Het been van PO I: de 4 honden gewikt en gewogen

Het been van PO I: de 4 honden gewikt en gewogen

Vier speeldagen voor het einde van de reguliere competitie zijn drie teams zeker van PO I: Club Brugge, AA Gent en Charleroi. Met respectievelijk negen en zeven punten voorsprong op het nummer zes mogen daarnaast ook Antwerp en Standard hun ticket stilaan boeken. Rest nu dus alleen nog maar de vraag wie zich als laatste gelukkige bij dat lijstje schaart, een race die razend spannend lijkt te zullen worden.


Mathematisch gezien maken namelijk maar liefst zeven (!) teams nog altijd kans om straks deel te mogen nemen aan de eindronde. Hoewel hun achterstand relatief beperkt is, zien wij Moeskroen, STVV of KV Kortrijk echter niet meteen in staat om nog een late eindsprint in te zetten. Hoe het zit met de overige vier kandidaten, die volgens ons dus toch over iets betere papieren beschikken, ontdekt u hieronder.

KRC GENK – 38 PTN
Beginnen doen we bij de ploeg die op dit moment de zesde plaats beet heeft. Uiteraard hadden ze bij de regerend landskampioen op veel meer gehoopt, maar na zowat een heel jaar uit de boot te vallen is Genk vast al blij er vandaag bij te zijn. Of dat ook binnen vier weken nog steeds het geval is valt evenwel af te wachten, want de troepen van Hannes Wolf blijven wisselvallig voor de dag komen. Met een zeven op 15 sinds nieuwjaar werd de laatste rechte lijn alvast niet optimaal ingezet, al dient dat schaarse puntengewin toch wat gerelativeerd te worden. Alleen de thuisnederlaag tegen Standard dit weekend kwam ongelegen.



Voor de rest won Genk op het veld van Zulte Waregem en in eigen huis tegen Charleroi, in Gent en Antwerp – twee teams met een fikse thuisreputatie – pakten de Limburgers één op zes. Een loodzwaar programma dus, met vijf stevige tegenstanders en slechts twee duels in de eigen Luminus Arena. Hoewel het nog altijd wachten is tot weer een échte sterkhouder opstaat, zullen Dimitri de Condé en co nu dan ook graag een blik op de aankomende kalender werpen. Kortrijk en Oostende uit moet doenbaar zijn, tussendoor komt wel leider Club Brugge op bezoek. De laatste speeldag zou dus zomaar wel eens beslissend kunnen worden.

KV MECHELEN – 37 PTN
Dan ontvangt Genk met KV Mechelen immers het elftal dat hen vandaag het kortst op de hielen zit. Achter de Kazerne leken ze hun onverhoopte ambities na de vier opeenvolgende nederlagen in 2020 op te mogen bergen, zeker aangezien Malinwa maar niet van haar thuiscomplex verlost geraakte. Dat één overwinning wonderen kan doen, werd met de zege tegen Anderlecht dit weekend echter nog maar eens geïllustreerd. De promovendus maakt dankzij de deugddoende driepunter nog altijd kans om straks in het eerste jaar terug op het hoogste niveau meteen mee te mogen doen met de grote jongens. Nu al een straffe prestatie.



De komende weken zouden de Mechelaars bovendien in staat moeten zijn om vlotjes bovenin mee te blijven draaien, want met achtereenvolgens Waasland-Beveren thuis, STVV uit en Eupen thuis is het schema hen gunstig gezind. Daarna moet de laatste stap dus in Genk gezet worden, allicht een rasecht alles-of-niets duel met de eindronde als inzet – tenzij de kandidaten hieronder zich er toch nog mee bemoeien. Wouter Vrancken rekent alvast op zijn sterk collectief, mét steunpilaar Joachim Van Damme terug in de rangen én recent gekruid met talenten als Aster Vranckx en Issa Kaboré, om de opdracht tot een goed einde te brengen.

ZULTE WAREGEM – 34 PTN
Terwijl Genk en KV Mechelen hun lot allebei dus nog in eigen handen hebben, moet Zulte Waregem al rekenen op puntenverlies van de concurrentie. De achterstand op het nummer zes bedraagt momenteel namelijk toch al vier punten, wat betekent dat Genk bij een negen op 12 hoe dan ook geen rekening meer hoeft te houden met Essevee. In het geval van een gelijke stand is in de eerste plaats trouwens het aantal overwinningen en vervolgens het doelpuntensaldo van tel. In beide aspecten doen de Limburgers (11 en +1) beter dan de jongens van Francky Dury (10 en -1). Voor de volledigheid: KV Mechelen zit aan 11 en -4.



Vermits ze aan de Gaverbeek sowieso meer matchen moeten winnen om minstens gelijk te komen – tenzij een zeldzaam scenario zich voltrekt – hoeft dat in principe echter geen hinderpaal te zijn. Zeker niet als de streekderby’s tegen Oostende en Kortrijk geen punten kosten, een vereiste om op de voorlaatste speeldag in Anderlecht nog om de knikkers te spelen. Daarna volgt wel alweer een lastige partij in eigen huis tegen Standard, de vormcurve laat met drie op 21 bovendien te wensen over. Dat Essevee überhaupt kans maakt op PO I is dan ook een klein mirakel, maar wie weet is het geluk van de anciens nog niet opgebruikt.

ANDERLECHT – 34 PTN
In het Lotto Park hopen ze dan weer vooral geen tegenslagen meer te moeten verwerken. Of Vincent Kompany gelijk heeft dat Anderlecht tot dusver al meer had verdiend durven we louter op sportieve basis betwijfelen, maar de nodig portie pech kwam Paars-Wit dit seizoen ontegensprekelijk tegen. Toch is de situatie nu eenmaal wat ze is: op vier matchen van het einde tellen de Brusselaars vier punten achterstand op Genk, met twee wedstrijden minder gewonnen en een doelpuntensaldo dat zowaar in evenwicht is. Helaas blijven de sterkhouders ook nog eens vallen als vliegen, want volgende week is Jérémy Doku geschorst.



Het goede nieuws voor Anderlecht is dat het met Eupen, Waasland-Beveren en STVV nog drie hapklare brokken krijgt voorgeschoteld, al bleken ook die in deze jaargang vaak niet zo gemakkelijk door te slikken. Tussendoor komt Zulte Waregem op bezoek, nog maar eens een duel waarin de recordkampioen zich geen misstap meer kan veroorloven – iets wat in Mechelen dus niet al te best afliep. Zelfs als RSCA voortaan foutloos blijft, moeten alle stukken de volgende weken echter al perfect in mekaar gaan passen om de drie overige kandidaten voorbij te steken. Een moeilijke puzzel: Frank Vercauteren moet er stilaan zowat gewend aan zijn.

POLL: Wie zal volgens u het laatste plekje in PO I bemachtigen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ongeloof bij PSG: "Onmogelijk dat we hier niet scoren..."
Ongeloof bij PSG: "Onmogelijk dat we hier niet scoren..."

De eerste terugwedstrijd in de halve finales van de Champions League heeft alvast voor sensatie ...

1
1
'Onana mag droomtransfer naar Barça om deze reden schrappen'
'Onana mag droomtransfer naar Barça om deze reden schrappen'

Everton wist na een woelig seizoen het behoud in de Premier League af te dwingen, maar daarmee is de ...

11
11
'Simons verlaat Dender voor opvallend avontuur'
'Simons verlaat Dender voor opvallend avontuur'

Timmy Simons wist dit seizoen de eerste straffe stoot uit zijn trainerscarrière te ...

90
90
Doelhout doet Parijse droom barsten: Dortmund naar finale
Doelhout doet Parijse droom barsten: Dortmund naar finale

Tot ieders verbazing heeft Borussia Dortmund zich dinsdagavond als eerste geplaatst voor de finale ...

113
113
'Olivier Renard moet ophoepelen bij Montréal'
'Olivier Renard moet ophoepelen bij Montréal'

De voorbije jaren gingen alsmaar meer Belgen hun geluk zoeken in de Amerikaanse MLS. Eén van ...

32
32
Lang doet boekje open over blessureleed: "3 foute diagnoses"
Lang doet boekje open over blessureleed: "3 foute diagnoses"

Als er een feestje gevierd wordt, dan staat Noa Lang vaak op de eerste rij. Dat was de voorbije ...

35
35
Club Brugge krijgt straffe belofte van Igor Thiago
Club Brugge krijgt straffe belofte van Igor Thiago

Club Brugge zal er woensdag alles aan om doen om geschiedenis te schrijven. Het kan de finale van de ...

309
309
'Club Brugge en Union willen transfer Anderlecht kapen'
'Club Brugge en Union willen transfer Anderlecht kapen'

De komende weken wordt de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog razend spannend. Met nog drie ...

338
338
Missie geslaagd: Geraerts houdt Schalke in 2. Bundesliga
Missie geslaagd: Geraerts houdt Schalke in 2. Bundesliga

In oktober werd Karel Geraerts aangesteld als trainer van Schalke 04 met slechts één ...

196
196
Nieuwe speelwijze bij Genk? El Ouahdi klaar en duidelijk
Nieuwe speelwijze bij Genk? El Ouahdi klaar en duidelijk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

145
145
Fiorentina-coach doet voorspelling voor clash met Club
Fiorentina-coach doet voorspelling voor clash met Club

Club Brugge staat woensdagavond voor één van de belangrijkste wedstrijden uit zijn ...

353
353
'United beslist over ontslag Ten Hag na zoveelste afgang'
'United beslist over ontslag Ten Hag na zoveelste afgang'

Manchester United blijft ook dit seizoen maar aanmodderen. Maandag werd met pijnlijke 4-0-cijfers ...

105
105
<strong>‘KRC Genk de waanzin voorbij met 4 JPL-toptransfers’</strong>
‘KRC Genk de waanzin voorbij met 4 JPL-toptransfers’

KRC Genk heeft zijn zinnen gezet op versterkingen voor het komende seizoen in de Jupiler Pro League, ...

671
671
Oorzaak gevonden voor braak-incident met Ashimeru
Oorzaak gevonden voor braak-incident met Ashimeru

RSC Anderlecht wordt tijdens de Champions' Play-Offs niet gespaard van blessureleed. Zo raakte ...

201
201
'Bayern trekt conclusie na Real-flirt: toptransfer in Milaan'
'Bayern trekt conclusie na Real-flirt: toptransfer in Milaan'

Woensdagavond strijden Real Madrid en Bayern M&uuml;nchen om een ticket voor de finale van de ...

104
104