Dinsdagavond, Champions League avond. Na een veelbewogen wedstrijd speelt Ajax het uitduel tegen Manchester City gelijk. Een puntendeling met een dubbel gevoel, want eigenlijk wil je een 0-2 voorsprong nooit uit handen geven. Ook een dubbel gevoel omdat City met wat meer mazzel de wedstrijd alsnog had kunnen winnen.
Bijna nog opvallender dan het gelijke spel van Ajax tegen het onsamenhangende sterrenelftal van Manchester City is het uitstekende spel van Borussia Dortmund. Althans, het uitstekende spel zal niemand ondertussen meer verbazen, maar het geweldige resultaat alleszins. De thuiszege op het sterrenensemble van Real Madrid twee weken geleden mocht al met gouden letters in de Duitse annalen worden bijgeschreven. Ook in de uitwedstrijd hadden
die Borussen alle kans om de drie punten te bemachtigen. Vlak voor tijd stonden de Duitsers immers nog met 1-2 voor, totdat landgenoot Mesut Ozil een vrije trap binnenschoot en de eindstand op 2-2 bepaalde.
De afgelopen jaren domineert Dortmund op de Duitse velden. De aanvalsmachine van Jürgen Klopp, opgebouwd uit jong talent dat jaren achtereen de vrijheid kreeg zich te ontwikkelen, wist
Rekordmeister FC Bayern München te controleren. Afgelopen jaar werd zelfs de dubbel behaald, ondanks de verkoop van bijvoorbeeld middenvelder Nuri Sahin (aan Real Madrid!). Het
Vollgasfußball dat in Duitsland dus al jarenlang niet alleen de voetbalharten sneller laat kloppen, maar ook resultaat wist te boeken, verovert nu eindelijk ook Europa. Blijkbaar hadden begin-twintigers als Kevin Großkreutz, Marcel Schmelzer, Łukasz Piszczek, Neven Subotic, Mats Hummels, Mario Götze, Sven Bender, Ivan Perisic en Robert Lewandowski de afgelopen seizoenen nodig om te rijpen en daarmee de stap te zetten naar de Europese (sub)top.
Borussia Dortmund schakelde al onder Bert van Marwijk, halverwege het vorige decennium, over op de eigen jeugd. De ploeg uit het Ruhrgebied moest wel vanwege forse financiële problemen. Die nood is echter tot een deugd geworden. De eerder genoemde Sahin werd al met forse winst verkocht, evenals de Japanse middenvelder Shinji Kagawa, en het voetbal van de jongelingen is om van te watertanden.
Inmiddels heeft Dortmund zelf ook weer eens de portefeuille getrokken. Duits multitalent en
Fußballer des Jahres 2011-2012 Marco Reus werd voor een bedrag van zeventien miljoen euro (!) losgeweekt van Borussia Mönchengladbach. Een groot risico gezien de financiële problemen van de laatste vijftien jaar, maar dankzij de
transfers van de jaren daarvoor gecombineerd met de sportieve successen, was het een risico dat de clubleiding blijkbaar aandurfde. Marco Reus is overigens een uitstekende aankoop: in Madrid maakte hij het openingsdoelpunt.
Ik ben benieuwd tot waar de dadendrang van Dortmund gaat leiden. De Duitse club speelt on-Duits aanvallend, net als concurrent Bayern München overigens, en verwarmt de harten van de ware voetbalfans. Het is daarom te hopen dat de Duitse kampioen van de afgelopen twee jaren de opmars in Europa dit seizoen voort weet te zetten. Wat mij betreft is Borussia Dortmund door de goede resultaten een outsider voor de eindzege in de Champions League. Ik zou het de club in ieder geval niet misgunnen. Het beleid van de afgelopen jaren is een voorbeeld geweest voor alle clubs in Europa.