Het was een persconferentie uit het boekje. Uit het boekje van Louis van Gaal dan, die in het verleden al vele legendarische persconferenties uit zijn mouw schudde. U kent ze wel, klassiekertjes als 'Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?' en 'Media min-min' zijn van zijn hand. Louis van Gaal, een man met visie op werkelijk alle onderdelen van het menselijke bestaan – hij schreef hierover namelijk ook een boek –, is terug bij Oranje. Jammer genoeg mocht hij dat niet opluisteren met een gedicht, zoals hij bij Ajax in het verleden wel al had gedaan. 'Vandaag is de cirkel echt rond' was sindsdien nog zo'n gouden klassieker.
Ondanks deze veelheid aan quotes betwijfel ik of de terugkeer van Louis van Gaal bij Oranje een pretje zal worden voor de media. In negen van de tien persconferenties worden de media immers aangewezen als zondebok door een Van Gaal, die geen kritische vragen of tegenspraak duldt. Journalisten worden vaker uitgemaakt voor paria door een briesende en fulminerende Louis van Gaal, dan dat hij ze fatsoenlijk te woord staat. Een kritische vraag wordt als respectloos weggezet, een stelling als een belediging. Mooie televisie, dat wel, maar ook tenenkrommend.
De persconferentie van vanmiddag, waarin Van Gaal zijn eerste selectie bekendmaakte sinds zijn terugkeer, was niet zo tenenkrommend. Natuurlijk was Van Gaal zijn arrogante zelf. Zo begon hij zijn verhaal met de anekdote dat hij slechts twee clubs te woord had gestaan in al die maanden zonder club: Ajax en Liverpool. Alle andere opties die Van Gaal had gehad, waren afgewezen. De boodschap: Oranje moest blij zijn met Van Gaal. Van Gaal was immers ook blij met Oranje. Vervolgens werd een ruim kwartier uitgetrokken met het voorstellen van de pers. Van Gaal had immers zijn eigen staf mogen samenstellen en had dit, professioneel als de complete mens Van Gaal is, serieus opgevat.
Het belangrijkste onderdeel van de persconferentie was echter de bekendmaking van de selectie – op alfabet. En dat is wellicht ook het meest belangrijke nieuws van de dag. Van Gaal richt zijn blik op de toekomst en gunt ons alvast een vooruitblik op de komende tien seizoenen van het Nederlands voetbal. Jordy Clasie werd nog niet geselecteerd, Luuk de Jong maakt eveneens deel uit van Jong Oranje en ook Gregory van der Wiel hoeft niet te komen opdraven. Dit drietal zal echter ook een belangrijke rol spelen in de toekomst van het Nederlands voetbalelftal.
Datzelfde geldt voor de debutanten onder Van Gaal. Riccardo van Rhijn werd al vaker genoemd als toekomstige rechtsback. Zijn uitverkiezing komt echter vroeg, misschien wel té vroeg, maar deze ervaring zal hem alleen maar sterker maken. Stefan de Vrij is als aanvoerder van Feyenoord klaar voor een volgende stap. Bruno Martins Indi maakt al maanden indruk in het centrum van de defensie bij Feyenoord en had ook als linksback meegekund naar het EK. Hetzelfde geldt voor Nick Viergever bij AZ. Jetro Willems debuteerde in de aanloop van het EK en zal die linksbackpositie de komende jaren bij Oranje en PSV invullen. Adam Maher is de nieuwe 'nummer tien'. Bas Dost, voormalig topscorer van de
Eredivisie, is De Jong voorbij gestreefd in de punt van de aanval.
De kern van de groep die zo teleurstelde op het EK voetbal is echter 'gewoon' geselecteerd. Van Gaal vond het tijd voor een groepsgesprek, waardoor ook spelers zonder wedstrijdritme als Robin van Persie en Rafael van der Vaart zijn opgeroepen. Zij zullen volgens Van Gaal de komende jaren een belangrijke rol spelen in zijn Oranje.
De volgende vragen zullen ontstaan over de formatie, waarin Van Gaal zijn spelers zal laten opereren. We zullen het allemaal zien in de oefeninterland tegen België, een mooie eerste testcase voor het nieuwe Oranje, gedeeltelijk ook het Oranje van de komende tien jaar. Zo lang zal Van Gaal niet voor de KNVB werken. Hij zal er echter voldoende tijd onder contract staan om nog eens een klassiekertje uit zijn mouw te schudden. Hopelijk is dat – in tegenstelling tot zijn vorige periode bij het vlaggenschip van de Nederlandse voetbalbond – niet zijn enige prestatie in de komende jaren en plaatst hij zich ditmaal wel voor het
WK voetbal.
Het missen van het WK in Zuid-Korea en Japan was immers nog irritanter dan de vele tenenkrommende mediareacties van Louis van Gaal.