Beloften in 1B: een goed of slecht idee?

Foto: Beloften in 1B: een goed of slecht idee?

Coronacrisis of niet, de licentiecommissie toonde zich ongenadig en veroordeelde zeven clubs – onder voorbehoud van de beslissing van het BAS – tot de amateurreeksen. De vraag hoe het verder moet met de Jupiler Pro én Proximus League klinkt nu dan ook eens zo hard, want op dit moment komen we op die manier aan amper 19 teams in 1A en 1B. Een mogelijke oplossing bestaat er naar verluidt in om een aantal beloftenelftallen van de topploegen toe te laten tot het tweede niveau. Een goed of slecht idee?

Hét voorbeeld is Nederland, waar Jong Ajax, PSV, AZ en Utrecht al jarenlang meedraaien in de Keuken Kampioen Divisie – de tweede klasse bij onze noorderburen. Vier ploegen dus, want toen de zogenaamde voetbalpiramide werd ingevoerd miste Feyenoord de boot. Een fout die de Rotterdammers nu graag goed willen maken, nadat ze zagen hoe de concurrentie de vruchten plukte van deze ideale overgangsfase in de opleiding van hun talenten. Het idee is dan ook simpel: de beloftevolle jongeren van topclubs sneller laten rijpen en klaarstomen voor het grote werk. Het nadeel is dan weer wel dat zulke spelers minder verhuurd worden aan kleinere teams, waar dat groeiproces in ons land vandaag toch nog altijd vaak plaatsvindt.

JONG NEDERLAND

Voor we onze blik werpen op de eventuele invoering van het systeem in België, nemen we het format in Nederland nog wat nauwer onder de loep. De vier Jong-elftallen in tweede klasse zijn gebonden aan een paar duidelijke regels, die omschrijven wie wel of niet inzetbaar is. Zo mogen alleen spelers jonger dan 23 jaar aantreden bij de beloften, en zijn er ook voorwaarden omtrent het aantal matchen die ze al bij de A-kern achter de rug hebben. Voorts maken deze teams uiteraard geen aanspraak op promotie, al kunnen ze vanaf volgend jaar wél degraderen. Zij het enkel in ruil voor een van de twee Jong-ploegen in derde klasse.Net zoals bij ons trekken de Nederlanders hier de grens tussen prof –en amateurvoetbal. Ook zij worstelen echter met deze lastige kwestie, meer zelfs: de komende seizoenen blijft het promotierecht vooralsnog bevroren. Geen dalers en stijgers tussen het tweede en derde niveau dus, wat de KNVB de tijd gunt om de transitie beter te regelen door bijvoorbeeld aangepaste licentie-eisen voor promovendi uit te werken. Hoe dan ook blijkt zo opnieuw hoe de stap van de Amateurreeksen naar het betaald voetbal geen sinecure is. In België toonden slechts een handvol ploegen zich bereid ze te wagen, amper twee kregen groen licht.

4 BELOFTEN IN 1B?

Indien straks werkelijk enkele profclubs kopje onder gaan – van Standard kunnen we het moeilijk geloven, maar de overige zes verkeren toch in diepe wateren – kunnen dus weinigen klagen mochten beloftenelftallen effectief worden toegelaten tot 1B. Als het huidige format gehandhaafd blijft, komen we binnenkort per slot van rekening misschien zelfs vier deelnemers te kort om aan het seizoen te beginnen. Een gat dat eventueel opgevuld zou kunnen worden met de U21's van Club Brugge, KRC Genk, KAA Gent en RSC Anderlecht – de vier meest logische kandidaten, al zijn ze daar in Luik wellicht niet helemaal mee akkoord.Meer lijkt in de formule van vandaag echter onmogelijk, want zelfs nu zou zo al maar liefst de helft van de volledige Proximus League uit het jeugdig materiaal van een of meerdere G5'ers bestaan. Een veel hogere ratio dan in Nederland, waar maar liefst 20 teams actief zijn op het tweede niveau. Vermits daar in theorie jaarlijks drie ploegen kunnen opgaan tegenover slechts één in ons land, valt het evenwicht wat dat betreft dan weer wel enigszins mee. De vier Belgische tweedeklassers hebben in dit scenario immers elk 25 procent kans om te stijgen, amper een dikke zes procent meer dan in de Keuken Kampioen Divisie (3/16 of 19%).

WENS VAN VERHAEGHE

Een andere mogelijkheid is om, naar het voorstel van Bart Verhaeghe, het gedrocht van 1B simpelweg af te schaffen en over te gaan naar een gloednieuw systeem. Eentje met 18 of zelfs 20 ploegen op het hoogste niveau, gevolgd door een directe stap terug naar een amateurreeks als tweede klasse – met aangepaste licentievoorwaarden. Gezien de problemen bij onze noorderburen om die kloof te overbruggen, kunnen we ons wel de vraag stellen hoeveel van die teams ook maar enige aansluiting met de top zullen weten te vinden. Desalniettemin blijkt nu andermaal dat er in België gewoon geen draagvlak is voor 24 profclubs.Indien de wensen van de Club Brugge-voorzitter ooit werkelijkheid worden, staat de deur alvast wagenwijd open voor de implementering van zijn beloften – en die van een paar concurrenten – in de tweede reeks. Die, net zoals in Nederland, eventueel zelfs een ruime vorm kan aannemen en uit 20 leden bestaan om zéker plaats te maken voor een paar U21-teams. Zulk een ingrijpende hervorming lijkt zelfs in het klimaat van vandaag echter toch nog niet voor morgen, alhoewel: eens het BAS heeft geoordeeld over alle licenties en het doek voor sommigen dus definitief valt, kan over een nieuwe competitieformule worden gestemd.

PRO'S & CONTRA'S

Waar dit soort plannen normaal veel tegenkanting zouden krijgen van de kleinere ploegen, biedt de crisis – zowel door het coronavirus als wat de licenties betreft – nu opportuniteiten. Meer zelfs: wie weet dringt een noodzakelijke ingreep zich straks op om de leemtes die ontstaan op te vullen. De vraag is dan wel hoeveel plaatsjes effectief vrijkomen. Zijn dat er bijvoorbeeld maar een tweetal, dan ontstaat er ongetwijfeld een strijd tussen de topclubs wie daar recht op heeft. Club Brugge werd alvast tot kampioen in de huidige jeugdopzet uitgeroepen, met Anderlecht als nummer twee. Samen met Genk staan zij al zeker op de eerste rij.De laatste vraag die ons nog rest is of, los van al deze praktische overwegingen, dit alles op zich nu eigenlijk een slimme zet zou zijn. Het antwoord luidt ja en nee. Ja, omdat het voor spelers uit de opleiding van onze topclubs en jonge aanwinsten zoals pakweg Odilon Kossounou (Club Brugge) of zelfs Ianis Hagi (weldra al ex-Genk) een ideale leerschool kan vormen. Neen, omdat vooral jonkies uit die eerste categorie minder naar teams of Zulte Waregem of KV Mechelen zullen trekken, waar eveneens veel op te steken valt. Op sportief vlak is het voor de andere tweedeklassers evenmin een pretje, en ook de spanning komt het soms niet ten goede.

TIJD VOOR IETS NIEUWS?

Tot slot dreigen dit soort constructies misschien wel tot nóg meer risicovolle aankopen van bedenkelijke kwaliteit te zullen leiden, want indien die niet voldoen zijn ze tenminste een aanwinst voor het B-elftal. Een praktijk die we vooral bij Barcelona B en Real Madrid Castilla, actief op het derde niveau in Spanje, veelvuldig zien en hier niet de bedoeling kan zijn. Toch flink wat nadelen dus, bovenop de bedenking dat het voor het Belgisch voetbal iets compleet nieuws zou zijn. Al geraakten ze er in Nederland toch snel aan gewend. Wie weet is het ook voor ons dus tijd om weer eens iets anders te proberen. Al dan niet gedwongen door de omstandigheden.

POLL: Bent u pro of contra beloftenteams in tweede klasse?

<

'Vijfde aanwinst legt medische testen af bij Anderlecht'

'Antwerp sluit akkoord met fans over Lamkel Zé'

Van den Brom deelt subtiele sneer uit naar Bongonda

Vandaag 22 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Diatta staat al voor groot probleem bij AS Monaco

Krépin Diatta heeft dan toch zijn toptransfer beet. Hoewel de deal nog niet officieel ...

1309
{insert image alt}

Diatta kan Club Brugge bijna 50 miljoen opleveren

Als een donderslag bij heldere hemel. Krépin Diatta leek het seizoen nog te zullen volmaken bij ...

3413
{insert image alt}

De explosie van Vlap: RSCA rekent zich rijk

Het heeft lang geduurd dit seizoen, maar er wordt nog eens positief gesproken over Michel Vlap. ...

1151
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Monaco kondigt Diatta aan, Leicester wil stunten

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

606
{insert image alt}

'Carcela neemt beslissing over transfer naar Turkije'

Standard leeft sinds de aanstelling van Mbaye Leye als nieuwe trainer weer helemaal op en pronkt na ...

9
{insert image alt}

'Anderlecht wil alweer afscheid nemen van floptransfer'

RSC Anderlecht heeft zijn eerste thuiswedstrijd van 2021 al winnend afgesloten en maakte ...

90
{insert image alt}

'Antwerp onderhandelt over keeper uit JPL'

Antwerp lijkt deze maand nog een doelman aan te gaan trekken, want Jean Butez is nog een tijdje out ...

65
{insert image alt}

Dury woest op VAR: "Moet de keeper volgende keer geblinddoekt?"

Zulte Waregem leed donderdagavond een bijzonder zure nederlaag. Het kwam tegen OH Leuven 2-0 voor, ...

83
{insert image alt}

Van den Brom deelt subtiele sneer uit naar Bongonda

KRC Genk zag zijn achterstand op Club Brugge deze week nog wat verder groeien. De kloof bedraagt nu ...

175
{insert image alt}

'Antwerp sluit akkoord met fans over Lamkel Zé'

Didier Lamkel Zé maakte woensdag een verrassende en opgemerkte rentree bij Antwerp. Na dik drie ...

323
{insert image alt}

'Vijfde aanwinst legt medische testen af bij Anderlecht'

Het ziet ernaar uit dat Anderlecht niet van plan is om Abdoulay Diaby op de flank uit te spelen, ...

312

Gisteren 21 Januari 2021

{insert image alt}

VD Brom waarschuwt Club, Hein maakt eerlijke analyse

De topper van de midweekspeeldag in de Jupiler Pro League tussen Racing Genk en AA Gent eindigde in ...

716
{insert image alt}

Alweer prijs: 'RSCA verwent Kompany met nieuwe toptransfer'

Het ziet ernaar uit dat Anderlecht niet van plan is om Abdoulay Diaby op de flank uit te spelen, ...

549
{insert image alt}

Lamkel Zé heeft boodschap Antwerp begrepen

De soap is nog niet voorbij. Nochtans pleegde Didier Lamkel Zé recent nog karaktermoord door in een ...

395
{insert image alt}

Hein & co moeten het compleet ontgelden: "Schaamtelijk!"

In de Jupiler Pro League stond vanavond het laatste duel van deze midweekspeeldag op het programma. ...

312
{insert image alt}

Liverpool blameert zich en ziet United uitlopen

Liverpool heeft donderdag averij opgelopen in de Premier League. De regerend landskampioen beet zich ...

80
{insert image alt}

Matig AA Gent ontsnapt tegen tienkoppig Racing Genk

Deze week werd in de Jupiler Pro League de – vooruitgeschoven – 25ste speeldag afgewerkt. Daarin ...

196
{insert image alt}

Standard komt met geniepige prik naar Defour

Standard kent een perfecte start onder nieuwe coach Mbaye Leye. De Senegalees boekte namelijk negen ...

442
{insert image alt}

Origi tekent bij terugkeer voor onwaarschijnlijke misser (🎥)

Ook in de Premier League wordt er vanavond opnieuw gevoetbald, met onder meer het duel tussen ...

185
{insert image alt}

Club-fans niet te spreken over 'soldenprijs' Diatta: "Kijk naar Doku"

De kogel is door de kerk: Krépin Diatta verlaat Club Brugge voor AS Monaco. Het ging dus allemaal ...

679
{insert image alt}

Herbeleef: Gent mag nog van geluk spreken tegen tienkoppig Genk

Voor de afsluiter van de midweekspeeldag hebben de kalendermakers een traditionele topwedstrijd ...

72
{insert image alt}

Lijdensweg blijft duren: Agüero besmet met covid

De pech blijft Sergio Agüero dit seizoen maar achtervolgen. Na het nodige blessureleed is de ...

45
{insert image alt}

Discussie na rode kaart Cuesta: "Wat een comedyshow"

KRC Genk kende donderdagavond een droomstart op eigen veld tegen AA Gent. Na amper zeven minuten kon ...

829
{insert image alt}

Diatta reageert eerste keer op vertrek bij Club

Club Brugge heeft donderdagavond afscheid genomen van één van zijn smaakmakers. Zo besloot Krépin ...

832
{insert image alt}

'Zidane zorgt voor verbijstering in kleedkamer Real'

De spelersgroep van Real Madrid zou steeds meer in onmin leven met trainer Zinedine Zidane. De ...

340
{insert image alt}

Fraaie comeback OHL beloond met gouden driepunter

Na een wedstrijd die alle kanten uitging, heeft OHL zich finaal de beste getoond. Essevee leek lange ...

256