Voor het eerst in jaren zat Feyenoord weer in de koker voor de loting van de Champions League. Bijna vanzelfsprekend – de laatste jaren werden Nederlandse topclubs immers steevast gekoppeld aan de sterkste tegenstanders – werd Feyenoord gekoppeld aan de minst gewenste tegenstander. Uit een pot met verder FC Kopenhagen, Panathinaikos en Fenerbahce lootte Feyenoord Dynamo Kiev.
Dynamo Kiev; een club uit de stad waar Oranje het EK hoopte te eindigen, maar ook een stad die het Nederlands elftal uiteindelijk slechts vanuit het vliegtuig heeft kunnen zien. Ik wilde al schrijven dat Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar nu alsnog tot in Kiev kan komen, maar gezien zijn ophanden zijnde
transfer naar Aston Villa lijkt dat onwaarschijnlijk. De uittocht bij Feyenoord, dat inmiddels al John Guidetti, Otman Bakkal en Karim el Ahmadi al verloor, lijkt bijna dramatische vormen aan te nemen en het is derhalve de vraag in hoeverre de Rotterdammers stand zullen kunnen houden: vooral in de uitwedstrijd tegen Dynamo Kiev.
Toevalligerwijs troffen Feyenoord en Dynamo Kiev elkaar in het verleden ook al eens in de Champions League. Ik herinner mij de ontmoetingen van precies tien seizoenen geleden, toen Feyenoord zich als UEFA Cup-winnaar via een play-offzege op Fenerbahce wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Thuis wist Feyenoord niet te scoren tegen Kiev, waar het in het verre Oekraïne met 2-0 onderuit ging. In een poule met verder Juventus en Newcastle United, eindigden de Rotterdammers na een 2-3 nederlaag tegen de Engelsen – in een verder wel spectaculaire wedstrijd – als laatste in de poule.
Het was de laatste deelname van Feyenoord in de Champions League. Zó lang is het geleden.
Wat de laatste tien seizoenen volgde was bijna een treurmars door de Europa League. Het vuurwerkincident in de thuiswedstrijd tegen Sporting Portugal in het seizoen 2004/2005, waarin Feyenoord uiteindelijk kansloos verslagen werd. De supporterloze thuiswedstrijd tegen Rapid Boekarest een seizoen later, waardoor Feyenoord uiteindelijk ook de poulefase niet haalde. Uitsluiting na de rellen in Nancy, waardoor Feyenoord de wedstrijden tegen Tottenham Hotspur kon laten schieten, in 2006/2007. De kansloze groepswedstrijden in het seizoen 2008/2009.
Vrijwel het enige hoogtepunt wordt gevormd door de thuiszege op Schalke '04 in 2004. De Kuip kolkte als vanouds. Verder was er inderdaad weinig te genieten in De Kuip op Europees niveau. Het belooft wat voor de sfeer in het komende seizoen, voor de sfeer in de thuiswedstrijd tegen Dynamo Kiev. Het valt te hopen dat de supporters het verlies aan kwaliteit en ervaring gedeeltelijk op kunnen vangen, waardoor er wellicht een kansje aan de horizon gloort tegen de degelijke Oekraïners. En anders hoop ik dat Feyenoord zich via een laatste play-off nog plaatst voor de poulefase in de Europa League. Het zou weer drie mooie thuiswedstrijden opleveren, en dat is wat de supporters in Rotterdam jarenlang hebben moeten missen.
Ronald Koeman en Feyenoord, laat De Kuip weer kolken als vanouds. Knok voor die prachtige thuiswedstrijden in Europees verband. Doe het voor de supporters.
En doe het anders gewoon ter meerdere eer en glorie van jezelf.