EXCLUSIEF Zetterberg: "Zo een talent als hem zie ik nu niet bij Anderlecht"

EXCLUSIEF Zetterberg:

Dertig jaar geleden deed RSC Anderlecht één van de meest opvallende transfers uit zijn clubgeschiedenis. Het haalde Nii Lamptey naar België en dat na een onwaarschijnlijk verhaal. 'De nieuwe Pelé' maakte het nadien niet waar, ondanks een veelbelovend begin. We spraken met Yaw Preko, Pär Zetterberg en Adri Van Tiggelen over het voormalige wonderkind.


'De nieuwe Pelé' werd hij genoemd omdat de Braziliaanse legende hem op een jeugdtoernooi aan het werk zag met Ghana en hij hem zijn opvolger noemde. Een zware vloek, want zo werd hij bij elke club aangekondigd. Anderlecht wist Lamptey aan te trekken en die transfer ging niet zonder slag of stoot. Lamptey trok illegaal drie Afrikaanse grenzen over en kwam met een vals paspoort, als zoon van Stephen Keshi, naar Brussel. In zijn biografie - Nii Lamptey, de vloek van Pelé - , die onlangs verscheen, doet Lamptey het hele verhaal en dat is bijzonder pittig. Het leven heeft hem niet gespaard… Hij kwam amper geschoold naar België, werd bedrogen door een Italiaanse makelaar en reisde de wereld rond op zoek naar voetbalsucces.

Preko kent Lamptey al zeer lang. Ze speelden samen bij de jeugdteams van Ghana en nadien ook bij Anderlecht. "Ik herinner mij enorm veel van hem omdat we van de jeugd tot het eerste elftal van Ghana samenspeelden en uiteraard vanwege onze tijd in België. Nii was een spits met heel veel energie, kracht, veel dribbelvaardigheden en een speler met bijzonder veel lef die kon scoren en het is jammer dat hij eigenlijk te vroeg is geboren", doelt hij op de begeleiding die toen ontbrak en die Lamptey zijn carrière zou kosten.


Lamptey samen met Van Tiggelen.
Van Tiggelen was al een ervaren speler toen Lamptey naar Anderlecht afzakte. "Ik was toen al over de dertig en dan ben je toch vooral met jezelf bezig. Je zag op training meteen dat het een speler met zeer veel talent was en hij had ook veel lef. Lamptey durfde acties maken en je zag meteen dat het niet lang zou duren vooraleer hij bij het eerste elftal zou mogen spelen."

Zetterberg was ook bij Anderlecht, als jonge speler, en zag ook dat Lamptey enorm veel talent had. "Hij was echt een enorm talent, die ook met de bal aan de voet zeer snel was, en hij was ook enorm balvast. Iedereen dacht meteen dat hij een zeer grote speler zou gaan worden."

Dat leek ook zo te gaan gebeuren, want Lamptey maakte meteen indruk en er waren zelfs geruchten dat het Marseille van Bernard Tapie hem wilde halen voor 750 miljoen BEF (19 miljoen euro, nvdr.) maar dat kwam er nooit van. Lamptey kwam in handen van een verkeerde makelaar en via Anderlecht ging het nog via Aad de Mos richting PSV en nadien Aston Villa. Vanaf dan ging het enkel minder goed en speelde hij voor Coventry, Venezia, Union de Santa Fe, Ankaraguçu, Uniao Leiria, Greuther Fürth, Shandon Luneng, Al-Nassr en Asante Kotoko. Op amper 32-jarige was zijn loopbaan over en out, ook vanwege een knie die geen professioneel voetbal meer aankon. Hij speelde 38 interlands voor Ghana.


Lamptey werd door de Braziliaanse legende Pelé zijn opvolger genoemd.
Van Tiggelen, nadien ook ploegmaat bij PSV, vindt het bijzonder jammer dat de carrière van Lamptey nooit echt op toerental is gekomen. "Ik weet niet exact wat er zich na Anderlecht en PSV heeft afgespeeld, want ik heb dat niet echt gevolgd. Verkeerde makelaar? Die begeleiding is inderdaad cruciaal voor jonge spelers, maar vaak worden zij door makelaars aanzien als hun ‘goudvisjes’ die geld moeten opbrengen. Het sportieve aspect is dan niet belangrijk, maar wel hoeveel ze er aan kunnen verdienen. Ze paaien die jongens dan met geld, auto’s, huizen, noem maar op. Ze willen hen meteen naar AC Milan of Arsenal loodsen en laten hen daar dan aan hun lot over. Het is volgens mij nog altijd beter om eerst door te breken bij een kleinere ploeg…"

Bij elke club werd Lamptey als 'De Opvolger van Pelé' aangekondigd. Een enorme druk. Zetterberg zag niet meteen dat de uitspraak van Pelé op hem woog. "Neen, ik denk niet dat hij er grote problemen mee had, althans in het begin toch niet. Aad de Mos was een grote fan van hem en Lamptey voelde dat, dus hij had daarover geen problemen. Dat hij de top niet haalde? Hij was toen echt goed bij Anderlecht, ook bij de eerste ploeg, en ik was nadien zeer verbaasd dat hij zijn potentieel niet ten volle heeft kunnen benutten. Lamptey was echt een enorm talent. Momenteel zie ik zo geen talent rondlopen, althans bij Anderlecht toch niet."


V.L.N.R.: Lamptey, Asare en Preko.
Preko is ook nog woonachtig in Ghana, waar Lamptey nu een voetbalschool heeft. "Ik heb nog contact met Nii en we zien elkaar soms nog." Er is één verhaal dat bijzonder grappig is in het boek. Lamptey was al in Brussel, toen Anderlecht zijn landgenoten en ex-ploegmaats Preko en Isaac Asare ook aantrok. In een tijd voor het internet en mobiele telefoons, stonden de twee op een avond plots aan het raam waar Lamptey toen verbleef. Die was enorm verrast dat ze ook in Brussel waren en voor Anderlecht gingen spelen.

"Ja (lacht). Hij was toen enorm verrast en zeer gelukkig om ons te zien toen we in België arriveerden", herinnert Preko zich. "Hem met een speler van nu vergelijken? Lamptey was een klasse apart en ik denk niet dat veel jonge spelers zich vandaag de dag met hem zouden kunnen vergelijken."

In het boek is de mentaal ijzersterke Lamptey zeker niet rouwig om zijn carrière. "Zelfs nu hoor ik dat ene zinnetje van Pelé nog als mensen het in de media over mij hebben. Ik heb inderdaad die verwachtingen niet kunnen inlossen. Als die vergelijking nooit was gemaakt, dan hadden de mensen nu heel anders over mij gesproken. De vergelijking was uiteindelijk niet eerlijk. Als die echt had geklopt, dan had ik bij FC Barcelona, Real Madrid of Manchester United gevoetbald. De écht grote clubs. Dat is nooit gebeurd. Maar heb ik daarom gefaald als voetballer? Natuurlijk niet. Ik ben geen mislukking. Ik ben een overlever. Een overlever die weigert zich kapot te laten maken."

Nii Lamptey - De vloek van Pelé: 223 p., 21,95 euro - Uitgeverij Edicola


POLL: Een goede les om jonge spelers nooit te veel druk op te leggen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

376
376
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

149
149
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

63
63
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

191
191
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

68
68
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

138
138
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

406
406
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

217
217
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

546
546
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

224
224
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

109
109
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

501
501
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

227
227
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

288
288
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

125
125