EXCLUSIEF: "Iedereen keek naar Ibrahimovic, niemand naar De Bruyne"

EXCLUSIEF:

In het seizoen 2008/2009 maakte Kevin De Bruyne zijn debuut voor KRC Genk. Tien jaar later is hij bij Manchester City uitgegroeid tot één van de beste middenvelders van de wereld. Voetbalnieuws blikte met zijn manager Patrick De Koster terug op de afgelopen tien jaar en we keken ook naar de toekomst. De komende dagen brengen we jullie het uitgebreide verhaal.


We beginnen met de Genkse periode en het moment dat De Koster en De Bruyne gingen samenwerken. "Steve Colpaert, één van mijn spelers, was gekwetst en dacht aan stoppen met voetballen. Ik nam hem mee naar Afrika, waar ik regelmatig verblijf, en ik zei hem als hij na twee weken Afrika en het leed van de mensen daar te zien, niet wilde vechten om in het voetbal te blijven, dat we er dan maar beter mee stopten. Jammer genoeg kon ik hem niet meer op mijn vlucht krijgen, dus ik heb zijn echtgenote mijn ticket gegeven en zij is samen met mijn vrouw en twee kinderen meegegaan en Steve en ik zijn drie dagen later samen opgegaan."


Patrick De Koster en Kevin De Bruyne werken al sinds zijn periode bij Genk samen.
"Op die vlucht is mijn vrouw aangesproken door een man en die zijn zoon speelde ook voetbal. En vandaag, na tien jaar, is die jongen mijn schoonzoon en de papa van mijn eerste kleinzoon en dat is Dimitri Daeseleire. Mijn dochter en Dimi zijn toen dus in nauw contact gebleven, ze zijn ondertussen getrouwd, en hij belde mij om eens te komen kijken naar een ploegmaat van hem die zeer goed was. Ik ben dan gaan kijken om vooral mijn dochter een plezier te doen, maar tijdens die partij scoorde een speler vijf keer. Na de partij zei ik ‘Ja, Dimi, van die vijf maak ik er ook drie’. Een week later ben ik opnieuw gaan kijken en scoorde Kevin weer vijf keer en toen dacht ik dat het toch tijd was om eens met zijn vader te praten. Dat was dus papa De Bruyne en na een eerste gesprek met hem nodigde hij me bij zijn thuis uit om ook eens kennis te maken met zijn vrouw. Ik ging naar daar en een uur later was alles getekend. Er was meteen een klik met de ouders, Kevin was toen zestien jaar."

“Moet Kevin 10.000 keer bedanken"
"Ik heb veel tijd in dat dossier gestoken, soms doe je dat eens voor een bepaald dossier. Ik heb toen eigenlijk goed gegokt, want er zijn zoveel goede talenten en ze breken niet allemaal door. Kevin was dus een schot in de roos en hij deed ook meteen alles wat we hem vroegen. Heel trouw. Het wederzijdse respect van de afgelopen tien jaar is uitgegroeid tot een ultieme vriendschap, waarvan ik nu zeg: als het ooit tot een einde moest komen aan onze samenwerking, dan kan ik Kevin alleen maar 10.000 keer bedanken, en dat is nog te weinig, voor het vertrouwen, de vriendschap… Dat is uitzonderlijk in de voetbalwereld."


In 2011 pakte De Bruyne met KRC Genk de Belgische landstitel.
"Hij is altijd Kevin gebleven: geen grootspraak, niemand die ‘show’ verkoopt en op dat vlak is hij dezelfde gebleven. Anderzijds is hij de afgelopen jaren een stuk matuurder geworden, hij is ook vader geworden, en hij weet wat hij wil. Waar hij vroeger meer begeleid werd, zal hij nu al eens gemakkelijker zeggen hoe het moet gaan, maar dat blijft altijd binnen een bepaald kader waar er zeer veel respect is. Een sublieme jongen. Ik ben hem zeer dankbaar wat ik allemaal dankzij hem heb kunnen meemaken. Ik kwam vroeger niks tekort in mijn jeugd, maar we waren zeker niet rijk. Samen met mijn kinderen en mijn vrouw hebben we de wereld rondgereisd en had iemand mij dat tien jaar geleden gezegd, dan had ik dat wellicht nooit geloofd."

De Bruyne was altijd een groot talent, maar zelfs dan is het nog moeilijk te voorspellen hoe ver hij zou geraken. "Het is altijd moeilijk inschatten hoe ver iemand kan komen. Je hebt altijd van die slimmeriken die achteraf zeggen dat ze al hadden gezien dat die speler zo ver zou geraken. Dat is onmogelijk om te zeggen, want je kan een evolutie van een speler nooit voorspellen. Ik weet bijvoorbeeld ook niet waar dit nog gaat eindigen."

Bayer Leverkusen
De Koster herinnert zich de eerste match van De Bruyne voor Genk nog steeds zeer goed. "Dat eerste moment is de partij tegen Leverkusen. Toen scoorde Kevin een prachtig doelpunt in de voorbereiding en ik zei toen tegen Hans-Peter Lehnhoff dat hij die speler in de gaten moest houden. 'Hij is nog jong, laat hem maar groeien', zei hij. Als hij toen geweten had hoe Kevin zou doorgroeien, dan had hij misschien wel anders gereageerd (lacht)."


De Bruyne bedankt het publiek van Anderlecht na hun staande ovatie.
Dé match die er bovenuit sprong in zijn Genkse periode, was die tegen Anderlecht. De Bruyne speelde toen een weergaloze partij en kreeg zelfs een staande ovatie van het RSCA-publiek. Nadien kreeg ook Zlatan Ibrahimovic die eer. "Die match in Anderlecht was speciaal, zeker voor mij als Brusselaar. Die wedstrijd speelde hij Anderlecht bijna op zijn eentje in de vernieling. Kevin was toen nog maar een opkomend talent, dat is heel anders dan wat Zlatan Ibrahimovic deed. Als PSG op bezoek komt bij Anderlecht, dan verwachten velen een grote overwinning van PSG. Dan kijkt iedereen naar iemand als Zlatan, dat is normaal. Maar wie had toen gedacht voor Anderlecht-Genk: we gaan Kevin De Bruyne in de gaten houden. Niemand, denk ik. Als je daar nu op terugkijkt: wauw, wat een moment."

De Bruyne is hét voorbeeld voor jonge Belgische talenten. Eerst doorbreken in België en dan de stap naar het buitenland zetten. "Er is nooit heel fel aan hem getrokken. Veel mensen begrepen dat er een enorme band was tussen mij en Kevin, maar het is gebeurd dat mensen zich moeiden. Toen hij naar Chelsea ging, hebben een aantal mensen, die dichtbij Chelsea staan, zich met de deal gemoeid en er zijn bepaalde contacten gelegd. Ik heb dat ook gerespecteerd naar die mensen toe, maar achteraf is dat ook altijd goed meegevallen. Het was altijd Kevin zijn idee om eerst door te breken in België. Op dat vlak luisterde hij ook en we zeiden hem bij zijn transfer naar Chelsea ook dat hij daar niet meteen zou gaan spelen, maar uitgeleend zou worden. Hij begreep dat hij toen nog niet rijp was voor een club van het niveau van Chelsea en hij heeft toen veel vertrouwen geschonken aan mij."

Morgen: De Duitse jaren van Kevin De Bruyne

POLL: Is De Bruyne de beste speler die Genk ooit heeft gehad?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

5
5
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

73
73
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

72
72
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

8
8
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

66
66
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

167
167
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

89
89
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

160
160
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

214
214
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

409
409
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

473
473
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

209
209
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

81
81
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

346
346
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

203
203