Afgelopen week werden weer de kwartfinales van de Champions League verspeeld. Zoals ieder jaar een weerzien met bekende gezichten. Slechts zelden weten clubs nog te verrassen. Waar is die tijd dat AS Monaco en FC Porto nog de finale van het kampioenenbal konden uitvechten? Dit jaar bleef de verrassing beperkt tot Apoel Nicosia, al maakte dat de verrassing niet minder groot. De Cyprioten mochten het opnemen tegen het grote Real Madrid, dat geen kind had aan de eilandbewoners.
FC Bayern München is een wat minder vaak geziene gast in de halve finales van de Champions League. Slechts twee seizoenen geleden wist het tot de finale te reiken, maar verder strandde het avontuur van de Zuid-Duitsers in de hoogste Europese clubcompetitie geregeld in vroegere fasen van het toernooi. Niet dit jaar. Olympique Marseille kon een op prijzenjacht zijnde
|Rekordmeister niet afstoppen, niet met een Arjen Robben in vorm in het elftal. Bayern München hoopt dit jaar de Cup met de grote oren binnen te kunnen slepen, omdat de finale in de eigen Allianz ArenA wordt afgewerkt. De club móet de finale halen. Dat een volgende horde Real Madrid is, dat moet op de koop toe worden genomen. Om de beste te zijn moet je iedereen kunnen verslaan.
Een club die inmiddels automatisch in de halve finale van de Champions League bijgeschreven kan worden is FC Barcelona. De Catalaanse topclub met wonderkind Lionel Messi in de gelederen bereikte deze week voor het vijfde seizoen op rij de halve finale van het toernooi. De club wist de Champions League bovendien van de laatste vijf edities drie keer te winnen. AC Milan vormde daarom nauwelijks een hindernis. Hoewel in de uitwedstrijd genoegen moest worden genomen met een remise, werd het thuis 3-1.
FC Barcelona zal over enkele weken stuiten op oude bekende Chelsea. De Engelse club, die sinds Roman Abramovich aan het roer staat vanaf het begin van deze eeuw vaak ver reikt in het miljoenenbal, is op jacht naar eerherstel. Enkele seizoenen geleden versloeg FC Barcelona de club, door in Londen in de slotfase een discutabel doelpunt te maken. Bovendien won deze generatie spelers van Chelsea nog geen Champions League-titel. Ondanks deze wilskracht lijkt de Chelsea-selectie voetballend gezien geenszins opgewassen tegen FC Barcelona. De Spanjaarden lijken zich voor het derde seizoen op rij op te kunnen gaan maken voor de finale.
Een weerzien met oude bekenden, zo kunnen de halve finales aldus worden gezien. Slechts Manchester United, de afgelopen seizoenen steevast aanwezig in de slotfase van de Champions League, ontbreekt, net als Arsenal. Verder kan het verloop van het miljoenenbal vrijwel aan het begin van het seizoen worden ingetekend. Maakt dat het voetbal saai? Geenszins. Vooral Real Madrid en FC Barcelona halen een zodanig hoog niveau, dat het logisch is dat de Spaanse topclubs jaarlijks terugkeren in de halve eindstrijd van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Voor topvoetbal zit je in de Champions League dus wel goed. Voor verrassingen kun je tegenwoordig echter beter in de Europa League zijn. De kans dat je clubs als FC Porto of AS Monaco in de eindfase van de knock-outcompetitie treft is inmiddels immers een stuk groter.