Voetbal is een sport die bijna nooit stilstaat. Er zijn vele wedstrijden per week, teleurstelling volgt succes in een razend tempo op en de stand wisselt iedere week. Soms gebeurt dat zelfs heel extreem, zoals in de Nederlandse top momenteel.
Afgelopen week stond het voetbal echter eventjes stil. Een moment van bezinning, van reflectie. Nadat Fabrice Muamba, middenvelder van Bolton Wanderers, ter aarde was gestort hield het vijandige stadion van Tottenham Hotspur zijn adem minutenlang in. Het stadion, dat normaliter bekend staat om zijn geweldige sfeer, verviel in doodse stilte. Dat de kwetsuur van Muamba ernstig was, had iedere toeschouwer na enkele minuten immers wel in de gaten. De toegesnelde mensen van de Eerste Hulp oogden haastig en paniekerig; de toeschouwers scandeerden de naam van Muamba.
IJzingwekkende minuten moeten het geweest zijn, op de tribunes van White Heart Lane.
Dat jonge sporters plotseling kunnen komen te overlijden aan een hartaanval of hartstilstand, is niets nieuws onder de zon. Een enkele uitzondering is zo ongelukkig te worden geboren met een hartafwijking, die niet altijd kan worden geconstateerd maar wel kan leiden tot een plotselinge dood. Het overkwam Fabrice Muamba bijna. Het overkwam Antonio Puerta. Het overkwam Miklos Feher. Het overkwam ook Marc-Vivien Foé. Het overkwam, iets dichterbij, ook David di Tommaso. Hij overleed echter niet op het veld, maar in zijn slaap.
Het maakt de dood niet minder plotseling, niet minder onverwacht, en niet minder verschrikkelijk.
Het is niet erg om het voetbal even stil te laten staan bij dit soort verschrikkelijke momenten. Om de supporters mee te laten delen in de onzekerheid en in het verdriet, iets dat bij FC Utrecht na het overlijden van Di Tommaso op respectvolle en bewonderenswaardige wijze is gebeurd. Nog schokkender kan het echter zijn, wanneer een speler op het veld dood neervalt, zoals het geval was bij Puerta, Feher en Foé. En eigenlijk ook bij Muamba, die tientallen minuten praktisch dood moet zijn geweest. Muamba werd lange tijd gereanimeerd. Uiteindelijk met succes, want het hart van de geboren Congolees begon weer te kloppen. Hoewel zijn toestand nog immer kritiek is, heeft hij de plotselinge hartstilstand vooralsnog overleefd.
Laten we allemaal bidden voor Muamba. Laten we het voetbal even stilzetten. Er zijn immers belangrijker zaken dan voetbal. Belangrijker zaken dan de stand in de
Eredivisie.
Momenteel is dat het leven van Fabrice Muamba, 23-jarige voetballer van Bolton Wanderers.