden, de 21-jarige is en blijft een vat vol talent. In de vaak gehanteerde 3-5-2-opstelling van Philippe Clement zou Maina alvast goed kunnen fungeren. In het Brugse systeem moeten de flankaanvallers in eerste instantie op offensief gebied het verschil maken, maar ook de defensieve taken mogen zeker niet vergeten worden. Maina blijkt alvast over de nodige verdedigende skills te beschikken alsook de ingesteldheid om zijn defensieve focus niet te verliezen. Zo waren er vorig seizoen in de 2. Bundesliga amper vijf flankspelers meer defensief aanwezig dan Maina, die ook hoog scoorde in de desbetreffende efficiëntie.



Maar Maina's grootste kwaliteiten liggen uiteraard op het aanvallende compartiment. Zo was de Duitse jeugdinternational de primus onder zijn positionele collega's als het aankomt op aantal geslaagde offensieve acties per wedstrijd. Op het gebied van het aantal dribbels – en de efficiëntie ervan – prijkte Maina zelfs op de tweede plek. Voeg daarbij nog zijn hoge cijfers qua lange rushes én versnellingen met de bal aan de voet, en het is duidelijk waarom Maina zo gegeerd is op de transfermarkt. Bovendien leverde hij ook nog eens 0,29 assist per wedstrijd af, waarmee hij de derde beste assistent-flankaanvaller was in het voorbije seizoen. Kortom, Maina bezit alle kwaliteiten om een meerwaarde te worden bij Club Brugge, en hij beschikt tevens over de nodige schwung en skills om snel de harten te veroveren op Jan Breydel.

POLL: Past Maina bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

2
2
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

46
46
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

80
80
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

50
50
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

130
130
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

22
22
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

127
127
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

57
57
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

157
157
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

63
63
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

143
143
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

157
157
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

367
367
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

288
288
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

387
387